sikorb 28.05.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 To nie głupie pytania ,tylko za dużo wolnego czasu i wymyślanie dziwnych teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.05.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam Niekoniecznie. Czasem należy postawić parę "głupich" pytań. Nigdzie nie napisałem że oprawa okna z "papieru" jest prawidłowa. nie jesteś jedyny, który szuka ekonomicznie uzasadnionych rozwiązań a to dlatego, że jakoś dziwnie się utarło, że zastosowanie taśm jest NAJDROŻSZYM rozwiązaniem a tak nie jest, policzysz sam zobaczysz a że niektórych to drażni, nie dziw się wszak temat wałkowany jest od dłuższego czasu a nie każdy ma taką cierpliwość jak ja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.05.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam To nie są dziwne teorie,montaż na silikon i akryl jest polecany przez producenta okien. Boisz się,ze klientów Ci ubędzie na dojenie ? to ja chętnie zobaczę taki montaż wykonany zgodnie ze sztuką, powiedz tylko gdzie podjechać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.05.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Okien po obwodzie mam 62 metry. Taśmy kosztują 300 zł za 50mb (nawet te z siatką/butylem). Doliczając do tego taśmę rozprężną 2-3cm, wyjdzie trochę więcej. Dlatego parę postów wyżej pytałem o częściowe rozwiązanie. Mam jeszcze pytanie o zastosowanie tylko częściowego rozwiązania: 1. od zewnątrz taśma, potem pianka i wewnątrz silikon 2. taśma, pianka, taśma Czy ma sens stosowanie rozwiązania pierwszego? Ewentualnie drugiego? Edytowane 28 Maja 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.05.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam Okien po obwodzie mam 62 metry. Taśmy kosztują 300 zł za 50mb (nawet te z siatką/butylem). Doliczając do tego taśmę rozprężną 2-3cm, wyjdzie trochę więcej. Dlatego parę postów wyżej pytałem o częściowe rozwiązanie. ja naprawdę nie wiem gdzie Wy tak drogie taśmy kupujecie ?? min 30-40% za drogo. Już pisałem gdzieś wcześniej rozwiązanie taśma wew. + taśma rozprężna to w zakupie ok 4-5 zł za i mb. Po drugie policz ile musisz kupić kartuszy silikonu aby zgodnie z przedstawionym rysunkiem zaizolować okna, po trzecie sam będziesz to robił ?? jeśli nie to dolicz jeszcze za co montażysta będzie chciał więcej, mowa o robociźnie, taśmy czy silikon?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.05.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam Przyszowice k/Gliwic. Relacja z montażu będzie prowadzona w dzienniku budowy a sposób z silikonem będzie robiony wg filmiku z powyżej. szkoda, że dopiero będzie akurat w piątek będę w okolicy ale daj znać może akurat wstrzelę się w termin Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.05.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam ja naprawdę nie wiem gdzie Wy tak drogie taśmy kupujecie ?? min 30-40% za drogo. Już pisałem gdzieś wcześniej rozwiązanie taśma wew. + taśma rozprężna to w zakupie ok 4-5 zł za i mb. Po drugie policz ile musisz kupić kartuszy silikonu aby zgodnie z przedstawionym rysunkiem zaizolować okna, po trzecie sam będziesz to robił ?? jeśli nie to dolicz jeszcze za co montażysta będzie chciał więcej, mowa o robociźnie, taśmy czy silikon?? Pozdrawiam Np ta: http://allegro.pl/tasma-rozprezna-10-x-4-20-mm-8-m-sws-soudal-i2336188238.html albo ta http://allegro.pl/tasma-rozprezna-20-x-6-30-mm-6-m-sws-soudal-i2311242762.html Przy szczelinie 20 mm zalecana jest chyba 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 29.05.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Mam jeszcze pytanie o zastosowanie tylko częściowego rozwiązania: 1. od zewnątrz taśma, potem pianka i wewnątrz silikon 2. taśma, pianka, taśma Czy ma sens stosowanie rozwiązania pierwszego? Ewentualnie drugiego? Pierwsze rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe i skuteczne. Drugie też, ale taśma od wewnątrz musi mieć właściwości paroszczelne. To nie może być ta sama taśma od wewnątrz i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 29.05.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Przyszowice k/Gliwic. Relacja z montażu będzie prowadzona w dzienniku budowy a sposób z silikonem będzie wykonywany wg filmiku z powyżej. Okna wysunięte 3cm poza lico muru. Rozumiem, że dajecie silikon od środka a co ze stroną zewnętrzną skoro okno jest wysunięte 3 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REKINRW 29.05.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dobry silikon to przynajmniej ok 20 zł. Na jedno średniej wielkości okno z dobrze pomierzonym otworem okiennym przy tak grubej spoinie wydaje mi się ze potrzeba ok 2-4 silikonów . Co przy cenie taśmy jak napisał klaudiusz_x wg mnie taśmy czyni bardziej ekonomicznie uzasadnionymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 29.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ja chcę zastosować silikon ze względów technicznych a nie oszczędnościowych. Będę miał montaż warstwowy w starym budynku, gdzie okna będą wysuwane poza mur 3 cm. Chcąc przykleić standardowe taśmy paroszczelne do muru przydałoby się go podrównać zaprawą tynkarską, żeby taki montaż miał jakikolwiek sens a jest to niemożliwe, gdyż budynek jest zamieszkały i nie mogę zostawić klienta bez okien na czas wyschnięcia szpalet.Dlatego mam zamiar warstwę wewnętrzna wykonać za pomocą silikonu po wcześniejszym zaimpregnowaniu muru po demontażu starych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.05.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Pierwsze rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe i skuteczne. Drugie też, ale taśma od wewnątrz musi mieć właściwości paroszczelne. To nie może być ta sama taśma od wewnątrz i na zewnątrz. Ok. Tak, wiem, od zewnątrz paroprzepuszczalna, od wewnątrz paroszczelna. W zasadzie opcja z tasmą, pianką, silikonem jest najlepsza(?) dla okna już zamontowanego, warunek to lekko wypuszczone okno po za lico ściany. Można zrobić we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.05.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 nie mogę zostawić klienta bez okien na czas wyschnięcia szpalet. To użyj zapraw szybkoschnących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.05.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Zużycie silikonu z aukcji allegro:TABELA ZUŻYCIA(metry bieżące z tuby)wymiary spoinyw mm (a x b)(a szerokość x b grubość silikonu)5x5 - 12mb5x10 - 6mb10x10 - 3mb15x10 - 2mb20x10 - 1,5mb25x10 1,25mb30x15 - 0,7mb40x20 - 0,4mbWg tego z jednej tuby śmiało można pyknąć jedno okno 1,5x1,5 http://allegro.pl/ceresit-silikon-cs-25-280ml-kolorowy-i-bialy-i2351383137.html Po drugie takie silikonowanie można pyknąć samemu,za taśmę,żeby fachowo zrobić nie wezmę się a to dodatkowy koszt dla montażystów a i upierdliwość klejenia w trakcie montażu. drogi Arturo72 chyba jednak nie da rady "pyknąć" okna 1,5x1,5 wszak to 6 mb tak? biorąc pod uwagę, że zgodnie ze sztuką luz rama - mur wyniesie 2,5 cm czyli spoina 25x10 to z tubki 1,25mb czyli na 6 mb wychodzi prawie 5 TUBEK - poprawcie mnie jeśli źle liczę, jeżeli policzyć po cenie, którą prezentujesz czyli 5 x 23 zł to mamy jakieś 115 zł za taśmę na te 6 mb zapłacisz licząc BARDZO DROGO 50 zł. Mam nadzieję, to wystarczające wyjaśnienie względem ekonomicznego wykonania połączenia okno-mur. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.05.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Ja chcę zastosować silikon ze względów technicznych a nie oszczędnościowych. Będę miał montaż warstwowy w starym budynku, gdzie okna będą wysuwane poza mur 3 cm. Chcąc przykleić standardowe taśmy paroszczelne do muru przydałoby się go podrównać zaprawą tynkarską, żeby taki montaż miał jakikolwiek sens a jest to niemożliwe, gdyż budynek jest zamieszkały i nie mogę zostawić klienta bez okien na czas wyschnięcia szpalet. Dlatego mam zamiar warstwę wewnętrzna wykonać za pomocą silikonu po wcześniejszym zaimpregnowaniu muru po demontażu starych okien. Rozumiem, że nie stosując taśm nie przygotowujesz otworu do montażu okna ?? Tak jak napisał kolega TEST wystarczy zastosować dostępne na rynku rozwiązania (szybkoschnące zaprawy), poza tym kiedy i jak będziesz obrabiał te okna ? czy Ty tylko montujesz a obrabia gospodarz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.05.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 no faktycznie tak to wygląda. Ja bym poszedł jednak w te taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.05.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Ok. Tak, wiem, od zewnątrz paroprzepuszczalna, od wewnątrz paroszczelna. W zasadzie opcja z tasmą, pianką, silikonem jest najlepsza(?) dla okna już zamontowanego, warunek to lekko wypuszczone okno po za lico ściany. Można zrobić we własnym zakresie. silikon wg mnie nie jest lepszym rozwiązaniem niż taśma - a ten warunek odnośnie wypuszczenia okna to niby czym powodowany jest ? No a w sumie wszystko można wykonać we własnym zakresie: wybudować dom, naprawić auto ba nawet zoperować kota więc .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 29.05.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Otwory czasem przygotowuje, jeśli właściciel tego nie zrobi, w stanach surowych. Robiłem to co najmniej dzień wcześniej więc nie mam doświadczenia z szybkoschnącymi. MMichal nie bardzo rozumiem sens przygotowania ich za pomocą zaprawy podczas wymiany starego okna na nowe bez użycia taśm. Pianka przecież przylega do nierównych powierzchni. Chyba, że chodzi ci o okna z węgarkami ale wtedy to trzeba poszerzenia stosować a nie tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.05.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Otwory czasem przygotowuje, jeśli właściciel tego nie zrobi, w stanach surowych. Robiłem to co najmniej dzień wcześniej więc nie mam doświadczenia z szybkoschnącymi. MMichal nie bardzo rozumiem sens przygotowania ich za pomocą zaprawy podczas wymiany starego okna na nowe bez użycia taśm. Pianka przecież przylega do nierównych powierzchni. Chyba, że chodzi ci o okna z węgarkami ale wtedy to trzeba poszerzenia stosować a nie tynkować. tutaj kwestią są te "nierówności", jak duże one są, taśmy nie wymagają gładzi aby je dobrze wykleić ale oczywiście nie będą się trzymały jak będą tam uskoki na pół cegły, jeżeli takie nierówności są wystarczy je uzupełnić aby otwór wyrównać i po temacie. No i cały temat dotyczy luzów ustalonych zgodnie ze sztuką, i tak jak mówisz jeżeli luz jest za duży stosujemy poszerzenie lub murujemy otwór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 29.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 MMichal Rama pracuje lato zima nawet 4mm +- przy oknie ~2000mm ,niech sobie wsadzi akryl do lodówki a potem się nim pobawi zobaczy elastyczność i kruchość,akryl nie wytrzymuje na płytach gk a co dopiero w takich warunkach zmiennych wymiarowo pogodowych. Na tym wspaniałym filmiku tytan po prostu opycha swój szajs bo nic innego zaproponować nie może w dziedzinie stolarki otworowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts