blokno 08.07.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 A masz jakieś linki do danych technicznych tych "znanych od 10 lat", które są paroprzepuszczalne? Paroprzepuszczalność lub jej brak (to też umowne!) regulowana jest rodzajem taśmy klejącej listwę. System o który pytasz znajdziesz na stronie Zrzeszenia. NIestety nie ma go jeszcze w sprzedaży, a powodem jest zapewne bariera cenowa. U polskich producentów nie spotkałem jeszcze listwy z taśmą paroprzepuszczalną. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.07.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) blokno, nie uważasz, że mówienie o "paroprzepuszczalności" taśmy mocującej listwę dylatacyjną do ramy okna to zwykłe przegięcie? Przecież ona ma grubość może 1mm!!! Zamiast reklamować ZMS pokaż badania potwierdzające wartość Sd dla takiej taśmy mocującej. Porównamy wtedy z wartością Sd tynku, który zakryje większość szczeliny dylatacyjnej i zobaczymy co wyjdzie. To mogłoby być nawet ciekawe:-). Według mnie paroprzepuszczalność nie jest umowna, bo to można zbadać. Edytowane 8 Lipca 2012 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 09.07.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 blokno, nie uważasz, że mówienie o "paroprzepuszczalności" taśmy mocującej listwę dylatacyjną do ramy okna to zwykłe przegięcie? Przecież ona ma grubość może 1mm!!! Zamiast reklamować ZMS pokaż badania potwierdzające wartość Sd dla takiej taśmy mocującej. Porównamy wtedy z wartością Sd tynku, który zakryje większość szczeliny dylatacyjnej i zobaczymy co wyjdzie. To mogłoby być nawet ciekawe:-). Z całą sympatią, ale jeśli uważasz to za "przegięcie", to nie do mnie to zgłaszaj, ale do Instytutu w Rosenheim, który ten system przebadał. Jeśli interesują cię wartości sd, to znajdziesz je właśnie w przywołanej ulotce tego systemu: jest co prawda w języku obcym, ale znajdziesz to w pozycji "sd value". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.07.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Z całą sympatią, ale jeśli uważasz to za "przegięcie", to nie do mnie to zgłaszaj, ale do Instytutu w Rosenheim, który ten system przebadał. Jeśli interesują cię wartości sd, to znajdziesz je właśnie w przywołanej ulotce tego systemu: jest co prawda w języku obcym, ale znajdziesz to w pozycji "sd value". pzdr Sorry blokno. Nie zajrzałem na stronę ZMS i naskrobałem jak o "najzwyklejszej" listwie dylatacyjnej. To rozwiązanie oparte jest o taśmy rozprężne, podobnie jak listwy Tremco-illbruck:-). Jeszcze raz przepraszam mój błąd i niedopatrzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 11.07.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Sorry blokno. Nie zajrzałem na stronę ZMS i naskrobałem jak o "najzwyklejszej" listwie dylatacyjnej. Nie ma sprawy. To pokazuje tylko jak ogromny zakres musi ogarnąć ew. Instrukcja montażowa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 11.07.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam, Instalator z którym ostatnio rozmawiałem zaproponował, że zamiast montażu w warstwie ocieplenia wysunie okno o ok 1/2 grubości z otworu, tak żeby częściowo opierało się na murze, a częściowo w warstwie ocieplenia. Stwierdził, że tak będzie "prawie" tak samo dobrze, a za to o wiele taniej, bo nie stosuje wtedy listew montażowych. Oczywiście cale uszczelnienie tak jak przy ciepłym montażu. Czy coś takiego ma w ogóle sens? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.07.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 http://jareko.pl/page9.php popatrz sobie na przebieg izoterm i sam podejmij decyzję Moim zdaniem warto ale.... ale tak montując realnie resztę prac związanych z ociepleniem tego miejsca pozostawiasz innym wykonawcom i jak się do tego nie przyłożą to będzie gorzej jakbyś zamontował w licu ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.07.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 sam wstawiałeś okna? Sorki - ale kilka błędów już widać - rozmieszczenie kotew - ma się nijak do jakichkolwiek zasad - przynajmniej te które widać- poszerzenie pod balkon, jako że nie jest cofnięte chybe lepiej by było gdyby było w takim samym kolorze jak okno - realnie byś miał dobrze cała obróbka przeciwwodna powinna być pod poszerzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.07.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Zauważyłem tylko dwie kotwy za daleko od naroża - nie wiem jak resztaA poszerzenie - to już Wasze uzgodnienia z wykonawcą, ja bym zrobił w kolorze, to nie musi być błąd, tylko ewentualne utrudnienie przy izolacji, ale Ty wiesz lepiej jak chcesz to tam rozwiązaćTeraz tylko pamiętaj, by styropian nie docisnęli ci do ościeżnicy (nagminne działanie) , zostawili 10-20mmm szparę na uszczelnienie pianą, później dokleją wegarek. Żadne tam wygłupy z podcinaniem styro itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 12.07.2012 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Arturo, ogarnij się trochę, bo jedno zdanie, a tyle w nim bezinteresownych złośliwości i pomówień, że nie sposób nie zareagować. Widocznie "Zrzeszenie Montażystów Stolarki/Polskich" tak szkoli,czyli o d..ę roztrzaść takie zrzeszenie, - Zrzeszenie nie prowadzi odpłatnych szkoleń, a jedynie wydaje Poradniki i publikuje artykuły poświęcone montażom stolarki. Podstawowe wytyczne montażu stolarki znajdziesz w Poradniku na stronie. Jeśli masz zastrzeżenia do jakichś zapisów tam zawartych, wystarczy je zgłosić telefonicznie lub mailowo. chyba,że zarząd myśli tylko w własnej d..e i o kasie dla siebie W Zrzeszeniu nie ma zarządu - jest to dobrowolne stowarzyszenie osób zajmujących się montażami, a jego członkowie nie tylko, że nie biorą kasy za swoje działania w Zrzeszeniu, ale wręcz sami płacą składki członkowskie. Członkowie Zrzeszenie bezinteresownie udzielają porad m.in. takim "wszystkowiedzącym" jak ty.. Okna wstawiała ekipa,która widnieje na http://montaze.info.pl Na stronie Zrzeszenia, w Klubie Dobrych Montaży widnieje kilkuset montażystów z trzema statutami: "zgłoszony", "sprawdzony" i "polecany". Jeżeli do pracy któregoś z polecanych montażystów masz zastrzeżenia, możesz dać temu wyraz w komentarzu przy jego profilu lub zgłosić to w biurze Zrzeszenia. Wówczas Zrzeszenie zainterweniuje, a ew. wady montażu zostaną niezwłocznie usunięte (o ile rzeczywiście występują..). Jareko,nie przyzanawaj się do nagród przyznanych przez nich bo to wstyd Zrzeszenie nie przyznaje żadnych nagród, a jedynym sposobem honorowania fachowców montażowych jest uznanie ich kwalifikacji po przeprowadzeniu przez ekspertów Zrzeszenia sprawdzianu ich wiedzy i umiejętności praktycznych. Arturo, zanim ponownie napiszesz coś nikczemnego na temat Zrzeszenia Montażystów Stolarki, zapoznaj się przynajmniej ze stanem faktycznym. Rozumiem, że można wiedzieć wszystko, a jak nie wiedzieć, to przynajmniej się domyślać, ale najbardziej rozsądna jest znajomość faktów. Wystarczy zajrzeć na stronę Zrzeszenia, napisać maila do biura lub po prostu zatelefonować. Stan faktyczny zawsze możesz oceniać i wyrażać swoją negatywną opinię o nim, ale proszę, nie twórz fałszywych faktów i nie pomawiaj. I powodzenia w budowaniu.. bez pozdrowień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 12.07.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Teraz tylko pamiętaj, by styropian nie docisnęli ci do ościeżnicy (nagminne działanie) , zostawili 10-20mmm szparę na uszczelnienie pianą, później dokleją wegarek. Żadne tam wygłupy z podcinaniem styro itp Na pierwsze oko nie widzę różnicy. Docinam styropian i wszystko jest w jednym kawałku. Można też dokleić węgarek a styropian dosuwać do ramy okna. Czy może wyjaśnić, dlaczego doklejanie węgarka jest lepsze od podcinania styropianu? Dlaczego ma zostać miejsce na pianę? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=124866&d=1342104131 Wzorowałem się na Twoim poprzednim arcydziele. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=105515&d=1331297005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 a pomyśl chłoooopie choć chwile Za rok, dwa powstaną szczeliny i będzie ci hulał wiatr aż do lica ściany ;) Rób jak chcesz, co mi do tego. Tylko po jakiego czorta wysuwasz okno poza lico ściany by później obróbką to wszystko zniweczyć ? Na rysunkach wszystko przepięknie wygląda - naprawdę zaje...ście pięknie, jak na projektach architektonicznych, wszystko pod linijkę i w dokładnością do grubości linii. Dotnij sobie styropian, przyłóż i zakończmy tą dyskusję - zobaczysz i zrozumiesz dlaczego tak a nie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.07.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Oho Jarek chyba wstał lewą nogą albo żona skorzystała z jego karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 16.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 .. Za rok, dwa powstaną szczeliny i będzie ci hulał wiatr aż do lica ściany ;) ... Dotnij sobie styropian, przyłóż i zakończmy tą dyskusję - zobaczysz i zrozumiesz dlaczego tak a nie inaczej Zrobiłem eksperyment i przyznają Tobie rację. Nie ma możliwości przyklejenia styropianu w taki sposób, aby idealnie przylegał do ramy okna. Przeszkadza grubość kleju (nie przewidywalna) i pionowanie styropianu. Dzięki Jareko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Ech, w końcu jakiś racjonalny głos. Ktoś sam spróbował. Jestem wykończony ciężkim tygodniem i spieraniem się z każdym, komu wydaje się że wie lepiej i wszystko da się zrobic dokładnie tak, jak to sobie wymyślił. Coraz bardziej jestem zniechęcony i chyba to widać w moich ostatnich postach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Ech, w końcu jakiś racjonalny głos. Ktoś sam spróbował. Jestem wykończony ciężkim tygodniem i spieraniem się z każdym, komu wydaje się że wie lepiej i wszystko da się zrobic dokładnie tak, jak to sobie wymyślił. Coraz bardziej jestem zniechęcony i chyba to widać w moich ostatnich postach.. Fin weź Ty się nie zniechęcaj. Według mnie to bardzo ważne, aby inwestorzy pojęli, że montaż okien zaczyna się na długo wcześniej nim przyjeżdżają okna na budowę. Jeśli wszystko jest zawczasu przemyślane i przygotowane, to i wszystko można zrobić zgodnie z tym, co się wymyśli. Kłopoty pojawiają się dopiero wtedy, kiedy pomysły na montaż pojawiają się wtedy jak okna już na budowie, a co wtedy można zrobić? Improwizować i udawać, że jest ok, choć nie zawsze jest i nie zawsze może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Zrobiłem eksperyment i przyznają Tobie rację. Nie ma możliwości przyklejenia styropianu w taki sposób, aby idealnie przylegał do ramy okna. Przeszkadza grubość kleju (nie przewidywalna) i pionowanie styropianu. Dzięki Jareko. ja tez dziekuje ze sprawdziles i nie wdajac sie w wielostronicowa dyskusje wiesz dlacxego tak a nie inaczej. Uwierz mi - taka postawa jak twoja to rzadkosc - tym bardziej dziekuje za twoja odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.07.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Chłopaki :rolleyes:a gdzie jest wątek o prawidłowym montażu i pomiarze parapetów zewnętrznych?Jestem w trakcie robienia elewacji i muszę zamówić parapety,wybrałam stalowe a po bokach mają plastikowe zaślepki.I nie wiem czy dodawać po 1 cm na każdą stronę-tak jak mówi wykonawca czy zmierzyć od jednego styropianu do drugiego( mam styropian położony już) I teraz jedno okno mam bez podcięcia na parapet,więc jak zabezpiczyć łączenie okno -parapet? Jeśli to nie jest dla Was problem pomóżcie ,będę wdzięczna :hug:a jeśli nie to chociaż skierujcie, bo szukam wątku i nie umiem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.07.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja bym odjął po parę mm na stronę między styropianami, żeby te boczki się zmieściły bez cięcia. Jak dołożysz po cm to będziecie ciąć dodatkowo styropian. Wszystko zależy od tego ile styropian nachodzi na ramę okna itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 jeśli boczki są podtynkowe - a takie w większosći są stosowane - to powinny one byc zaglebione w styroppianie calkowicie - czyli wymiar miedzy styropianami + 2 razy boczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts