Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam kolejny dylemat. Nie mam czasu porobić zdjęć nawet i sił pisać ale spróbuję. Po montażu w warstwie ocieplenia w niektórych oknach odległość od ościeżnicy do krawędzi otworu to kilka cm (może i 5). Zastanawiam się czym to obrobić? Montażyści proponowali abym obrobił twardym styropianem. W sumie byłoby ciepło ale jakoś mi się nie podoba. Można płytą gipsową ale co z tą szczeliną kilkucentymetrową pomiędzy płytą ... może uzupełnić pianką? No ale co dalej od "frontu" patrząc na okno od wnętrza domu. Czym zakryć szczelinę , kawałkiem plyty? Myślałem też o podmurowaniu kawałkami betonu komórkowego - wala się mi pełno tego na budowie no i obrabia się elegancko. Może tylko pod nadprożem będzie problem bo szalunki trzeba będzie robić ...

raaaany, a zrób jak ci wygodniej. Najcieplej i wbrew pozorom najłatwiuej to styropian i siatka - czego się obawiasz ? Co bedziesz robił we wnęce okiennej? Opierał sie o nią ? obrazy wieszał ?

kolejny to naklejanie pasków płyty GK - i w czym widzisz prioblem bo nie rozumiem. Jeśli masz montaż warstwowy to dosuwasz plute do foli i jest dobrze

Murowanie ? Po co ? Wytłumacz dlaczego taki sposób uważasz za najlepszy ? Bo ja nie pojmuję

Chodzi mi o trwałość tego rozwiązania. Płyta GK zamocowana na piankę w odległości powiedzmy 4cm od glifu jakoś mnie nie przekonuje. W przypadku styropianu przeczytałem, zę może się przesunąć punkt rosy i wilgoć w ścianie zbierać.
A tu fotka z przygotowanym prawidłowo otworem:

[ATTACH=CONFIG]120352[/ATTACH]

Nie wszyscy inwestorzy zostawiają budowę samą sobie. Ja u Siebie osobiście tak przygotowałem otwory (dzięki Waszym radom).

Teraz sprawa do Was.

Okna plastikowe w okleinie, 5-komorowe, pakiet szybowy 1-komorowy, zamontowane z wysunięciem 2 cm poza lico muru. Od wewnątrz taśma paroszczelna Illbrucka i listwa przyokienna Bella-Plast BP12.

Przygotowuję się do robienia elewacji ze styropianu. Z zewnątrz planuję dać listwy przyokienne z siatką Bella-Plast BP13.

Czy od zewnątrz dawać jeszcze taśmę paroprzepuszczalną?

Czy od zewnątrz dawać jeszcze taśmę paroprzepuszczalną?

Ja bym dał. Koszt niewielki (zależy za ile kupisz ale w tym przypadku taśma do 8-10mm max. 2-3zł mb) a daje gwarancję poprawności uszczelnienia. Pomimo zachwytów blokono nad właściwościami paroprzepuszczalnymi listwy nie ma na to dowodów.

Chodzi mi o trwałość tego rozwiązania. Płyta GK zamocowana na piankę w odległości powiedzmy 4cm od glifu jakoś mnie nie przekonuje. W przypadku styropianu przeczytałem, zę może się przesunąć punkt rosy i wilgoć w ścianie zbierać.

Jak się "boisz styropianu" to pozostaje żmudne klejenie kolejnych warstw płyty K-G na klej.

Ja bym dał. Koszt niewielki (zależy za ile kupisz ale w tym przypadku taśma do 8-10mm max. 2-3zł mb) ...

Miałem na myśli taśmę/folię okienną jak w linku.

Pisząc "8-10mm" miałeś to samo na myśli czy może taśmę rozprężną?

Miałem na myśli taśmę/folię okienną jak w linku.

Pisząc "8-10mm" miałeś to samo na myśli czy może taśmę rozprężną?

Miałem na myśli taśmę rozprężną. Folia nie załatwia uszczelnienia połączenia okno/warstwa ocieplenia.

heja ziomale z forum - nasz geniusz od cieplego montazu sie zglosil do nas z pretensjami [pismo na 3 strony] ze on ma takie genialne rozwiazania montazu bez mostkow a Instrukcja Montazu ITB jest do du py - wyrypal zesmy ignoranci
Geniusze mają to do siebie, że są zaślepieni swoimi wynalazkami. I każdy uważa, że jest właśnie genialny i nigdy do niego trafi, że coś nadaje się do kosza..

Pisaliście, że nie powinno się tynkować taśmy rozprężnej. Ponieważ nie wierzę w estetyczne wykończenie węgarka bez otynkowania tej części (nie da się położyć tynku kończąc go tam gdzie zaczyna się taśma) szukałem instrukcji i znalazłem taką w której poważna firma zaleca jednak aby taśma zlicowana była ze styropianem a na nią mają przyjść klej i tynk. W zasadzie jak sobie tak myślę to ma to sens, bo w przypadku odpęknięcia tynku od ościeżnicy to pod nim jest taśma, która będzie tę szczelinę wypełniać, nawet jeżeli tynk się przyklei do taśmy to tylko do jej zewnętrznej krawędzi i nie powinien spowodować odspojenia. Co do wypuszczania wilgoci to jeżeli powstanie szczelina to właśnie tą szczeliną wilgoć wylezie.

http://www.ms.pl/index.php/poradnik/kolejnosc_montazu

http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/media/images/kolejnosc_montazu_rys_5/36335-1-pol-PL/kolejnosc_montazu_rys_5.jpg

Edytowane przez bitter

kombinujesz , starasz się to dobrze

może się naraże w tym wątku

wiekszy pożytek z kasy nataśmy, folię i konsolę miałbyś np. w grubszym styro na ścianie itp.

rozumiem że są jeszcze względy estetyczne.

w tym wypadku niech ta taśma nie będzie rozpręzona więcej niż2-3mm to jakoś to ujdzie plus dobry tynk silikonowy , silikatowy dzięki którym jest duża szansa że nie popęka w tym miejscu

...nie powinien spowodować odspojenia. Co do wypuszczania wilgoci to jeżeli powstanie szczelina to właśnie tą szczeliną wilgoć wylezie.

Tym sposobem bitter odkryłeś niechcący bezsens pewnych rozwiązań w pewnych sytuacjach :D

Taśma kosztowała mnie 70 zł na wszystkie okna więc nie zaszkodzi dać ale jednak robię tak, że daje ją na oścież, potem przykładam węgarek styropianowy i kleję go do pozostałego styropianu. Na całość (na taśmę też) nakładam siatkę, klej i tynk. Tak jak pisze malux dam szczelinę 3mm.