Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego , powiedzcie dlaczego jeden z drugim urzędasem zmusza mnie aby oszczędzać moje pieniądze ??!!!

...... To jakiś absurd

/QUOTE]

też wielu rzeczy nie rozumiem....myślę że tu w grę wchodzi tzw. ochrona środowiska....im mniej spalasz tym mniej zanieczyszczasz a więc ciesz sie że jeszcze nie zakazali Ci jazdy samochodem który spala 20 litrów na setkę....ale pewnie dojdą i do tego....

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znając realia naszego kraju - kompletnie nic

Tylko Ty dostaniesz po d.... gdyż nie będziesz miał klientów

Spokojnie.

Montaż AD okien w ociepleniu to tylko 17 zł za mb ramy + prosta i szybka robocizna.

Brak stalowych mostków termicznych oraz gwarancja minimalnych strat ciepła.

Nie musi być drogo, żeby było dobrze w tym kraju, co potwierdzają zadowoleni klienci.

Dlaczego , powiedzcie dlaczego jeden z drugim urzędasem zmusza mnie aby oszczędzać moje pieniądze ??!!!

Jak chce to zamiast okien wstawię rybie pęcherze i powinienem mieć do tego prawo .

I ja nie jestem szczesliwy, kiedy "dbając" o moje bezpieczeństwo każą mi zapinać pasy, albo przyhamowywac w terenie zabudowanym, albo wychodzić na fajka na zewnątrz przy -20 stopniach.. :rolleyes: Ty i tak masz dobrze,bo jak już odbiorą ci budynek, to możesz wyrzucic te okna i wstawić sobie pęcherze albo wogóle nic nie wstawiać - to prawo akurat ci zostawili jeszcze. Zapisy o oknach i ich montowaniu dotyczą projektantów i budowlańców, czyli tzw. fachowców - budując samemu możesz zrobić sobie jak chcesz - co najwyżej będą kazali ci to rozebrać jako samowolkę..

• 4 weeks później...

Chcę podzielić się z Wami kilkoma zdjęciami z montażu wykonanego w warstwie ocieplenia budynku w technologii AD.

1.jpg2.jpg3.jpg6.jpg

Okna osadzane były od strony wewnętrznej budynku.

Ciężkie okno postawione zostało na podporach i przesunięte w warstwę ocieplenia budynku.

Tutaj drzwi tarasowe trzyszybowe Rehau 86, 1,8 m x 2,4m, ciężar ok 180 kg.

Samo poziomowanie odbyło się zwykłymi podkładkami i zamocowanie dybli było proste i łatwe, bo nie trzeba go było podnosić -

wystarczyło tylko przesunąć je na podporach, jak na szynach.

Przy 180 kg oknie łatwość znaczenie ma.

Podsumowując:

Montaż jest prosty i szybki - bo w technologii AD.

Ciepły - bo w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa.

Solidny - bo w technologii AD siły mocowania okna do muru nośnego przenoszą łącznie: podpory, kotwy obwodowe, piana montażowa, tynk

i parapet wewnętrzny.

Montaż okna poprzedziło wykonanie ocieplenia z węgarkami na gotowo, co uprościło prace montażowe

i złożyło się na całościowy ciepły montaż okna - zrobiony od początku, do końca.

Jednak ostateczną decyzję o montażu podejmie inwestor lub deweloper

porównując jakość i cenę poszczególnych montaży

na swój własny rozum.

Witam

Solidny - bo w technologii AD siły mocowania okna do muru nośnego przenoszą łącznie: podpory, kotwy obwodowe, piana montażowa, tynk

i parapet wewnętrzny.

Takie stwierdzenie niestety, w moich oczach, delikatnie ośmieszają piszącego - z całym szacunkiem ale jak czytam, że tynk czy pianka itd przenoszą siły to...

Pozdrawiam

Warto też wspomnieć o konieczności ustawienia okna w otworze,zasadach mechanicznego przytwierdzenia okna do muru, instrukcjach montażu ( dwa łączniki kotwy z murem ) i wreście konsekwencjach prawnych nie stosowania sie do powyższych konieczności. W " sądzie" montaż w technologii AD trudno było by obronić .

Warto też wspomnieć o konieczności ustawienia okna w otworze,zasadach mechanicznego przytwierdzenia okna do muru, instrukcjach montażu ( dwa łączniki kotwy z murem ) i wreście konsekwencjach prawnych nie stosowania sie do powyższych konieczności. W " sądzie" montaż w technologii AD trudno było by obronić .

w systemie inż.Kwiatlkowskiego da się ustawić okno w otworze, da sie je też przytwierdzić do muru.. Problemem jest tam tak naprawdę nadmierna elastyczność kotew bocznych. No i brak badań na nosność samych podpór.

pion mozna jedynie ustawic na parapecie .

Pomysłodawcy tego systemu proponują wypoziomowanie okna na podporach. Ale okno to nie jest taka sztywna rama jak by niektórym się mogło wydawać, którą wystarczy postawić na czymś równym i będzie OK. Ono jeszcze "tańczy" na boki i po to jest potrzebna możliwość trwałego ustawienia / zaklinowania "przekosu".

A proponowałem kiedyś Panu K. aby dołożył do tego systemu dwie kotwy progowe, zamontowane po bokach okien w miejscach stałych klocków dystansowych. Pan Krzysztof stwierdził, że to bzdura i całe okno stabilizuje pianka, styro, tynk i inne takie. A wystarczyłoby dać te dwie kotwy i nie byłoby się czego czepić, oprócz braku badań.

E tam cena :)

Nie jest niska, kwota może wręcz przerażać, ale.. weźpod uwagę, że dostajesz kompletny system: ramę, kleje, taśmy, ciepły parapet. Kupując inny system w częściach nie wyjdzie specjalnie taniej.

Inna sprawa - to powinno z czasem być tańsze...