theme 11.03.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To chyba u mnie jeszcze w miarę normalni udzie mieszkają. Zazwyczaj maksymalne wartości to 15 białego lub 10 szarego. Przy 30 szarego to dom postawiłbym z GK na profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.03.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To chyba u mnie jeszcze w miarę normalni udzie mieszkają. Zazwyczaj maksymalne wartości to 15 białego lub 10 szarego. Przy 30 szarego to dom postawiłbym z GK na profilu Jeszcze kilka lat temu na 10 cm się stukali w głowę i było panie 5 to max po co więcej, teraz normą jest 15-20. A za kilka lat jak wejdą unijne przepisy to niżej 30 nie zejdziesz bo będziesz miał problem z odbiorem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.03.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 niżej 30 nie zejdziesz bo będziesz miał problem z odbiorem budynku. Spodziewam się raczej pojawienia/upowszechnienia nowoczesnych materiałów. Pewnie 200lat temu panowała wśród fachowców teoria, że za jakiś czas będzie trzeba budować ściany 2m grube by cegły dostatecznie chroniły przed chłodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To chyba u mnie jeszcze w miarę normalni udzie mieszkają. Zazwyczaj maksymalne wartości to 15 białego lub 10 szarego. Przy 30 szarego to dom postawiłbym z GK na profilu zajrzyj do mnie . coraz więcej jest takich domów. od tego roku w projektach Archon i Muratora większość ma 20 cm, a kolejne zmiany już w 2017 i 2021 . rozporządzenie weszło w życie w sierpniu 2013. wg niego energia pierwotna wymagana przez budynek ma znacznie spaść i np. Uw max okien od 2021 wynosić ma 0,9. ten wymóg o energii pierwotnej sprawi, że normą będzie ściana U=0,1 i rekuperacja. i nie będzie można grzać czystym prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.03.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 zajrzyj do mnie . coraz więcej jest takich domów. od tego roku w projektach Archon i Muratora większość ma 20 cm, a kolejne zmiany już w 2017 i 2021 . rozporządzenie weszło w życie w sierpniu 2013. wg niego energia pierwotna wymagana przez budynek ma znacznie spaść i np. Uw max okien od 2021 wynosić ma 0,9. ten wymóg o energii pierwotnej sprawi, że normą będzie ściana U=0,1 i rekuperacja. i nie będzie można grzać czystym prądem Już dzisiaj za niewiele większe pieniądze kupisz okna trzy szybowe o Uw=0,8. Jeżeli ściana będzie miała U=0,1 podobnie dach i podłoga, to aż się prosi aby grzać czystym prądem, bo będą to zużycia energii niewielkie. Przy kosztach kabli 1000zł, to koszty CO i PC nie mają sensu, bo kiedy one się zwrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jeżeli udział strat na oknach w domach grubo ocieplonych (20-30cm) jest coraz większy (50%) to samo przez się rozumie, że i udział strat na montażu rośnie, bo coraz szersze ramy są osadzone w coraz dla tego nie chce niczego produkować ! i bajtorzyć o dupi marynie. Jak byś miał pojęcie o czym piszesz, a nie chciał przepchać swój patent to było by ok. Zrób sobie bilans okna i ci wyjdzie, a wyjdzie ci że piszesz bzdury ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.03.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jak byś miał pojęcie o czym piszesz, a nie chciał przepchać swój patent to było by ok. Zrób sobie bilans okna i ci wyjdzie, a wyjdzie ci że piszesz bzdury ! To Ty zrób bilans okna osadzonego bezpośrednio w murze nośnym i w warstwie ocieplenia, a ja Ci pokażę zdjęcia termowizyjne takiego montażu. Wówczas przekonasz się kto ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To Ty zrób bilans okna osadzonego bezpośrednio w murze nośnym i w warstwie ocieplenia, a ja Ci pokażę zdjęcia termowizyjne takiego montażu. Wówczas przekonasz się kto ma rację ale to już mieszaliśmy to guano, przegrałeś z kretesem, ale tu rzadko kto zagląda z hardcorów izocyjnych i sobie hasasz i na siłę chcesz coś udowodnić. Nie udowodnisz tego przecież że goła szyba w gołym XPS ... będzie zimniejsza jak nawet najlepsza rama do okien na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To Ty zrób bilans okna osadzonego bezpośrednio w murze nośnym i w warstwie ocieplenia, a ja Ci pokażę zdjęcia termowizyjne takiego montażu. Wówczas przekonasz się kto ma rację. Hej sunrise 121 co z moją propozycją - zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam Hej sunrise 121 co z moją propozycją - zapraszam. też kiedyś chciałem zobaczyć na własne oczy te cuda ale .... ciiiiiisza jak dotąd - ale może jeszcze się doczekam zaproszenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No własnie taka przemyślana firma, z polecenia. U nich zamawialismy okna z montażem a tu taka kupa! W takim wypadku już drzwi wewnętrzne sobie daruję u nich. Nie ma wyjścia. Musze działac. Bardzo wam dziękuje dobrzy ludzie i jak sprawa się rozwiązała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 13.03.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jesteś z Łodzi to zapraszam, odwiedź, zobaczysz jak można zamontować trzyszybowe okna z roletami ( u=0,8 ) w warstwie ocieplenia w murze trójwarstwowym ( U=0,11) tak aby granitowy parapet na zewnątrz miał -10c a w środku 20C ( zima ) i odwrotnie 45C na zewnątrz w środku 23C (lato ). Potem możesz pisać swoje głupoty o 50% stratach przez okna. Info na priv. PS. Nikt rozsądnie myślący nie buduje domu z 30 cm ociplenia wstawiając 1 szybowe okna skrzynkowe. Nie rozumiesz problemu. Im masz lepiej ocieplony mur, tym udział strat ciepła przez okna jest coraz większy. Jeżeli Twój parapet granitowy ma -10*C to podaj temperaturę ramy nad parapetem, bo ciepło ucieka przez ramę powiązaną z murem kotwami metalowymi. Podasz to wówczas Ci powiem, czy masz dobrze okna zamontowane i jakie masz straty ciepła z tytułu montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.03.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nie rozumiesz problemu. Im masz lepiej ocieplony mur, tym udział strat ciepła przez okna jest coraz większy. Udział procentowy tak. Ale co dla użytkownika znaczą same procenty? W zasadzie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 13.03.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 ale to już mieszaliśmy to guano, przegrałeś z kretesem, ale tu rzadko kto zagląda z hardcorów izocyjnych i sobie hasasz i na siłę chcesz coś udowodnić. Mieszanie bigosu zawsze poprawia smak, dlatego pokaż bilans energetyczny okna osadzonego w murze nośnym i w warstwie ocieplenia, a ja pokażę odpowiednie zdjęcia termowizyjne z komentarzem. Będzie to porównanie teorii z rzeczywistością. Miej trochę odwagi i poprzyj to wiedzą swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.03.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Mieszanie bigosu zawsze poprawia smak, to otwórz budkę z bigosem przy jakiejś drodze, może kierowcy TIRów dadzą ci zarobić na życie bo tutaj na pewno nie zarobisz... chyba nie liczysz na to, że jeszcze znajdzie się tutaj ktoś kto da się złapać na te twoje głodne kawałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 zdjecie termowizyjne nie jest podstawa do jakichkolwiek obliczen, wybierz sie do ITB, porozmawiaj, doucz sie co nic nie zmieni, swoimi wypowiedziami i argumentacja jestes calkowicie spalony, totalnie niewiarygodny. Ani razu nie odniosles sie do zestawienia twoich wyliczen i faktycznie ponoszonych kosztow wielokrotnie podanych przez mieszkancow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 13.03.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 zdjecie termowizyjne nie jest podstawa do jakichkolwiek obliczen, wybierz sie do ITB, porozmawiaj, doucz sie co nic nie zmieni, swoimi wypowiedziami i argumentacja jestes calkowicie spalony, totalnie niewiarygodny. Ani razu nie odniosles sie do zestawienia twoich wyliczen i faktycznie ponoszonych kosztow wielokrotnie podanych przez mieszkancow Jeżeli zdjęcia termowizyjne nie pokazują strat ciepła, to po co się je robi? Do obliczeń strat ciepła potrzebna jest temperatura, która na tych zdjęciach jest uwidoczniona. Oczywiście, kto się boi zdjęć to będzie je zwalczał, bo na zdjęciach termowizyjnych jest pokazana prawda o ucieczce ciepła, jego wielkości i miejscu. Tymi badaniami powinno się zająć ITB, ale oni robią to po polsku, zwlekają, bo w mętnej wodzie interesy idą najlepiej. Jeżeli mury 2W są ocieplane, to okna powinny być osadzone w warstwie ocieplenia, tak jak to się robi przy murach 3W. Tam straty ciepła są najmniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nie rozumiesz problemu. Im masz lepiej ocieplony mur, tym udział strat ciepła przez okna jest coraz większy. Jeżeli Twój parapet granitowy ma -10*C to podaj temperaturę ramy nad parapetem, bo ciepło ucieka przez ramę powiązaną z murem kotwami metalowymi. Podasz to wówczas Ci powiem, czy masz dobrze okna zamontowane i jakie masz straty ciepła z tytułu montażu. Ja rozumiem problem dlatego zadbałem o solidne ocieplenie domu i prawidłowy montaż okien, natomiast pisanie głupot o 50% stratach ciepła przez okna jest nieporozumieniem. Mam podać ci powierzchnię ścian, podłogi na gruncie i dachu oraz powierzchnię okien ? Musiałbym zamontować jednoszybowe, skrzynkowe aby ta utrata przez okna faktycznie wynosiła 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 13.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ja tego gościa nie rozumiem. Czytam czasami jego wypowiedzi (pisane w różnych wcieleniach) i wciąż się dziwie po co? Już raz mu radziłem: wymyśliłeś całkiem cwane kotwy; dopracuj system, zrób badania, zatrudnij profesjonalistę od sprzedaży i rób kasę (tak np zrobili goście od systemu SAAW choć system wg mnie durny). A on cały czas swoje...... Współczuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 .... bo na zdjęciach termowizyjnych jest pokazana prawda o ucieczce ciepła,....G... prawda ale Ty o tym dobrze wiesz. wolisz manipulować ośmieszając się każdym wpisem coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts