Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Czy jest sens montowac okno drewniane rama 68mm szyba 1,0 w warstwie ocieplenia?" - moim skromny zdaniem nie ma to znaczenia [czy w warstwie czy nie] - efekt bedzie porownywalny natomiast i koszty i sam montaz trudniejszy

w ogole temat montazu w warstwie ocieplenia i uzyskiwane efekty to marketing [zysk to najwyzej 5 %]

to samo mozna uzyskac przy montazu w scianie - owszem stosujac montaz trojwarstwowy [mozna okno troche wysunac]

przeciez i tak ramy sa docieplane nachodzaca na nie izolacja

ten tak reklamowany montaz w warstwie docieplenia tez ma swoje wady

Edytowane przez pchelek

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pchelek przyszłość nadchodzi wraz z udziwnieniami z UE ;):

12321321.jpg

Źródło: http://static.e-sciany.pl/articles/10641f_sciany-zdjecia_1_jpg_budowa-scian-z-bloczkow-styropianowych-6_main.jpg?2

Niedługo na składach budowlanych będzie można dostać 3 rodzaje materiałów: styropian, stal i beton (już umieszany zgodnie z zaleceniami UE) ;).

o czym piszesz? To od dawna znane kształtki styropianowe, takie klocki lego, gdzie wypełnieniem jest beton i zbrojenie

To, że takie foremki są na rynku od X czasu to wiem jednak jakiś czas temu, mądre głowy w TV przekazywały newsy od UE, gdzie rozważali obowiązkową budowę domu z takich zalewajek. Obowiązkowe podnoszenie parametrów w oknach rozumiem, ale zmuszanie do budowania z takich kształtek to lekka przesada. Co teraz dzieje się z tym tematem nie wiem, bo to informacja zasłyszana w przelocie w TV.

Nikt ważny - to tylko taki żart ... nie bierz wszystkiego na poważnie ode mnie - szczególnie jeśli mowa o rozwiązaniach pasywnych lub pseudo-marketingowo-pasywnych, bo jestem zwolennikiem starszej szkoły budowania domów.

Witam

T bo jestem zwolennikiem starszej szkoły budowania domów.

a jak bardzo starszej ??? :)

bo akurat beton to bardzo dobre rozwiązanie do budowania domów - ta znienawidzona przez wszystkich wielka płyta to nie głupi wynalazek - ważne tylko aby to z głową zastosować. Mam nadzieję, że już niedługo będę mógł pooglądać pierwsze budynki wykonane jako pasywne z elementów prefabrykowanych betonowych - w sumie sam jestem ciekaw :)

Pozdrawiam

...bo akurat beton to bardzo dobre rozwiązanie do budowania domów - ta znienawidzona przez wszystkich wielka płyta to nie głupi wynalazek - ważne tylko aby to z głową zastosować...

Podczas jakiejś wycieczki po miasteczku naszych sąsiadów trafiłem na fabrykę płyt - od razu ze wstawioną stolarką.. Tu to dopiero nie mielibyśmy co się spierać, bo elementy są gotowe i z glowy jest temat montażu.

DSC00232.jpg

a przy okazji ten sam spacer:

DSC00256.jpg - stara kamienica, wymieniona stolarka, ale jeszcze nie dokończony remont, z tym że tu nie obyło się bez taśmy rozprężnej na uszczelnieniu węgarka - do tego ta taśma słuzy.

A kto ma ich uświadamiać ?

Jak jednej z ostatnich budów dzwoni do mnie Inwestor z informacją, że KierBud kazał usunąć folie bo tynk się trzymać nie będzie.

Jak rozumiem wszędzie montaż warstwowy ?

Może być montaż warstwowy, tylko gdzie uczą jak kłaść tynk na folię, bo na folii nic się nie trzyma.

Panie Krzysztofie. Laiku jakich świat nie widział. Wszystkie folie do montażu warstwowego mają dobrą przyczepność dla tynku.

Z uwagi na to, że pojawia się tu Pan po raz kolejny, tylko pod kolejnym nickiem przypomnę czytającym, że :

Dla potencjalnych klientów systemu AD

Musicie Państwo wiedzieć, że podstawą każdej gwarancji jaką udziela Producent, jest montaż.

Montaż, którego zasady są dostępne u każdego Producenta, są dostępne w instrukcji ITB (będącej wzorcem do opracowania zaleceń przez producenta).

W przypadku gdy okna zostaną zamontowane inaczej, niezgodnie z zaleceniami żadna reklamacja nie zostanie uznana

Stosowanie tego systemu jest na Państwa ryzyko.

Papiery jakie przy tej okazji otrzymacie Państwo od Twórcy systemu, nie są poparte żadnymi badaniami i realnie nic Państwu nie gwarantują

.... Za prawdę pisaną na tym forum chcesz banować, to kogo Ty reprezentujesz i jaki interes?
Interes tych. którzy budują swoje domy. Interes tych którym wyliczono straty ciepła całego domu mniejsze niż Twe wyliczenia strat na tyku okno-mur

Interes dzieci które ukończyły szkole i ich wiedzę z zakresu fizyki podważasz.

Mój interes to montaż w warstwie ocieplenia bo na nim zarabiam najwięcej :) ale daleko mi od takiej bezczelności w okłamywaniu innych, w manipulowaniu danymi, wzorami, faktami

.... mostek liniowy ościeży spada Ci do 0,02W/mK a przepływ ciepła z muru do ramy zanika....
sam nie wiez co piszesz - dwie czy tzry strony temu wartość ta wynosiła według ciebie 0,01

Nie chce mi się z Toba gadać - niech Cię w końcu zbanuja na zawsze, będzie merytorycznie i temat powróci do źródła - jak wykonać prawidłowo montaż w warstwie ocieplenia

Dla potencjalnych klientów systemu AD

Musicie Państwo wiedzieć, że podstawą każdej gwarancji, jaką udziela Producent jest montaż.

Montaż, którego zasady są dostępne u każdego Producenta, są dostępne w instrukcji ITB (będącej wzorcem do opracowania zaleceń przez producenta).

W przypadku gdy okna zostaną zamontowane inaczej, niezgodnie z zaleceniami żadna reklamacja nie zostanie uznana

Stosowanie tego systemu jest na Państwa ryzyko.

Papiery jakie przy tej okazji otrzymacie od Twórcy systemu są zwykłym świstkiem papieru nie popartym żadnymi badaniami i realnie nic Państwu nie gwarantują

Edytowane przez nikt ważny

kszhu - daj spokoj. Człowiek pracujący w ITB, specjalista od przegród już powiedział, że zdjęcia termowizyjne sobie w d... wsadzić można jako źródło do jakichkolwiek obliczeń strat. Książki na których uczą się na wyższych uczelniach z zakresu fizyki budowli i podane tam współczynniki zostały tu przez Mariana. Sunrise czy teraz Andrzeja, wyśmiane i podsumowane stwierdzeniem że opracowane dawno

O czym Ty chcesz z ignorantem rozmawiać ?

Będzie lawirował, kłamał, manipulował a i tak w odpowiedzi usłyszysz że daj mu zdjęcia termowizyjne to Ci pokaże.

Przestańmy karmić trola

Męczymy się z Inżynierem konserwacji powierzchni płaskich ośmieszając się tym, że podejmujemy temat

Niech sobie pisze do czasu gdy znów bana dostanie

Głąbie. Przyjmij w końcu do wiadomości fakt, ze temperatura powierzchni nie jest wystarczająca do wyliczenia jakichkolwiek strat ciepłą. Na temperaturę podłoże ma wpływ choćby ruch powietrza i jego temperatura i to wystarczy by wszystkie obliczenia wzięły w łeb.

Ludzie mający w tą tematyką na co dzień do czynienia starają Ci się to uświadomić a ty tępy jesteś jak żyletki Polsilver