Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sam udziela certyfikatu nie popartego żadnymi badaniami.

Mylisz się. Mój certyfikat zawsze jest poparty zdjęciami termowizyjnymi. Badania są przeprowadzone przez licznik prądu. Nie robię nic na gębę, bo to ma krótkie nogi. Ciepły dom, ciepłe okna osadzone w warstwie ocieplenia i proste grzanie prądem, to jest moja dewiza. Prosto, tanio i dobrze.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Specjalnie dla sunrise co to bédzie normy w GB wprowadzal - akurat jestem u córki w Londynie. Okno i elewacja rok temu zmieniane.[ATTACH=CONFIG]255334[/ATTACH]

Widać jak byk, że okno jest osadzone w warstwie elewacyjnej i zlicowane z powierzchnią zewnętrzną, przykrytej tynkiem strukturalnym. Jak już jesteś w tym Londynie, to weź dratwę i wbij ją w to ocieplenie. Wówczas przekonasz się w czym to okno jest osadzone. Dratwę kupisz niedaleko w sklepie za 10 funtów.

liczysz straty ciepla na podstawie termowizyjnych fotek - wiekszej bredni swiat nie widzial - gdzie masz temperatury odniesienia, wspolczynniki przewodzenia, wsp naplywu i odplywu, przekroje elementow, szczelnosci okien na przenikanie powietzra, szczelnosci montazu - tylko idiota moze liczyc izolacyjnosc termiczna na bazie termowizyjnych fotek - takie fotki wskazuja jedynie miejsca cieplejsze i zimniejsze bez uwzgledniania szczelnosci - ze sie dajecie w dyskusje z ignorantem w tych sprawach

Ale jesteś mądry, tylko przyjmij do wiadomości, że tam gdzie nie ma szczelności, to jest wyciek ciepła i tylko zdjęcie termowizyjne to pokaże.

osadzenie okien musi być w warstwie ocieplenia. To ma być już za 6 lat - jest to nieparwda - nie ma takiej dyrektywy - nie ma takich wymagan

Pomyśl spokojnie; ocieplenia domów są coraz grubsze (20-30cm) przez co mury nośne mają coraz wyższą temperaturę (19-20*C), ramy okienne coraz szersze (9-10cm) a powierzchnia przechodzenia ciepła z muru do ramy dochodzi do 0,6m2 , Ty propagujesz osadzenie okien w murze nośnym, tak jak to się robiło w XIX wieku. Jak ktoś chce uniknąć strat ciepła w wysokości 160kWh rocznie przez okno 2m2, to je montuje w warstwie ocieplenia. Jeżeli nie zgadzasz się z moimi obliczeniami, to podaj w którym miejscu, to Ci wyjaśnię dlaczego jest tak a nie inaczej. Za 6 lat ma być tylko budownictwo pasywne, to jak chcesz to osiągnąć? O tym trzeba myśleć już teraz, bo dom buduje się na 50 lat.

Mylisz się. Mój certyfikat zawsze jest poparty zdjęciami termowizyjnymi. Badania są przeprowadzone przez licznik prądu. Nie robię nic na gębę, bo to ma krótkie nogi. Ciepły dom, ciepłe okna osadzone w warstwie ocieplenia i proste grzanie prądem, to jest moja dewiza. Prosto, tanio i dobrze.

"Badania są przeprowadzone przez licznik prądu" - to mi wystarczy takie stwierdzenie - koncze dyskusje z idiotą

"Badania są przeprowadzone przez licznik prądu" - to mi wystarczy takie stwierdzenie - koncze dyskusje z idiotą

Źle zrozumiałeś. Jeżeli dom dobrze ocieplisz (30-40cm), okna osadzisz w warstwie ocieplenia, dodasz reku, to taki dom ogrzejesz tanio prostym prądem, bo jego zużycie nie powinno być większe niż 15kWh/m2 rocznie. Właśnie to małe zużycie prądu na ogrzewanie domu, będzie tylko świadczyć, że dom jest dobrze zrobiony, okna szczelne i na właściwym miejscu. Wskazania licznika prądu będą tylko potwierdzeniem wszystkich założeń budowlanych a koszty takiego domu nie przekroczą 2000zł/m2. Tego UE oczekuje od nas od 2020 roku. Zachowujesz się jak dziecko w piaskownicy. Masz swoje rozwiązania osadzenia okna, to je pokaż. Masz swoje obliczenia to też je pokaż tylko poprzyj zdjęciami termowizyjnymi jak ja to robię.

Kolego Sunrise

Udzielają się tu pasjonaci działający na rynku okiennym od lat.

W oparciu o ogólnie dostępną wiedzę walczą z Twym matactwem i kłamstwem

Wypowiadają się pracownicy ITB, konstruktorzy, monterzy, palcem wskazując Ci błędy w rozumowaniu i obliczeniach.

Wskazujemy Ci także Twój brak elementarnej wiedzy, o dratwie którą chcesz wbić w jakikolwiek materiał nie wspomnę bo to już zakrawa na obrazę nas wszystkich, że faktycznie polemizujemy z kretynem

Przypomnę Ci tylko - dyrektywa UE mówi o doprowadzeniu do sytuacji, gdy nowo budowane domy będą zero energetyczne. Nie ma tam słowa o miejscu zamontowania okna. Nie ma dlatego, że jego udział w bilansie cieplnym całego domu ma o wiele mniejszy wpływ niż Twoje wyliczenia

Fakt, czas przestać karmić trolla i zniżać się do jego poziomu

PS.

Jaką uczelnię kończyłeś - proszę, odpowiedz bo to mnie nurtuje

Jejku, chłopie, daj już sobie spokój, bo dotychczas to było jakoś do przełknięcia, teraz to już żenada

O czyjej żenadzie Ty mówisz. Pytam się Ciebie; ile godzin liczy stopnio-dzień, bo to jest Twoje określenie, a Ty się migasz i zwodzisz.

Tematem tego forum jest "montaż w warstwie ocieplenia-jak to zrobić dobrze", dlatego przypomnę Ci moje stosowane założenia:

1.- najpierw ocieplenie budynku na równo z ościeżami

2.- przyklejenie gotowych otynkowanych węgarków przyciętych na wymiar w ościeżach

3.- osadzenie podpór okiennych w naciętych szczelinach muru nośnego ościeży (dół)

4.- przyklejenie taśmy rozprężnej 20/4 na wewnętrzną powierzchnię węgarków

5.- uzbrojenie ramy okiennej w kotwy, ustawienie jej na podporach i przesuniecie na 1cm do węgarków.

6.- mocowanie kotew do muru nośnego dyblami, pianowanie na obwodzie pianą niskoprężną PUR

7.- montaż parapetu zewnętrznego i pianowanie PUR

Z zewnątrz okno jest osadzone na gotowo. Jest szybko, prosto i ciepło bo w warstwie ocieplenia. Także tanio, bo szybko i prosto. Ciepło bo na izolatorach, a nie na stalowych mostkach termicznych. Masz obiekcje do tego montażu, to napisz w którym punkcie. Tylko nie używaj inwektyw, bo to dopiero jest żenadą.

już Ci odpowiedziałem, masz podany link i dokładnie podany sposób obliczenia stopni na dzień gdzie dzień ma 24 godziny a nie 12 czy 120 jak zaraz wymyślisz

Chłopie, szkoda mi Ciebie, twa ignorancja prawie w każdym temacie tu poruszanym jest powalająca.

I doprowadziłeś tylko do tego, że twój pomysł został zdyskredytowany i ośmieszony przez Ciebie.

Ja zapytam z innej strony. Trochę się pogubiłem w tych 260-kilku stronach, stąd kilka pytań do osób, które to czytają (mnie po kilku zdaniach zaczyna boleć głowa):

-czy ciągle jeszcze temat tyczy różnicy pomiędzy stratami przy zastosowaniu kotew kompozytowych vs kotew stalowych?

-czy producentem / wynalazcą / dystrybutorem / etc. tych kotew kompozytowych jest sun?

-czy za reklamę na 260-kilku stronach nikt nie wystawił mu FV z Muratora?

-test matematyczny:

2+2-2x2:2=?

Przyjęto do rozważań

- okno 150/150 mające 6,0 mb obwodu

- dane za cały rok - 3302,5 stopnio dni w Opolu w całym 2007 roku ( nie chciało mi się szukać innych)

Okno zamontowane w licu ściany bez węgarka - Psi - 0,19 [W/m*K]

0,19 * 6 * 3300 => 3.762 W

Jeżeli stopnio dzień liczy sobie 24 godziny jak piszesz, to Twój wynik należy pomnożyć przez 24h aby otrzymać pracę wyrażoną w kWh

Q x t = 0,19W/mK x 6m x 3300Kstopnio-dni x 24h = 90288Wh = 90,288kWh strat ciepła rocznie przez okno 2m2 osadzone w murze, czyli w liniowym mostku termicznym ościeży.

Kolego Sunrise Przypomnę Ci tylko - dyrektywa UE mówi o doprowadzeniu do sytuacji, gdy nowo budowane domy będą zero energetyczne. Nie ma tam słowa o miejscu zamontowania okna. Nie ma dlatego, że jego udział w bilansie cieplnym całego domu ma o wiele mniejszy wpływ niż Twoje wyliczenia PS. Jaką uczelnię kończyłeś - proszę, odpowiedz bo to mnie nurtuje

Dyrektywa 2010/31/UE o nowo budowanych domach po 2019 roku z zerową emisją CO2, jest ogromnym wyzwaniem dla Polski. W.Brytania aby osiągnąć to już w 2016 roku, rozpoczęła swój program w 2006 roku, czyli 10 lat temu. My mamy przed sobą już tylko 5,5 roku i żadnych wytycznych w tym temacie. Jak chcesz osiągnąć, aby domy były zero energetyczne jak piszesz, skoro proponujesz osadzenie okien w miejscu największych strat ciepła dla muru nośnego. PS. Mam skończoną PŁ

Z tego jednoznacznie wynika, że chcesz to zrobić dobrze ale po polsku, bez zdjęć termowizyjnych "bo i po co to komu".

Jeżeli nie zgadzasz się z moimi obliczeniami, to podaj w którym miejscu, to Ci wyjaśnię dlaczego jest tak a nie inaczej.

Jeżeli stopnio dzień liczy sobie 24 godziny jak piszesz, to Twój wynik należy pomnożyć przez 24h aby otrzymać pracę wyrażoną w kWh

Q x t = 0,19W/mK x 6m x 3300Kstopnio-dni x 24h = 90288Wh = 90,288kWh strat ciepła rocznie przez okno 2m2 osadzone w murze, czyli w liniowym mostku termicznym ościeży.

I takie wyliczenia uważasz za wyjaśnienie czy dorzucisz coś jeszcze do świątecznego jajeczka?

I takie wyliczenia uważasz za wyjaśnienie czy dorzucisz coś jeszcze do świątecznego jajeczka?

Dla ludzi światłych, to wystarczy. Dla niedowiarków potrzeba jest większa, dlatego dorzucam dalej.

Jeżeli po roku 2019 mamy mieć tylko dopuszczone budownictwo pasywne w skali kraju, to powinno być ono realizowane bez angażowania skomplikowanych technologii. Domy powinny być dostępne dla przeciętnego inwestora, a rozwiązania proste i możliwe do zastosowania na masową skalę. Szczególną uwagę powinno się poświęcić izolacji detali konstrukcyjnych, aby zapobiec mostkom termicznym. Ponieważ przez okna ucieka do 30% ciepła to aby to zmniejszyć, tak ważny jest problem jakości okien, ich osadzenia w warstwie ocieplenia i szczelności. To jest duże wyzwanie a czasu zostało tylko 5,5 roku. Wzorcową technologię takiego domu powinien pokazać Instytut Techniki Budowlanej. Najwyższy czas ku temu.