Pat111Ryk 25.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Brass - miałem kiedyś klienta, wokół okien dał kantówkę 10x10 - nie ma sprawy - wstawiłem mu okna w tak przygotowany otwór z zaznaczeniem w umowie co i jak zostało zrobione. Ja sam w to bawić się nie będę Jeżeli ta kantówka będzie zaimpregnowana, to jest to polski patent Systemu MOWO. Jest identyczny, a nawet lepszy bo ekologiczny. Poza dużą pracochłonnością mocowania jej do muru nośnego długimi dyblami, na pewno jest kilka razy tańsza i wytrzyma pod tynkiem przynajmniej 500 lat. Okno znajdzie się w warstwie ocieplenia i to rozwiązanie na pewno spełni wymagania domu pasywnego dużo taniej niż szeroko reklamowane MOWO. Wyśmiewasz polskie rozwiązanie, a promujesz identyczne niemieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.03.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panie "Inżynierze", samozwańczy specjalisto od montażu w warstwie ocieplenia w tem zakresie, dawny K49, Krzysztof49 itp. - przykro mi ale nie podejmę się po raz kolejny polemiki z Panem.Przypomnę tylko Pana słowa o tym, jaki OGROMNY wpływ na straty ciepła ma zastosowanie metalowych kotew - a tu kantówka mocowana przez mur nośny (tak powinno być to wykonane by przenieść obciążenia a nie dyble - choć one też są metalowe) I co? Generujemy kolejne straty.Szkoda czasu na polemikę i porównania z krajem gdzie plan Marshalla został wprowadzony w 47 a my jego namiastkę mamy dopiero w XXI wieku.Echhh.... gdyby głupota umiała latać co poniektórzy fruwaliby jak gołębice - parafrazując słowa dr. Sztrosmajera z pewnego czeskiego serialu - chyba "Szpital na peryferiach" się nazywałPozdrawiam - bez dalszego mego udziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.03.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jarek a tak z drugiej strony to jak są montowane okna w szkieletorach? Czy aby otwór okienny to nie kantówki drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Już po nich. Znaczy po przepisach. Z najnowszej wersji rozporządzenia przepis został usunięty. Słusznie! Odpowiedź: "Uffffffff................., ale ściema - w głowie się nie mieści... Panie "inżynierze" rozumiem, że Pan jest innego zdania niż ja? Uważa Pan w swojej inżynierskiej mądrości, że właściwym rozwiązaniem jest obowiązek montażu okien o współczynniku Uw 1,3 albo 1,1 w warstwie ocieplenia? O tym mówiło i do tego zmierzało "rozporządzenie 690" w poprzednim kształcie, nic tam nie było o jakichś elektrowniach atomowych, samochodach i tym podobnych duperelach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Campeche 25.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie mam problem z montazem rolet nadstawnych. Na parterze beda dwa okna o wymiarach 4,6m X 2,3m i jedno 2,8m x 2.3m. Chcialem zamontowac rolety zewnetrzne schowane pod nadprozem. Celowo w projekcie zostawilem miejsce na rolety. Okna chcialbym zamontowac w warstwie ocieplenia na kotwach lub MUOVO. Dwoch producentow okien i rolet powiedzialo mi ze nie ma mozliwosci z (przy tak duzych oknach) zamontowania rolet w nadprozu poniewaz nie ma ich jak zakotwic od gory. Zalecaja montaz w ociepleniu. Prosze o rady czy rzecziwscie jest to niemozliwe? Nadmienie ze okna beda dzielone na 3 (zwykle suwanki ) lub 2 (HS). To jest jeszcze do uzgodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.03.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 i mają rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 25.03.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nad HSem, niezależnie od wymiarów nie zamontujesz rolety nadstawnej, zbyt duża szerokość konstrukcji jak na puszki występujące na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.03.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jarek a tak z drugiej strony to jak są montowane okna w szkieletorach? Czy aby otwór okienny to nie kantówki drewniane? dokładnie. Ten sposób montażu - na dechę, był jest i będzie. Bardziej fachowo nazywa się go "wymuszeniem ościeża". Odpowiednio zabezpieczona kantówka drewniana wytrzyma tyle samo co punktowe elementy systemu JB-D czy MOVO. Nie da się ukryć, że jest on mocno tańszy od systemu punktowego i mniej się na tym zarabia. Kupujemy kantówkę drewnianą 100mm x 60 mm i środek impregnujący, którym 2 - 3 razy smarujemy pędzlem przycięte pod wymiar okna odcinki. Wiercimy przelotowy otwory śr. 12 mm na obu końcach kantówki , którą przykładamy do muru i wiertłem 12 mm do odpowiedniego muru wiercimy w nim otwór. W otwór aplikujemy żywicę iniekcyjną i wsadzamy szpilkę M10 . Po utwardzeniu się żywicy, nakładamy na szpilki kantówkę następnie podkładka i nakrętka. Krawędź kantówki musi licować z krawędzią ościeża. Robimy to sami a następnie wzywamy sprzedawcę okien, który bierze odpowiednie rozmiary okna, zamawia je, przywozi, montuje i po zabawie. Problem ? DIY Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pat111Ryk 25.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Przypomnę tylko Pana słowa o tym, jaki OGROMNY wpływ na straty ciepła ma zastosowanie metalowych kotew - a tu kantówka mocowana przez mur nośny (tak powinno być to wykonane by przenieść obciążenia a nie dyble - choć one też są metalowe) I co? Generujemy kolejne straty. Trzeba uważnie czytać i rozróżnić kantówkę (drewnianą) od kątownika (stalowego). Montaż był przez Pana opisany oparty o kantówkę, a także jej wymiar 10x10 świadczy że jest to wymiar w cm i dotyczy drewna. Elementy stalowe podaje się w mm. I co? Gdzie są te straty? [EDYTOWANO] Rozwiązanie polskie z kantówką jest tak samo dobre jak System MOWO, a nawet lepsze, bo w polskim rozwiązaniu okno będzie na kotwach zapinanych i uszczelnione pianą PUR, które po 20 latach łatwo będzie można zdemontować. W Systemie MOWO, opartym o taśmę rozprężną, okna nie da się wyjąć bez pocięcia ramy. Niech to pokażą Ci co promują ten System. Pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.03.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ...Robimy to sami a następnie wzywamy sprzedawcę okien, który bierze odpowiednie rozmiary okna, zamawia je, przywozi, montuje i po zabawie..... I o to się rozchodzi, Inwestor przygotowuje otwór a my do niego później dobieramy i wstawiamy okna. Pełną odpowiedzialność za to co się będzie później działo bierze na siebie Inwestor i jeśli tak jest nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 25.03.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie mam problem z montazem rolet nadstawnych. Prosze o rady czy rzecziwscie jest to niemozliwe? . Jeśli chodzi o rolety w systemie nadstawnym to rzeczywiście jest to niemożliwe, ale istnieją inne rozwiązania np. konstrukcja nadproża roletowego do drzwi przesuwnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.03.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) rozmawiałem parę dni temu z kolegą ktory ma już SSO i przymierza się do okien.. i on ma pomysł taki że dookoła okna chce przymocować wycięty XPS gruby na 5cm tak żeby wystawał 3cm z lica muru.. i do tego chce dopiero okna wkładać (przez xps na długie kołki) - to w sumie trochę takie coś jak ten patent z deską tyle że XPS zamiast deski i tylko parę cm wyciągnięte.. jakoś tego nie widzę.. a Wy? Edytowane 25 Marca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.03.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) I o to się rozchodzi, Inwestor przygotowuje otwór a my do niego później dobieramy i wstawiamy okna. Pełną odpowiedzialność za to co się będzie później działo bierze na siebie Inwestor i jeśli tak jest nie widze problemu Nic się Jarek nie będzie działo - nie martw się Bo martwiąc się stawiasz tezę, że konstrukcje drewniane w budownictwie to najgorsze z możliwych rozwiązań co jest nieprawdą i stawia Cię w pozycji nieciekawej ( dyplomatycznie ujmując) w oczach ludzi, którzy mają na ten temat wyobrażenie.A mają na przykład Inwestorzy, którzy takie domy sobie budują lub już zbudowali. Zadam Ci pytanie - jak zamontujesz konstrukcję ogrodu zimowego do elewacji z 20 cm dociepleniem - profil aluminiowy albo PVC ? Edytowane 25 Marca 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.03.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 rozmawiałem parę dni temu z kolegą ktory ma już SSO i przymierza się do okien.. i ona ma pomysł taki że dookoła okna chce przymocować wycięty XPS gruby na 5cm tak żeby wystawał 3cm z lica muru.. i do tego chce dopiero okna wkładać (przez xps na długie kołki) - to w sumie trochę takie coś jak ten patent z deską tyle że XPS zamiast deski i tylko parę cm wyciągnięte.. jakoś tego nie widzę.. a Wy? Słuchaj - nikt tego nie trenował. W systemie MOVO używa się kompozytu a to materiał o dużo większej gęstości niż XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 25.03.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 kątówka drewniana do mnie przemawia, ale obawiam się o jedno, co się będzie działo jak ją szczelnie obudujemy styropianem?w domach drewnianych izolacje są jedna z wełny mineralnej i wilgoć może odparować a pod styro może powstać termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kolego szkieletor co do zasady swoją konstrukcją niewiele się różni od konstrukcji dachu z wszystkimi foliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Słuchaj - nikt tego nie trenował. W systemie MOVO używa się kompozytu a to materiał o dużo większej gęstości niż XPS. tego nie wiem, dlatego pytam.. ja na razie mam pusta działke więc mam jeszcze czas.. kolega siedzi i kombinuje.. a problem ma tym większy że u niego okno tarasowe ma chyba 5m szerokości..i coś takiego właśnie z tym xpsem wykombinował.. w sumie to wysunąć 3 cm i zakotwić to nie nowość z tego co widzę, ciekaze jak ten XPS będzie się do tego miał Edytowane 25 Marca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 25.03.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kolego szkieletor co do zasady swoją konstrukcją niewiele się różni od konstrukcji dachu z wszystkimi foliami. no wlasnie, na dachu dajesz folię paroprzepuszczalną, między innymi po to aby nadmiar wilgoci mógł odparować, a co będzie jak zakryję drewno styropianem? czytałem o ludziach, którym gniła więźba bo nie zapewnili wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) ..... i stawia Cię w pozycji nieciekawej ( dyplomatycznie ujmując)...Powiedz mi, gdzie napisałem, że drewno jest beee ? To że z pełną świadomością nie sprzedaję i nie montuję okien drewnianych to moja sprawa. Tak samo nigdzie nie napisałem, że kantówka czy skrzynki z OSB czy inne jeszcze patenty Inwestorów są do bani natomiast zawsze mówiłem o tym, jak takie montaże widziane są ze strony montażysty. Zajmując się montażem nie będę tracił czasu, za który nikt mi nie zapłaci, bawiąc się w kantówki i tym podobne pierdoły - korzystam z rozwiązań sprawdzonych, spokojnie mogę dać gwarancję, robię swoje i tyle. Nie muszę się martwić czy kantówka była odpowiednio wysuszona, odpowiednio zaimpregnowana, czy szlag jej nie trafi gdy mokrą jeszcze będąc zostanie obłożona styropianem bez możliwości wyschnięcia, nie muszę się martwić tym jak się będzie wyginać wysychając i co wtedy będzie się działo z oknem. Doprawdy tak trudno to zrozumieć ? Montowałem już w domu z obramówką otworów wykonaną z kantówki - mi to nie przeszkadza, choć miałem zastrzeżenia do powiązania kantówki z murem. W umowie zastrzegłem że gwarancja nie dotyczy zamocowania kantówki do muru i tego co z nią dziać się może Powtarzam, klient może zrobić co chce - będzie przygotowany otwór - zmierzę i zamontuję mu okna I nie ma tu znaczenia czy kantówka jest z Polski czy z Niemiec czy z Ukrainy Edytowane 25 Marca 2013 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 25.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 .............. Rozwiązanie polskie z kantówką jest tak samo dobre jak System MOWO, a nawet lepsze, bo w polskim rozwiązaniu okno będzie na kotwach zapinanych i uszczelnione pianą PUR, które po 20 latach łatwo będzie można zdemontować. W Systemie MOWO, opartym o taśmę rozprężną, okna nie da się wyjąć bez pocięcia ramy. Niech to pokażą Ci co promują ten System. Pozdrawiam Czy ktoś pomoże mi rozkminić wyłuszczony tekst? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts