Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chłopcze, lecz się :)

Chciałeś obliczeń, a teraz boisz się ich jak ognia, bo prawda jest porażająca. Prócz wyliczonych poprzednich strat dochodzą jeszcze straty na kotwach blaszanych, bo jak by okno wyglądało, gdyby było tylko na pianie PUR. Więc liczę dalej:

1.- przewodność stali L=58W/mK

2.- kotwy blaszane S o szerokości 25mm x grubość 1,2mm= 0,025m x 0,0012m= 0,00003m2 x 10szt=0,0003m2

3.- przejście ciepła przy różnicy temperatur T=9*C

4.- długość kotwy blaszanej po której przechodzi ciepło g= 4cm = 0,04m

5.- długość sezonu zimowego 5000h

Dodatkowa roczna strata ciepła dla przeciętnego okna 2m2 przez kotwy to: Q=LxSxT/g= 58W/mK x 0,0003m2 x 9*C/0,04m = 3,9W x 5000h= 19,6kWh

Wszystkie roczne straty ciepła przeciętnego okna 2m2 osadzonego tradycyjnie w murze nośnym łącznie to:

1.- strata na liniowym mostku termicznym ościeży - 102,6 kWh

2.- strata na przejściu ciepła z muru do ramy przez pianę PUR - 40,5 kWh

3.- strata ciepła przez 10 kotew blaszanych mocujących ramę okienną do muru - 19,6 kWh

SUMA ROCZNA STRAT STRAT CIEPŁA OKNA 2M2 TO 162,7 Kwh

Dlatego dzisiaj okna w murach 2W powinno się osadzać tylko w warstwie ocieplenia, aby uniknąć tych zbędnych strat ciepła.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciepło przechodzi nie przez wyliczenia a przez mostki. A jak ich nie ma to nie przechodzi.

Jak to kiedyś pojmiesz to może zaczniesz do rzeczy się wypowiadać a nie robić z siebie pośmiewisko!

Wiem, dlatego całość jest w 30cm grafitowego EPS.

Powiedz, jak można być takim ignorantem aby wypowiadać się tak autorytarnie na jakiś temat jak nawet na zdjęcia nie chce się spojrzeć?

Jesteś dyletantem. A ile masz cm między ramą okienną a murem nośnym i na jakiej szerokości? Masz tam 30cm?

SUMA ROCZNA STRAT STRAT CIEPŁA OKNA 2M2 TO 162,7 Kwh

Srata tata. A niby co dalej dzieje się z tym ciepłem, które tak przechodzi przez pianę i kotwy? Jest w sposób nieograniczony przejmowane przez ramę okna? A później znowu w sposób nieograniczony przenika do szyby? Masz na imię Antoni i bródkę czy to tylko ta sama choroba?

Srata tata. A niby co dalej dzieje się z tym ciepłem, które tak przechodzi przez pianę i kotwy? Jest w sposób nieograniczony przejmowane przez ramę okna? A później znowu w sposób nieograniczony przenika do szyby?

Dzieje się to co widzisz poniżej na zdjęciach termowizyjnych. Rama i węgarek oraz całe obrzeże pakietu szybowego ma mocno podwyższoną temperaturę i prostą stratę ciepła na zewnątrz.

[ATTACH=CONFIG]189346[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]189347[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]189348[/ATTACH]

10 okien przeciętnych w domu to łączna roczna strata ciepła 1627 kWh. W 95% unikniesz tych strat ciepła jak okna osadzisz w warstwie ocieplenia.

Dzieje się to co widzisz poniżej na zdjęciach termowizyjnych. Rama i węgarek oraz całe obrzeże pakietu szybowego ma mocno podwyższoną temperaturę i prostą stratę ciepła na zewnątrz.

[ATTACH=CONFIG]189346[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]189347[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]189348[/ATTACH]

10 okien przeciętnych w domu to łączna roczna strata ciepła 1627 kWh. W 95% unikniesz tych strat ciepła jak okna osadzisz w warstwie ocieplenia.

Przyjmując twoją teorię na temat sposobu i kierunku przepływu ciepła mam zagwozdkę. Skoro ciepło przepływa od ściany w kierunku szyby to jakim cudem krawędź szyby ma wyższą temperaturę niż rama i skrzydło obok (przez które wg ciebie to ciepło płynie do szyby)? Jakim cudem połączenie skrzydła z ramą ma wyższą temperaturę niż sama rama? Nie dostrzegasz luk w swoich teoriach (pytanie retoryczne)?

a mnie się zawsze wydawało, że ciepło przepływa przede wszystkim od wewnątrz na zewnątrz pomieszczenia

Wydawało mi się, że ściany nagrzewają się od powietrza wewnątrz a nie same są źródłem ciepła powodując, że od nich promieniuje ono przez ramę do szyby czy w innych kretyńskich kierunkach

Jako dyletant, przyznaję się bez bicia, nie ukończyłem wyższej szkoły jak sunrise i nie mam tytułu inżyniera.

Z fizyki miałem niestety tylko piątki.

Z matmy też się złożyło że byłem uczniem piątkowym w znanym liceum o profilu matematycznym.

Poddaję się, przyłapałeś mnie na dyletanctwie.

Szok.

Obnażyłeś mnie, czuję się nagim przy tobie

Przyjmując twoją teorię na temat sposobu i kierunku przepływu ciepła mam zagwozdkę. Skoro ciepło przepływa od ściany w kierunku szyby to jakim cudem krawędź szyby ma wyższą temperaturę niż rama i skrzydło obok (przez które wg ciebie to ciepło płynie do szyby)? Jakim cudem połączenie skrzydła z ramą ma wyższą temperaturę niż sama rama? Nie dostrzegasz luk w swoich teoriach (pytanie retoryczne)?

Ciepło jest energią kinetyczną rozedrganych cząstek i przepływa zawsze z powierzchni do powierzchni od potencjału wyższego do niższego, zatrzymując się tam, gdzie równy potencjał (temperatura). Przez okno i ramę przechodzi ciepło z pomieszczenia na zewnątrz oraz dodatkowo z muru do ramy i dalej na zewnątrz. Rama zawsze jest tylko przekaźnikiem ciepła i jeżeli będzie powierzchnia zewnętrzna zimniejsza od reszty, to tam będzie uchodzić ciepło. Obrzeże silikonowe + ciepła ramka pakietu szybowego (Ug=0,5W/m2K), dostaje ciepło od szyby i od ramy a jako dobry izolator nasyca się ciepłem i nie przekazuje go dalej. Tam gdzie jest utrudniony odbiór ciepła, temperatura będzie najwyższa, a gdzie rama ma Uf=1W/m2K badzie niższa bo ciepło ucieka na zewnątrz. Przez dobre okno przeciętne 2m2 o Uw=0,8W/m2K ucieka 160kWh ciepła rocznie, czyli tyle co jego straty montażowe w murze nośnym.

Ciepło jest energią kinetyczną rozedrganych cząstek i przepływa zawsze z powierzchni do powierzchni od potencjału wyższego do niższego, zatrzymując się tam, gdzie równy potencjał (temperatura). Przez okno i ramę przechodzi ciepło z pomieszczenia na zewnątrz oraz dodatkowo z muru do ramy i dalej na zewnątrz. Rama zawsze jest tylko przekaźnikiem ciepła i jeżeli będzie powierzchnia zewnętrzna zimniejsza od reszty, to tam będzie uchodzić ciepło. Obrzeże silikonowe + ciepła ramka pakietu szybowego (Ug=0,5W/m2K), dostaje ciepło od szyby i od ramy a jako dobry izolator nasyca się ciepłem i nie przekazuje go dalej. Tam gdzie jest utrudniony odbiór ciepła, temperatura będzie najwyższa, a gdzie rama ma Uf=1W/m2K badzie niższa bo ciepło ucieka na zewnątrz. Przez dobre okno przeciętne 2m2 o Uw=0,8W/m2K ucieka 160kWh ciepła rocznie, czyli tyle co jego straty montażowe w murze nośnym.

Większego zlepku bredni dawno nie czytałem.

Chyba jest zgoda co do tego, że już większego dyletanta niż sunrise121 nie ma na całym forum FB.

Po co pytasz po 100 razy o to samo jak wszystko jest na zdjęciach i w opisie?!? Jak jesteś taki leniwy, że nie chcesz po to sięgnąć to nie sądź, że ja będę to robił dla jakiegoś ignoranta.

Albo jesteś zainteresowany jakością swojej budowy, albo nie jeżeli jesteś tylko heat'erem na tym forum. Ja nie wiem ile Twoja rama okienna zachodzi na mur i w jakiej jest odległości od tego muru. Na zdjęciach tych wartości nie ma. W Twoim interesie jest podać te wielkości, abym Ci wyliczył ile ciepła przechodzi z muru do ramy i dalej, bez pośrednictwa Twoich "kątowniczków".

OK! Chociaż wiem, że liczysz tendencyjnie to sprawdźmy jakie wyliczysz straty i porównam je z OZC oraz licznikiem.

Zatem ramy zachodzą po ~2cm na mur i są od niego oddalone też o ~2cm, kotwy nawet bardziej po ustawieniu okien przed finalnym pianowaniem. Ramy są szerokości 8cm z czego ~6cm jest w ociepleniu.

Szczegóły montażu tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194353-XXI-wieczna-stodo%C5%82a&p=5220880&viewfull=1#post5220880 a zdjęcia IR tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194353-XXI-wieczna-stodo%C5%82a&p=6298413&viewfull=1#post6298413.

To że rama zachodzi 2cm za mur, to jest błąd technologiczny. Strata ciepła z tego tytułu to:

1.- współczynnik przewodzenia ciepła dla tego styro "wciśniętego" miedzy ramę a mur to L=0,04W/mK

2.- powierzchnia ramy odbierająca ciepło z muru S=0,02m2

3.- różnica temperatur między T=20*C

4.- odległość między ramą a murem d=0,02m

5.- długość okresu zimowego 5000h

Moc ciepła uchodząca z 1mb ramy: Q=L x S x T/d= 0,04W/mK x 0,02m2 x 20*C/0,02m=0,8W

Roczna strata ciepła przypadająca na 1mb ramy to: 0,8W x 5000h= 4kWh + strata ciepła przez Twoje "kątowniczki" o L=58W/mK

Zsumuj długość ram i przemnóż przez 4kWh to wyjdzie Ci strata ciepła tylko z tytułu zachodzenia ramy za mur. Chęci miałeś dobre, strata 4kWh/mb ramy jest taka sobie, ale te "kątowniczki" przeleją czarę goryczy. Licząc na oko ze zdjęć wychodzi mi 2kWh/mb ramy dodatkowo. Razem to 6kWh/mb ramy rocznie. Nie jest tragicznie, ale tych strat mógłbyś uniknąć całkowicie.

To że rama zachodzi 2cm za mur, to jest błąd technologiczny

W świetle obowiązującego stanu nauki w dziedzinie fizyka taki montaż zmniejsza straty ciepła (mniejszy udział powierzchni nieosłoniętej ramy). Jedynie w "fizyce wschodzącego słońca" pojawiają się dodatkowe straty.

Narysuj jak to powinno wyglądać bez błędów technologicznych a potem policzymy ten pomysł.

W wielokomorowej ramie temp. będzie wynosić tyle ile na zewnątrz?!? A producent twierdzi, że rama ma U=0,9... oszuści???;)

208 dni zimy...Ta "druzgocąca" diagnoza, gdyby była prawdziwa, przy moim metrażu ram oznacza dla mnie niewiarygodne straty ~70zł/rok. Co prawda oszczędności na kosztach montażu pokrywają straty na cały okres życia okien ale może powinienem wystąpić o przyznanie jakiegoś dofinansowania do kosztów ogrzewania?

Dobrze że się uspokoiłeś i możemy rozpatrzyć racje.

Ciepło przechodzi z powierzchni do powierzchni, więc rama okienna nie powinna zachodzić na mur, który grubo ocieplony ma wysoką temp.

Średnia temp. okresu zimowego przez 208 dni to 2*C a Ty w pokojach masz 22*C, więc straty ciepła w tym czasie muszą być zawsze.

Strata ciepła na ramie nie powinna przekraczać 2*C a na szybie mniej, bo rama ma U=0,9 a szyba U=0,5

Jeżeli przyjmiemy, że wewnątrz masz 22*C, to na szybie wewnątrz masz 19,7*C i 7*C zewnątrz przy 1*C na dworze jak piszesz.

Ogrzewasz pomieszczenie od środka i masz obniżoną temp. na szybie o 2,3*C wewnątrz i 6*C zewnątrz. Szyba z zewnątrz ma za wysoką temperaturę, więc nie trzyma parametrów. Podobnie jest z ramą; temp. wewnątrz to 17,2*C i 8,5*C zewnątrz. To są temp. przytoczone z 2 pierwszych zdjęć termowizyjnych po Twoim opisie "zdjęcie zrobione 1m prostopadle wewnątrz" i ".....zewnątrz". Przy temp. zewnętrznej 1*C to rama z temp. 8,5*C jest wręcz gorąca. Gdybyś zrobił to zdjęcie przy temp. - 8*C, to ta rozpiętość byłaby jeszcze większa. Jednym słowem rama i szyba nie trzymają parametrów i masz większe straty ciepła o 30%. W moim montażu różnica między temp. zewnętrzną - 8,2*C a ramą - 6,7*C wynosi tylko 1,5*C.

Natomiast wrócę do plastikowych kotew SFS. Zastanawiałem się, czy je wrzucać tu fotki, bo będzie to podpowiedz dla naszych "wynalazców". Ale niech będzie:

[ATTACH=CONFIG]252917[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]252918[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]252919[/ATTACH]

Też już mam dosyć sunrise, bo jego wypowiedzi mają na celu wyłącznie wyrobienie popytu na swój niedopracowany system i to przy zastosowaniu nieuczciwych argumentów i obiecuje sobie, że w wolnej chwili napiszę do redakcji prośbę o zbanowanie tego uczestnika.

"Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie" W piekle polskim masz rację, lokuj uczucia w SFS bo tam mają uczciwsze argumenty.

Robiąc sobie wszędzie wrogów daleko nie zajdziesz.

Sfs pokazał rozwiazanie ktore pozwala na regulacje przekątnej okna, a przy tym dostosował się do teorii by metalowe łączniki nie stykały się z murem. Jak widać można rozwijać produkt a nie tkwić w swoim-jakże polskim-zacięciu. Skupilbym się na jego modyfikacji a przestał ośmieszać pokreconymi wyliczeniami "dzięki" którym jesteś niewiarygodny. To tak delikatńie mówiąc.

Skupilbym się na jego modyfikacji a przestał ośmieszać pokreconymi wyliczeniami "dzięki" którym jesteś niewiarygodny. To tak delikatńie mówiąc.
:yes:

nie wiem ale tuptanie nóżkami i beczenie na około o swoich racjach sun nie pomaga.

Ja na razie widzę że robisz za formułowego błazna.

....Obrzeże silikonowe + ciepła ramka pakietu szybowego (Ug=0,5W/m2K), dostaje ciepło od szyby i od ramy a jako dobry izolator nasyca się ciepłem i nie przekazuje go dalej. ....
Jak może nasycić się ciepłem skoro w dalszym ciągu jest róznica temperatur między wnętrzem a światem zewnętrznym ?

Wydaje mi się, że rozedrgane cząsteczki obijają się, o ograniczoną czaszką przestrzeń a, że pusto tam, to niebawem wpadną w rezonans eksplodując z hukiem ;)

Może wręcz zostanie przekroczona masa krytyczna i nastąpi wybuch jądrowy o sile, jaką spokojnie obliczyć można, bazując na zdjęciu termowizyjnych dzieląc wartość przez dwa (zakładając że tyle jąder posiadasz)

1. Jakim cudem WEWNĘTRZNA krawędź ramy o U<1 ma temp. zewnętrzną?

2. Jak wykonać DOWOLNIE montaż, aby ta wewnętrzna część ramy nie była w obszarze mieszkania (po ciepłej stronie)?

3. W jakim rejonie naszego kraju przez prawie 7 miesięcy (np. od początku października do prawie końca kwietnia) jest średnia 2stC?

4. Dlaczego rama jest chłodniejsza niż ramka w w pakiecie szybowym jeśli niby ciepło przepływa od ramy?

5. Dlaczego widząc temp. pakietu szybowego (jego ramki) twierdzisz, że to rama?

Twoje zdjęcia termowizyjne są mało czytelne.

1.- Nie wiem gdzie to widzisz. Szyba przy ramie po stronie wewnętrznej ma 17,2*C a po zewnętrznej 9*C

2.- Na takie rozwiązanie nie mam pomysłu. Co najwyżej możesz zrobić jak dotychczas, tylko dając separację od muru np. 5cm

3.- W instytucie meteorologii dostaniesz wszystkie dane odnośnie średnich temperatur miesięcznych. Zima 2012/2013 miała +2*C

4.- Ja nie jestem specjalistą od pakietów szybowych. Jeżeli pakiet ma Ug=0,5W/m2K, a rama Uf=0,9W/m2K to rama zawsze będzie cieplejsza, bo przez nią przechodzi więcej ciepła. Co najwyżej na granicy pakietu i ramy może zgrupować się jakieś ciepło, ale czy 0,5*C ma znaczenie?

5.- Tak to odczytałem. Nic nie twierdzę na pewno. Rama zachodzi 2cm za mur + 2cm tynku więc odczytałem że pozostało jeszcze 3cm ramy.

Sfs pokazał rozwiazanie ktore pozwala na regulacje przekątnej okna, a przy tym dostosował się do teorii by metalowe łączniki nie stykały się z murem. Jak widać można rozwijać produkt a nie tkwić w swoim-jakże polskim-zacięciu. Skupilbym się na jego modyfikacji a przestał ośmieszać pokreconymi wyliczeniami "dzięki" którym jesteś niewiarygodny.

Wskaż mi na czym ma polegać ta regulacja przekątnej i gdzie ona tam jest. Tam nie ma śruby regulacyjnej.