skrabi 04.03.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 widziałeś systemowe rozwiązanie uszczelnienia i termoizolacji przy montażu na konsolach jbd?bo ja nie, i trochę obawiam się, tego co ekipa od ociepleń może wymyśleć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 05.03.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Takie rozwiązania to " dzień powszedni " dla montażystów ,którzy specjalizują się w montazu warstwowym w warstwie ocieplenia. Jest wiele sprawdzonych ( posiadajacych dokumentacje techniczną i wykonawczą ) sposobów montażu okna w warstwie ocieplenia i jednocześnie montażu warstwowego. Takich wykonawców możesz np. znależć w Zrzeswzeniu Montazystów Stolarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Takie rozwiązania to " dzień powszedni " dla montażystów ,którzy specjalizują się w montazu warstwowym w warstwie ocieplenia. Jest wiele sprawdzonych ( posiadajacych dokumentacje techniczną i wykonawczą ) sposobów montażu okna w warstwie ocieplenia i jednocześnie montażu warstwowego. Takich wykonawców możesz np. znależć w Zrzeswzeniu Montazystów Stolarki hmm, ciekawe, to gdzie można znaleźć tą dokumentację? może podzielisz się tą wiedzą tajeną, bo na stronie ZMSu tych informacji nie ma owszem jest o montażu, na konsolach, ale nie ma informacji jak później prawdiłowo wykonać termoizolację? co zrobić jak okna chce zamontować na jesieni a ocieplenie na wiosnę? czy okna mają po prostu wisieć na dworze? przecież wtedy każdy może po prostu przyjść i odkręcić okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-11-1/http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-7/i z ociepleniem możesz sobie czekać wiekiO kradzieży okien krążą legendy tylko jakoś nie zetknąłem się z tym by komuś ukradli - poza tym kto ci broni się przed kradzieżą zabezpieczyć instalując alarm i mieć ochronę ? Na pewno Ci wtedy nie ukradna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) to są zdjęcia z twojego montażu, super też jest to jakieś info, ale czy jest gdzieś oficjalna specyfikacja?czy jakiś producent opracował kompletny system? poza tym we wszystkich firmach (we Wrocławiu), w których pytałem o montaż, montaż kończy się jedynie zamontowaniem okien na konsolach, ew. zamontowanie fartuchów, a później radź sobie sam :/ Edytowane 5 Marca 2013 przez skrabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 MOVO jest kompletnym systemem bo tam nie mam możliwości wykonać go częściowoprzy JB-D - można o czym sam zresztą wspomniałeś ale tez to kwestia uzgodnień z inwestorem, to co ujrzałeś było wynikiem tego, że ocieplenie miało być wykonane później, czasem nie wiadomo kiedy - kilka Doskonałych też zostawiliśmy na konsolach, z fruwającą na wietrze folią i wracaliśmy po tygodniu czy dwu by dokonczyć bo inwestor tak zgrał ekipy że zaraz po nas, czasem w trakcie naszych prac, dom już był ocieplanyWydaje mi się, że nie ma nigdzie oficjalnej specyfikacji gdzie ocieplenie będzie wrzucone do samego montażu okna - bo tak naprawdę to dwie różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 05.03.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) poza tym we wszystkich firmach (we Wrocławiu), w których pytałem o montaż, montaż kończy się jedynie zamontowaniem okien na konsolach, ew. zamontowanie fartuchów, a później radź sobie sam :/ Nie pytaj wszystkich, ale pytaj tych, którzy tym się zajmują. Na wspomnianej przez ciebie stronie ZMS w okolicach Wrocławia znajdziesz 4 montażystów "polecanych" - dzwoń do nich w ciemno. Na pewno nie bedziesz musiał wtedy radzic sobie sam.. pzdr Edytowane 5 Marca 2013 przez blokno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 dzięki za radę, jutro przedzwonię i wypytam o szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 08.03.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dzięki za radę, jutro przedzwonię i wypytam o szczegóły Jak efekty? Udało się znaleźć fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 08.03.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 na razie rozmawiałem z kolegą jareko, ale cały czas zastanawiam się czy konsole czy montaż w skrzynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.03.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) pozwólcie że zapytam o taką rzecz - mam właśnie dylemat odnośnie montażu w warstwie ocieplenia (na kotwach JBD) . bo wszystko fajnie, ciepło i w ogóle gites majonez ale.. co za np. 15 lat kiedy te super okna już nie będą takie super i przyjdzie czas je wymienić na nowe.. czy przy jbd da się je w miarę bezboleśnie wymienić.. ? oczywiście wiem że teraz jest taka technologia że się okna nie popsują ale w mieszkaniu gdzie teraz żyję mam już 3cie okna z czego ja wymieniałem 15 lat temu przed urodzeniem córki i w zeszłym roku bo się zużyły nieco więc zakladam ze w domu też kiedyś zajdzie taka potrzeba.. Edytowane 8 Marca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 09.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Przy jbd będzie trochę zabawy, ale podobnie jest z wymianą okien montowanych na kotwy płaskie w nowym budownictwie. Mowo to łatwiejszy demontaż okna i o wiele szybszy montaż nowego okna - okno demontujesz razem z taśmą rozprężną i masz przygotowaną równą, czystą opaskę do montażu nowego okna, czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 ale jest to możliwe bez zdejmowania ocieplenia? wiadomo że glify itp. będą do roboty ale chodzi mi o warstwę zewnętrzną.. i co z parapetami wewnętrznymi? bo z tego co widziałem na zdjęciach to jakoś słabo to widzę.. ale proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli gdzieś takowy w moim myśleniu popełniam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 09.03.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Nie da się z kotew JBD "mało inwazyjnie" zdemontować i zamontować nowej ościeżnicy a temat jest o tyle ciekawy że może dotyczyć niekoniecznie wymiany za 15-20 lat ale np. wymiany ościeżnicy uszkodzonej przy włamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OkTomek 09.03.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam, Właśnie montowałem okno w systemie Mowo i naprawdę wygląda to obiecująco - piszę to jako wykonawca - i od razu odpowiadając na pytanie co z wymianą za parę lat to chyba to będzie łatwiejsze niż gdy okno było zamontowane na kotwach JBD - ale to tylko Moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Przy wymianie będzie zabawa ale czy większa niż przy innych sposobach montażu ? Chyba tylko przy MOWO będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam [quote=OkTomek;5864764 i od razu odpowiadając na pytanie co z wymianą za parę lat to chyba to będzie łatwiejsze niż gdy okno było zamontowane na kotwach JBD - ale to tylko Moje zdanie. [ATTACH=CONFIG]175316[/ATTACH] Przy wymianie będzie zabawa ale czy większa niż przy innych sposobach montażu ? Chyba tylko przy MOWO będzie łatwiej. Panowie kwestia wymiany i jej stopień skomplikowania wynikają chyba w 90% ze sposobu mocowania mechanicznego okna, jeżeli pierwotnie zastosowano kotwy (jakiekolwiek) to będzie to "trudniejsze" niż w przypadku dybli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 09.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam wszystkich w tym wątku! Okienny wyścig zbrojeń wystartował na dobre, pogoń za ciągłym zmniejszaniem parametru U dla całego okna nabiera tempa. Wydaje się, że kupowanie drogich/ciepłych okien bez montażu w ociepleniu, trochę mija się z celem jakim jest minimalizacja strat energii. Specjalnie się nie znam na oknach i ich montażu, ale wydaje mi si, że starty wynikające z mostków cieplnych powstałych poprzez montaż w murze, skutecznie obniżają wyniki cieplne dla domu. Chcę zamontować moje okna w warstwie ocieplenia - potrzebuję zatem Waszej rady: Porotherm 30cm + 20cm styro - czy taki split kwalifikuje się na montaż w ociepleniu? Jaka technologia montażu? Poczytałem conieco i narazie najbardziej logiczny jest dla mnie motyw kotew jbd. Czy dużo nie doczytałem? Czy bardzo się pomylę stwierdzając, że 8 na 10 monterów w ociepleniu nie robi tego jak należy? Jesteś zadowolony ze swojego montażu? Daj mi namiar - proszę Taras, duże przeszklenie, w większości fix, jedne przesuwane drzwi. Czy tu też taki montaż ma sens? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi? ENDO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.03.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Przy wymianie będzie zabawa ale czy większa niż przy innych sposobach montażu ? Chyba tylko przy MOWO będzie łatwiej. czy przez "będzie zabawa" można rozumieć że da się czy że się nie da.. oczywiście mowię tu o komplecie czyli demontaż i ponowny montaż nowych okien czy nie.. bo jak nie to dla mnie jako płacącego za tą "zabawę" zabawne nie jest/będzie.. bo jeśli się raczej nie da to jest bardzo poważny argument PRZECIWKO montowaniu na kotwy typu JB-D.. Witam Panowie kwestia wymiany i jej stopień skomplikowania wynikają chyba w 90% ze sposobu mocowania mechanicznego okna, jeżeli pierwotnie zastosowano kotwy (jakiekolwiek) to będzie to "trudniejsze" niż w przypadku dybli. Pozdrawiam dlaczego "trudniejsze" napisałeś w cudzysłowie? mam wrażenie że to jest synonimem dla "niemożliwe" w tym przypadku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam czy przez "będzie zabawa" można rozumieć że da się czy że się nie da.. oczywiście mowię tu o komplecie czyli demontaż i ponowny montaż nowych okien czy nie.. bo jak nie to dla mnie jako płacącego za tą "zabawę" zabawne nie jest/będzie.. bo jeśli się raczej nie da to jest bardzo poważny argument PRZECIWKO montowaniu na kotwy typu JB-D.. zawsze się DA, różnica tylko w trudności wykonania i ingerencji, w przypadku okien w elewację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts