Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skąd ty bierzesz te wartości???? Dlaczego wymyślasz je sobie sam?

nikt ważny podał:

Psi dla montażu w licu bez węgarka: 0,19 W/mK

Psi dla montażu z 3 cm węgarkiem: 0,05 W/mK!!!!!

Dlaczego wciąż podajesz inne wartości????

Wyszedłem z bazy Psi 0,19W/mK. Na stronie 254 tego forum pokazuję jak doszedłem do wielkości 0,171W/mK. Masz obiekcję to napisz gdzie widzisz błąd. Psi 0,05W/mK dla montażu z 3cm węgarkiem jest nie do przyjęcia, bo przyjmując jego korzyść na 0,14W/mK wobec okna bez węgarka, daje to ponad 68kWh oszczędnosci ciepła rocznie dla okna 2m2, podczas gdy całkowite przykrycie tego okna styro o grubości 12cm daje oszczędność tylko 49kWh/rok. Z tego wynika, że Psi dla okna z węgarkiem 3cm ma za niską wartość. Trzeba być krytycznym wobec obliczeń, które mają 20 lat. Miałeś podać nowe fakty, a wchodzisz w spór.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lobujesz na rzecz stalowych mostków termicznych, w czasach, kiedy idziemy krok po kroku do zerowej emisji CO2? W koncu Firma SFS zmądrzała i teraz reklamuje osadzenie okien na kotwach z tworzywa, a Firma TERMCO osadzenie okien w ramiaku tworzywowym. Kto nie idzie do przodu tylko stoi w miejscu, ten się cofa. Tworzywa wszędzie wypierają stal, a zamurowane nie starzeją się przez setki lat, w odróżnieniu do korozji stali w betonie.

Po raz kolejny udajesz ze coś wiesz a w rzeczywistości to tylko Twoja nadinterpretacja.

Napisałem jakiś czas temu, ze SFS poszedł tą drogą, ale UDOSKONALIŁ ten pomysł i dał możliwość regulacji (NAPISAŁEŚ ŻE TAM NIE MA ŚRUBY REGULACYJNEJ, ALE TO KOLEJNE KŁAMSTWO , bo ten system daje możliwość korekty śrubą o 5mm).

System tworzywowy jest opcją, nową drogą. Do faktycznego montażu w warstwie izolacji w dalszym ciągu są proponowane kotwy JDB.

Nie jestem zakochany w kraju, ale system myślenia i mądrej reakcji na potrzeby rynku jak najbardziej doceniam i choćby tylko za to mają moje dobre słow.

Ps. Tylko dlatego że mi Ciebie szkoda (wszyscy na Ciebie jadą a Ty biedny to znosisz) to moje wypowiedzi są w miarę stonowane (w rzeczywistości mam ochotę napisać bardziej dosadnie).

Nie zgodzę się z tym. Z podanej wcześniej definicji wynika coś innego:

skoro się nie zgadzasz to może przeczytaj z uwagą ten link:

http://www.cire.pl/pliki/2/oblicz_stopniodnigrzania.pdf

nie wiem kto wyskoczył z tymi stopniodniami, ale uważam, że do tych obliczeń o których tutaj mówimy używanie stopniodni czy też stopniogodzin jest nie na miejscu chociażby dlatego, że z wzorów wynika, że jednostką stopniodnia jak i stopniogodziny jest K a nie h jak by co niektórzy chcieli i co przyjęli do obliczeń

jeżeli zmierzymy temperaturę co godzina to otrzymamy 24 pomiary, jeżeli podstawimy otrzymane wyniki do odpowiedniego wzoru to otrzymamy 24 różne wartości stopniogodzin, jeżeli zsumujemy te wartości i podzielimy przez 24 (czyli obliczymy ich średnią) to otrzymamy stopniodzień

to wcale nie oznacza, że mamy stopniodzień mnożyć przez 24 żeby otrzymać stopniogodzinę bo to by była totalna bzdura

Brass nawet w Twoim przykładzie stopniodzień jest określony na 35 stopni przy -15 (która jest zdefiniowana jako wartość ŚREDNIA) to co ze stopniogodziną? ma mieć wartość 840 ? bzdura....

Panowie wpadliście w pułapkę sunrisa i zaczynacie liczyć tak jak on a tymczasem ilość traconych kwh to po prostu moc tracona w określonym czasie (moc*czas czyli W*h)

użycie do liczenia stopniodni daje W*K (nie wiem czy w ogóle istnieje taka jednostka, ale na pewno nie da się z tego zrobić Wh)

Edytowane przez Sławek...

Wyszedłem z bazy Psi 0,19W/mK. Na stronie 254 tego forum pokazuję jak doszedłem do wielkości 0,171W/mK.

po raz kolejny udowadniasz że jesteś idiotą bo nie uwzględniłeś tego, że strata na oknie to jest suma straty mostka liniowego (montaż) + strata samego okna i do tej sumy strat możesz ew porównywać oszczędność z całkowitego przykrycia otworu styro zamiast okna

Oczywiście, nie do przyjęcia. W wielu publikacjach 0,05 dla 3 cm węgarka się pojawia ale jest dla nadwornego specjalisty nie do przyjęcia

Pomyśl spokojnie i logicznie. Okno osadzone w murze bez węgarka ma 0,19 a z węgarkiem 0,05 czyli zysk ciepła wynosi 0,14 co dla okna 2m2 daje ponad 68kWh/rok. To samo okno 2m2 zaślepiasz 12cm styro i masz tylko zysk ciepła 49kWh/rok. Węgarek 3cm styro na długości 6m daje więcej ciepła o 45% niż zaślepienie całkowite okna 12cm styro. Te obliczenia mają 20 lat. Ponieważ ZAWSZE po osadzeniu okien w murze był wykonany węgarek, bo nie ocieplało się muru tylko do ramy, a wręcz ZAWSZE z najściem na ramę, to Psi = 0,19W/mK dotyczy takiego osadzenia. Natomiast Psi = 0,01-0,05W/mK dotyczy okien osadzonych w warstwie ocieplenia, w zależności od wielkości wysunięcia. To powinien sprawdzić ITB.

po raz kolejny udowadniasz że jesteś idiotą bo nie uwzględniłeś tego, że strata na oknie to jest suma straty mostka liniowego (montaż) + strata samego okna i do tej sumy strat możesz ew porównywać oszczędność z całkowitego przykrycia otworu styro zamiast okna
Jak kupujesz okno to masz podane Uw całego okna, bez uwzględnienia strat montażowych, bo producent okien nie wie czy Ty to okno osadzisz w murze nośnym, czy w warstwie ocieplenia. Nie uwzględniłem dodatkowo strat ciepła przez okno, bo wyszłaby bzdura, że 3cm wegarek na ramie okiennej daje 50% strat ciepła całego okna 2m2. Dałem tylko porównanie, żeby uzmysłowić, że węgarek to jest występ technologiczny a nie izolacyjny o zysku ciepła 68kWh rocznie z ramy 6mb.

to wcale nie oznacza, że mamy stopniodzień mnożyć przez 24 żeby otrzymać stopniogodzinę bo to by była totalna bzdura

Totalną bzdurą jest Twoja wiedza. Weź okno S = 2m2 o U = 0,8W/m2K i wielkość 3400 stopniodni dla Polski to roczna strata ciepła przez takie okno wynosi:

Q x t = U x S x T x t = 0,8W/m2K x 2m2 x 3400Kstopniodni x 24h = 130,56kWh/rok czy według Ciebie: 5,44kWh/rok? Przy Twoim liczeniu przez okna o powierzchni 20m2 (dom jednorodzinny) stracimy 54,4kWh/rok ciepła za 27zł. Nic tylko budować według Twoich obliczeń.

....on faktycznie jest idiotą - wiec dajmy na wegarek 9 cm styro a zysk wyniesie 3x45 = 135% - wegarek zamieni sie w grzejnik
Pchełku, to już wszyscy wiemy. I teraz nie wiadomo jak postępować dalej.

Walczyć o bana w Redakcji?

Milczeć - to parzcież tu cuda wianki tworzyć będzie jeszcze większe jak dotychczas?

Czy dalej prostować głupoty jakie tu wypisuje?

Ja wybrałem chyba skuteczniejszą metodę - bezpośrednie uświadamianie czytających i nieuznaniu reklamacji przez Producenta stolarki w przypadku tego typu montażu

Podstawowe kłamstwa Sunrise

- dyrektywa UE narzuci montaż w warstwie ocieplenia - KŁAMSTWO. Narzuca tylko realnie tworzenie domów pasywnych, samowystarczalnych

- wszystkie jego wyliczenia, których wyniki sugerują, że zmiana miejsca montażu z " w warstwie ocieplenia" na ' w licu muru" generuje straty urastające do poziomu 70-80% strat w całym domu

Dla potencjalnych klientów systemu AD

Musicie Państwo wiedzieć, że podstawą każdej gwarancji, jaką udziela Producent jest montaż.

Montaż, którego zasady są dostępne u każdego Producenta, są dostępne w instrukcji ITB (będącej wzorcem do opracowania zaleceń przez producenta).

W przypadku gdy okna zostaną zamontowane inaczej, niezgodnie z zaleceniami żadna reklamacja nie zostanie uznana

Stosowanie tego systemu jest na Państwa ryzyko.

Papiery jakie przy tej okazji otrzymacie od Twórcy systemu są zwykłym świstkiem papieru nie popartym żadnymi badaniami i realnie nic Państwu nie gwarantują

A do kolego sunrise - od tej chwili za każdym razem w mojej wypowiedzi będzie podawana ta informacja. To jedyna metoda byś albo się douczył i zaczął pisać prawdę albo zamilkł na wieki. Podkreślona tak jak uwielbiasz - Bold rzuca się w oczy.

Chłopie, przez głupotę pogrzebałeś może i fajny swój pomysł

Węgarek 3cm styro na długości 6m daje więcej ciepła o 45% niż zaślepienie całkowite okna 12cm styro.

węgarek idioto nie daje żadnego ciepła a zmniejsza straty - to jednak jest małą różnica

pomyśl (jeżeli w ogóle w twoim przypadku to jest możliwe) co z czym porównujesz i jak "wyliczasz" te swoje procenty

węgarek idioto nie daje żadnego ciepła a zmniejsza straty - to jednak jest małą różnica

pomyśl (jeżeli w ogóle w twoim przypadku to jest możliwe) co z czym porównujesz i jak "wyliczasz" te swoje procenty

Piszesz szczerą prawdę zgodnie z Twoją wiedzą. Węgarek zmniejsza straty ciepła 24x tak jak Twój stopniodzień liczy 1 godzinę.

Podstawowe kłamstwa Sunrise

- dyrektywa UE narzuci montaż w warstwie ocieplenia - KŁAMSTWO. Narzuca tylko realnie tworzenie domów pasywnych, samowystarczalnych

- wszystkie jego wyliczenia, których wyniki sugerują, że zmiana miejsca montażu z " w warstwie ocieplenia" na ' w licu muru" generuje straty urastające do poziomu 70-80% strat w całym domu

Chłopie, przez głupotę pogrzebałeś może i fajny swój pomysł

Zrozum w końcu i nie rób zamętu w głowach inwestorów. Dyrektywa 2010/31/UE nikomu nic nie nakazuje, możesz budować jak chcesz, byle dom po 2019 roku był domem pasywnym, o zerowej emisji CO2. Ale aby to spełnić to ściany, dach, podłoga muszą mieć U = 0,1W/m2K, okna o U= 0,8W/m2K osadzone w warstwie ocieplenia + reku. Wszystkie te punkty musisz spełnić, jeżeli chcesz mieć dom pasywny. Jeżeli nie to, posłuchaj Sławka on jest specjalistą od domów pasywnych. Z Jego wyliczeń wynika, że nie trzeba nic robić tylko wszystkie straty ciepła podzielić przez 24.

.....okna o U= 0,8W/m2K osadzone w warstwie ocieplenia + reku. .....

Zacytuj ten punkt Dyrektywy UE mówiący o tym co tu napisałeś - zacytuj

Dla potencjalnych klientów systemu AD

Musicie Państwo wiedzieć, że podstawą każdej gwarancji, jaką udziela Producent jest montaż.

Montaż, którego zasady są dostępne u każdego Producenta, są dostępne w instrukcji ITB (będącej wzorcem do opracowania zaleceń przez producenta).

W przypadku gdy okna zostaną zamontowane inaczej, niezgodnie z zaleceniami żadna reklamacja nie zostanie uznana

Stosowanie tego systemu jest na Państwa ryzyko.

Papiery jakie przy tej okazji otrzymacie od Twórcy systemu są zwykłym świstkiem papieru nie popartym żadnymi badaniami i realnie nic Państwu nie gwarantują

nikt wazny - masz tacje - weic i ja wyjasniam

1. W zadnym z systemow okien z PVC, drewna czy aluminium nie ma dopuszczonego, sprawdzonego, zbadanego systemu montazu na plastikowe kotwy czy na te slynne rozwieracze wsadzane miedzy rame a mur.

2. Nie ma plastikowych kotew SFS - sa tylko metalowe

3. W podanej instrukcji beda tylko laczniki metalowe [kotwy, dyble, sruby, konsole]. Nie bedzie tam wynalazkow z plastiku.

4. Nie ma i nie bedzie obowiazku montazu okien w warstwie ocieplenia - to tylko zalecenie. Moze byc w warstwie muru, przy ciezkich oknach kiedy nie mozna ich podwiesic na murze, moze byc w warstwie muru przy szerokich murach wewnetrznych.

...

2. Nie ma plastikowych kotew SFS - sa tylko metalowe...

Pchełku - świat nie stoi w miejscu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze/page254

- 4 kwietnia wkleiłem fotki nowości SFS. Nie potrafię skompresować filmu, bo ten montażowy który mi się nagrał ma 300Mb a i nawet go odtworzyć nie potrafię..

Ps. Nasze słoneczko dostrzegło tam montaż w ociepleniu, ale to złudzenie - na zdjęciu z przodu widać że jedna część stoi w murze, druga jest wysunięta o 4cm.

A pro po wartości Psi dla montażu z węgarkiem i bez węgarka. Nie będę odnosił się kompletnie do tego czy są one prawidłowe czy nie. Rozważałem tylko czy ten przeskok wartości z 0,19 do 0,05 ma sens. Otóż ma!!!

W pierwszym przypadku okno jest ocieplone bez węgarka czyli narożnik muru jest osłonięty co najwyżej ok 10-15 mm materiału izolacyjnego. Natomiast zakładając węgarek na 3 cm przykrywający mur, warstwa izolacji "otulającej" narożnik ściany wzrasta do 40-45 mm czyli prawie 4-krotnie więcej. A jak wiadomo ze wzorów: 4 razy więcej ocieplenia to prawie 4 razy większy opór cieplny przegrody, a to daje 4 razy mniejszą wartość przenikania cieplnego.

Natomiast porównywanie współczynnika U do Psi jest nieporozumieniem. Jedna wartość odnosi się do powierzchni a druga do metra bieżącego czyli wartości "bezpowierzchniowej".