Karlsen 24.07.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Witaj Michał. Wyklejając taśmę wewnątrz, nieświadomy popełnianego błędu przykleiłem paskiem butylenowym do styroduru pod drzwiami tarasowymi. Już po rybach, ponieważ posadzka wylana. Przyznam się też, że w kilu miejscach zmęczony walką ze zwijającą się taśmą uniwersalną, poza wsparciem gipsu, posługiwałem się małymi gwoździkami, aby końcówki taśmy przytwierdzić do ściany - na szerokości pianki nie była naruszona. Napiszcie, że nie będę żałował tego za kilka lat . Dopiero dziś "napocząłem" Twój gift do stosowania na zewnątrz. Drugi raz tego błędu nie popełnię, pod drzwiami tarasowymi nic nie przyklejam - mam tam wszędzie styrodur. Taśma będzie przykryta w ciągu kilkunastu dni. Tak na marginesie i poza tematem - macie jakieś propozycje na wypełnienie przerwy pomiędzy progiem drzwi zewnętrznych a cokołem (16 cm wysokości)? Oczywiście, aby zminimalizować mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 24.07.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Tak na marginesie i poza tematem - macie jakieś propozycje na wypełnienie przerwy pomiędzy progiem drzwi zewnętrznych a cokołem (16 cm wysokości)? Oczywiście, aby zminimalizować mostek termiczny. Do każdego progu można dobrać poszerzenia okienne (np.150 mm Brugmana w Twoim przypadku), skręcić je z progiem i montować Zawsze jest to "ciało obce" i łączenie jest raczej mało systemowe więc taśma rozprężna pomiędzy i będzie dobrze. P.S. Chyba tylko CAL ma już swoje dostosowane do łączenia z progami bazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 25.07.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Do każdego progu można dobrać poszerzenia okienne (np.150 mm Brugmana w Twoim przypadku), skręcić je z progiem i montować Zawsze jest to "ciało obce" i łączenie jest raczej mało systemowe więc taśma rozprężna pomiędzy i będzie dobrze. P.S. Chyba tylko CAL ma już swoje dostosowane do łączenia z progami bazówki. Za mało precyzyjnie wyraziłem się. Nie chodzi mi o poszerzenia okienne. Drzwi balkonowe mam już zamontowane. Chodzi mi o "próg", który będzie grubości izolacji domu i który nie podda się żadnej podeszwie. Tego tematu już nie drążę, bo odbiega on od głównego wątku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 25.07.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Nie chodzi mi o poszerzenia okienne. Drzwi balkonowe mam już zamontowane. Zgoda, pisałem o wejściowych które analogicznie można na nich postawić. Ale faktycznie chyba się nie zrozumieliśmy. P.S. Karlsen, taki bardziej wschodni czy zachodni Podlasiak jesteś? Edytowane 25 Lipca 2012 przez IVO333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 25.07.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 ... macie jakieś propozycje na wypełnienie przerwy pomiędzy progiem drzwi zewnętrznych a cokołem (16 cm wysokości)? Oczywiście, aby zminimalizować mostek termiczny. ... Chodzi mi o "próg", który będzie grubości izolacji domu i który nie podda się żadnej podeszwie. ... Temat "Próg drzwi wejściowych " poruszyłem w innym wątku "Co pod próg okna balkonowego?" i jest podane jedno rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 25.07.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Powiem kicha z tymi ekipami od montażu okien.Najgorsze jest to ,że tylko fachowiec może stwierdzić czy dobry był montaż.znaczy to z czego sobie mało osób zdaje sprawę,że nie można brać z polecenia ,bo niektó®zy polecają,bo -ekipa posprzątała po sobie -bo byli terminowi -bo byli mili -bo wydawali się profesjonalni i jeszcze dużo jest takich bo,a mnie interesuje całkiem inne bo. A Ty Jareko , spotkałeś się z wieloma ekipami ,któ®e byś mógł polecić?I co z tego ,że ktoś robi ładne okna jak ekipa montująca do dupy. Polecane i sprawdzone ekipy montazowe znajdziesz w Zrzeszeniu Montazystów Stolarki. Akurat na Śląsku jest dużo takich ekip. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.07.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Troche powyginalem glowe by pogladac ta fotke jeszcze raz i widze, ze na pietrze firma sobie poradzila z foliami. Na parterze, przy wykuszu juz gorzej, ale trzeba miec swiadomosc, ze montaz warstwowy to ciagle nowosc i nie kazdy ma chocby najmniejsza praktyke. Chociaz to tez nie wyznacznik, bo jedna ze znajomych mi firm notorycznie uzywa tasmy rozpreznej z zewnatrz przy kazdego rodzaju scianie (bo tak ich nauczono) a folie wewnatrz widzialem przyklejone "na lewa strone". Mam podejzenia, ze Pan ktory mowil ze nie lubi tego montazu mogl znac sie bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.07.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witam Troche powyginalem glowe by pogladac ta fotke jeszcze raz i widze, ze na pietrze firma sobie poradzila z foliami. Na parterze, przy wykuszu juz gorzej, ale trzeba miec swiadomosc, ze montaz warstwowy to ciagle nowosc i nie kazdy ma chocby najmniejsza praktyke. Chociaz to tez nie wyznacznik, bo jedna ze znajomych mi firm notorycznie uzywa tasmy rozpreznej z zewnatrz przy kazdego rodzaju scianie (bo tak ich nauczono) a folie wewnatrz widzialem przyklejone "na lewa strone". Mam podejzenia, ze Pan ktory mowil ze nie lubi tego montazu mogl znac sie bardziej Nie za bardzo rozumiem co jest złego w stosowani taśmy rozprężnej na zewnątrz przy różnego rodzaju ścianach ? - zawsze to estetyczne połączenie, które z czasem nie ulegnie spękaniu. Co do zastosowania taśmy wewnętrznej na "lewą stronę" to raczej dość wyjątkowa taśma skoro posiadała lewą i prawą stronę, oczywiście są i takie produkty jednak zdecydowana większość taśm nie ma lewej i prawej strony więc nie ma znaczenia jak zostanie przyklejona - ważne aby było szczelnie i bez przerwań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 25.07.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 ... P.S. Karlsen, taki bardziej wschodni czy zachodni Podlasiak jesteś? Jestem ze stolicy "disco polo" (jak ja nie lubię tego określenia) Dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 25.07.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jestem ze stolicy "disco polo" (jak ja nie lubię tego określenia) Dlaczego pytasz? Z niezdrowej ciekawości. A która to ta stolica nie wiem, jakoś mi nigdy nie było po drodze z nadmiernie wyrafinowaną sztuką Tak dla rozluźnienia, imho genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 26.07.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 WhiteStock - ze spotu wyborczego Kononowicza (legenda Podlasia) - "Moje miasto to Białystok". Jako anegdotę, kiedyś poznałem człowieka z Poznania, który usłyszawszy, że jestem z Białegostoku zapytał: To gdzieś pod Hajnówką? To tak, jakby Warszawa leżała pod Pruszkowem . Dziś zakończę oklejanie okien taśmą zewnętrzną. Później mam zamiar osobiście opiankować i przykleić węgarek (na piankę?). Dużo satysfakcji daje własna praca, mam nadzieję, że kamera termowizyjna w okresie zimowym utwierdzi mnie w przekonaniu, że było warto te czynności wykonać samemu. Zostawiłem dylatację wokół okien o szerokości 1 cm na wypełnienie pianką. Czy pianka dociśnie taśmę paroprzepuszczalną (tę uniwersalną), która nawet po przyklejeniu do ściany delikatnie wygina się tworząc pustkę powietrzną wewnątrz? Dodam dla potomnych, uniwersalny produkt Wu.tha jest niemiłosiernie złośliwy w porównaniu do taśmy Soudala, która pięknie się przykleja i po dociśnięciu kształtuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.07.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 piana dociśnie, będzie OK - więcej wiary w siebie a sam zrobisz to najdokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 30.07.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Co do zastosowania taśmy wewnętrznej na "lewą stronę" to raczej dość wyjątkowa taśma skoro posiadała lewą i prawą stronę, oczywiście są i takie produkty jednak zdecydowana większość taśm nie ma lewej i prawej strony więc nie ma znaczenia jak zostanie przyklejona - ważne aby było szczelnie i bez przerwań. "prawość" i "lewość" taśmy określać może jedynie pasek butylowy służący do jej naklejenia, ale w tym chyba raczej trudno się pomylić.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 30.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Witam "prawość" i "lewość" taśmy określać może jedynie pasek butylowy służący do jej naklejenia, ale w tym chyba raczej trudno się pomylić.. pzdr No raczej nie, butyl może być aplikowany na obie strony a i samo "wywinięcie" taśmy w trakcie montażu może być różne. Miałem już przypadki gdzie ekipa butyl wykleiła do okna i był problem, że taśma klejąca nie chce się do muru przyłapać ale po przyklejeniu taśmy do muru dodatkowym klejem nie ma problemy, taśma spełni swoje zadanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 01.08.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam dziś działałem na działce i chciałem się zapytać czy mogło by być zrobione otwóry pod montaż z taśmami ?? Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez byry007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 01.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Widziałem na filmiku sodul ze na dole okna tam gdzie jest cegła z dziurami mozna dać siatke bo cieżko po łatać to bez niej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.08.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 dodanie siatki na kleju czy kleju na siatce ułatwia montaż i pozwala uczynić to miejsce bardziej szczelnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.08.2012 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam Witam dziś działałem na działce i chciałem się zapytać czy mogło by być zrobione otwóry pod montaż z taśmami ?? [ATTACH=CONFIG]128682[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]128683[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]128684[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]128685[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]128686[/ATTACH] Jak każdy inwestor TAK przygotowywałby otwory montażyści byliby szczęśliwi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.08.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 a ja powiem inaczej - tak MUSZĄ być przygotowane otwory do montażu warstwowego i tak naprawdę każdy montażysta, jeśli otwory nie wyglądają tak jak na zdjęciach kolegi byry007, powinien zejść z budowy, lub... za sowita opłatą do takiego stanu otwory doprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.08.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 A siatkę dać tylko na dole okna czy po bokach też i na nadrożu od góry ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts