jareko 14.06.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 na pewno otwory nie mogą wyglądać tak jak na fotce poniżej - otwór przygotowany do montażu warstwowego - prawda że piękny a i inwestor ma poczucie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 14.06.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Jakiś czas temu byłem w budynku gdzie 90% (p)otworów wyglądała tak: A tu fotka z przygotowanym prawidłowo otworem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.06.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam A tu fotka z przygotowanym prawidłowo otworem: [ATTACH=CONFIG]120352[/ATTACH] NO i taka robota to DOBRA robota oby więcej takich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.06.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A ja mam kolejny dylemat. Nie mam czasu porobić zdjęć nawet i sił pisać ale spróbuję. Po montażu w warstwie ocieplenia w niektórych oknach odległość od ościeżnicy do krawędzi otworu to kilka cm (może i 5). Zastanawiam się czym to obrobić? Montażyści proponowali abym obrobił twardym styropianem. W sumie byłoby ciepło ale jakoś mi się nie podoba. Można płytą gipsową ale co z tą szczeliną kilkucentymetrową pomiędzy płytą ... może uzupełnić pianką? No ale co dalej od "frontu" patrząc na okno od wnętrza domu. Czym zakryć szczelinę , kawałkiem plyty? Myślałem też o podmurowaniu kawałkami betonu komórkowego - wala się mi pełno tego na budowie no i obrabia się elegancko. Może tylko pod nadprożem będzie problem bo szalunki trzeba będzie robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.06.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 raaaany, a zrób jak ci wygodniej. Najcieplej i wbrew pozorom najłatwiuej to styropian i siatka - czego się obawiasz ? Co bedziesz robił we wnęce okiennej? Opierał sie o nią ? obrazy wieszał ? kolejny to naklejanie pasków płyty GK - i w czym widzisz prioblem bo nie rozumiem. Jeśli masz montaż warstwowy to dosuwasz plute do foli i jest dobrze Murowanie ? Po co ? Wytłumacz dlaczego taki sposób uważasz za najlepszy ? Bo ja nie pojmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Chodzi mi o trwałość tego rozwiązania. Płyta GK zamocowana na piankę w odległości powiedzmy 4cm od glifu jakoś mnie nie przekonuje. W przypadku styropianu przeczytałem, zę może się przesunąć punkt rosy i wilgoć w ścianie zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 15.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A tu fotka z przygotowanym prawidłowo otworem: [ATTACH=CONFIG]120352[/ATTACH] Nie wszyscy inwestorzy zostawiają budowę samą sobie. Ja u Siebie osobiście tak przygotowałem otwory (dzięki Waszym radom). Teraz sprawa do Was. Okna plastikowe w okleinie, 5-komorowe, pakiet szybowy 1-komorowy, zamontowane z wysunięciem 2 cm poza lico muru. Od wewnątrz taśma paroszczelna Illbrucka i listwa przyokienna Bella-Plast BP12. Przygotowuję się do robienia elewacji ze styropianu. Z zewnątrz planuję dać listwy przyokienne z siatką Bella-Plast BP13. Czy od zewnątrz dawać jeszcze taśmę paroprzepuszczalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.06.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Czy od zewnątrz dawać jeszcze taśmę paroprzepuszczalną? Ja bym dał. Koszt niewielki (zależy za ile kupisz ale w tym przypadku taśma do 8-10mm max. 2-3zł mb) a daje gwarancję poprawności uszczelnienia. Pomimo zachwytów blokono nad właściwościami paroprzepuszczalnymi listwy nie ma na to dowodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.06.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Chodzi mi o trwałość tego rozwiązania. Płyta GK zamocowana na piankę w odległości powiedzmy 4cm od glifu jakoś mnie nie przekonuje. W przypadku styropianu przeczytałem, zę może się przesunąć punkt rosy i wilgoć w ścianie zbierać. Jak się "boisz styropianu" to pozostaje żmudne klejenie kolejnych warstw płyty K-G na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 15.06.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Ja bym dał. Koszt niewielki (zależy za ile kupisz ale w tym przypadku taśma do 8-10mm max. 2-3zł mb) ... Miałem na myśli taśmę/folię okienną jak w linku. Pisząc "8-10mm" miałeś to samo na myśli czy może taśmę rozprężną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.06.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Miałem na myśli taśmę/folię okienną jak w linku. Pisząc "8-10mm" miałeś to samo na myśli czy może taśmę rozprężną? Miałem na myśli taśmę rozprężną. Folia nie załatwia uszczelnienia połączenia okno/warstwa ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 15.06.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dzięki bwojtek.A czy razem z taśmą rozprężną należy stosować zewnętrzną taśmę paroprzepuszczalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.06.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 nie trzeba, albo... albo.... co nie oznacza że jak dasz i jedno i drugie to nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.06.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 heja ziomale z forum - nasz geniusz od cieplego montazu sie zglosil do nas z pretensjami [pismo na 3 strony] ze on ma takie genialne rozwiazania montazu bez mostkow a Instrukcja Montazu ITB jest do du py - wyrypal zesmy ignoranci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Geniusze mają to do siebie, że są zaślepieni swoimi wynalazkami. I każdy uważa, że jest właśnie genialny i nigdy do niego trafi, że coś nadaje się do kosza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.06.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 ha ha ha - zostamy temat samozwańczego specjalisty w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.06.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Pisaliście, że nie powinno się tynkować taśmy rozprężnej. Ponieważ nie wierzę w estetyczne wykończenie węgarka bez otynkowania tej części (nie da się położyć tynku kończąc go tam gdzie zaczyna się taśma) szukałem instrukcji i znalazłem taką w której poważna firma zaleca jednak aby taśma zlicowana była ze styropianem a na nią mają przyjść klej i tynk. W zasadzie jak sobie tak myślę to ma to sens, bo w przypadku odpęknięcia tynku od ościeżnicy to pod nim jest taśma, która będzie tę szczelinę wypełniać, nawet jeżeli tynk się przyklei do taśmy to tylko do jej zewnętrznej krawędzi i nie powinien spowodować odspojenia. Co do wypuszczania wilgoci to jeżeli powstanie szczelina to właśnie tą szczeliną wilgoć wylezie. http://www.ms.pl/index.php/poradnik/kolejnosc_montazu http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/media/images/kolejnosc_montazu_rys_5/36335-1-pol-PL/kolejnosc_montazu_rys_5.jpg Edytowane 17 Czerwca 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.06.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 kombinujesz , starasz się to dobrze może się naraże w tym wątkuwiekszy pożytek z kasy nataśmy, folię i konsolę miałbyś np. w grubszym styro na ścianie itp.rozumiem że są jeszcze względy estetyczne.w tym wypadku niech ta taśma nie będzie rozpręzona więcej niż2-3mm to jakoś to ujdzie plus dobry tynk silikonowy , silikatowy dzięki którym jest duża szansa że nie popęka w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 17.06.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 ...nie powinien spowodować odspojenia. Co do wypuszczania wilgoci to jeżeli powstanie szczelina to właśnie tą szczeliną wilgoć wylezie. Tym sposobem bitter odkryłeś niechcący bezsens pewnych rozwiązań w pewnych sytuacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.06.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Taśma kosztowała mnie 70 zł na wszystkie okna więc nie zaszkodzi dać ale jednak robię tak, że daje ją na oścież, potem przykładam węgarek styropianowy i kleję go do pozostałego styropianu. Na całość (na taśmę też) nakładam siatkę, klej i tynk. Tak jak pisze malux dam szczelinę 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts