Sławek... 20.03.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 ...w technologii Systemu AD, ..., zwrot kosztów już w drugim roku. widzę, że dawno niewidziany nawiedzeniec się odnalazł... daj już sobie na luz człowieku, idź szukać klientów gdzie indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wespe 21.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dziękuję za wypowiedzi. W takim razie jeśli przyjmuje się lambdę 0 w obu przypadkach montażu czyli movo i jbd a kamera termowizyjna pokaże jednak mostek to rozumiem, że reklamacja murowana :-/Gdzieś widziałem na tym forum zdjęcie z zewnętrznego montażu okien przymocowanych mechanicznie do desek wokół otworu okiennego.Sądzę, że to najtańszy sposób zamontowania okien w dociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Gdzieś widziałem na tym forum zdjęcie z zewnętrznego montażu okien przymocowanych mechanicznie do desek wokół otworu okiennego. Sądzę, że to najtańszy sposób zamontowania okien w dociepleniu. Jeśli mi zagwarantujesz że ta deska za kilka, czy kilkanaście lat będzie dalej deską to w to wchodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.03.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Gdzieś widziałem na tym forum zdjęcie z zewnętrznego montażu okien przymocowanych mechanicznie do desek wokół otworu okiennego. Sądzę, że to najtańszy sposób zamontowania okien w dociepleniu. widzisz jakie to proste? to teraz skoro już masz taki świetny pomysł to otwieraj firmę i montuj okna w warstwie ocieplenia na deskę - sukces murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam Dziękuję za wypowiedzi. W takim razie jeśli przyjmuje się lambdę 0 w obu przypadkach montażu czyli movo i jbd a kamera termowizyjna pokaże jednak mostek to rozumiem, że reklamacja murowana :-/ Gdzieś widziałem na tym forum zdjęcie z zewnętrznego montażu okien przymocowanych mechanicznie do desek wokół otworu okiennego. Sądzę, że to najtańszy sposób zamontowania okien w dociepleniu. można i tak jeżeli wykonasz to solidnie i zagwarantujesz długoletnie użytkowanie bez problemu - to można i owszem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Wg mnie cały problem z montażem w ociepleniu jest taki, że choć wszyscy się zgadzamy, że jest to rozwiązanie optymalne, to większość z nas upiera się tylko przy "jedynie" słusznym sposobie wykonania tego montażu, czyli albo systemowe konsole, albo MOWO. A skoro opłacalność (dla inwestora) tego sposobu montażu kończy się okolicach 35zł/mb to może trzeba skupić się (i promować) na tańszych rozwiązaniach, np. złącza ciesielskie zamiast konsoli, sklejka zamiast MOWO itp........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.03.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 może trzeba skupić się (i promować) na tańszych rozwiązaniach, np. złącza ciesielskie zamiast konsoli, sklejka zamiast MOWO itp........ A gwarancję na montaż i okna diabli wezmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.03.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 A dlaczego niby ma nie być gwarancji? Jeśli okna będą zamontowane dobrze (pion, poziom, podparcia itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.03.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 A dlaczego niby ma nie być gwarancji? Jeśli okna będą zamontowane dobrze (pion, poziom, podparcia itp.). Gwarancja to rzecz umowna. I gwarant ma prawo wymagać montażu wg swojej instrukcji. Znasz producenta, który wydał instrukcję montażu za pomocą sklejki i łączników ciesielskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.03.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Nie ale znam takich, którzy w instrukcji montażu nie wspominają nic o sposobie w jaki sposób okno będzie zamocowane, byle tylko owe mocowania były wykonane w odpowiednich miejscach i odpowiedniej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.03.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 ...większość z nas upiera się tylko przy "jedynie" słusznym sposobie wykonania tego montażu, czyli albo systemowe konsole, albo MOWO. ......Nieprawda. Zanim było MOWO czy JBD czy inne konsole montowało się w ścianie 3W w ociepleniu, stosując różne rozwiązania, które jak widać, jako tako się sprawdzały - u siebie mogłem eksperymentować, u dwu klientów, bo nikt nie chciał się podjąć montażu, także, nawet gwarancję na rok dałem, ale wraz ze wzrostem zapotrzebowania na takie montaże nie chcę ryzykować, bo to mnie trzepnie po kieszeni a nie zwolenników eksperymentów. Brass - miałem kiedyś klienta, wokół okien dał kantówkę 10x10 - nie ma sprawy - wstawiłem mu okna w tak przygotowany otwór z zaznaczeniem w umowie co i jak zostało zrobione. Ja sam w to bawić się nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiger 24.03.2013 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 witam, jareko - szukalem na Twojej stronie wskazowek co do rolet zewnetrznych, Jestem na etapie szukania stolarki i rolet - z roznych zrodel doszlo do mnie, ze najmniej korzystne przy scianach 3w z klinkierem sa rolety nadstawne. Lepiej takie, ktore montuje sie "we wnece". Szukalem na zdjeciach przez Ciebie udostepnionych rozwiazan rolet, ale nie znalazlem (malo szczegolowo to elementy sa uwidocznione). Czy moglbys podzielic sie wiedza z tego zakresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.03.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 http://www.jareko.pl/realizacjie/montaz-2/ jeśli nie ma jeszcze ścian Na mojej stronie jest mało o roletach gdyż podstawą mojej działalności są okna a nie rolety Niestety, w 3W najlepsze są rolety nadstawne (BeClewer) bądź dedykowane roletom nadproża np. ZFE-Ziegel http://www.zfe-ziegel.com/ czy innego producenta Specjalizacja to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.03.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Zastanawiam się nad taką sprawą. Gdzieś chyba nawet tutaj widziałem montaż okien w drewnianych skrzynkach. Oczywiście nie pochodziło to z naszego kraju. Czemu takiego systemu nie stosuje się u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiger 24.03.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 ano wlasnie tu jest problem ze zdjeciami, gdyz nie nie widac zalozonej rolety (od wewnatrz malo wiadac). Widac jedynie z zewnatrz gotowy efekt... gdyby ktos mial zdjecia przed montazem rolet lub po montazu, lecz wewnatrz, bylbym wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 plusfoto - był to montaż okien drewnianych o specjalnie przygotowanej ościeznicy ale bynajmniej nie w warstwie ociepleniana tej stronie http://www.iso-chemie.pl/ masz taki film - zakładka aktualności, video filmy i chyba drugi z kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.03.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Masz rację coś mi się popierniczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiger 24.03.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 jareko - swietne sa te tasmy, od pewnego czasu zastanawialem sie jak uszczelnia sie polaczenia ramy z murem. Dalej poszukuje widoku skrzynek rolet od wewnatrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.03.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 etiger - niestety, nie mogę znaleźć swoich zdjęć, mam same miniaturki z których nic nie odczytasz Wrzuć hasło w Google "BeClewer", zaznacz grafikę, już drugie zdjęcie ukazuje roletę nadstawną zabudowaną w otworze od wewnątrz. Taśmy są świetne - to prawda, montaż na nie to bajka ale..... - wnęka okienna musi być równa a nie taka jak na ukazanym zdjęciu - tak przygotowano otwory do montażu warstwowego u jednego z moich klientów - pięknie, nieprawdaż ? - wymiary otworów powinny być dokładnie wykonane, zgodnie z projektem +-5mm - taśma dobrana do luzu między ościeżnicą a murem, im większy luz tym bardziej rozprężna taśma jest potrzebna a i przy okazji koszty materiału rosną znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pat111Ryk 25.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Już po nich. Znaczy po przepisach. Z najnowszej wersji rozporządzenia przepis został usunięty. Słusznie! Odpowiedź: "Uffffffff................., ale ściema - w głowie się nie mieści. W 2014 roku wchodzi nowa norma motoryzacyjna EURO-6. Będzie oszczędniej i zdrowsze powietrze. Sąsiednie Niemcy w 2015 roku kończą program domów pasywnych o zużyciu energii 15 kWh/m2, który rozpoczęli w 1995r i podkręcają normę wyżej do 10kWh/m2, którą chcą osiągnąć w 2020 roku. Z tego tytułu mają nadmiar energii, więc przystąpili do wyłączania elektrowni atomowych. Największego producenta dóbr materialnych w Europie stać na to, proponując jeszcze Polsce zakup energii elektrycznej. Zmiany w technice następują z roku na rok. Tymczasem u Nas związki zawodowe strajkują, bo żądają dopłat do przedsiębiorstw wysokoenergetycznych,a elektrownie wpadły na pomysł spalania węgla razem z drewnem i wyciągnęły 4000 000 000 zł dotacji jako spalanie ekologiczne. Unia się zbiesiła i żąda zwrotu tych pieniędzy przeznaczonych na ekologię. Z jednej strony Rząd wprowadza nowe prawo budowlane od 1-07-2013 r. i od 1-04-2013 r. nową ustawę energetyczną, chcąc sprostać dyrektywom unijnym, z drugiej strony są hamulcowi z wynalazkami typu eko-spalania węgla. Jeżeli te ustawy nie wejdą w tych terminach, to przyjdzie nam płacić kary w wysokości 138 000 Euro dziennie, nie mówiąc o tym, że jeżeli nie spełnimy dyrektyw obowiązujących Nas do końca 2013 r. to nie dostaniemy następnych pieniędzy wywalczonych przez Premiera na lata 2014-2020. To docenił i podjął NFOŚiGW, wyznaczając dopłaty 50 000 zł do każdego nowego domu pasywnego. Pomysła Kiepskiego, że się osiągnie parametry domów pasywnych, (które będą Nas obowiązywać po 2020 r.)-osadzając dalej okna w murze nośnym, są pomysłami z kurnika. Lepiej jest kury macać niż doradzać w oknach. Tak to jest jak się kończy dzisiaj szkołę opartą o testy. Gdzie najwięcej ucieka ciepła? - Pokoloruj ramę. Macając kury w kurniku, ma się gwarancję, że ta praca się nie zmieni przez najbliższe 100 lat, jest spokój tylko można sobie palce pobrudzić. Można tego uniknąć stosując rękawiczki - z Niemiec. Są takie same jak z Polski tylko cztery razy droższe. Ale jak się mieszka w Polsce i tutaj pracuje, to nie powinno się opłacać miejsc pracy w Niemczech, bo to zawsze w końcu doprowadzi do własnego bezrobocia. Gdzie byśmy wylądowali, gdyby nie normy UE. Wystarczy wejść do lasu a odechce się spaceru. Całe szczęście, że 1-07-2013r. wchodzi nowa ustawa śmieciowa. Uffffffff...................ale ściema. Pozdrawiam TWA i wszystkich małociemnych, którzy są za a nawet przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts