Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyżby "Patryk" dostał bana? A ja jestem za tym, by administrator "ocenzurował" powyższy post.

I wcale nie dlatego, że nie lubię nachalnej reklamy, przekłamań i nieścisłości które tu nie raz pokazali twórcy tego systemu.

Taka wypowiedź nic nie wnosi do tematu a jej celem była wyłącznie reklama tego systemu motazu.

dzieki za fotki jareko.

dosc sporo naczytalem sie o roletach nadstawnych, z dostepem od wewnatrz.

M.in. to, ze woda dostaje sie do puszki, wilgosc przechodzi, itp.

W pierwszych zalozeniach chcialem wlasnie te zrobic, teraz sie zastanawiam...

'

Stad szukam innych rozwiazan. Ze wzgledu na charakter okolicy i moje upodobania, zastnawiam sie rowniez nad okiennicami.

Witam

Tak jak wcześniej pisałem na forum przesyłam zdjęcia - uszkodzeń, które powstały po zamontowaniu okien, spotkałem się z tym wcześniej w temacie –„barwienie okien w masie a okleina „- tam producent uznał reklamacje w moim przypadku producent odpowiedział tak cytuje: „ w odpowiedzi na zapytanie i załączoną dokumentację zdjęciową informuje, że uszkodzenia profilu są mechaniczne i nie powstały z winy producenta. Okna zostały zakupione i zamontowane 2 lata temu, oraz odebrane bez uwag. Ze swojej strony proponujemy nieodpłatne dosłanie wosku oraz markera w celu naprawy „ i na tym koniec cytatu. Sprawa w sądzie producent pozostaje przy swojej opinii, lecz naprawa ma teraz polegać na wycięciu uszkodzeń wzdłuż całego okna i przyklejeniu maskownicy. Co w tym temacie z robić, czekam na wasze sugestie?

090.jpg091.jpg092.jpg144.jpg145.jpg

a cos więcej napiszesz jak to dokładnie jest zamontowane..

to konsole z opaską czyli nie jest to jakiś niespotykany system.

Ten pierwszy system pokazany od południowych sąsiadów to wiele się nie różni od zastosowania zwykłych kątowników pod spodem oraz po przekątnej.

Niezbyt właściwe miejsce na analizowanie uszkodzeń okleiny na oknie :)

Okna " plastikowe " miały z uwagi na wzmocnienie stalowe gorsze pararametry przenikania ciepła.ALE obecnie występują profile wielokomorowe o większej grubości ( np profil 6- cio komorowy o grubości 82- 92 mm ) w tych profilach jest proporcjonalnie ( w przekroju ) mniej stali a więcej powietrza lub materiały inne np pianka poliuretanowa. W tych " grubszych " profilach okna "plastikowe " nie mają gorszych parametrów przenikania ciepła .TRZEBA do dokładnie porównać co do wartości porównując konkretne profile.

Witam,

ktos ma jakis program albo zna prosta metodologie jakie U przeszklenia mozna uzyskac np dla 4 szyb i czegos w srodku?

Ile to by bylo dla argonu ile dla innych gazow?

Moge miec pakiet szybowy jaki chce, byleby sie zmiescil do jakiegos typoweg profilu, pytanie co warto robic do jakis granic/rozmiarow/U, itp.

Pozdrawiam

ktos ma jakis program albo zna prosta metodologie jakie U przeszklenia mozna uzyskac np dla 4 szyb i czegos w srodku?

Są programy od producentów szła ale raczej nie dla "każdego kto chce". Przy okazji - pakiety 4-ro szybowe są raczej nieefektywne energetycznie w naszych warunkach klimatycznych z już na pewno nieuzasadnione ekonomicznie.

Są programy od producentów szła ale raczej nie dla "każdego kto chce". Przy okazji - pakiety 4-ro szybowe są raczej nieefektywne energetycznie w naszych warunkach klimatycznych z już na pewno nieuzasadnione ekonomicznie.

Zalozmy ze chodzi o okna od polnocy, zyski sloneczne zadne. Moze ktos policzyc ile daje 4 szyba z dowolnym gazem?

Pozdrawiam

Zalozmy ze chodzi o okna od polnocy, zyski sloneczne zadne. Moze ktos policzyc ile daje 4 szyba z dowolnym gazem?

Pozdrawiam

Matko jedyna, a co to niby znaczy "dowolny gaz", cyklon B, CO2, Hel, powietrze? Państwo nabywcy, opanujcie Wasz zmysł kombinacyjny, bo sami wchodzicie na pole minowe nie mając bladego pojęcia o zasadach rozminowania. A co do policzenia, to nie wiem jak z dowolnym gazem, ale z argonem przy odpowiedniej kombinacji szkła można wyjść na 0,4 W/m2*K, co wynika ze świadectwa ICiMB opublikowanego w tym artykule http://oknotest.pl/szyby-i-szklo/oknoplast-sp-z-o-o-szybka-po-lapkach