surgi22 04.07.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 5 PLN /mb ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.07.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 ale drożyzna !!! taka stawka to już montaż z taśmami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 04.07.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Znaczy średnia półka cenowa Ewentualnie dobry stosunek ceny do jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.07.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 ale drożyzna !!! taka stawka to już montaż z taśmami No to teraz kij w mrowisko Okna montowane 27.06.2012r,wysunięte w warstwę ocieplenia ok.3cm,bez taśm hiper,super paroprzepuszczalnych i paroizolacyjnych. Od tego momentu zero jakichkolwiek uwag co do funkcjonowania okien(2 lata) Pytanie,czy i co dałoby mi zastosowanie taśm oprócz drenażu portfela ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 05.07.2014 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 5 PLN /mb ?? Same taśmy czy folie są dużo tańsze - zobacz w Sklepie ZMS. Ale nie zapomnij w kosztach uwzględnić materiałów pomocniczych i odpadów/końcówek, jakie zostają po każdym montażu. Najważniejsza jednak jest umiejętność zastosowania tych materiałów, a to warto już powierzyć DOŚWIADCZONEMU montażyście. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.07.2014 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 No to teraz kij w mrowisko Okna montowane 27.06.2012r,wysunięte w warstwę ocieplenia ok.3cm,bez taśm hiper,super paroprzepuszczalnych i paroizolacyjnych. Od tego momentu zero jakichkolwiek uwag co do funkcjonowania okien(2 lata) Pytanie,czy i co dałoby mi zastosowanie taśm oprócz drenażu portfela ? Nie wiem Artur komu chcesz włożyć kij w mrowisko, ale na pewno nie nam. Praktycznie wszystkie głosy montażystów wyrażone przez ostatnie lata potwierdzą to co napisłeś - nie ma to wpływu na funkcjonowanie okna. Może jednak za kilkanaście lat stwierdzisz, że przy oknie zrobiło się jakby chłodniej, bo rolą taśm i folii jest zapewnienie większej trwałości i szczelności połączenia okno-mur. Nie ma to nic wspólnego z funkcjonowaniem okna. Ps. Zupełnie zapomniałem o sklepie ZMS. Sprawdzonym miejscem jest wg mnie simteq.pl, pewnie także sparta.pl i na pewnoe jeszcze kilka innych, ale te znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal800 14.07.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 5 PLN /mb ?? Taka cena to tylko przy montażu przez świętego Mikołaja w Boże Narodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal800 17.07.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 No to teraz kij w mrowisko Okna montowane 27.06.2012r,wysunięte w warstwę ocieplenia ok.3cm,bez taśm hiper,super paroprzepuszczalnych i paroizolacyjnych. Od tego momentu zero jakichkolwiek uwag co do funkcjonowania okien(2 lata) Pytanie,czy i co dałoby mi zastosowanie taśm oprócz drenażu portfela ? Tak się robi w 80% okien w Polsce. Na pewno jest szczelnie przez 2 lata i będzie przez najbliższe 30 lat do wymiany okien, więc drenaż portfela jest zbędny. Teraz tylko powinieneś sprawdzić stratę ciepła z muru do ramy robiąc zdjęcia termowizyjne zewnętrzne. To dopiero będzie miarą dobrego montażu okien na dzisiaj i na następne 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.07.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 kolejna odsłona ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.07.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Tak się robi w 80% okien w Polsce. Na pewno jest szczelnie przez 2 lata i będzie przez najbliższe 30 lat do wymiany okien, , Dasz gwarancję szczelności na chociaż 10 lat. Nie mówię o 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal800 20.07.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 , Dasz gwarancję szczelności na chociaż 10 lat. Nie mówię o 30. Taki montaż okien w Polsce ma co najmniej 30 lat i nikt nie narzeka, że ma przedmuchy zimna. Przy wymianie okien na nowsze i cieplejsze nie ma też jednego przypadku, że gdzieś pianka wyparowała, a wręcz przeciwnie trzyma się jak rzep psiego ogona ramy okiennej i muru więc trzeba ją wycinać. Taśmy paro szczelne i paro przepuszczalne to dobry pomysł na dodatkowy i prosty zarobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 25.07.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Nikt? Ja znam co najmniej 1 osobę która budowała nowy dom 5 lat temu, nie ma taśm, a przedmuchy zimna owszem ma i sam czułem jak ciągnie zimnem. Bo rzecz jasna wiatr mu firanek nie trzepie. W całej Skandynawii taśmy to podstawa przy budowaniu każdego nowego domu czy bloku, a wymagania są takie, że na ścianę idzie 25 cm wełny, w dwóch warstwach 20 cm i 5cm,do tego rekuperacja obowiązkowa , a taśmy-cóż był byś w szoku jak wielu Polaków którzy maja tu z nimi pierwszy raz styczność i dziwią się po kiego chu.....a to robić. A tu klei się nimi wszystkie szpary mówiąc kolokwialnie, od środka i od zewnątrz budynku, a kierownicy maja na tym punkcie prawie bzika. Czy ma to sens? Ktoś to testował wiele lat i wyniki badań pokazały, że ma, dlatego taśmy weszły na budowy, a szczelny budynek to podstawa ciepłego budowania, przy takim mega ociepleniu. po to są te taśmy, a nie do 50 letnich dziurawych bloków. Twoje argumenty, o tym że nikt nie narzeka od 30 lat są trochę naciągane. Ale twoje podejście do sprawy jest charakterystyczne dla większości. Nic dziwnego, że jesteśmy słabi w innowacjach, dla nas nowe to potencjalny szwindel i wzbudza nieufność. To tak jak ze styropianem. 5 lat temu każdy dawał 12 cm. Dziś majster mówił mi, że on da u siebie 15 cm na ścianę, a pod podłogówkę 20cm! byłem w szoku bo dla zwykłych majstrów 15 w podłodze to aż za dość. . Ale dlaczego da 15 to on już nie wie. po prostu teraz wszyscy dają 15 to i on da bo będzie gorszy. U mnie pierwszy raz widział grafitową 20 cm, wcześniej raz izolował 20cm ale wełny-(u mnie kończył jedną ścianę i kleił siatkę z parapetami.) Edytowane 25 Lipca 2014 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Taki montaż okien w Polsce ma co najmniej 30 lat i nikt nie narzeka, że ma przedmuchy zimna. Popatrz a szwagier 6 lat temu skończył budowę i co prawda nie jestem fachurą ale oglądałem pianowanie i na prawdę było OK. Przez 4 lata było nieźle a od dwóch lat zaczyna narzekać że mu firanki zaczynają się ruszać i czasem pizga od okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 25.07.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 firanki zaczynają się ruszać i czasem pizga od okien. Okna to oczywiście fix-y i jedyną drogą dla czynnika ruszająco-pizgającego jest styk rama-mur. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 25.07.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Okna to oczywiście fix-y i jedyną drogą dla czynnika ruszająco-pizgającego jest styk rama-mur. Prawda? Czepiasz się. Jak profil słaby i pracuje przy regulacji okna to będzie wiało wszędzie. chyba nie masz plusfoto za idiotę który nie potrafi rozróżnić nieszczelności na styku okno mur , vel same rama i kwatery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.07.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Okna to oczywiście fix-y i jedyną drogą dla czynnika ruszająco-pizgającego jest styk rama-mur. Prawda? W salonie akurat jakbyś przy tym był mało tego to więcej od tego fixa niż od balkonowego które jest metr dalej, w pozostałych uchylno rozwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.07.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Znamy już Twoje zdanie Krzysztofie. Jestem zaskoczony, że nie wsadziłeś tu swojego linku. Swoją drogą - kurczę, dlaczego najpoważniejsze media piszące o oknach nie pokuszą się o policznie tych "strat" na linii mur-okno i raz na zawsze, autorytarnie nie rozwieją wątpliwości???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Dzisiaj osadzenie okien w ociepleniu powinno być podstawą, tylko mało kto z tej podstawy korzysta bo 80% okien to osadzenie w murze nośnym tylko na kotwach blaszanych i pianie PUR. Takie dokładne osadzenie jest w 100% szczelne, ale mało ciepłe bo ma duże straty ciepła z muru do ramy. To pokazują zdjęcia termowizyjne. Aby tych strat uniknąć, osadzenie okien powinno być w warstwie ocieplenia. Aby było to zrobione dobrze, to ocieplenie musi być wcześniej wykonane, bo to ma być montaż okien w warstwie ocieplenia a nie ocieplanie okien wystawionych poza mur. W pierwszym przypadku nie potrzeba foli paroprzepuszczalnej z zewnątrz, bo w użyciu będzie taśma rozprężna, potem piana PUR i listwa dylatacyjna z uszczelką pod tynk wewnętrzny. W drugim przypadku trzeba się wykazać "zbędną innowacyjnością" dając taśmę paroprzepuszczalna z zewnątrz i paroszczelną od wewnątrz. Jak się to robi od końca, to są tylko kłopoty i dodatkowe zbędne wydatki. Cała technologia osadzenia okien jest wydłużona, robocizna skomplikowana, dodatkowe materiały uszczelniające. Te straszne straty spowodowane kotwami metalowymi podawane przez miłośników kotew z tworzyw sztucznych wystarczają niektórym na ogrzanie połowy domu przez zimę. Cuda Panie, cuda. szkoda że z realnym świtem nie mają nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 29.07.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Dzisiaj osadzenie okien w ociepleniu powinno być podstawą, tylko mało kto z tej podstawy korzysta bo 80% okien to osadzenie w murze nośnym tylko na kotwach blaszanych i pianie PUR. Takie dokładne osadzenie jest w 100% szczelne, ale mało ciepłe bo ma duże straty ciepła z muru do ramy. To pokazują zdjęcia termowizyjne. Aby tych strat uniknąć, osadzenie okien powinno być w warstwie ocieplenia. Aby było to zrobione dobrze, to ocieplenie musi być wcześniej wykonane, bo to ma być montaż okien w warstwie ocieplenia a nie ocieplanie okien wystawionych poza mur. W pierwszym przypadku nie potrzeba foli paroprzepuszczalnej z zewnątrz, bo w użyciu będzie taśma rozprężna, potem piana PUR i listwa dylatacyjna z uszczelką pod tynk wewnętrzny. W drugim przypadku trzeba się wykazać "zbędną innowacyjnością" dając taśmę paroprzepuszczalna z zewnątrz i paroszczelną od wewnątrz. Jak się to robi od końca, to są tylko kłopoty i dodatkowe zbędne wydatki. Cała technologia osadzenia okien jest wydłużona, robocizna skomplikowana, dodatkowe materiały uszczelniające. Ok, uważasz, że da się taśme rozprężną zamontować szczelnie w warstwie ocieplenia i to ona zastąpi taśmę wiatroszczelną od zewnątrz, a może to taśma rozpr. jest tu wynalazkiem, a wiatroszcz. tym czymś właściwym? Montując w okna w licu muru taki montaż jest najwłaściwszy i zapewnia szczelność, wykonawca ma wystarczająco miejsca aby to zrobić dobrze. O taśmach rozprężnych słyszałem od znajomego wykonawcy, że jest problem z ich sprężystością, dokładniej nie rozprężają się na tyle mocno, aby gwarantować 100% szczelność. Nie wiem czy dobrze opisałem, ale przekaz był taki, że taśmy rozpr. są bardziej wymagające i mniej pewne. O wielkości strat nie przy jednym rodzaju montażu i przy drugim nie będę pisał, to wraca ciągle, ale dopłata za montaż w warstwie ocieplenia jest horrendalna, i to jest główny powód dla którego mało kto ten montaż wybiera, co sam wiesz pewnie dobrze. Jak zwrot kosztów inwestycji będzie szybszy , to więcej osób o taki montaż się pokusi. Dla mnie tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.07.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 pizga styk-rama-mur w fixie - teoria wielce ciekawapizga powietrze schladzajace sie na szybie a ten z Łodzi znowu tu sie panoszy - rewelka - "straty ciepła z muru do ramy" - poprzecznie cieplo zapitala do okna od muru - potem wpada w szybe i tam sie rozchodzi - no belkot jakiego swiat nie widzial bygmol - nie wdawaj sie w dyskusje bo to swir jest [folia paroprzepuszczalna jest niepotzrebna] to juz swiadczy i idiotyzmach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts