Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]254386[/ATTACH]

Hm... ciekawe zdjęcie. Jeżeli temperatury podane są w skali Farenheita, to różnica pomiędzy punktem najzimniejszym, a najcieplejszym wynosi zaledwie 1,45 *C, czyli jest bardzo niewielka. Taka różnica temperatur może być wywołana przez prawie dowolne urządzenie znajdujące się w pobliżu okna i emitujące ciepło. Jeżeli dodamy do tego możliwość różnic w odległości szyb i ich ewentualne ugięcie, to może być coś na rzeczy. W każdym razie warto by wiedzieć jaki obiekt został uwieczniony na tym zdjęciu i w jakich warunkach zostało wykonane, co nie jest bez znaczenia dla naszych spekulacji:-)

No namyśle stwierdzam, że to jest główne laboratorium firmy AD SYSTEM w Dolinie Krzemowej w Kaliforni.

Zgadzam się z Tobą całkowicie. Przyszłość widzę w różowych kolorach. Domy mają być tylko energooszczędne i pasywne, ocieplenie ścian to 20-30cm, więc z racji tego, okna będą osadzane tylko w warstwie ocieplenia. Nawet firma SFS zmądrzała i przedstawia nowe elementy do montażu okna w warstwie ocieplenia ale już z tworzywa, rezygnując ze stali całkowicie. Mądrość nie idzie w las tylko w nas. Lepiej późno niż wcale.

Nie sama szyba tylko całe okno 2m2 o Uw=0,8W/m2K generuje roczną stratę ciepła w wysokości 160kWh. Ale już takie okno osadzone tradycyjnie w murze nośnym, czyli tam gdzie występuje liniowy mostek termiczny ościeży, to dodatkowe straty ciepła w wysokości 100kWh/rok i 60kWh/rok z tytułu przechodzenia ciepła z muru do ramy, bo okno jest osadzone bezpośrednio w murze. Dlatego chcąc uniknąć tych dodatkowych strat ciepła montażowych, okna dzisiaj powinno się osadzać w warstwie ocieplenia.

A już myślałem że idzie na leprze. A tu się okazuje że już przez okna tracę ze swoich 7600 aż 5200. Zostało 2400 na resztę.

..... Nawet firma SFS zmądrzała i przedstawia nowe elementy do montażu okna w warstwie ocieplenia ale już z tworzywa, rezygnując ze stali całkowicie. Mądrość nie idzie w las tylko w nas. Lepiej późno niż wcale.
i dalej kłamiesz w żywe oczy. Nie w warstwie ocieplenia tylko z 40 mm wysunięciem poza lico ściany, Tylko 40 mm a nie całą ościeznice

Echhh..... widzisz Brass, nawet niebieski kolor staje się różowym

Co za czasy

A co tam chcesz odwadniać? Szczelnego fix-a?....
Nie masz racji i długo by opowiadać skąd tam się bierze woda. Ale dobrze że mimo wszystko masz odwodnienia i zakładam, że to odparowanie faktycznie będzie możliwe.

Z innymi dolegliwościami braku wentylacji pierwszej komory nie będziesz miał problemów, gdyż kolor biały i mało tego na operację słoneczną ukazane

i dalej kłamiesz w żywe oczy. Nie w warstwie ocieplenia tylko z 40 mm wysunięciem poza lico ściany, Tylko 40 mm a nie całą ościeznice

To ty niedowidzisz i celowo przekłamujesz fakty. Okno jest przekrojone na pół i lewa strona znajduje się całkowicie w warstwie ocieplenia. To widać jak spojrzysz w nadproże lewej połówki ramy. Tam jest pełne światło między ramą a murem. Umysłowo tkwisz w XIX wieku a dzisiaj mamy XXI wiek. Ocieplenie na ścianach to 20cm dla domów energooszczędnych i 30cm dla pasywnych. Tych parametrów nigdy nie osiągniesz osadzając okna w murze nośnym. W końcu zrozumiała to firma SFS opracowując swoje konsole i kotwy z tworzywa na których oparła osadzenie okna w warstwie ocieplenia.

A już myślałem że idzie na leprze. A tu się okazuje że już przez okna tracę ze swoich 7600 aż 5200. Zostało 2400 na resztę.

Ale jesteś mądry. Jeżeli Twoje zużycie ciepła roczne to 7600kWh to tam masz już policzone okna. Jeżeli osadziłeś je w murze nośnym to do oszczędności możesz sobie policzyć tylko straty na takim montażu. Wyliczyłeś je na 2600kWh to Ci pozostaje 5000kWh. Resztę możesz zmniejszyć docieplając budynek.

Ale jesteś mądry. Jeżeli Twoje zużycie ciepła roczne to 7600kWh to tam masz już policzone okna.

No i wszystko się zgadza. Biorąc pod uwagę twoje stwierdzenie że:

"całe okno 2m2 o Uw=0,8W/m2K generuje roczną stratę ciepła w wysokości 160kWh."

oraz

"okno osadzone tradycyjnie w murze nośnym, czyli tam gdzie występuje liniowy mostek termiczny ościeży, to dodatkowe straty ciepła w wysokości 100kWh/rok i 60kWh/rok z tytułu przechodzenia ciepła z muru do ramy"

33m2 okien = 80kWh*33 z punktu pierwszego = 2640kWh i tyleż samo z drugiego to ile razem?

Chyba że poprzedniego posta pisałeś pod wpływem Albo artysta napisał coś co tylko on rozumie. Przypuszczam że każdy zrozumiał normalnie czyli okna gdzie by nie był osadzone to i tak wygenerują stratę te 2640 i jak będą na twoich kotwach i zgodnie z twoimi zaleceniami to na tym poprzestaniemy. Ale już jak w murze z licem ściany to dodatkowo jeszcze następne 2640 (to mój przypadek)

No i wszystko się zgadza. Biorąc pod uwagę twoje stwierdzenie że:

"całe okno 2m2 o Uw=0,8W/m2K generuje roczną stratę ciepła w wysokości 160kWh."

oraz

"okno osadzone tradycyjnie w murze nośnym, czyli tam gdzie występuje liniowy mostek termiczny ościeży, to dodatkowe straty ciepła w wysokości 100kWh/rok i 60kWh/rok z tytułu przechodzenia ciepła z muru do ramy"

33m2 okien = 80kWh*33 z punktu pierwszego = 2640kWh i tyleż samo z drugiego to ile razem?

Jeżeli osadzisz te okna w warstwie ocieplenia, to zaoszczędzisz 2640kWh rocznie, jeżeli te okna zaślepisz 20cm styropianem to będziesz miał dodatkowe oszczędności 2640kWh rocznie. Podając Twoje zużycie roczne energii w wysokości 7600kWh, to w tym budynku są tam okna czy ich niema? Jeżeli są, to znaczy, że 7600kWh dotyczy domu z oknami.

Jeżeli osadzisz te okna w warstwie ocieplenia, to zaoszczędzisz 2640kWh rocznie, jeżeli te okna zaślepisz 20cm styropianem to będziesz miał dodatkowe oszczędności 2640kWh rocznie. Podając Twoje zużycie roczne energii w wysokości 7600kWh, to w tym budynku są tam okna czy ich niema? Jeżeli są, to znaczy, że 7600kWh dotyczy domu z oknami.

Czyli kuźwa źle napisałem że przez okna mi spieprza 5200kWh a dokładnie 5280 czy dobrze? Ogarnij się i przestań brać albo wyrzuć te grzybki.

Czyli kuźwa źle napisałem że przez okna mi spieprza 5200kWh a dokładnie 5280 czy dobrze? Ogarnij się i przestań brać albo wyrzuć te grzybki.

Przyjmuj, że z twoich 7600kWh ucieka 5200 przez okna, jakieś 6000 przez dach, dalsze 4000 przez ściany, 2000 przez podłogę i 3500 przez wentylację ;)

I ponownie muszę rozważyć czy czasem nie wezwać ekipy i nie kazać inaczej zamontować okna. Na dzisiaj mam obliczone zużycie na poziomie 7600kWh/rok. To po modernizacji wyjdzie niecałe 5000kWh. Mówię o czystym prądzie.

Jeżeli miałeś obliczone zużycie energii na poziomie 7600kWh/rok, to w tym masz już wliczone okna w wielkości 2640kWh/rok.

Jeżeli miałeś obliczone zużycie energii na poziomie 7600kWh/rok, to w tym masz już wliczone okna w wielkości 2640kWh/rok.

Jeszcze raz ale tym razem ostatni

Wyliczyłeś że z tytułu osadzenia okien zamiast w ociepleniu w licu mam straty dodatkowe na poziomie 2640kWh. Czyli gdybym osadził w ociepleniu to moje zużycie by było na poziomie 4960 kWh. Zgadza się?

W następnym poście stwierdziłeś że gdybym w ogóle nie miał okien to zaoszczędził bym kolejne 2640 kWh bo tyle generuje okno obojętnie gdzie nie było by osadzone. Czyli moje zużycie w domu bez okien było by na poziomie 2300 kWh. Czy teraz dotarło? Zobacz za tym jaką bzdurę napisałeś.

W następnym poście stwierdziłeś że gdybym w ogóle nie miał okien to zaoszczędził bym kolejne 2640 kWh bo tyle generuje okno obojętnie gdzie nie było by osadzone. Czyli moje zużycie w domu bez okien było by na poziomie 2300 kWh. Czy teraz dotarło? Zobacz za tym jaką bzdurę napisałeś.

Gdzie widzisz tą bzdurę? Docieplisz jeszcze ściany, podłogę oraz strop i będziesz miał dom zero energetyczny ale bez okien. Te wyliczenia są ogólnikowe, bo nie wiem jakie masz okna, jakie masz ocieplenie ścian, stropu, podłogi itp. Zasada jest jedna: dobre okna osadza się w ciepłym miejscu, inaczej to przyniosą tylko dodatkowe i niepotrzebne straty ciepła. Domyślam się, że dla Ciebie 2300kWh to za mała reszta, tak jak 7600kWh dla mnie rzucone w ciemno bez podania parametrów okien, ścian itd.