Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jutro będąc krajoznawczo (z racji niedzieli) na swojej budowie ponownie zerknę na oklejenie ościeżnic. Jeżeli znajdę jeszcze jakieś niedociągnięcie, bo dziś w lekkich nerwach dokonywałem poprawek, wykonam fotki i przedstawię je tutaj, jeżeli jesteś Jareko zainteresowany.

Dziękuję Wszystkim za wszystkie sugestie.

Edytowane przez Karlsen

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to możliwe, aby pianka skurczając się "pociągnęła" za sobą folię?

Jak najbardziej możliwe.Licz się z tym, że pianka ta może jeszcze zapracować.Nie będę się rozpisywał nad mechanizmem.Decydujące znaczenie miała temp.Szkoda że tak trudno przyswajacie prostą zasadę, że zimą nie wykonuje się pewnych prac. Bo chwilowa "odpowiednia" temp NIE WYSTARCZY.

Montaż wykonany był 5 dni temu przy temperaturze +12 stopni. Fakt, że temperatura w nocy spadała do +3 st, ale pianka montażowa była zimowa. Ja stawiam na niechlujność, co potwierdzą zdjęcia folii na zewnątrz okna. Zaznaczam, że dwa ostatnie zdjęcia obrazują już tylko niewielkie szczeliny. Wszystkie duże szczeliny (około 5mm) usunąłem poprzez wyrwanie pianki i doklejenie folii (nie wykonałem zdjęć) - piankowanie jutro. Edytowane przez Karlsen

no tak paroizolacyjna do stosowania chyba na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń ale na pewno nie okien :)

Jak paroizolacją obkleisz piankę z dwóch stron to i tak będzie kapa.

Jak pianka zawilgotnieje od muru wtedy wilgoć nie ma gdzie wyjść

ma ta taśma jakaś nazwę zerknę w jakiś papier co to za wynalazek ?

Edytowane przez sikorb

...Tylko nie pytaj proszę, ile kosztowała (widziałem fakturę:rolleyes:) - przed snem obniżam ciśnienie.

A j o cenę poproszę :)

Często pojawiają się tu tekstu o cenach za montaż.

Montaż taki, siaki czy owaki.

Masz tu przykład zastosowania najtańszego materiału jaki można sobie wymyślić do takiej roboty. Mało tego, sądzę, ze taśma jest za wąska.

I takie zdjęcia dopiero podnoszą ciśnienie - jak można klienta z pełną premedytacją robić w balona i bać się stosowania materiałów droższych.

Jak klient kiep i szuka tylko ceny to i tak znajdzie zawsze tańszego od Ciebie dealerze ;)

Witam

Na ostatnim zdjęciu widać, że montażyści doklejając taśmę zrobili to ... nieudolnie. Zazwyczaj szerokość taśmy klejącej ma 10-12mm, doklejono jakieś 50% tej szerokości więc "trzymanie" musiało być gorsze.

Co do tego, że zastosowano jedną taśmę z obu stron to nie najlepszy pomysł, jednak zapewne jest to taśma uniwersalna - takie proponują praktycznie wszyscy producenci np Illbruck więc nie jest to żaden błąd.

Odnośnie braku butylu to wcale nie jest najgorszy pomysł w przypadku taśm zewnętrznych, jeżeli ocieplenie będzie wykonane ze styropianu to nie wolno przyklejać taśmy butylem do niego, trzeba zastosować inny klej, butyl wchodzi w reakcję.

Dodatkowo ja taśmy zewnętrze doklejałbym przy robieniu ocieplenia, po co mają wisieć ?

Pozdrawiam

Na pewno nie kosztowała 110zł

tyle kosztuje rolka uczciwej taśmy soudal 100mm szeroka, 25m długa

W przypadku soudala podłoże musi być zagruntowane nawet jak jest tąsma butylowa

w tym przypadku widzę że tu wszystko nie gra ktoś myślał ze to się przykleji do najbardziej pylącego materiału jakim jest gazobeton w dodatku przez to ze wąska taśma wkleił ją zaraz za rowkiem w ramie to nie ma prawa się trzymać.

MMichał jak by styropian miał się rozlecieć od butylu przynajmniej w takiej ilości to pianka tym bardziej ,w taśmach soudal nie stosuje rozpuszczalników organicznych,a nawet jakby to pod styropianem masz klej wiec nie ma jako tako bezpośredniego kontaktu

Edytowane przez sikorb

4 rolki po 60 m - na fakturze widniało 1100 zł netto.

Dziękuję MMichal - podniosłeś mnie na duchu.

Nie użalam się nad wykonaniem, ani nie piszę nic o cenie montażu. Robił to mój kuzyn (dokładnie to jego pracownicy pod jego okiem), jak widać potwierdza się maksyma, że z rodziną to najlepiej na zdjęciach. Folii już nie zmienię, montażu nie cofnę. Mogę jedynie sam wszystko poprawić, choć na piętrze od 2 dni tynki wewnętrzne "się robią". Zostaje rusztowanie, zerwanie pianki w miejscach z prześwitami, ponowne, dokładne piankowanie i podklejenie folii na zewnątrz.

Proszę, nie drwijcie sobie ze mnie, jako wykorzystanego inwestora. Raczej konstruktywne wskazówki, czy dobrze zabieram się do naprawienia, tego, co zostało spie...ne będą pożądane.

jeśli odebrałeś me słowa jak drwinę z Ciebie - sorki najszczersze, nie miałem takiego zamiaru

Pozostaje ci praca jaka już wykonujesz, nic lepszego się w tej sytuacji nie zrobi. A skoro brak butylu na taśmie to kup sobie z kilka kartonów silikonu, grunt, zacznij od zagruntowania muru - uważając by grunt nie ochlapał ci profili czy szyb - później jak zostanie wchłonięty, nie żałując silikony przyklej folię do muru - i tak realnie musi ci się stykać minimum 5 cm, jak taśma jest za wąska kup tasmę butylowa Ilbrucka i nią doklej folię do muru - na to wszystko od razu Knauf czy inny materiał i będzie dobrze

jareko dobrze gada

możesz do muru zastosować butylowy uszczelniacz dekarski soudal ,tanie i dobre.

Tylko ja bym się skupił na dobrym doklejeniu do ramy a teraz to już będzie kłopot jak pianka została na ramie wiec musisz ją też dokleić :/

Murem tak bardzo bym się nie przejmował bo możesz tą taśmę przykryć nawet klejem do płytek

Edytowane przez sikorb

Witam

Karlsen - no niestety sam sobie zrobiłeś dodatkową robotę, dobrze, że jesteś tego świadom. I tak jak mówiłem jeżeli to taśma uniwersalna to dasz radę to poprawić i będzie działało w miarę OK. Pilnuj tylko aby na całym obwodzie okna taśmy nie były uszkodzone, przerwane itp.

Cena taśm faktycznie powalająca :D

sikorb - co stosuje się w taśma Soudala wiem. Nie istotne czyja to będzie taśma, wstęgi butylu nie wolno przyklejać bezpośrednio na styropian niezależnie czy będzie to wąski pasek czy taśma cała pokryta butylem.

Pozdrawiam

Witajcie.

Po dzisiejszym dniu pracy, czyli poprawiania (doklejania) folii i przyklejania jej wewnątrz domu (cholernie się zwija) nasunęła mi się jeszcze jedna wątpliwość. Usatysfakcjonowany efektami poprawiania zapragnąłem zobaczyć, jak będzie wyglądało przyklejanie folii na zewnątrz okna. I tu, co widać na poprzednich zdjęciach, folia w dolnej części ościeżnicy (pasek montażowy) jest za krótka, aby ją przykleić do ściany. Czy nie odkleić jej od ościeżnicy i przykleić do paska montażowego? Wtedy swobodnie by objęła końcem ścianę. Na tę chwilę zakrywa jedynie profil montażowy i piankę poniżej.

Witam

Lepiej będzie dokupić, o ile nie została Ci poprzednia, i sztucznie ją poszerzyć jak już wcześniej napisał kolega jareko. Jeżeli przykleisz ją do listwy montażowej może być kiepsko z zaizolowaniem połączenia listwa-okno. Jeżeli nie będziesz miał przykrytego całego połączenia to cała Twoja praca na marne niestety.

Pozdrawiam