finlandia 29.12.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Na MOVO mają składać się także - cały system uszczelnienia warstwowego oraz coś na kształt ciepłego parapetu.. O piance nie wspominali, ale i tak jest to jakaś osłoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 31.12.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Na MOVO mają składać się także - cały system uszczelnienia warstwowego oraz coś na kształt ciepłego parapetu.. O piance nie wspominali, ale i tak jest to jakaś osłoda Z materiałów uszczelniających doszukałem się tam jedynie taśmy rozprężnej (2 zł/mb?), więc chyba to nie jest ten zasadniczy czynnik cenotwórczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 No nie wiem - nie widziałem. Opieram się tylko na zapewnieniach telefonicznych ze strony producenta. Jak widać I. woli na razie o tym mówić niż pokazywać bliżej wykonawcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 31.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Z materiałów uszczelniających doszukałem się tam jedynie taśmy rozprężnej (2 zł/mb?), więc chyba to nie jest ten zasadniczy czynnik cenotwórczy.. No cóż wystarczyłoby cofnąć się o jedną stronę w tym wątku i odnalazłbyś dwie taśmy rozprężne TP 652 i Illmod eco, ale rozumiem, że czasem lepiej nie znajdować. Kant(ówka) górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 blokno ale z ciebie sceptyk. Ludzie chętnie wydadzą drugie tyle co za okna aby mieć świadomość wewnętrzną że mają najcieplej jak sie da. Tak to juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 31.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Z materiałów uszczelniających doszukałem się tam jedynie taśmy rozprężnej (2 zł/mb?), więc chyba to nie jest ten zasadniczy czynnik cenotwórczy.. W zestawach nie jest stosowana taśma rozprężna paro przepuszczalna w tej cenie tylko taśma illmod trio zastępująca całkowicie warstwę paro przepuszczalną, paroszczelną oraz pianę. Zapewne sporo droższa niż podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 .... Ludzie chętnie wydadzą drugie tyle co za okna aby mieć świadomość wewnętrzną że mają najcieplej jak sie da. Tak to juz jest. I druga kategoria: najładniej i najlepiej, jak można dostać. To właśnie jest fascynujące. Z jednej strony więkoszść goni za najniższą ceną, a z drugiej to naj.. .w sumie każdy ma swoje ulubione "naj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ludzie chętnie wydadzą drugie tyle co za okna aby mieć świadomość wewnętrzną że mają najcieplej jak sie da. Tak to juz jest. odważna teza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Nie no ja dzisiaj jakiś przymulony chyba jestem - może wieczorem przejdzie. Czyli co - wszystkie te montaże z wysunięciami, w warstwie ocieplenia, z foliami czy inne to tylko dla bogaczy i tych co nie mają co z kasą zrobić albo chcą zabłysnąć że mają inaczej. Zysk z tego mizerny a kasy trzy razy tyle wydane? Mam rozumieć że najlepiej zlicować z murem, zapianować i mieć święty spokój. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Moim zdaniem oczywiście ze nie. Jednak warto pomyśleć nad własnym systemem a nie pchać sie w niesamowite koszta. Bo z tego co czytam to sa niesamowite koszta przynajmniej w porównaniu z wartością okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 31.12.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Zlicuj sobie okna z murem jak planujesz ponad 20 cm ocieplenia (spotkałem się z 30 cm), lub gdy robisz ścianę 3 warstwową (klinkier itp). To jest rozwiązanie dla takich klientów a nie dla tych co chcą oszczędzić na ogrzewaniu. W tym 2 wypadku nie zwróci się to w racjonalnym okresie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 31.12.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Moim zdaniem oczywiście ze nie. Jednak warto pomyśleć nad własnym systemem a nie pchać sie w niesamowite koszta. Bo z tego co czytam to sa niesamowite koszta przynajmniej w porównaniu z wartością okien. Także uważam, że osadzenie okna w warstwie ocieplenia jest najlepszym rozwiązaniem. I także uważam, że koszty takiego montażu muszą pozostać racjonalne. Znajoma ekipa montażowa wykonuje taki montaż po ok. 80 zł/mb wraz z osłonięciem i wykonaniem węgarka kształtką ze styroduru. Więc zastanawia mnie tylko, jaką dodatkową korzyść może tu dać nowy "system", w którym same tylko materiały do montażu (bez robocizny) kosztują ponad 100 zł/mb.. może są jakieś racjonalne argumenty przemawiające za tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Nic racjonalnego w nowym systemie nie widzę. Moim zdaniem to marketing, nie dają rady z ciepłym parapetem bo zaczęły je produkować inne firmy i ceny spadły. Muszą uciekać do przodu. tez jestem zwolennikiem osadzania okien w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 jasne, wciskajcie na siłę ludziom montaż w warstwie ocieplenia gdy króluje 10 cm styropianu w ścianie 2W, lub dom z założenia jest przewidziany pod ogrzewanie ekogroszkiem czy innym tanim medium. Co to da? Tylko niepotrzebny stres Inwestora bo tak niby trzeba. G... prawda, nie trzeba. Szacuje się że po 20 maksimum 30 latach i tak dom idzie do generalnego remontu o ile ma dalej stać. Tym samym po 20-30 latach zapewne okna pójdą na śmietnik bo pojawią się inne lub kupując teraz kierowaliśmy się tylko i wyłącznie ceną i rozsypały się w drobny mak. Realnie do 20-30 lat można szacować czy poniesiona teraz inwestycja się zwróci czy nie - i naprawdę przestańcie wciskać ludziom kit, że tylko i wyłącznie montaż w ociepleniu jest jedynie prawidłowym Mimo iż jestem także zwolennikiem takiego montażu nigdy nie powiem klientowi, że to jedyny prawidłowy sposób. Skupianie się na kosztach jest totalnym nieporozumieniem w świetle samego montażu. Okno ma być zamontowane solidnie i z gwarancją co najmniej 20-30 letniego poprawnego użytkowania - sorki blokno - nie przekonasz mnie do kantówki za 18 zeta jako najrozsądniejszemu materiałowi do takiego montażu i już nie chodzi o powiązanie kantówki z murem tylko co się z nią stanie po 10-15 latach w środowisku najmniej dla niej przyjaznemu. Skąd tak wnioskuję? Bo pamiętam jak kupowałem "sezonowane" i "suche" drewno na remont swojego dachu, pamiętam "wyselekcjonowaną klejoną kantówkę" u klienta któremu tak montowałem okna ale na jego spadł obowiązek zamocowania jej do ściany i uwierz mi, chłop znający się na rzeczy z zrobił to tak, że złamanego grosza za tą robotę bym nie dał - ale klient nasz Pan MOVO mi się podoba i porównując z stosowanym przeze mnie systemem JB-D wydaje się bardziej przyjaznym choć też bardziej czasochłonnym sposobem montażu. Nie wiem, jeszcze nie montowałem. Współczynnik liniowych strat ciepła na styku okno/mur/ocieplenie można uzyskać na przyzwoitym poziomie licując okno z murem i tworząc 30-40 mm węgarek na ościeżnicy z ocieplenia. O połączeniu tak wysuniętego węgarka z 20-40 mm wysunięciem okna poza lico muru nie wspomnę Oczywiście to moja subiektywna ocena w mrowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 31.12.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Jareko skąd ty bierzesz czas na takie wywody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 31.12.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 - i naprawdę przestańcie wciskać ludziom kit, że tylko i wyłącznie montaż w ociepleniu jest jedynie prawidłowym Mimo iż jestem także zwolennikiem takiego montażu nigdy nie powiem klientowi, że to jedyny prawidłowy sposób. Ja chyba też bym tak nie powiedział - pomyliłeś słowo "najlepszy" ze słowem "jedyny prawidłowy".. - nie przekonasz mnie do kantówki za 18 zeta jako najrozsądniejszemu materiałowi do takiego montażu Ależ ja nie próbuję nawet cię przekonywać.. Szukam jedynie uzasadnienia dla płacenia wysokiej, przyznasz, ceny za "nowsze" materiały, pełniące dokładnie tą sama funkcję, co kantówka. MOVO mi się podoba .. i mnie się podoba, choć szukam uzasadnienia dla kosztów tej jego "urody". Wychodzę na imprezę, więc pewnie nie zabiorę już dzisiaj głosu, ale z przyjemnością przeczytam jutro jak tłumaczysz klientom konieczność zapłacenia za montaż tyle, ile za samo okno.. Pozdrawiam serdecznie i duuuużo zdrowia życzę na Nowy Rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Milej zabawy wszystkim:) A w kwestii tematu: ciezko mnie przekonac, ze za wszelka cene trzeba wysuwac w ocieplenie cale okno. Jak ktos ma 20cm czy wiecej ocieplenia, to mozna o tym myslec. Ale w sytuacji, kiedy cieplejsze okno to nie rzadko czas zwrotu siegajacy ponad 20 lat (przy U 1,2 do U 0,9 - oczywiscie zalezy jaka jest doplata).. to ile trzeba czekac by zwrocil sie montaz w ociepleniu? Realnie nie do osiagniecia. Tylko tak jak powiedzial Jarek - to nie my, okniarze mamy decydowac o koniecznosci jego stosowania, a projektant domu. To oni powinni wiedzieć. Osobiście uwazam wysuniecie o 2-3 cm za najbardziej racjonalne rozwiazanie. Ps. Ostatnio przegladalem portal oferia.pl (gdzie ludzie zlecaja swoja wycene) i zauwazylem : "zlece montaz okien drewnianych w systemie cieplymontaz.ad" - przez chwile pomyslalem, ze to ich nowy sposob reklamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.12.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 .... A w kwestii tematu: ciezko mnie przekonac, ze za wszelka cene trzeba wysuwac w ocieplenie cale okno. Jak ktos ma 20cm czy wiecej ocieplenia, to mozna o tym myslec. Ale w sytuacji, kiedy cieplejsze okno to nie rzadko czas zwrotu siegajacy ponad 20 lat (przy U 1,2 do U 0,9 - oczywiscie zalezy jaka jest doplata).. to ile trzeba czekac by zwrocil sie montaz w ociepleniu? Realnie nie do osiagniecia. ....QUOTE] w mojej ocenie operowanie zwrotem "kiedy mi się zwróci" jest bez sensu. Koszt zwrotu szyby 4/16/4 o wsp. 1,1 też jest mizerny wiekowo w stosunku do szyby 4/12/4 /12/4 o wsp. 0,7. Albo koszt zwrotów docieplenia poddasza 30 cm czy 50 cm ? Albo 12 cm styro vs 20 cm styro na elewacji ? Panele solarne vs ... itd, itd.. Jakby tak przeliczać to w zasadzie tych zwrotów nie doczekał by nikt. Najlepszego na Nowy Rok 2013 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.12.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam Ale się rozpisaliście hoho no to i ja dołożę swoje W warstwie ocieplenia - pewnie, że najlepiej ale jednocześnie najtrudniej i najdrożej. Z częściowym wysunięciem - bardzo dobrze ale też nie za łatwo i nie za tanio. Zlicowane z murem - też nie będzie źle a i koszty nie "powalą" W murze - no jeżeli nie można inaczej to też musi być Każde z wymienionych miejsc będzie dobre pod warunkiem wykonania montażu przez profesjonalistów z zastosowaniem koniecznych i odpowiednich dla każdego z nich materiałów. Inwestor zadecyduje CO CHCE, Pozdrawiam i SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY WSZYSTKIM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.12.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 ....to nie my, okniarze mamy decydować o konieczności jego stosowania, a projektant domu. To oni powinni wiedzieć....i tak naprawdę te słowa Fina powinny zamknąć dyskusję Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2013 roku życzę wszystkim odwiedzającym te strony. Zdrowia przede wszystkim i spełnienia marzeń. Jarosław "Jareko" Cichawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts