מרכבה 04.11.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Sam się zdziwiłem ale poprawa jest bardzo niewielka ! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287477&d=1415128940 szkice jak dziecka które się painta uczy weź .. lekko jest różnicy 0,15 W/mk 3 mostki na raz, choć na szybie jeszcze nie do końca zakryty. Niestety w takim truchle co węgar polepszy to rama popie Edytowane 4 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 ....odpowiadającym różnym grubościom ocieplenia. Psi =0,05W/mK ma osadzenie okna w ościeży z węgarkiem przy ociepleniu muru 12cm styro (boki i góra), a Psi = 0,19W/mK ma osadzenie okna w ościeży bez węgarka przy parapecie z ociepleniem muru 20cm styro. Tyle fakty, bo Psi jest w prostej zależności od grubości ocieplenia i zróżnicowania miejsca jego działania (boki i góra z węgarkiem, czy dół z parapetem).No znów pojechałeś. A gdzie znalazłeś tą genialną informację o różnej grubości ocieplenia ? Pchełek niestety ma rację, z Tobą nie ma sensu jakakolwiek merytoryczna dyskusja Podane przykłady, jak i inne nie zaprezentowane a dostępne choćby w opracowaniach Aluplasta (tu ma króciutki artykuł - http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.09/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym.pdf ) dotyczą takiej samej konstrukcji ściany - dwuwarstwowej z takimi samymi materiałami i grubością ocieplenia (ocieplenia o takim samym R) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 tak mi japa poleciała jak zobaczyłem izotermy z węgarkiem pal sześć klasę ramy ale niczym nie sprawdziłem chciałem ekskomuniki dla ST za herezję i stosu. Oczywiście węgar poprawił spód okna, jednocześnie temp z -16 podsłoczyła do -14 nie wiele ..ale wynik liczbowy heat flow został ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.11.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 a może byś zrobił sobie taki rysuneczek dla profila 6 komorowego, 80-82 mm, Uf=1,1 - czyli dla okien TERAZ nagminnie stosowanych w nowo budowanych domach ? Acha, nie zapominaj też wstawić szybę 0,5 i ciepła ramkę o PSI=0,037 (swispacer)Też Ci wyjdzie cieplej o 2,3 stopnia ? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) niestety plik autocada na niewiele się zdał z dużo poprawek .. tyle już zrobiłem. PSI=0,037 (swispacer) Też Ci wyjdzie cieplej o 2,3 stopnia ? Wątpię Przepraszam że na razie to .. ale widać różnicę przy ciepłej ramce .. było koło 9 st czyli 7 st cieplej niż z alu... Edytowane 4 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A pakiet w XPS to tylko przykrywka ... jak widać dobrze działa Pokazujesz przykrywkę i opowiadasz że jest od garnka ze złotem. Chłopie... ogarnij się. [ATTACH=CONFIG]287489[/ATTACH] niestety plik autocada na niewiele się zdał z dużo poprawek .. tyle już zrobiłem. Takie okno się rysuje w AutoCADzie 10 minut. Poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Takie okno się rysuje w AutoCADzie 10 minut. Poczekam proszę rysuj .. widzę żeś coś siadł na mnie ... a nie widzisz ze jeszcze piszę tu i w innch wątkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 proszę rysuj .. widzę żeś coś siadł na mnie ... a nie widzisz ze jeszcze piszę tu i w innch wątkach daj majla na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 no żeby było łatwiej obrysować .. bo plik mam już ac tylko za dużo łuków ... niestety therm nie lubi łuków... Jeśli obrysujesz obrazek w 10 min zwracam honor .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Nie zczaiłem poczty, ale już masz na mailu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 i jak już przebrniesz przez rysunek okna ocieplenie nanieś tak jak faktycznie się robi - prostopadle do okna a nie skosem i wystarczy że najedziesz 3-4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Węgarów narobimy ile wlezie i jak wlezie .. jeszcze metal pod .. plastik pod itp ... coś długo brnie ten mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 http://pl.memgenerator.pl/mem-image/nie-pisz-tak-to-nie-ladnie-pl-000000 Mamy tu małego kłamczuszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) z natury przerysowanie ... gotowy szyby lepszej nie złożyłem 0,6 też nieźle i niezłe ilości Energii 56% ... pewnie lepsze Ug kosztowało by gorszym przekazywaniem energii słonecznej do węnętrza. Chyba że Saint Gobain ma cieplejsze szyby ? ta ma dość niską emisyjność powłoki bo 0,059 Przemek ale jak bym miał to by Ci napisał nadal czekam Edytowane 4 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.11.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Hmmm.... szyby na 16mm a nie 18 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Z rys wyszło ... zmierzone że 16 mm pakiet 44 mm Przy tym co zapodałem wcześniej na 5 szyb i powietrze to program tamten zamiast Ug 0,47 przy 16mm to skok na 22 mm daje Ug 0,37 choć to tylko w nim się potwierdziło W tym 18mm to max co można dać .. później już Ug nie spada. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153239-Okna-abakus-brugmann-arte przypadkowo przy profilu .. ramka jednak daje po zaworach ... lód i to przy lepszym profilu niż 3k... Edytowane 4 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Drugi raz nie wyślę, ale jak ktoś inny chętny to prześle dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jeju czekam jak głupi na maila a tu nic .. przecież będzie pokazane kiedy wysłane było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Będzie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Heat flux blisko 2x mniej niż 3k plus dwie szyby. Widać też na tym fioletowym obrazku gdzie najwięcej ciepła ucieka... Ramka ciepła pcv / żel silikonowy 0,017 lambda .. plus guma co widać że ramką nie ciągnie tylko pod. Edytowane 4 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts