Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ależ ja napisałem "rozsądnie". Tu nie trzeba wybierać pomiędzy tanio a dobrze :) .

Tak na marginesie, na stronie Soudala jest film pokazujący montaż z sws i tam folia jest przyklejana do listwy montażowej.

Bo tak jest poprawnie. Klejąc folie zakładamy że między ościeżnicą a listwą podparapetową jest szczelnie, folia nie ma za zadanie tego połączenia uszczelniać. Twoje taśmy gdyby były klejone do podparapetówki pewnie nie okazały by się za wąskie. Zresztą przy takim wyklejaniu jak na zdjęciu nie wiem jak poprawnie zamontować parapet zewnętrzny wpuszczając go we wrąb ościeżnicy, nie da się bo folia przeszkadza.

Witam

Klejąc folie zakładamy że między ościeżnicą a listwą podparapetową jest szczelnie, folia nie ma za zadanie tego połączenia uszczelniać.

zakładać można oczywiście, ale czy tak jest ? z moich informacji szczelność jest w 2 przypadkach na 8 biorąc pod uwagę właśnie to miejsce, wszak listwy montażowe wykonuje się hmmm ... powiedzmy nie bacząc zbytnio na dokładność.

W tym przypadku bym jeszcze pokombinował oby folię wykleić odwrotnie, czyli pasek klejący do profilu ale taśma w stronę wnęki to Ci da dodatkowy 1 cm może 2.

Kup Illbrucka lub Soudal lub inną taśmę dostępną w różnych sklepach internetowych , a jak już kupujesz kup szerokość 150 mm i taką przyklej na dół okien pamiętając o dobrym połączeniu z już wyklejonymi bokami (dobrym=szczelnym)

Pozdrawiam

Cena będzie determinować wybór. Pieniądze wydane na folię mogłem dołożyć do grubszego styropianu - przyniosłoby to więcej korzyści.

Zapytam trochę z innej "mańki" - czy w przypadku okien wysuniętych poza lico ściany na 3 cm ocieplając styropianem elewację należy wykonać tzw. węgarek, czy wysunięcie styropianu za ramę okna na 80% jej długości?

Witam

Cena będzie determinować wybór. Pieniądze wydane na folię mogłem dołożyć do grubszego styropianu - przyniosłoby to więcej korzyści.

Zapytam trochę z innej "mańki" - czy w przypadku okien wysuniętych poza lico ściany na 3 cm ocieplając styropianem elewację należy wykonać tzw. węgarek, czy wysunięcie styropianu za ramę okna na 80% jej długości?

nie do końca Twoje pierwsze stwierdzenie jest prawdziwe, taśmy mają zabezpieczyć połączenie okna z murem i to musi być wykonane niezależnie od tego ile dasz styropianu, wełny czy innych docieplaczy.

Najlepiej wykonać węgarek a jego wielkość zależna jest od szerokości profilu, wydaje mi się jednak, że 80% to za dużo, myślę , że koledzy doprecyzują.

Pozdrawiam

... W tym przypadku bym jeszcze pokombinował oby folię wykleić odwrotnie, czyli pasek klejący do profilu ale taśma w stronę wnęki to Ci da dodatkowy 1 cm może 2. ...

Pozdrawiam

Folia od strony ościeżnicy jest gładka (śliska), natomiast na zewnątrz już nie, aby tynk lepiej się trzymał. Moim zdaniem odwrócenie folii w tym przypadku pogorszy możliwości montażowe.

Do wykonania elewacji zostało mi jeszcze kilka tygodni, rozgoryczenie niepoprawnym montażem minie, wtedy pewnie zakupię dodatkową folię i dokonam poprawek przed samym przyklejeniem styropianu, aby mieć pewność, że folia nie odfrunie.

Edytowane przez Karlsen

... nie do końca Twoje pierwsze stwierdzenie jest prawdziwe, taśmy mają zabezpieczyć połączenie okna z murem i to musi być wykonane niezależnie od tego ile dasz styropianu, wełny czy innych docieplaczy.

Pisząc o pieniądzach miałem na myśli oszczędności na ogrzewaniu, jakie przyniosłaby grubsza warstwa izolacji w postaci styropianu w porównaniu do oszczędności, jakie przyniesie ciepły montaż. Zdaje sobie sprawę, że to duże uproszczenie, ale przeliczając poniesione koszty, taki wniosek nasuwa się sam.

Pozdrawiam

Przepraszam za 3 posty, szkoda, że pisane jeden po drugim automatycznie nie łączą się.

Dyskusja ciekawa , ale czy nie zauwazyliście ,że tak na prawdę tą "folię " powinnoi się usunąć i użyć nowej ( z czystym paskiem " kleju" ,o właściwwej szerokości ) na oczyszczoną powierzchnię ościeżnicy okna. Obawiąm się ,że próby naklejenia " brudnej foli na ościeżnicę mogą być nie skuteczne i wbrew pozorom nie tańsze.

Co do konfrontacji kosztów grubszej warstwy styropianu i taśm to jest bez sensu bo porównujemy różne kożyści. Pamietajcie że "folie " są nie tylko paroszczelne lub paroprzepuszczalne , ale stanowią też skuteczną barierę dla infiltracji powietrza to dzieki nim nie będzie min. " wiało "przy parapecie.

Swoja drogą na zdjęciach ta" folia " błyszczy sie tak jakby to była zwykła pocietra folia , ale pewnie to wina zdjecia.