Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

są już tańsze zamienniki, niewiele tańsze i może nawet w jednym lepsze dla montażystów, gdyż nie traci się czasu na wiercenie otworów do regulacji jb-d, i pracę wykonać można szybciej.

co to jest !!!!!!!

Prawidłowo wykonany taki montaż, prawidłowo wymierzone okna z odpowiednimi luzami między oknem a murem, odpowiednie "najście" tynkiem na ościeżnicę od wewnątrz, zabezpieczenie styku okna z tynkiem przed spękaniem (najlepiej listwą dylatacyjną), odpowiedniej wielkości węgarek ze styropianu nachodzący na ościeżnice i jeszcze kilka dupereli, jak i sam materiał jakim jest styropian dadzą ci gwarancję że nic się nie stanie.

Dookoła straszą wodą która wnika w pianę itd itd straszą nas wszystkim czym tylko można ;)

Dookoła straszą grzybem ale... on przede wszystkim jest wynikiem problemów wentylacyjnych a nie okiennych - oczywiście pod warunkiem prawidłowego zamontowania okien

Ale ciekawy kwiatek. Sam ogromny kaktus. Albo ma się zdanie i jest się za montażem okien z płaszczyzną muru nośnego albo.....

Oczywiście przy prawidłowo zamocowanym oknie nie powinno być potrzeby regulacji ale... ale widziałem już różne sytuacje jakie miały miejsce po zamontowaniu okien że sporadycznie takie podregulowanie było niezbędnie konieczne. Kotwa ma jedna zaletę - pracuje, po prostu ugina się wraz z działaniem na nie siły wynikającej z rozszerzalności cieplnej profili. Kątownik niestety nie podda się nawet o milimetr i wtedy są efekty jak u kolegi j-j. Prawidłowo zamontować kątowniki też nie każdy potrafi - wystarczy że wiercąc pod kołki lekko "zejdzie" i już mamy źle zamontowane okno.

......ale widziałem już różne sytuacje jakie miały miejsce po zamontowaniu okien, że sporadycznie takie podregulowanie było NIEZBĘDNIE KONIECZNE. Co to jest ?

Edytowane przez joliska
multi-cytat !!!

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie zlewajcie krzycha.

żądacie od niego obliczeń a druga strona o nich jakoś tak mało konkretnie mówi.

konsole faktycznie załatwiają wiele spraw ale i stwarzają problemy.

brak możliwości prostego uszczelnienia styku parapet - okno.

docieplenie pianką foliami przy konsolach.

a może nie tylko Wy macie rację może krzychu troche ma racji także

nie zlewajcie krzycha.

żądacie od niego obliczeń a druga strona o nich jakoś tak mało konkretnie mówi.

konsole faktycznie załatwiają wiele spraw ale i stwarzają problemy.

brak możliwości prostego uszczelnienia styku parapet - okno.

docieplenie pianką foliami przy konsolach.

1. Ja nikogo nie zlewam. Próbuję bezskutecznie podjąć dyskusję na argumenty.

2. Jaki masz problem z uszczelnieniem "parapet-okno"?

3. Folie i taśmy nie mają na celu docieplania!!!

Może trochę mieć ale co to zmienia jak nie potrafi w dostępny sposób tego zaprezentować. Poza tym jak myślę ze okno będzie się trzymało tylko na dwóch kotwach ( tak to rozumie) to jednak trochę strach mnie oblatuje. Kumpel mieszka w wawie na 7 piętrze. To naprawdę trzeba mieć dar przekonywania żeby klientowi to wytłumaczyć i go uspokoić.

Po kolei 1. Miałem w ręku dwa lata temu

2. Nie montowałem, bo nie podoba mi się kolczuga pod jesionką. Nie te czasy.

3. Tak, ale nie ja to robiłem, nadzorowałem.

4. Będzie Rekomendacja Techniczna ITB

5. Tej zimy powinienem takie zdjęcia mieć

6. Nie wiem o co chodzi?

7. Badania niszczące podporę to 250 kg. Starzenie tworzywa w murze to minimum 1000 lat

8. Mam przed sobą rekomendacje techniczne ITB odnośnie okien i drzwi balkonowych, nie ma tam żadnych wskazań punktów podparcia okien i mocowania kotw.

9. Jaką odpowiedzialność dają firmy, montujące w systemie JB-D, za dziury w ramie okiennej, osłabiające ją ? Mają polisę ubezpieczeniową? Na jaką kwotę ? Na to musi być zgoda producenta okien, w przeciwnym wypadku okna tracą gwarancję. Mądry inwestor to po roku czasu, wyciągnąłby pieniądze,jako rekompensatę za ten Wasz majstersztych.

może krzychu troche ma racji także

Ma rację. Kotwy z tworzywa będą lepsze pod względem termoizolacji od kotew ze stali. Tylko po pierwsze czy będzie to wartość istotna dla bilansu energetycznego całego budynku? A co najważniejsze: czy "cieplejsze kotwy" zapewniają prawidłowy mechanicznie montaż okna?

Po kolei 1. Miałem w ręku dwa lata temu

No to weź ponownie i sprawdź wymiary, które podajesz bo piszesz bzdury.

2. Nie montowałem, bo nie podoba mi się kolczuga pod jesionką. Nie te czasy.

W takim razie jak możesz pisać o skomplikowaniu tego systemu?

3. Tak, ale nie ja to robiłem, nadzorowałem.

Przemilczę.

4. Będzie Rekomendacja Techniczna ITB

Czy rekomendacja=wyniki badań?

5. Tej zimy powinienem takie zdjęcia mieć

Poczekamy.

6. Nie wiem o co chodzi?

Czas się dokształcić.

7. Badania niszczące podporę to 250 kg. Starzenie tworzywa w murze to minimum 1000 lat

Proszę o wyniki badań.

8. Mam przed sobą rekomendacje techniczne ITB odnośnie okien i drzwi balkonowych, nie ma tam żadnych wskazań punktów podparcia okien i mocowania kotw.

Gwarantuję, że są!

9. Jaką odpowiedzialność dają firmy, montujące w systemie JB-D, za dziury w ramie okiennej, osłabiające ją ? Mają polisę ubezpieczeniową? Na jaką kwotę ? Na to musi być zgoda producenta okien, w przeciwnym wypadku okna tracą gwarancję. Mądry inwestor to po roku czasu, wyciągnąłby pieniądze,jako rekompensatę za ten Wasz majstersztych.

Uwierz mi, że już nie raz wymieniałem okna na koszt systemodawcy/producenta. Są to duże koncerny, które mają wkalkulowane w budżet duże kwoty na reklamacje a do tego posiadają polisy OC na pokrycie prac dodatkowych.

Jakie zabezpieczenie oferuje twoja firma? Dajesz na piśmie gwarancję pokrycia strat wynikających z zastosowania twojego systemu montażu?

przy konsolach nie da się dosunąć parapetu -powstaje 3-4 mm szpara.

jak to doszczelnić?

z foliami i taśmami przejęzyczenie.

w terii taki montaż to same plusy- praktyka pokazuje że to może być inaczej.

Edytowane przez malux20

A to ciekawe. O jakiej szparze mówisz ? I tak parapetu nie powinno sie wpychać do samej listwy podparapetówej i ta przestrzen dodatkowo uszczelniasz i zarazem docieplasz piana.

Chyba za o jakiejś innej szparze myślisz ?

Stoje w korku i podziwiam. Polak potrafi. Jak to sie udało walec drogowy przewrocić na bok na prostej drodze ? Zdolni jesteśmy ;)

Całkowicie się zgadzam z tłustym wydrukiem!!!! Ponieważ jest kilka konsol podporowych JB-D, piana PUR nie wszędzie dokładnie dochodzi. Folia paroizolacyjna, przyklejona do ramy i muru, zabezpiecza brakoróbstwo kładących pianę. To samo dotyczy kotw bocznych.

Ma rację. Kotwy z tworzywa będą lepsze pod względem termoizolacji od kotew ze stali. Tylko po pierwsze czy będzie to wartość istotna dla bilansu energetycznego całego budynku? A co najważniejsze: czy "cieplejsze kotwy" zapewniają prawidłowy mechanicznie montaż okna?

W bilansie energetycznym całego okna, to jest parę groszy, ale kotwy metalowe z blachy 2mm, 116 razy zimniejsze, to już wydatek w złotówkach. W systemie AD, okno dwukomorowe, o powierzchni 2m2 i ciężarze około 100kg, prawidłowo osadzone na dwóch podporach, wysunięte na szerokość ramy, z zatynkowanymi kotwami bocznymi i górnymi, musi się trzymać nawet po usunięciu podpór. Takie doświadczenie było robione!!! Bo na utrzymanie okna składa się wiele rzeczy jednocześnie, ale prawidłowo zrobione we właściwej kolejności: podpory okienne, kotwy boczne, górne i dolne, pianka PUR, łącząca ramę z murem nośnym, tynk wewnętrzny przykrywający kotwy bezpośrednio i wchodzący w zamek listwy przyokiennej z uszczelką, a na końcu parapet. Na tak osadzone okno, można dać gwarancję długoletnią. Natomiast w systemie JB-D, gdzie kotwy są przysłonięte folią paroizolacyjną, tynk stanowi oddzielną warstwę z listwą dylatacyjną, to okno stoi jak na szczudłach. Wszystko jest tylko podparte, a utrzymanie to konsole i kotwy z blachy 2m2. Ponieważ jest to utrzymanie punktowe, to musi być masywne. Kto na ten pomysł daje gwarancje, ten musi być ubezpieczony.

okno dwukomorowe, o powierzchni 2m2 i ciężarze około 100kg, prawidłowo osadzone na dwóch podporach

1. Okna dwukomorowe chyba już dawno zniknęły z rynku

2. Nie jest prawidłowe osadzenie takiego okna na tylko 2 podporach i w większości przypadków jest uzasadnionym argumentem do "zabrania gwarancji" na okno.

Natomiast to gwarantują kotwy z tworzywa ;)

jak wykonawca nie dopianuje to kotwa sama pianę uzupełni ;)

Kotwa z tworzywa jest to kotwa starego typu. Osadzona bezpośrednio na ramie okiennej i dogięta do muru nośnego dyblem. Okno jest wystawione w ocieplenie tylko na szerokość ramy okiennej, ocieplenie podcięte skośnie przy murze, na całym obwodzie okna. Pianę PUR można kłaść równo w dwóch rzutach: głęboko przy węgarku, oraz w skosach przy murze. Nie ma żadnej przeszkody. Na dole piana dojdzie z jednej strony do podpory okiennej. Na dole jest wolna przestrzeń między podporami, kotwy dolne jej nie zakłócają. Dół też jest pianowany w dwóch rzutach.

1. Okna dwukomorowe chyba już dawno zniknęły z rynku

2. Nie jest prawidłowe osadzenie takiego okna na tylko 2 podporach i w większości przypadków jest uzasadnionym argumentem do "zabrania gwarancji" na okno.

Okna dwukomorowe, czyli trzy szybowe, cały czas są na na rynku. Podparcie okna na dwóch podporach, jest najprostsze montażowo, potem podkładki poziomujące i kotwa dolna. Jeżeli jest słupek środkowy ze skrzydłem, idzie dodatkowa podpora. Bez udziwnień.

Edytowane przez joliska
multi-cytat !!!

To bynajmniej nie są synonimy! Oznaczają zupełne coś innego.

Ale nie jest prawidłowe przy większej szerokości okien.

90% to okna dwuskrzydłowe, do 2 m2, może trochę teraz witryn. Pomysły na okna o szerokości ponad 2 m i wysokości ponad 3 m, są dla ludzi z kasą i podlegają pod dodatkowe rozwiązania. Nie mogą wpływać na proste, dobre i ciepłe osadzenie 90% okien.

bwojtku - cała dalsza polemika mija się z celem. Dajemy tylko pożywkę dla promowania rozwiązania nie do końca takiego o jakim mówi jego twórca ? czy pracownik producenta ? To bez znaczenia.

Ciekawi mnie jak okno 2 m2 o ciężarze 100 kg osadzacie na konsolach od strony pomieszczeń? Przecież trzeba je dźwignąć, aby ustawić na bolcach regulacyjnych. To jaki jest luz pod nadprożem, żeby to dobrze zrobić? 5 cm, czy więcej? Czym to przykryć? Luz powinien być najwyżej 3 cm, okno postawione na podporach, i wysuwane na zewnątrz, bez DŹWIGANIA. W każdym momencie Waszego montażu, są problemy.Przyklejacie na obwodzie ramy taśmę paroszczelną, do okna, które jest w warstwie ocieplenia, i tam nigdy nie nastąpi wychłodzenie muru ze skropleniem wody. Ona tylko zabezpiecza różne braki montażu. Tego nie widzicie, bo wobec własnej pracy jesteście bezkrytyczni. Tylko spojrzenie z zewnątrz, daje obiektywny obraz.

Nie używałem kotew JDB ( i nie mam problemu by się do tego przyznać - nawet przed Klientem) bo na ogół tam, gdzie pojawia się taka konieczność okno trzeba wysunąć WIĘCEJ NIŻ SZEROKOŚĆ RAMY (by dosunąć się do ściany nośnej) a waga konstrukcji przekracza często 200, 300 i 400 kg. Boję się to zamontować na dużej wysokości ze względu na wagę (ludzie mają tylko kręgosłupy i po jednej parze rąk) a co dopiero zaufać dwóm kawałkom tworzywa (nie będzie że użyję nawet czterech podpór). Mam ubezpieczenie OC dla swojej firmy, znam jego wartość ale nie mam ochoty ryzykować więcej i prosić się o problemy.

Montaż na dwóch podporach - NAJPROSTSZE OKNO DWU-SKRZYDŁOWE trzeba zamontować z obowiązkowym mocowaniem przy słupku - dlaczego? Materiał z jakiego jest zrobione okno może się odkształcać a czasem wystarczy ruch o 1-2mm wykrzywiający ramę na tyle, by pękła szyba.

Krzysztof - masz rozumowanie niezłego montażysty - będą trzymać kotwy, dojdzie piana, tynk, parapety i będzie cacy. Ale teoria poszła dalej i zakłada, że czasem piana może się wykruszyć, tynk nie pojawić (np. na strychu) a parapety będą tak cienkie, że nie dadzą rady utrzymać całości. I co wtedy?

Walczysz tu dzielnie - ale obrałeś zły cel i metodę. Starasz się zdyskredytować konkurencję, ale tym sposobem nie uzyskasz poparcia. Nie dlatego że ktoś ma interes w promocji JDB, a dlatego że mówimy tu o stosowaniu rozwiązań najlepszych, sprawdzonych i dopuszczonych do użytkowania.

czy Ty naprawdę chcesz by zgłosić cie do Moderatora i by cię na stałe zbanowano?

Człowieku, nie masz zielonego pojęcia o montażu, jakimkolwiek montażu!!!, o montażu na JB-D nie wspomnę

Wypisujesz tu ciągle same bzdury i sądzisz że tą droga wypromujesz swój produkt?

Jak to się w warstwie ocieplenia montuje to wybierz się choć raz na taki montaż i może pewne rzeczy, do zaślepionej głowy, dotrą

Zobaczysz jakim ułatwieniem i oszczędnością czasu jest ta śruba, którą tak dyskredytujesz i bynajmniej później nie wymaga żadnej regulacji

Zobaczysz jak wstawia się okno w otwór, bo chyba tego na oczy nie widziałeś skoro zadajesz tak idiotyczne pytania

Zobaczysz, że kotwa jednak jest otynkowana a nie w całości zakryta folią paroszczelną jak to ciągle tu insynuujesz

Zobaczysz jak mocowana jest kotwa do profila i gdzie masz szansę na ten swój "mostek termiczny"

Zobaczysz jak poopianowaniu kotwa nie ma możliwości być mostkiem cieplnym, bo w całości jest otulona pianą

Doucz się, naprawdę doucz się, nie tylko w montażu JB-D ale wogóle w fizyce budowli, dlaczego montując w warstwie ocieplenia muszą być używane folie paroszczelne a w przypadku montażu w wełnie mineralnej jest to NIEZBĘDNE !!!

Ucz się i dopiero później zabieraj głos w miejscu, gdzie laicy, w przerażającej większości, szukają tu porad i oczekują sprawdzonych i pewnych rozwiązań

Pierniczysz tu głupoty o kosztach domów pasywnych, o kosztach paliwa sprzed 5 lat i podobnych bzdurach a tak naprawdę nie masz o tym pojęcia