Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ponownie witajcie,

Jak dobrać szerokość foli paroszczelnej do montażu profilu 70mm?

Ile folia powinna zachodzić namur otworu okiennego?

Mi wychodzi 3cm na ramę okna + 1cm piana + 2cm na mur = 6cm.

Czy taśma szerokość 7 cm wystarczy

dodam tylko jedno, jak wygląda DÓŁ okna ? jak od przyzwoitego producenta to masz tam listwą więc najistotniejszym wymiarem jest właśnie dół.

Boki są zazwyczaj z mniejszym luzem więc na dół taśma 70mm może być za wąska.

Jeżeli i dół masz taki jak napisałeś to nie widzę problemy aby zastosować 70mm.

Osobiście bym nie ryzykował i kupił 100mm zawsze to daje więcej możliwości :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro już jesteśmy przy taśmach, to mam pytanie: co z tynkarzami? Oni kręcą nosem na te szerokie taśmy i mówią, że tynk się ich nie będzie trzymał.. mają rację czy to tylko szukanie dziury w całym?

Skoro już jesteśmy przy taśmach, to mam pytanie: co z tynkarzami? Oni kręcą nosem na te szerokie taśmy i mówią, że tynk się ich nie będzie trzymał.. mają rację czy to tylko szukanie dziury w całym?

Ja końcówkę taśmy kleiłem gipsem, ponieważ miała tendencję do zwijania się. To była tynkarzy sugestia, która okazała się bardzo pomocna. Nie udało mi się natomiast idealnie przyciąć pianki, dlatego przyklejona na piankę folia nie wszędzie idealnie licuje się z oknem. Jutro wybieram się podejrzeć, jak przebiegają prace tynkarskie, więc zapytam jak będzie z efektem końcowym (wytrzymałością tynku na folii).

.......Swoja drogą na zdjęciach ta" folia " błyszczy sie tak jakby to była zwykła pocietra folia , ale pewnie to wina zdjecia.

Folia jest błyszcząca i śliska od strony przeznaczonej do klejenia. Otrzymałem dziś katalog, z którego wynikało, że to folia Wurth o zmiennym parametrze sd do stosowania zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to jutro mogę podać więcej detali - dziś katalog zostawiłem w pracy.

Edytowane przez Karlsen

dodam tylko jedno, jak wygląda DÓŁ okna ? jak od przyzwoitego producenta to masz tam listwą więc najistotniejszym wymiarem jest właśnie dół.

Boki są zazwyczaj z mniejszym luzem więc na dół taśma 70mm może być za wąska.

Jeżeli i dół masz taki jak napisałeś to nie widzę problemy aby zastosować 70mm.

Osobiście bym nie ryzykował i kupił 100mm zawsze to daje więcej możliwości :D

Będzie listwa podparapetowa 30mm. Na rysunku 1 taśma jest klejona do boku listwy a nie do profilu. Sam trochę zastanawiałem się , jak taśmę można przykleić w taki sposób? Przecież pasek z klejem jest z drugiej strony.

Widziałem też wersję z taśmą klejoną pod listwę. Jak to w końcu jest?

Oryginały: GreenteQ

tasma_na_dole.jpg

tasma_na_dole2.jpg

Edytowane przez raftrusz

Będzie listwa podparapetowa 30mm. Na rysunku 1 taśma jest klejona do boku listwy a nie do profilu. Sam trochę zastanawiałem się , jak taśmę można przykleić w taki sposób? Przecież pasek z klejem jest z drugiej strony.

Klejenie folii "pod listwę" montażową to wg mnie błąd. Folia może zostać łatwo uszkodzona podczas klinowania okna dołem. Lepiej przykleić folię "do listwy" już po zamontowaniu okna (inaczej niż z bokami i górą).

A pasek z klejem w różnych foliach jest w różnych miejscach.

Witam

na tych schematach jest DODATKOWA izolacja, uszczelnienie pomiędzy listwą a profilem i w takim przypadku nie ma problemu aby taśmy przykleić do listwy.

Jeżeli jednak tego uszczelnienia nie ma taśma powinna zostać doklejona do profilu aby zasłonić również właśnie połączenie listwa-profil.

Co do paska klejącego to umiejscowiony jest w różnych miejscach są też modele gdzie pasek jest po obu stronach taśmy - takie są najbardziej uniwersalne jednak należy je umiejętnie stosować.

Pozdrawiam

Czy ktoś, jeżeli jest w posiadaniu, mógłby wkleić schemat lub rysunek poprawnego montażu drzwi balkonowych? Chodzi mi głównie o miejsce listwy progowej (montażowej), czy stosując podpory montażowe demontujemy listwę (moja jest dodatkowo przykręcona do ościeżnicy). Grafikę google już przeszukałem, bez powodzenia.

Przyznam, że na pierwszy rzut oka nic nadzwyczajnego nie wydawało się być w montażu okien i drzwi balkonowych, a jednak detale odgrywają wielką rolę :)

Oglądałem już Twoje montaże i zauważyłem, że stosujesz podparcie drzwi balkonowych na profilu bazowym i ewentualnych poszerzeniach. Moja listwa montażowa, czy progowa (różne nazwy tego samego elementu?) jest znacznie szczuplejsza od ramy drzwi balkonowych i nie posiada wewnątrz wzmocnienia - tylko 5 wąskich komór. Posadzkarze poinformowali, że zawsze usuwają te listwy, aby nie stanowiły one mostka termicznego. W zasadzie przy zastosowaniu podpór montażowych przykręconych do ramy, czy ościeżnicy drzwi, przy zachowaniu poprawnych odległości minimalizuje się możliwość niestabilności dolnej części drzwi balkonowych.

Ja również bym swoją listwę zostawił, tylko czy styrodur powinien nie tylko być pod tą listwą, ale również po obu stronach, skoro jest taka wąska? A gdzie ma się stykać właściwa warstwa posadzki? Właśnie o taki schemat mi chodziło.

Czy ktoś, jeżeli jest w posiadaniu, mógłby wkleić schemat lub rysunek poprawnego montażu drzwi balkonowych? Chodzi mi głównie o miejsce listwy progowej (montażowej), czy stosując podpory montażowe demontujemy listwę (moja jest dodatkowo przykręcona do ościeżnicy). Grafikę google już przeszukałem, bez powodzenia.

Przyznam, że na pierwszy rzut oka nic nadzwyczajnego nie wydawało się być w montażu okien i drzwi balkonowych, a jednak detale odgrywają wielką rolę :)

Zajrzyj do Poradnika Montażowego ZMS - rysunki znajdziesz na stronach 39-40. pzdr

hmmm.... sorki, ale ten rysunek jest do bani. Przy montażu i późniejszej obróbce drzwi należy pamiętać o podstawie - prawidłowo wykonanej izolacji przweciwwodnej a tu ona zamiast być pod ościeżnicę jest do jej czoła

Poniżej widok jak powinno to być wykonane - podstawowa zasada, należy chronić warstwę ocieplenia przed penetracją wody i lodu

Najlepiej warstwę materiału wodoszczelnego zabezpieczyć zawsze dodatkową obróbką blacharską wystającą poza obszar ocieplenia

Montaż 1-48.pdf2.jpg

Montaż 1-48.pdf1.jpg

Edytowane przez jareko

Z pewnością masz rację, ale to jest rysunek z poradnika pisanego przez specjalistów z ITB, więc nie śmiem nawet polemizować. Mam wrażenie, że tam wystepuje specjalny parapet aluminiowy nakładany na próg oscieżnicowy. Ale oczywiście też mogę się mylić.. :-) Sprawdzę u źródła i ew. potwierdzę... pzdr

Taśma musi być całą swoją powierzchnią przyklejona do ściany .Najłatwiej to uzyskać naklejając taśmę klejem do taśm nakładając ją ruchem"zygzakowatym" na ścianę nastepnie dociskamy taśmę i rozprowadzamy klej dociskając taśmę do ściany wałeczkiem malarskim - efekt jest taki,że taśma całą swoją powierzchnią jest doklejona do ściany.Natomiast tynk trzyma sie taśmy bez zastrzeżeń ( przynajmniej taśmy z kilku wiodacych firm , które znam ).

Te opinie ,że tynk nie "trzyma się " taśmy powstają w sytuacjach , gdy mamy szeroką taśmę z paskiem butylu ( lub taśmę nie przyklejoną do ściany ) , krórą nastepnie tynkujemy . Mamy wtedy sytuację ,że tynk jest zwiazany z taśmą , ALE TAŚMA NIE JEST ZWIĄZANA ZDE ŚCIANĄ.

Wątek generalnie skupia się na montażu okien w warstwie ocieplenia, ale zarzucę tu może trochę zmyłkowy temat :)

Zastanawiamy się nad montażem drzwi (stalowych) w warstwie ocieplenia.

Montaż na stalowych profilach, wysunięcie całkowite.

Drzwi ciepłe (U drzwi na poziomie 0.6), dlatego się w ogóle zastanawiamy czy jest sens.

Nie wiem jeszcze co potem zrobić z progiem, czy trzeba to jakoś specjalnie izolować itp.

Drzwi otwierane na zewnątrz.

Ktoś z Was montował już może takie cudo?