Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm... zawsze? A co z węgarkiem w ścianie osłonowej z klinkieru? Kujemy klinkier?

Witam,

Na budowie trzeba myśleć na każdym etapie, wymurowanie podcięcia pod węgarkami nie stanowi problemu, a jeżeli budowa była prowadzona na patałacha bez głowy to trzeba podciąć. Źle jest, jeżeli parapet dochodzi na styk do framugi ościeży, może tam wchodzić woda i rozsadzać mur zimą.

Tam gdzie zalega śnieg i woda to wyższa warstwa (muru) musi zachodzić na niższą (parapetu).

Pozdrawiam

tylko jedno trzrba przyznać - dobrze jest montowac okna gdy jest już wykonane ocieplenie z wegarkiem - ale nie ma to nic współnego z systemem Pana K49

Owszem ma. Krzysztof49 mówił to o tej sprawia dwa lata temu za co został ostro skrytykowany także przez Ciebie.

A najlepiej jest kiedy murarze murują, ociepleniowcy robią ocieplenie a montażyści okien osadzają okna w ościeżach w warstwie ocieplenia. Każdy w swojej branży robi najlepiej i wie za co odpowiada. Następna prawda, czy osadzać okna na elementach stalowych (mostkach termicznych), czy elementach tworzywowych? Wystarczy spojrzeć na zdjęcia termowizyjne i porównać je. Firma TERMCO iillbruck podjęła decyzję właściwą, późno ale dobrze. Jestem za, a nawet przeciw ich dominacji cenowej, podczas gdy polskie rozwiązanie w technologii AD jest dołowane przez współziomków.

Pozdrawiam

Ja to nawet słyszałem, że wydzielanie tych szkodliwych toksyn (polichlorków:-)) jest tak wielkie, że po pewnym czasie białe okna znikają całkowicie, a z kolorowych zostaje tylko okleina, co to w niej nie ma polichlorków. To straszne! Polichlorek myka i rozum zanika:-).

otoz mamy odpowiedz na miare genialnego izyniera. Brawo. Rozumiem, ze dlugo czlowieku dumales nad odpowiedzia? Ja stawiam pytanie (nie zajmuje sie stolarka/budowlanka, jestem z calkowicie innej dziedziny, wrecz dalekiej od tego). Poruszylem ten temat na forum, poniewaz nie znam sie na tym i oczekiwalem solidnej, inzynierskiej odpowiedzi (przynajmniej mialem taka nadzieje). Zamiast tego odpowiedzial mi niejaki troll:) W moim zyciu zawodowym, kiedy spotykamy ludzi, ktorzy zdobywaja sie na taka odpowiedz, skreslamy ich zanim narobia szkod wiekszych, niz sobie zdolaja wyobrazic.

Co do emisji polichlorkow - kazde tworzywo je wydziela, czy zdajesz sobie z tego sprawe czy nie. Pracuje akurat w branzy onkologicznej. I cos mozna o tym powiedziec:) (rowniez o tzw. certyfikatach...). Pytam sie i chialbym akurat wiedziec z pozycji inzynierskiej. Dzieki:)

Często liżesz swoje okna? A może się o nie ocierasz? Czy nie obawiasz się o swoje zdrowie siadając (za przeproszeniem) du...ą na desce klozetowej "z plastiku"? Bo misek, talerzy, sztućców, i co tam jeszcze przyjdzie na myśl to z PVC na pewno nie używasz. Zastrzyki masz wykonywane wyłącznie szklaną strzykawką wielorazowego użytku a do ewentualnej transfuzji krwi poprosisz o rurki ze stali nierdzewnej?

Po jaką cholerę ludzie piszą takie posty???

Okien nie lize, specjalisto zloty. Oceram sie owszem (jak sie opre o futryne, moj TY zlotomyslny fachowcu). Nie obawiam sie o swoje zdrowie siadajac du...pa na desce k lozetowej, gdyz wyzej wymieniony organ po pierwsze ma kilku minutowy kontakt z wyzej wymienionym przyrzadem, po drugie organ ten nie absorbuje duzych dawek - chcociaz jakies absorbuje przez skore - wiedziales, ze skora absorbuje zwiazki?co? - , dobry temat do badan:P )

Misek, talerzy i innych plastikowych faktycznie nie uzywam, co nie oznacza, ze da sie tego uniknac np. napoje z petow, gdyz droga pokarmowa przenika duzo szkodliwych zwiazkow (a piwo z puszki dlugo trzymasz otwarte zanim wypijesz?:p)

Zastrzyki - niestety tworzywa, ale to nie sa tworzywa te same co w oknach albo Twoich ukochanych talerzach - sa to specjalne tworzywa, uzywane raz i do widzenia, kontakt raz na kilka lat (no chyba, ze cos bierzesz dziennie kolego? uprzedzajac - cukrzycy maja specjalne aparaty, z wymiennymi iglami itp)

Transfuzji krwi tez nie wykonujesz chyba dziennie? Poza tym jak mowilem sa top specjalne, sterylne przyrzady, wykonane z niecodziennie spotykanych mieszanek.

Okna, jak juz pewnie chciales wspomniec, sa caly czas w naszym otoczeniu. Uwaga - nie sa to wyroby medyczne klasy A, nie sa to wyroby krotkiego kontaktu, nie sa to wyroby przeznaczone do kontaktu z pozywieniem, A jednak sa. Sa, poniewaz ktos stwierdzil, ze moga byc. Na jakiej podstawie?

JA zapytuje o powody - nie jestem ani za ani przeciw pcv ani drewniamym oknom. Szukam rozwiazania, ktore jest w miare bezpieczne dla mnie i mojej rodziny. Konkretnie zapytuje o powody za pcv, o powody przeciw pcv oraz to samo dla drewna (drewniane tez sa pokrywane lakierami, bejcami i kto wie czym jeszcze).

A jesli chcesz i nie nadwyrezy top Twojej mozgownicy, spojrz na statystyki onkologiczne - jak ladnie sie pna do gory, powiaz to z czasem i miejscem pacjenta itp. Wszystkie dane w periodykach naukowych.

Słuchajcie a jak obrabiacie glify okienne po montażu w warstwie ocieplenia?

U mnie okno "wystaje poza mur 5 cm, obklejonej jest taśmą EPDM.

Czy przyklejenie płyty KG, aż do okan przez całą szerokość glifu będzie ok.

Może już był gdzieś taki wątek, ale się nie natknąłem :confused:

tez jestem ciekaw jak to zrobić porządnie

u mnie będą jeszcze tynki CW, czy płytę GK można pociągnąć tynkiem CW?

• 2 weeks później...
Słuchajcie a jak obrabiacie glify okienne po montażu w warstwie ocieplenia?

U mnie okno "wystaje poza mur 5 cm, obklejonej jest taśmą EPDM.

Czy przyklejenie płyty KG, aż do okan przez całą szerokość glifu będzie ok.

Może już był gdzieś taki wątek, ale się nie natknąłem :confused:

Nie może być ok. Bo płyta KG jest zawsze namiastką muru a nie murem. Rama okienna musi być związana z tynkiem, jeżeli ma być dobrze i mocno. Płytę KG można tylko dosunąć do ramy, a co dalej? Musisz przykleić do ramy po wewnętrznej stronie przy krawędzi, listwę dylatacyjną z uszczelką i położyć tynk na framugi wewnętrzne, tak aby wszedł w zamek listwy. Jak to zrobić dobrze to wiedzą MMichal ze Sławkiem, oni na tym forum doradzają najlepiej. Dlaczego milczą?

Nie może być ok. Bo płyta KG jest zawsze namiastką muru a nie murem. Rama okienna musi być związana z tynkiem, jeżeli ma być dobrze i mocno. Płytę KG można tylko dosunąć do ramy, a co dalej? Musisz przykleić do ramy po wewnętrznej stronie przy krawędzi, listwę dylatacyjną z uszczelką i położyć tynk na framugi wewnętrzne, tak aby wszedł w zamek listwy. Jak to zrobić dobrze to wiedzą MMichal ze Sławkiem, oni na tym forum doradzają najlepiej. Dlaczego milczą?

Dzięki.

Może jednak ktoś jeszcze się wypowie?

U mie jest bardzo mało miejsca między glifem a plastikową nasadką zawiasa coś ok 1 cm, więc pole manewu jest dość nie duże.

Dzięki.

Może jednak ktoś jeszcze się wypowie?

U mie jest bardzo mało miejsca między glifem a plastikową nasadką zawiasa coś ok 1 cm, więc pole manewu jest dość nie duże.

Witam. Z Twojej wypowiedzi wynika, że 5 cm ramy masz wysunięte w warstwę ocieplenia, a reszta (3-4 cm?) jest ciasno osadzona na pianę w ościeży. Jeżeli rama nie jest związana z tynkiem, to powinna być mocno związana kotwami stalowymi JBD z murem. Jednym słowem z deszczu (bezpośredniej ucieczki ciepła z muru do ramy) pod rynnę żelaznych mostków termicznych. Przyjdzie zima, zrobisz zdjęcia termiczne i się pochwalisz stratami ciepła. Tylko nikt dotąd nie miał odwagi pokazać skutków swoich pomysłów. Okna powinny być osadzone w warstwie ocieplenia na całą szerokość ramy, bo ciepło przechodzi z powierzchni muru do powierzchni ramy. Jeżeli chcesz zobaczyć jak to wygląda, to wejdź na stronęglify- zdjęcia termowizyjne. Pozdrawiam.

zielona ci nie spuchnie, wilgoci nie będzie jeśli zadbasz o wentylację

Najważniejsze jest to, o czym już wspomniał Sławek - nie słuchać się kretynów

Możesz glif obrobić płytą GK, możesz tynkiem choć w przypadku tynku proponowałbym na wszelki wypadek uzbroić go siatką i co ważne - miedzy tynkiem a ościeżnicą musisz mieć dylatację - czy to specjalną listwą dylatacyjną (polecam listwę od razu z siatką) albo po wykonaniu tynku wydłubana bruzda wypełniona akrylem

Ach... jeszcze jedno, płyty GK najlepiej nie dawać obciętą częścią do okna - niech w tym miejscu będzie fabryczna krawędź płyty z okleiną papierową, a jak boisz się wilgoci, bo ktoś Ci postraszył, pomaluj po prostu płytę farbą olejną i dopiero później przyklej do ściany

Edytowane przez jareko
dopełnienie tekstu

zielona płyta GK używana jest do pomieszczeń gdzie wilgotność czasem osiąga i 100% - warunki mało prawdopodobne we wnęce okiennej - zwłaszcza, że dodatkowo tą wnękę masz szczelną dzięki folii

Ogólna rada - słuchaj się raczej tych co siedzą w branży budowlanej i co nie co wiedzą niż niejednego tu domorosłego specjalisty ;)

Czyli okno mam poza murej jak na w/w zdjęciu.

I teraz to tynkując obawiam się że pęknie i będzie widać tą rysę, płyta KG może będzie "puchnąć" w przypadku wilgoci, może ta zielona nie?

Witam. Pomysł był dobry tylko realizacja kiepska, bo na stalowych mostkach termicznych. Wejdź na stronę 27 tego forum to zobaczysz jakie są tego efekty. Strata ciepła będzie taka sama jakbyś to okno osadził bezpośrednio w murze nośnym, po 10 zł/mb ramy. Wysadziłeś okno w warstwę ocieplenia aby uniknąć strat ciepła, więc chęci były dobre, a wyszło jak zawsze bez głowy. Przyjdzie zima to może pokażesz zdjęcia termowizyjne, jak będziesz miał odwagę. Pozdrawiam. PS: jeżeli chcesz mieć szczelnie to przyklej listwę dylatacyjną z siatką i uszczelką do wewnętrznej krawędzi ramy okiennej i połóż tynk bezpośrednio na framugę ościeży.