Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sądzę, że dotychczasowa technologia w szybach zespolonych wyczerpała swoją innowacyjność.

Pewien nowy kierunek wyznacza idea VIG czyli Vacuum Insulated Glass - szyby próżniowe.

http://www.ift-rosenheim.com/en_presse_iftveroeffentlichungen.php?id=1165

Szybka grubości 8,7 mm ma współczynnik U = 0,5 W/m2xK ; masa 20 KG/m2.

Niestety, ale tylko Japonia może się pochwalić sukcesami w procesie produkcji. Europie nie udaje się efektywna produkcja - za dużo braków produkcyjnych.

Witam

Hehe - to już w sumie nie jest nawet śmieszne Panie Janie Żelazny

pokazuje Pan zdjęcia wykonane w czerwcu 2011 roku jako dowód strat ciepła - ciekawe, gdzie Pan je chował wcześniej ??

widzę, że wziął sobie Pan za punkt honoru zdyskredytowanie wszystkich sprawdzonych rozwiązań odnośnie nowoczesnego montażu stolarki poza swoim oczywiście :)

Pozdrawiam

z tego co sie nasluchalem od roznych "specjalistow" zawsze lepiej jest wziac drewniane. Nawet gdy wszelkie wpolczynniki sa porownywalne. Plastik po prostu traci swoje wlasciwosci, wygina sie itd. Co nie oznacza, ze drewna to nie dotyczy, lecz byc moze w mniejszym stopniu.

Pytanie do specjalistow - nie uwazacie, ze plastik wydziela szkodliwe toksyny do otoczenia (polichlorki)? jak to jest teraz z tym bezpieczenstwem zdrowotnym? Jak sie to teraz tlumaczy? bo nie uwierze, ze jest to w pelni nieszkodliwe?

Pytanie do specjalistow - nie uwazacie, ze plastik wydziela szkodliwe toksyny do otoczenia (polichlorki)? jak to jest teraz z tym bezpieczenstwem zdrowotnym? Jak sie to teraz tlumaczy? bo nie uwierze, ze jest to w pelni nieszkodliwe?

Często liżesz swoje okna? A może się o nie ocierasz? Czy nie obawiasz się o swoje zdrowie siadając (za przeproszeniem) du...ą na desce klozetowej "z plastiku"? Bo misek, talerzy, sztućców, i co tam jeszcze przyjdzie na myśl to z PVC na pewno nie używasz. Zastrzyki masz wykonywane wyłącznie szklaną strzykawką wielorazowego użytku a do ewentualnej transfuzji krwi poprosisz o rurki ze stali nierdzewnej?

Po jaką cholerę ludzie piszą takie posty???

bwojtku - bo ciągle są nieodpowiedzialni ludzie podnoszący wymyśloną szkodliwość PVC, zwłaszcza handlujący "ekologicznymi" oknami drewnianymi - później takie teksty powielają ludzie którzy nawet przez chwilę się nie zastanowią co za głupotę się im wciska

Zresztą wszystkie argumenty "przeciw" jakby żywcem wzięte z punktu handlującego drewnem

Edytowane przez jareko

Wróciłem z łazienki... No i cholera zamach na mnie robią (tylko kto?). Od dzisiaj nie myję zębów (plastikowa szczoteczka). Nie korzystam z szamponu i żelu do mycia (plastikowe butelki). Nie golę się (plastikowa maszynka do golenia). No i nie kąpię się (plastikowa "słuchawka" w wannie i plastikowe dysze w kabinie prysznicowej). No i w co ja ku...na teraz stukam... Toż to plastikowe :(

z tego co sie nasluchalem od roznych "specjalistow" zawsze lepiej jest wziac drewniane. Nawet gdy wszelkie wpolczynniki sa porownywalne. Plastik po prostu traci swoje wlasciwosci, wygina sie itd. Co nie oznacza, ze drewna to nie dotyczy, lecz byc moze w mniejszym stopniu.

:) królu złoty - brakuje na tym Forum takich ja Ty .

Wróciłem z łazienki... No i cholera zamach na mnie robią (tylko kto?). Od dzisiaj nie myję zębów (plastikowa szczoteczka). Nie korzystam z szamponu i żelu do mycia (plastikowe butelki). Nie golę się (plastikowa maszynka do golenia). No i nie kąpię się (plastikowa "słuchawka" w wannie i plastikowe dysze w kabinie prysznicowej). No i w co ja ku...na teraz stukam... Toż to plastikowe :(

...a mięso z polskich rzeźni zasysasz bo Czesi dali sobie już spokój.

Ale polskie okna jeszcze kupują :)

Witam

a to nie jest tak, ze po jakims czasie (np. 5 lat) szyba sie powoli rozszczelnia i jeden kit co tam bylo miedzy szybami? pytam z ciekawosci, bo jeden "mistrz" dal mi taka odpowiedz

"coś" prawdy w tym jest ale ten okres to odrobinę dłuższy jest 15-20 lat z tego co słyszałem ale to chyba normalne jest jak np kupuję opony do auta to też wybieram raczej te lepsze pomimo, że po 2-3 sezonach każda będzie do wymiany.

Pozdrawiam

Pytanie do specjalistow - nie uwazacie, ze plastik wydziela szkodliwe toksyny do otoczenia (polichlorki)?

Ja to nawet słyszałem, że wydzielanie tych szkodliwych toksyn (polichlorków:-)) jest tak wielkie, że po pewnym czasie białe okna znikają całkowicie, a z kolorowych zostaje tylko okleina, co to w niej nie ma polichlorków. To straszne! Polichlorek myka i rozum zanika:-).

bwojtku - bo ciągle są nieodpowiedzialni ludzie podnoszący wymyśloną szkodliwość PVC, zwłaszcza handlujący "ekologicznymi" oknami drewnianymi - później takie teksty powielają ludzie którzy nawet przez chwilę się nie zastanowią co za głupotę się im wciska

Zresztą wszystkie argumenty "przeciw" jakby żywcem wzięte z punktu handlującego drewnem

Te ekologiczne teksty są na miarę kontrargumentów słyszanych w punktach z jedynym słusznym "PeCeVau" gdzie można usłyszeć że wszystko tylko nie drewno, bo się wypaczy. Ktoś tylko zapomina dodać że pokrzwywi się okno z każdego materiału jeśli będzie źle wykonane lub zamontowane.

Okna bez wzgledu na materiał z którego są wykonane są bezpieczne dla użytkowników . Są odpowiednio badane ( min atest higieniczny ). RÓŻNICA jest w możliwościach technicznych ( np; z drewna można wykonać większe i cięższe okno ) i postrzeganiu ( dla części osób okna drewniane stanowią o prestiżu ich użytkownika ) .Należy wystrzegać się opini np sprzedawców stolarki pcv , którzy nie sprzedają stolarki z drewna i twierdzą ,że drewno to samo zło " i odwrotnie w przypadku tych którzy sprzedają stolarkę tylko drewnianą.

• 2 weeks później...
w systemie inż.Kwiatlkowskiego da się ustawić okno w otworze, da sie je też przytwierdzić do muru.. Problemem jest tam tak naprawdę nadmierna elastyczność kotew bocznych. No i brak badań na nosność samych podpór.

Witam zainteresowanych osadzaniem okien w warstwie ocieplenia budynku.

To są zdjęcia takiego montażu od kuchni. Kotwy obwodowe z tworzywa są sztywniejsze od tradycyjnych blaszanych, a zamontowane gęściej co 40-50 cm i zatynkowane, są jak zbrojenie w betonie. Wraz z listwą dylatacyjną naklejoną na ramę, tworzą proste i spójne połączenie mur rama okienna. Jest mocno, szybko bo prosto oraz ciepło, bo nie ma mostków termicznych. Okna są ciężkie bo trzy szybowe, a podpory nawet się nie spociły i są suche. Pozdrawiam.

2.jpg 3.jpg 4.jpg 1.jpg

Edytowane przez Kolin111