kurt76 16.06.2010 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 HejJestem po montazu, w zasadzie wyglada to dosc dobrze, ale mam kupe watpliwosci, o tym za chwile.Pytanie do fachowcow: zamiescic filmik na youtube czy zdjecia? Najwiekszy szok przezylem jezeli chodzi o izolacje, spodziewalem sie takich tasiemek Illbruck od wewnatrz jak na zdjeciach z Jareko stronki, a zamontowali mi takie potezne grube, lepkie gumowe fartuchy przykrecane do oscieznicy z jednej strony, a z drugiej strony maja byc przyklejone do muru przed ocieplaniem.... ponoc sa paroprzepuszczalne, pochodza z Austrii (kojarzy mi sie cos MPDM??, ale moge sie mylic).Co to za system, czy nie zostalem "okantowany"? Jak to wykonczyc przed ociepleniem, jaki klej? Soudal? Jutro zdjecia lub film.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.06.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 17.06.2010 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Pytan jest setki..... - jak przykleic kolnierz do BK - jak wykonczyc otwor: ze szczelina na pianke montazowa, czy pianka na profil i dosuwamy na scisk styro do tego? - jak zrobic parapety? wyfrezowac styropian i osadzic (klinkier) w tym "korytku"? HELP! Edytowane 17 Czerwca 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.06.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 To "czarne", to pewnikiem tzw. folie EPDM stosowane głównie przy uszczelnieniach fasad wykonywanych z aluminium w technologii słupowo - ryglowej. W zasadzie przy tego typu uszczelnieniach od wewnątrz i na zewnątrz używa się 2 różnych typów folii o zróżnicowanym oporze dyfuzyjnym. Do połączenia folii z murem używa się specjalnych klejów, ale... jak to czarne z Austrii, to kto je tam wie... . Na dzień dobry pytałbym tego co montował: Skąd to? Po co to? Co z tym dalej? A co do reszty pytań, to tak sobie myślę, że odpowiedzi powinny być znane zanim okna wystawiło się poza lico muru. Teraz pozostaje najwyżej wielka improwizacja. Ech... ten nasz romantyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 17.06.2010 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tak, to jest fartuch EPDM, co do wykonczenia wszystko juz wiem. Jestem po rozmowie technicznej z firma ergoplus z Tarnowskich Gór.Na poczatek klej FASATAM TFK.. Co do romantyzmu, umawialem sie na tasmy Illbrucka, firma w ostatniej chwili zmienila technologie, zostalem zaskoczony.Ale jak pisalem wszystko juz wiem i w sumie caly system wyglada solidniej niz tasmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.06.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Cóż nie znam tajników Pańskiego projektu, rozumiem, że folia po stronie wewnętrznej to konieczność, ale trochę mnie zastanawia po co ta folia EPDM od strony zewnętrznej jeśli montaż odbywa się w warstwie docieplenia? Można to było, a nawet chyba trzeba było rozwiązać nieco inaczej. Moim zdaniem zewnętrzny fartuch jest zbyteczny, chyba, że zamierza Pan z jakiegoś powodu robić zawiłe kombinacje "uszczelnieniowe" na styku bocznej powierzchni ramy ościeżnicy z warstwą termoizolacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.06.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 obejrzałem sobie film - a co mogę Troszkę zaniepokoiło mnie brak szczelnego przylegania fartucha do ościeżnicy. Rozwiązanie typowe dla fasad i jest OK tylko pouszczelniać to wszystko trzeba Poza tym fartuchem już nic więcej nie potrzeba bo najważniejsze jest odseparowanie wilgoci z wewnatrz a to jest zagwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 17.06.2010 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Generalnie fartuch idzie prostopadle do sciany z lekkim naprezeniem gumy, na wysokosci lica sciany uginamy go pod katem 90st i przyklejamy do sciany klejem, na to idzie styropian.Plyte styro dosuwamy do fartucha bez zadnych dodatkowych uszczelniaczy. Jezeli styro traci pion z profilem okna szczeline uzupelniamy styropianowa tasma dylatacyjna (moze byc od podlogi). Nieco inna jest sytuacja z fartuchem dolnym, tam przyklejamy plyte styropianowa do sciany dosuwamy do dolnej krawedzi profilu okiennego, wczesniej przeciagajac fartuch do przodu. Sam fartuch przyklejamy do gornej krawedzi plyty styro pod oknem zaginamy i doklejamy na czole plyty. Przestrzen pod profilem i okolice uzupelniamy od srodka budynku pianka montazowa, to samo boki. Kwestia otwarta to osadzenie parapetow: czy wyfrezowac od gory plyte ok 1 cm od lica do poczatku profilu i w tej niecce osadzic fartuch i parapet, czy tego nie robic i zaslonic czesciowo profil. Generalnie nie dajemy parapetu zewn pod okno. Brak przylegania w niektorych miejscach to miejsca gdzie sa zamocowane kotwy boczne. Edytowane 17 Czerwca 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.06.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Jak chcesz dać parapet zewnętrzny jeśli nie pod okno ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 19.06.2010 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Szczerze mowiac to jestem w rozsypce w tym temacie.Parapet pod oknem to maly mostek jednak..... szef ekipy mowi zeby dolny fartuch tez dac bezposrednio na sciane w dol na klej.Wtedy najchetniej dosunalbym plyte styro do profilu z malymi frezikami na kotwy. To najcieplejsze rozwiazanie. Zastanawiam sie nad tym caly czas, chyba zfrezuje lekko styro w wjade troszke pod profil doslownie 1-1,5 cm.Co z wykonczeniem na bokach? Szef sugeruje zeby wjechac troszke styropianem na profil. Generalnie piankujesz od srodka, od zewnatrz operujesz styropianam (tasma dylatacyjna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 19.06.2010 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Uwaga wlasnie przeczytalem karte techniczna (eng.) i sprzedawca wprowadzil mnie w blad. ABSOLUTNIE dolnego fartucha nie mozemy kleic do plyty styro, gdyz sam klej jest agresywny dla styro i PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.06.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Ja obrabiałem dolne styro klejem i siatką i dopiero do tego klejony był fartuch. Ogólnie ta dolna część obróbki przy oknach dochodzących do ziemi to lekko popieprzona jest, nie wiadomo czego się trzymać. pozdr adam Ja już się zdecydowałem na parapety blaszane. Styro dojdzie pod profil i parapet też tam wcisnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 19.06.2010 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 To teraz pytanie do madrzejszych, jaka jest istotna roznica miedzy montazem dolnego fartucha bezposrednio na sciane tak jak reszta fragmentow, a montazem w poziomie na gornej krawedzi styro? Pewnie cos "fizycznego" wchodzi w temat.... @serwis24nie miales problemu z perforacja dolnego fartucha, u mnie tam wystaja koncowki srub wkreconych w kotwy... nie ma tego problemu przy klejeniu do sciany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 19.06.2010 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) taki maly suplement, i przy okazji ponawiam swoje pytania, w szczegolnosci wydaje sie, ze kol. T12345T cos wie, ale z nieznanych przyczyn milczy.... Edytowane 19 Czerwca 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.06.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 A tak sobie milczę, bo nie specjalnie lubię doradzać komukolwiek jeśli nie posiadam odpowiednich informacji. Doceniam Twoje opisy i zdjęcia, a nawet twórczość reżyserską, ale to nadal nie dla mnie. Kłopot z parapetami masz trochę na własne życzenie. Wystarczyło aby dolne kotwy przejmujące obciążenia od ciężaru okna mocowane były do listwy progowej okna, a nie bezpośrednio do kształtownika ościeżnicy. Pozwala to na przyklejenie do ościeżnicy okna dolnych fartuchów folii, potem zapina się i przykręca listwę progową, do której mocuje się podstawy kotew progowych. W ten sposób po pierwsze masz dobrze uszczelnione połączenie listwy progowej z oknem, a po drugie dobrą bazę do najróżniejszych rozwiązań montażowych związanych z parapetem zewnętrznym. Nie zauważyłem listwy progowej w Twoich oknach, więc kłopot rozumiem, ale co ja tu mogę pomóc? Trochę odchodząc od interesującego Ciebie tematu, pozwolę sobie uczulić czytelników, że nawet tak prosta i powszechnie znana czynność jak montaż okien powinna być przemyślana w detalach przed jego rozpoczęciem. Później to już pozostaje jedynie gdybanie co będzie jak będzie oraz poszukiwanie winnego "jak nie będzie". Choć nie będzie on nasz wspólny, szczerze życzę sukcesu montażowego i wielu dobrych pomysłów doń prowadzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.06.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 obejrzałem sobie film jeszcze raz. Fakt, o montażu trzeba myśleć zanim on nastąpi i to w każdym szczególe ale do rzeczy Jak uszczelnić dolną część okna Kupujesz 10 cm folie paroszczelna Ilbrucka, przyklejasz ja do ościeżnicy i później do wewnętrznej części muru. Musisz ją tak sobie ukształtować by nie kolidowała z późniejszym montażem parapetu wewnętrznego. Pozostaje kwestia naroży - połączenia czarnego z filią Odpowiednio naddając foli możesz to połączyć jedno z drugim a szczeliny wypełnić uszczelniaczem budowlanym Parapet zewnętrzny to nie problem w tej sytuacji. Możesz pójść jeszcze inaczej. Zostawić to w cholerę tak jak jest. Przykleić fartuchy. Jako, że nie masz listwy podparapetowej, zamontować parapet tak, by wszedł 5-10 mm pod okno. Opianować to wszystko dokładnie. Obciąć nadmiar piany tak by była równa i zapaćkać pianę i wszelkie szczeliny uszczelniaczem bądź nawet silikonem. Zapaćkać tak, by warstwa uszczelnienia stworzyła powłokę dotykającą ościeżnicy, muru, fartuchów bocznych. Dopiero później wykonać ocieplenie i zamontować parapet zewnętrzny. Lub inaczej, zrobić ocieplenie, zamontować parapet zewnętrzny, dać piany tyle by możliwe było później jej wyrównanie od środka i podobnie wszystko dokładnie zapacykować przed montażem parapetu wewnętrznego Swoją droga ważne pytanie - co będzie ocieplać chałupę? Styro czy wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 20.06.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Panowie dziekuje za uwagi. Wszystko to wykorzystam.Ocieplenie to 25 cm styropianu.Co z propozycjami zeby od zewnatrz w ogole nie pianowac tylko wyfrezowac splyte w ten sposob zeby czesciowo zakrywala profil? (boki, gora) kamyczek do ogrodka:http://www.oknotest.pl/1/news/artykuly/malta_office_park.php Edytowane 20 Czerwca 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.06.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Frezować można ale myślę, że zawsze jakaś szpara będzie ( nierówny mur, kawałek zaprawy, śruba montażowa) lepiej jednak choć trochę uszczelnić pianką. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.06.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 kamyczek do ogrodka: http://www.oknotest.pl/1/news/artykuly/malta_office_park.php Ależ kurt76, to przecież całkiem inna filozofia ogródka:-). Aluminium w licu muru + folia izolacyjna EPDM od wewnątrz i na zewnątrz chroniąca warstwę pianki PUR, klejona na mur + wełna mineralna + extra wypełnienie taśmą rozprężną szczeliny dylatacyjnej pomiędzy licem profila, a wełną! Mocowanie i uszczelnienie w progu bez kotew SFS. W sumie, rączki się składają do klaskania. Efekt jest super, szczególnie wieczorową porą, dokładanie taki (albo i lepszy) jak na wizualizacjach. Projektant się wykazał, a i wykonawca tak miły sercu kolegi Jareko nie zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.06.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 tak miły memu sercu??? Czy jest coś o czym nie wiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts