Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie rozwiązania to " dzień powszedni " dla montażystów ,którzy specjalizują się w montazu warstwowym w warstwie ocieplenia. Jest wiele sprawdzonych ( posiadajacych dokumentacje techniczną i wykonawczą ) sposobów montażu okna w warstwie ocieplenia i jednocześnie montażu warstwowego. Takich wykonawców możesz np. znależć w Zrzeswzeniu Montazystów Stolarki

Takie rozwiązania to " dzień powszedni " dla montażystów ,którzy specjalizują się w montazu warstwowym w warstwie ocieplenia. Jest wiele sprawdzonych ( posiadajacych dokumentacje techniczną i wykonawczą ) sposobów montażu okna w warstwie ocieplenia i jednocześnie montażu warstwowego. Takich wykonawców możesz np. znależć w Zrzeswzeniu Montazystów Stolarki

hmm, ciekawe, to gdzie można znaleźć tą dokumentację? może podzielisz się tą wiedzą tajeną, bo na stronie ZMSu tych informacji nie ma

owszem jest o montażu, na konsolach, ale nie ma informacji jak później prawdiłowo wykonać termoizolację?

co zrobić jak okna chce zamontować na jesieni a ocieplenie na wiosnę? czy okna mają po prostu wisieć na dworze?

przecież wtedy każdy może po prostu przyjść i odkręcić okna

http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-11-1/

http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-7/

i z ociepleniem możesz sobie czekać wieki

O kradzieży okien krążą legendy tylko jakoś nie zetknąłem się z tym by komuś ukradli - poza tym kto ci broni się przed kradzieżą zabezpieczyć instalując alarm i mieć ochronę ? Na pewno Ci wtedy nie ukradna

to są zdjęcia z twojego montażu, super też jest to jakieś info, ale czy jest gdzieś oficjalna specyfikacja?

czy jakiś producent opracował kompletny system?

poza tym we wszystkich firmach (we Wrocławiu), w których pytałem o montaż, montaż kończy się jedynie zamontowaniem okien na konsolach, ew. zamontowanie fartuchów, a później radź sobie sam :/

Edytowane przez skrabi

MOVO jest kompletnym systemem bo tam nie mam możliwości wykonać go częściowo

przy JB-D - można o czym sam zresztą wspomniałeś ale tez to kwestia uzgodnień z inwestorem, to co ujrzałeś było wynikiem tego, że ocieplenie miało być wykonane później, czasem nie wiadomo kiedy - kilka Doskonałych też zostawiliśmy na konsolach, z fruwającą na wietrze folią i wracaliśmy po tygodniu czy dwu by dokonczyć bo inwestor tak zgrał ekipy że zaraz po nas, czasem w trakcie naszych prac, dom już był ocieplany

Wydaje mi się, że nie ma nigdzie oficjalnej specyfikacji gdzie ocieplenie będzie wrzucone do samego montażu okna - bo tak naprawdę to dwie różne rzeczy

poza tym we wszystkich firmach (we Wrocławiu), w których pytałem o montaż, montaż kończy się jedynie zamontowaniem okien na konsolach, ew. zamontowanie fartuchów, a później radź sobie sam :/

Nie pytaj wszystkich, ale pytaj tych, którzy tym się zajmują. Na wspomnianej przez ciebie stronie ZMS w okolicach Wrocławia znajdziesz 4 montażystów "polecanych" - dzwoń do nich w ciemno. Na pewno nie bedziesz musiał wtedy radzic sobie sam.. pzdr

Edytowane przez blokno

pozwólcie że zapytam o taką rzecz - mam właśnie dylemat odnośnie montażu w warstwie ocieplenia (na kotwach JBD) . bo wszystko fajnie, ciepło i w ogóle gites majonez :rolleyes: ale.. co za np. 15 lat kiedy te super okna już nie będą takie super i przyjdzie czas je wymienić na nowe.. czy przy jbd da się je w miarę bezboleśnie wymienić.. ? oczywiście wiem że teraz jest taka technologia że się okna nie popsują ale w mieszkaniu gdzie teraz żyję mam już 3cie okna z czego ja wymieniałem 15 lat temu przed urodzeniem córki i w zeszłym roku bo się zużyły nieco więc zakladam ze w domu też kiedyś zajdzie taka potrzeba.. Edytowane przez _artur_

Przy jbd będzie trochę zabawy, ale podobnie jest z wymianą okien montowanych na kotwy płaskie w nowym budownictwie. Mowo to łatwiejszy demontaż okna i o wiele szybszy montaż nowego okna - okno demontujesz razem z taśmą rozprężną i masz przygotowaną równą, czystą opaskę do montażu nowego okna, czas pokaże.

ale jest to możliwe bez zdejmowania ocieplenia? wiadomo że glify itp. będą do roboty ale chodzi mi o warstwę zewnętrzną.. i co z parapetami wewnętrznymi? bo z tego co widziałem na zdjęciach to jakoś słabo to widzę.. ale proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli gdzieś takowy w moim myśleniu popełniam..

Witam,

Właśnie montowałem okno w systemie Mowo i naprawdę wygląda to obiecująco - piszę to jako wykonawca - i od razu odpowiadając na pytanie co z wymianą za parę lat to chyba to będzie łatwiejsze niż gdy okno było zamontowane na kotwach JBD - ale to tylko Moje zdanie.

MOWO.jpg

Witam

[quote=OkTomek;5864764 i od razu odpowiadając na pytanie co z wymianą za parę lat to chyba to będzie łatwiejsze niż gdy okno było zamontowane na kotwach JBD - ale to tylko Moje zdanie.

[ATTACH=CONFIG]175316[/ATTACH]

Przy wymianie będzie zabawa ale czy większa niż przy innych sposobach montażu ? Chyba tylko przy MOWO będzie łatwiej.

Panowie kwestia wymiany i jej stopień skomplikowania wynikają chyba w 90% ze sposobu mocowania mechanicznego okna, jeżeli pierwotnie zastosowano kotwy (jakiekolwiek) to będzie to "trudniejsze" niż w przypadku dybli.

Pozdrawiam

Witam wszystkich w tym wątku!

Okienny wyścig zbrojeń wystartował na dobre, pogoń za ciągłym zmniejszaniem parametru U dla całego okna nabiera tempa.

Wydaje się, że kupowanie drogich/ciepłych okien bez montażu w ociepleniu, trochę mija się z celem jakim jest minimalizacja strat energii. Specjalnie się nie znam na oknach i ich montażu, ale wydaje mi si, że starty wynikające z mostków cieplnych powstałych poprzez montaż w murze, skutecznie obniżają wyniki cieplne dla domu.

Chcę zamontować moje okna w warstwie ocieplenia - potrzebuję zatem Waszej rady:

Porotherm 30cm + 20cm styro - czy taki split kwalifikuje się na montaż w ociepleniu?

Jaka technologia montażu? Poczytałem conieco i narazie najbardziej logiczny jest dla mnie motyw kotew jbd. Czy dużo nie doczytałem? :)

Czy bardzo się pomylę stwierdzając, że 8 na 10 monterów w ociepleniu nie robi tego jak należy? Jesteś zadowolony ze swojego montażu? Daj mi namiar - proszę :yes:

Taras, duże przeszklenie, w większości fix, jedne przesuwane drzwi. Czy tu też taki montaż ma sens?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi?

ENDO

Przy wymianie będzie zabawa ale czy większa niż przy innych sposobach montażu ? Chyba tylko przy MOWO będzie łatwiej.

czy przez "będzie zabawa" można rozumieć że da się czy że się nie da.. oczywiście mowię tu o komplecie czyli demontaż i ponowny montaż nowych okien czy nie.. bo jak nie to dla mnie jako płacącego za tą "zabawę" zabawne nie jest/będzie.. bo jeśli się raczej nie da to jest bardzo poważny argument PRZECIWKO montowaniu na kotwy typu JB-D..

Witam

Panowie kwestia wymiany i jej stopień skomplikowania wynikają chyba w 90% ze sposobu mocowania mechanicznego okna, jeżeli pierwotnie zastosowano kotwy (jakiekolwiek) to będzie to "trudniejsze" niż w przypadku dybli.

Pozdrawiam

dlaczego "trudniejsze" napisałeś w cudzysłowie? mam wrażenie że to jest synonimem dla "niemożliwe" w tym przypadku..

Witam

czy przez "będzie zabawa" można rozumieć że da się czy że się nie da.. oczywiście mowię tu o komplecie czyli demontaż i ponowny montaż nowych okien czy nie.. bo jak nie to dla mnie jako płacącego za tą "zabawę" zabawne nie jest/będzie.. bo jeśli się raczej nie da to jest bardzo poważny argument PRZECIWKO montowaniu na kotwy typu JB-D..

zawsze się DA, różnica tylko w trudności wykonania i ingerencji, w przypadku okien w elewację.

Pozdrawiam