Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Twoje rozwiązanie osadzenia okna w samym XPS'ie nie przyjmie się też, bo w przypadku awarii wentylacji mechanicznej jesteś ugotowany. Przeczytaj w internecie wnioski tych, którzy zamontowali same Fix'y. Okres zimowy trwa tylko 6 miesięcy, a przez pozostałe 6 miesięcy możesz korzystać z wentylacji grawitacyjnej i przewietrzania pomieszczeń otwartymi oknami. Jest przyjemniej i zdrowiej.

Przeciąg powietrzem z zewnątrz jest przyjemniejszy i zdrowszy od filtrowanego (nie mówiąc o GWC) powietrza nawiewanego z ustawioną prędkością ???

Co do awarii centrali wentylacyjnej. Rzeczywiście, może się zdarzyć. Ja osobiście nie polecam półkowych rekuperatorów. Lepiej samemu zabudować wymiennik i zastosować wentylatory kanałowe za 200zł szt. Można kupić jeden na zapas.

Można też rozszczelnić drzwi tarasowe i spać przy otwartych drzwiach w pokojach. Nie jest to aż taki problem, żeby wstawiać normalne okna zamiast fixów lub samych pakietów.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rama uf 1,0 to ma stare okno skrzynkowe :lol2:

dwa mostki termiczne w oknie .. montażowy, ponieważ u ciebie nie ma węgarka pod oknem, parapet musi wchodzić pod okno... :bash:

plus mostek na ramce przy szybowej .. średnio koło 0,1 W/mK plus montażowy ... i razem niech mają 0,2 W/mK ..

mamy 4mb obwodu = 0,2*0,4= 0,8 W/K * dt np 40st .. daje to ile 32 waty strat .. nie licząc reszty ...czy to dużo ...

to będzie przy -20 .. przy średniej "seoznu" bezie to 16 wat ... * 24h *150 dni/1000 = 57,6 kWh całkiem sporo jak na jedno okno :D

i tak bardzo łagodnie .. teraz doliczając jeszcze szajs Uf 1,0 (niby ciepły) ...

to średnio 45% udziału w oknie ... co daje ... przy całkowitej powierzchni okna ...1m2 ...

daje 1,0* 0,45= 0,45 W/K co daje ... przy 0 st .. 9 wat ... * 24 *150 dni =32,4 kWh..

suma 90 kWh ... tylko przez okno o powierzchni 1m2 czy to mało ..?

Edytowane przez מרכבה

suma 90 kWh ... tylko przez okno o powierzchni 1m2 czy to mało ..?

Przepraszam, w moim obliczeniu jest niedoliczenie. Średnia temperatura okresu zimowego w Polsce to +1*C. Przyjmując temperaturę w domu na +21*C wychodzi, że poprzedni wynik 0,45zł trzeba przemnożyć przez 20 co daje faktyczną stratę ciepła przez ramę przeciętnego okna o długości 6m w wysokości 15kWh rocznie za 9 zł. Zarobek więc jest, ale nie ma sznytu i smaku. Czy dla 9 zł rocznie (tyle co paczka tanich papierosów) opłaca się pozbywać chromów?

5000h to prawie 7 (SIEDEM) miesięcy - gdzie trwa tyle sezon albo ile z tego sezonu to grzanie max a ile min? Po co powtarzasz te bzdury, do określenia potrzeb grzewczych używa się stopnio-dni itp.

Po drugie gdzie ŚREDNIO 1kWh kosztuje 0,6zł? Ile jest max a ile min aby wyszła taka wysoka średnia? I po co brać te dane pod uwagę? Czy ktoś kto grzeje czystym prądem kupuje go po najwyższej cenie czy używa dwutaryfowego?

Nie bądź drobiazgowy, liczy się strata w kWh, a po ile ona jest liczona to jest tajemnica sprzedawcy i nabywcy. Ja liczę tak, a Ty możesz pokazać ile to wyniesie przy uwzględnieniu stopnio-dni. Różnica nie będzie większa niż 5%, bo to już było tak liczone.

:hug: złączmy się w bólu i cierpieniu nad losem pana św .. poproś kolegę Św Liboriusza z Le Mans, aby ci pomógł

rozwiązać twój trudny przypadek ...

90 kWh to nie 15kWh ... tylko 6x tyle ... czyli 54 zł wg twojego wyliczenia ..a to tylko dla okna 1x1m

tylko złą ramkę między szybową i kiepską ramę okienną .. Uf 1,0 to jest paździerz

Nie komentowac bo to go nakreca i pisze coraz wieksze bzdury. To jego sens zycia. Wiem ze go wywalili z jednej z firm za plecenie takich bzdur. Co do tego jego sposobu montazu to nie ma i nie bedzie mial nie tylko dopuszczenia ale tez nikt tego nie stosuje. On sobie siedzi przed kompem i pisze te bzdury.

nie da rady. Jak bedziesz ignorowal i nie reagowal na kolejne glupoty to nieswiadomy Inwestor jeszcze w te glupoty i wyliczenia uwierzy a nikt nie zada sobie trudu by caly watek przeczytac i samemy dojsc do wniosku ze facet pisze glupoty i sam sie w swoich teoriach gubi.

Zamkniete kolo, napisze, zareagujemy wytykajac bledy w rozumowaniu a to go jeszcze bardziej nakreci.

Ban okazal sie nieskuteczny, niestety.

:hug: złączmy się w bólu i cierpieniu nad losem pana św .. poproś kolegę Św Liboriusza z Le Mans, aby ci pomógł

rozwiązać twój trudny przypadek ...

90 kWh to nie 15kWh ... tylko 6x tyle ... czyli 54 zł wg twojego wyliczenia ..a to tylko dla okna 1x1m

tylko złą ramkę między szybową i kiepską ramę okienną .. Uf 1,0 to jest paździerz

U mnie 15kWh to jest roczna strata ciepła na samej ramie FIX'a. Ty proponujesz osadzenie pakietu szybowego bezpośrednio w XPS'ie, a ja ten sam pakiet szybowy oprawiony w ramę osadzam w warstwie ocieplenia w technologii MODEROWANO. Dodatkowa strata ciepła jest i wynosi 15kWh rocznie dla przeciętnego okna 2m2. Ale takie okno jest mocno powiązane z murem kotwami i przez ramę ma sznyt i smak, a Twoje bez chromów (ramy) wygląda jak? To wszystko jest przy dodatkowej stracie ciepła za 9zł.

Edytowane przez finlandia
reklama

Ty widocznie nie jesteś jak wyliczyłeś mi straty przez same okna większe niż cały mój budynek pożarł;)

Dlaczego kłamiesz? Mnie nie interesują straty ciepła przez okna, tylko straty ciepła na styku rama okienna- mur. Jeżeli Ci coś wyliczałem, to tylko to. Ponieważ nie pamiętam gdzie i kiedy miało to miejsce, to przytocz te obliczenia, abym mógł Ci wyjaśnić co jest co. Na pewno moje wyliczenia nie były większe od zużycia energii przez cały Twój budynek.

U mnie 15kWh to jest roczna strata ciepła na samej ramie FIX'a. Ty proponujesz osadzenie pakietu szybowego bezpośrednio w XPS'ie, a ja ten sam pakiet szybowy oprawiony w ramę osadzam w warstwie ocieplenia w technologii AD. Dodatkowa strata ciepła jest i wynosi 15kWh rocznie dla przeciętnego okna 2m2. Ale takie okno jest mocno powiązane z murem kotwami i przez ramę ma sznyt i smak, a Twoje bez chromów (ramy) wygląda jak? To wszystko jest przy dodatkowej stracie ciepła za 9zł.

OK.

Czyli rama w twojej technologii osadzania traci 15kWh, a ile traci przy kotwach JBD wysunięta w warstwę ocieplenia lub zlicowana z murem?.

guano 1.jpg jeszcze w ofertach takie guano poza klasowe ...

to że lód tworzy się z kondensatu to normalna rzecz w takim szmelcu

Pasuje jakoś poprawić ten stan :)

http://www.inwestprofil.pl/euro-60.html ...:lol2: to jest mistrzostwo "marketingu :D

60-milimetrowa szerokość oraz trójkomorowa budowa profili zapewniają efektywną izolację termiczną
ze stronki :lol2: nic nie zapewnia ... grzyb i ścieranie parapetów co rano ... dużym ręcznikiem ... Edytowane przez מרכבה

No ok, jak zwał tak zwał ale jeśli straty przez same ramy, okien nawet nie uwzględniając, są większe od zużycia to bardzo coś tu nie gra. A ja nie muszę kłamać, ja mam licznik.

Napisałeś, że Twoje zużycie ciepła w okresie zimowym to 2400kWh, a strata ciepła przez jedną ramę przeciętnego okna to 15kWh, więc przy Twoich 6 oknach wyniesie około 90kWh. Dlaczego więc kłamiesz, że moje wyliczenia mijają się z prawdą i są większe od wskazań Twojego licznika?

Napisałeś, że Twoje zużycie ciepła w okresie zimowym to 2400kWh, a strata ciepła przez jedną ramę przeciętnego okna to 15kWh, więc przy Twoich 6 oknach wyniesie około 90kWh. Dlaczego więc kłamiesz, że moje wyliczenia mijają się z prawdą i są większe od wskazań Twojego licznika?

A gdyby ramy były aluminiowe to trzeba byłoby pomnożyć x260 bo taka jest różnica strat między kotwą metalową a z tworzywa ;)

Nie komentowac bo to go nakreca i pisze coraz wieksze bzdury. To jego sens zycia. Wiem ze go wywalili z jednej z firm za plecenie takich bzdur.

Znowu kłamiesz. Napisz z której firmy mnie wywalili, a wypłacę Ci od ręki 10 000 zł. Pierwsze za wypadanie okien osadzonych w technologii AD nie podjąłeś, bo nie było takiego przypadku. Jeżeli jesteś za osadzeniem okien na stalowych elementach, bo z atestem, to napisz jakim, oraz podaj normy zastosowania tych konsol i kotew stalowych, aby montażyści okien wiedzieli, gdzie i ile ich zastosować aby nie przedobrzyć montażu, bo to są stalowe mostki termiczne.

ponawiam propozycję by Sajmon w mroźny dzień usiadł goła d... na 2 cm styropianie - jak sądzisz Święty - odmrozisz sobie j... czy nie?

Mniej wiecej tak samo łżesz w swych wyliczeniach zakładając zupełnie inną temperaturę kotwy niż osiąga ona w ociepleniu

Pokaż na tu zdjęcie termowizyjne montażu na kotwy gdzie można dokładnie określić w którym miejscu zostały zamontowane - nie znajdziesz takiego

I nie odsyłaj do numeru strony bo nic się nie zgadza, lub naucz się linkować konkretny post