Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grubość skrzydła 13 cm i wszystko jasne :D

Proponował bym sie dowiedzieć u producenta czy ma do tego jakiś system montażu w warstwie docieplenia.

Jak to ma takie szerokie ramy wolał bym wyjechać w warstwę docieplenia 5cm ale kotwić do muru

Tak na marginesie za takie cudo to nawet cena nie straszna :)

Edytowane przez sikorb

One są kotwione do muru właśnie, producent jak najbardziej je montuje w warstwie ocieplenia, tylko się zastanawiam czy jest sens.

Znaczy wstępnie się już zdecydowaliśmy, ale pojawił się pewien problem... techniczno-elewacyjny i najprościej byłoby jednak je zlicować z murem bez jakiegokolwiek wysuwania w warstwę ocieplenia :(

Niby ościeżnica i próg ocieplone, ale mostek jednak będzie.

Co przy oknach które mamy na JB-D, da nam pewnie największy mostek termiczny ze wszystkich...

Tak na marginesie za takie cudo to nawet cena nie straszna :)

Cena nie straszna? Za kawałek blachy z pianką?

Kiedy to się zwróci? ktoś to przeliczył jakie byłyby oszczędności? (ok, sam to zrobię jak wrócę na dłużej do biura)

mam pytanko jak to jest z gwarancja w przypadku kupuje okna ale montuje je na własna reke

Producent ma obowiązek dołączyć do każdego okna instrukcję montazu, więc jeśli zamontujesz zgodnie z tą instrukcją, to gwarancja powinna być honorowana. Ale rację ma też JAreko, że nietrudno znaleźć błąd w każdym montażu nawet jeśli robi to ekipa z "certyfikatem" tego producenta. Jeżeli nie kupujesz okien "na lewo" i płacisz VAT 23%, to samemu nie opłaca się montować. Jeżeli płacisz VAT 8%, a i tak sam montujesz, to w przypadku jakiejś usterki prawdopodobnie nie będziesz miał do kogo się z tym zwrócić.

mam pytanko jak to jest z gwarancja w przypadku kupuje okna ale montuje je na własna reke

Jak będzie z gwarancją, to się możesz dowiedzieć czytając kartę gwarancyjną. Innego sposobu nie ma. Stosowanie instrukcji producenta raczej ma się nijak do gwarancji. Dzwonią, ale nie w tym kościele:-). Ten związek wynika i jest opisany w art. 6 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

No i niestety montaż ciepłych drzwi w warstwie ocieplenia odpadł :(

Pojawił się problem z wykończeniem glifu drzwiowego (musiałby być mega rozwarty - 2.5cm grubości na 10cm długości), który mamy już częściowo wykonany, więc drzwi muszą wylądować w całości w murze...

Niestety ościeżnica w tych drzwiach (podobnie jak skrzydło) są ocieplone tylko od wewnątrz, więc będzie tam jakiś mostek termiczny w związku z ucieczką ciepła przez mur i stalową ościeżnicę (próg jest także ocieplony).

Edytowane przez salik

Witajcie.

W jaki sposób wykonujecie warstwowy montaż, a dokładnie przyklejenie folii zewnętrznej okna w połowie wysuniętego poza lico ściany? Czy w tym przypadku również najważniejsze jest, aby folia przyklejona była do ściany, czy może przylegać do styropianu?

... Odnośnie braku butylu to wcale nie jest najgorszy pomysł w przypadku taśm zewnętrznych, jeżeli ocieplenie będzie wykonane ze styropianu to nie wolno przyklejać taśmy butylem do niego, trzeba zastosować inny klej, butyl wchodzi w reakcję.

Dodatkowo ja taśmy zewnętrze doklejałbym przy robieniu ocieplenia, po co mają wisieć ?

Pozdrawiam

Z powyższego wynika, że należy kleić do styropianu. Pisałeś kiedyś Michał, że priorytetem jest, aby taśma oddzielała piankę od tynków. Czy w przypadku folii na zewnątrz również ma to zastosowanie?

Jak będzie z gwarancją, to się możesz dowiedzieć czytając kartę gwarancyjną. Innego sposobu nie ma. Stosowanie instrukcji producenta raczej ma się nijak do gwarancji.

Starałbym się unikać tak kategorycznych stwierdzeń. Bo że się jednak ma, to cytat z odpowiedzi jednego z dużych producentów, na pytanie: Czy i jak samodzielnie zamontować okna?

Nie jest to łatwa czynność i dlatego nie rekomendujemy montażu samodzielnego. Jeżeli ktoś zdecyduje się na taki montaż może spodziewać się różnych trudności, a już na pewno zerwania umowy gwarancyjnej, chyba że wszystkie czynności zostaną wykonane zgodnie z zaleceniami producenta. pzdr

Starałbym się unikać tak kategorycznych stwierdzeń.

To mnie jakoś nie dziwi:-)

Bo że się jednak ma, to cytat z odpowiedzi jednego z dużych producentów, na pytanie: Czy i jak samodzielnie zamontować okna?

Nie jest to łatwa czynność i dlatego nie rekomendujemy montażu samodzielnego. Jeżeli ktoś zdecyduje się na taki montaż może spodziewać się różnych trudności, a już na pewno zerwania umowy gwarancyjnej, chyba że wszystkie czynności zostaną wykonane zgodnie z zaleceniami producenta.

No, jak to jeden z dużych producentów tak twierdzi, to nie pozostaje mi nic innego jak... sepuku tępym nożem:-). Na pewno ma rację z powodu, że duży:-).

PS.

Po wpisaniu cytatu w wyszukiwarkę, Google pokazują mi Lubelskie Centrum Okien, firmę handlową albo Infookno, specjalistę od PR i reklamy. Ktoś z nich rozpoczął produkcję okien na większą skalę?

Pozdrawiam

Nie było mnie tutaj trochę i mam jednostkowe pytanie wiec nie chcę się przekopywać przez wątek. Jak było to nie krzyczcie. Będę miał okna w warstwie ocieplenia ale to zagadnienie o jakie chcę zapytać dotyczy też standardowo osadzanych okien. Okno jest mniejsze od światła otworu zazwyczaj o kilka cm. Czym wykańcza się tę różnicę? Na dole parapetem więc nie ma problemu ale po bokach i górze? Jeżeli jest to mniej więcej 2 cm po każdej stronie to mam walnąć 2cm tynku? Normalnie pewnie będzie nie więcej niż 1cm. Sprawa druga okna będą wyposażone w folię paroszczelną założoną na mur od wewnątrz. Kłaść na to tynk? Nie odpadnie? Może lepiej całość okna obrobić płytą GK?