Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.... Zawsze zabierasz głos nie znając się na niczym.....
Genialny tekst. Długo nad nim myślałeś ? Zapewne wypowiadasz go codziennie zanim zasiądziesz przed tym tematem by kolejną odkrywczą tezę tu napisać.

Nawet nie wiesz co to jest węgarek i do czego służy.Zawsze był i jest to element konstrukcyjny.
Tylko totalny ignorant może napisać taką głupotę

Ale dawaj dalej, tylko proszę, przestań nagminnie koloryzować i wytłuszczać swe genialne myśli bo czytać tego nie sposób

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze był i jest to element konstrukcyjny, a nie ocieplający jak to wszyscy uważają. Wykonanie jego w murach 2W ze styropianu (wełny) nie zmieniło jego funkcji. [/b].

Rozumiem Panie Krzysztofie, że nie jest Pan inżynierem budownictwa... (Taka anegdotka: Spotyka się dwóch inżynierów. Jeden mówi do drugiego: Jak pomyśle jakim jestem inżynierem, to boję się iść do lekarza.)

Okno 2m2 w warstwie ocieplenia to oszczędność co najmniej 160kWh rocznie. Ponieważ na liczeniu się nie znasz, to przynajmniej pokaż zdjęcia termowizyjne, że tak nie jest.

I ponownie muszę rozważyć czy czasem nie wezwać ekipy i nie kazać inaczej zamontować okna. Na dzisiaj mam obliczone zużycie na poziomie 7600kWh/rok. To po modernizacji wyjdzie niecałe 5000kWh. Mówię o czystym prądzie.

dobra, konkretne pytanie mam a nie dyskusje o dupie maryni..

własnie wchodzi mi ekipa od ocieplenia - chcą załozyć na ramę okienną od razu ocieplenie docięte tak żeby wchodziło na ramę te 3 cm (nie robić dodatkowego glifu z 2cm styropianu ).. mam taśmy rozprężne i pytanie jak je zamontować? kleić do ramy? czy do styropianu? ile czasu będą wstawać? czy od strony zewnętrznej zostawić je na wierzchu (są czarne - czy to będzie bardzo widoczne) bo chyba pod siatkę i klej to nie ma wtedy sensu ich dawać bo musza wypuszczać parę wodną..

chociaż zgodnie z tym:

http://www.ms.pl/poradnik/kolejnosc_montazu

"a konkretnie p. 14: od zewnątrz (taśma rozprężna): otynkować, pomalować farbą emulsyjną lub pozostawić nie zakrytą."

czy jednak robić glify z dodatkowego styropianu?

chyba ze taśmę nakleić przy krawędzi okna, a siatką i klejem dojechać do samej ramy i zostawić pustkę powietrzną?

Edytowane przez _artur_

I ponownie muszę rozważyć czy czasem nie wezwać ekipy i nie kazać inaczej zamontować okna. Na dzisiaj mam obliczone zużycie na poziomie 7600kWh/rok. To po modernizacji wyjdzie niecałe 5000kWh. Mówię o czystym prądzie.

Zgadza się, jest to liczone w czystym prądzie. Tym sposobem zbliżysz się do domu energooszczędnego.

* - to w końcu robić ten węgarek czy nie(?); bo węgarek to węgarek i czy zrobiony z ociepleniem czy poźniej to żadnej różnicy nie robi;

** - czyli jak węgarkiem zasłoniłem 3/4 swojej ramy a zostawiłem 1/4 to temp. tam będzie 3x wyższa od tej osłoniętej (?); wcześniej osłonięta niby miała temp. pokojową tj. 20stC to teraz ta nie osłonięta ma 60stC(?); kurcze, gdybym ocieplił więcej to jeszcze ramy mogłyby mi się stopić:D

Robić, bo to ułatwia montaż i poprawia wizualnie wykończenie okna, ale nie wnosi żadnej oszczędności ciepła. Temperatury na ramie wewnątrz mnie nie interesują. Piszę o węgarku i temp. zewnętrznych na ramie okiennej, bo tam ucieka ciepło. Jeżeli przyjmiemy, że temperatura zewnętrzna to 0*C, więc temperatura zewnętrzna na ramie nie osłoniętej (dół) powinna wynosić do 2*C. Jeżeli boczne framugi ramy są przysłonięte węgarkiem np. na 3-4cm, to część widoczna ma temperaturę do 4*C. To pokazują zdjęcia termowizyjne tej samej ramy.

dobra, konkretne pytanie mam a nie dyskusje o dupie maryni..

własnie wchodzi mi ekipa od ocieplenia - chcą załozyć na ramę okienną od razu ocieplenie docięte tak żeby wchodziło na ramę te 3 cm (nie robić dodatkowego glifu z 2cm styropianu ).. mam taśmy rozprężne i pytanie jak je zamontować? kleić do ramy? czy do styropianu? ile czasu będą wstawać? czy od strony zewnętrznej zostawić je na wierzchu (są czarne - czy to będzie bardzo widoczne) bo chyba pod siatkę i klej to nie ma wtedy sensu ich dawać bo musza wypuszczać parę wodną.

Poprawne i dobre wykonanie to:

1.- wykonanie ocieplenia po granicę ościeży

2.- wykonanie węgarków (glifów) i ich otynkowanie na gotowo przynajmniej od strony wewnętrznej

3.- przyklejenie taśmy rozprężnej 20/4 na wewnętrzną stronę węgarka w odległości 0,5cm od krawędzi

4.- wstawienie okna uzbrojonego w kotwy w ościeże na odległość do 1cm do węgarków.

Taśma rozprężna powinna być zawsze przyklejana do węgarka, bo nawet jak okno będzie przesunięte w ościeży, to tego błędu nie będzie widać.

Czyli, że jak nie ma ramy a jest sam pakiet ukryty w ociepleniu (pod węgarkiem) to co się dzieje?

Takiego osadzenia pakietu nie robiłem więc zdjęć termowizyjnych nie mam. Uważam, że pakiet powinien być oprawiony w ramę szczątkową z uszczelką silikonową, a całość powinna być mniejsza o 3cm od wymiaru ościeży, aby nie pozyskiwać ciepła z muru nośnego. Oczywiście w tą ramę powinny być wpięte kotwy mocujące pakiet do muru nośnego.

Robić, bo to ułatwia montaż i poprawia wizualnie wykończenie okna, ale nie wnosi żadnej oszczędności ciepła

Poprawne i dobre wykonanie to:

1.- wykonanie ocieplenia po granicę ościeży

sorry ale chyba u ciebie sosny w okolicy wykarczowali .. to poszukaj jakieś ocalałej i sobie

tryknij ... może krynica zdrój wody mózgowej wytryśnie.

Z tego co piszesz, wynika, że czy rama ukryta w ociepleniu czy nie to i tak "nie wnosi żadnej oszczędności ciepła" co jest oczywistą bzdurą.

Rama jako mostek termiczny, osłonięta częściowo ociepleniem (węgarkiem) od strony źródła ciepła, przekazuje to ciepło dalej do części nieosłoniętej (zimniejszej) i w końcu w pakiet szybowy. Tak się dzieje przy oknach osadzonych w murze nośnym. To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Rama jako mostek termiczny, osłonięta częściowo ociepleniem (węgarkiem) od strony źródła ciepła, przekazuje to ciepło dalej do części nieosłoniętej (zimniejszej) i w końcu w pakiet szybowy. Tak się dzieje przy oknach osadzonych w murze nośnym. To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Czy pomożesz w interpretacji tego zdjęcia. Z tego co piszesz znasz się na tym dobrze.

Ja szczerze przyznam, że tego nie ogarniam.

termowizja-2.JPG

Nawet nie wiesz co to jest węgarek i do czego służy. Zawsze był i jest to element konstrukcyjny, a nie ocieplający jak to wszyscy uważają. Wykonanie jego w murach 2W ze styropianu (wełny) nie zmieniło jego funkcji.

Aż żal czytać takie brednie :(

Węgarek (a zwłaszcza taki ze styropianu) to element konstrukcyjny? Pewnie podpiera nadproże i ściany kolejnych kodnygnacji?

Przesłonięcie 3cm węgarkiem ramy okiennej nie ociepli jej nigdy, bo rama jest jednorodna w całym swoim przekroju

A to dziwne dlaczego wg fachowców osłonięcie ramy na 3 cm zmniejsza mostek liniowy 4 krotnie? A co do "jednorodności ramy" to weź chłopie do ręki dowolny przekrój takiej ramy z PCV i puknij się nim w czoło. Wygląda na to, że wnętrze czaszki masz jednorodnie puste :mad:

Ale to jest oczywiste bo rama ma zawsze jedną swoją część w strefie cieplejszej a drugą w zimniejszej!

Ale bzdury piszesz, że aż głowa boli...

Zgadza się, ta część osłonięta, która znajduje się w strefie cieplejszej, pozyskane ciepło przekazuje od razu do strefy zimnej i ją zagrzewa do temperatury wspólnej dla całej ramy, tylko wyższej o 2*C, bo powierzchnia ramy do wypromieniowania ciepła zmniejszyła się o wysokość węgarka. Jest podaż ciepła z muru nośnego, więc jego wypływ przez mniejszą powierzchnię przy takim samym przewodzeniu ciepła przez ramę, odbywa się z wyższą temperaturą. To pokazują zdjęcia termowizyjne. Oszczędności ciepła z obecności węgarka na części ramy mogą wynosić co najwyżej 10%.

Kiedy do Ciebie dotrze że zdjęcia termowizyjne g... pokazują ?

Fix zamieścił tu zdjęcie - opisz je znawco tematu

Jeżeli zdjęcia termowizyjne według Ciebie g... pokazują, to po co się je robi?

Nie opisuję zdjęć na których temperatura jest pokazana tylko w kolorach i które nie wiadomo czego dotyczą. Dzisiaj kamera termowizyjna robi podwójne zdjęcie: w fotografii rzeczywistej i nałożonej na nią termowizyjnej z podaniem temperatur nas interesujących.

Jeżeli zdjęcia termowizyjne według Ciebie g... pokazują, to po co się je robi?.....
Wkurzyłem się.

Robi się po to, by taki (piiiiiiiiiiiiiii) jak TY tworzył nowe teorie

(piiiiiiiiiiiiiii) jeden , ustosunkuj się do pytań jakie Ci (piiiiiiiiiiiiiii) zostały zadane.

Pokazałeś zdjęcie na którym widać podwyższoną temperaturę szyby o Twoją facjatę (piiiiiiiiiiiiiii) - ustosunkuj się do tego zdjęcia (piiiiiiiiiiiiiii).

Oblicz starty czy zyski jakie daje Twa aureola (piiiiiiiiiiiiiii)

FIX zamieścił kolejne zdjęcie - znów olałeś bo Twoja wiedza jest g... warta i nie wiesz co odpowiedzieć

Raaaaany, jak z Tobą rozmawiać (piiiiiiiiiiiiiii)

I do q... nędzy przestać w końcu wytłuszczać te swoje bzdury bo oczy bolą i obrażasz wszystkich co szkoły ukończyli z tytułem który Ty, tu, dyskredytujesz (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii)

(piiiiiiiiiiiiiiiiiiii) - słowa niecenzuralne bądź obraźliwe

Edytowane przez nikt ważny