Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I kiedyś już zadałem pytanie czy nie można pójść na skróty i przy oknach sięgających podłogi (będę miał takich 3 plus jedno HS oraz jedno podwójne balkonowe) w domu parterowym nie prościej jest wylać szerszy w tym miejscu fundament o te 7cm (tyle ma chyba rama okienna) na tym postawić (ciężkie w w końcu) okno, jako boczne kotwy dać zwykłe i zamontować w warstwie ocieplenia?

Wg mnie można zrobić szerszy fundament i stawiać balkony na profilach bazowych zamiast konsoli jbd. Wydaje się to nawet rozsądnym rozwiązaniem.

Natomiast przy montażu w warstwie ocieplenia zwykłe kotwy nie nadają się! Pomyśl jak rozkładają się np. siły przy oknie jednoskrzydłowym! Zwykła kotwa czyli po prostu "blaszka" podda się i okno straci pion! Właśnie by temu zapobiegać podczas montażu w licu muru stosuje się klocki podporowe boczne. A o co oprzesz klocek przy montażu w ociepleniu? O wełnę mineralną?

Niestety, ale moim zdaniem AD system nim na pewno nie jest.

Żaden system nie jest idealny. Nawet własna żona. Są plusy i minusy każdego systemu. Ja tylko piszę, że systemy JB-D mają więcej minusów.

1. Są skomplikowane i zimne bo stalowe, więc drogie

2. Trudne montażowo i czasochłonne, więc tym bardziej drogie.

3. Nie dają gwarancji szczelności.

4. Okna są słabo związane z murem nośnym.

5. Bardzo duża ilość mostków termicznych. Nie na dzisiejsze ceny energii.

Kolego zerknij do dziennika budowy j-j. On tam ma zakładane okna na metalowe blaszki z castoramy, takie do łączenia drewna. Wszystkie okna wypuszczone :)

To było do mnie? W takim razie spytam czy widzisz różnicę pomiędzy łącznikiem ciesielskim a standardową kotwą okienną, o którą pyta bitter?

KP21F.jpgkotwa%20okienna.jpg

jak widzę bwojtku też nie udzielasz się i tylko czytasz te bzdury.

Zostaw, nie ma sensu, stal przecież 116 razy szybciej przewodzi zimno, przecież w PVC też masz stal czyniącą te okna zimnymi jak cholera (tylko po co wtedy taki "ciepły" montaż" ?)

Ja też czasem nie wytrzymuję i tu coś napiszę, ale w sumie widać, że to jak rozmowa z głuchą jak pień teściową ;)

Szkoda mi tych klientów którzy się na tą "oszczędność" połaszczą ale to ich sprawa

Producenci okien, starają się, żeby okna były coraz lepsze i cieplejsze. Dlatego kształtowniki stalowe w ramach okiennych, są teraz nie pełne. Zawsze jest to rezygnacja z jednego boku, a to już coś. Ale już są okna, które mają w ramach dwa płaskowniki cienkie, jest to dalsza rezygnacja z dwóch boków stalowych. Nauka nie idzie w las, tylko w nas. Są ramy okienne, które stali już nie mają, a tylko wypełnienie twardą pianką konstrukcyjną. "Połaszczyć się na tą oszczędność", to znaczy mieć na uwadze następne 30-50 lat, z cenami energii ciągle zwyżkującymi. Trzeba patrzeć do przodu, a nie na boki, jak inni robią.

[ATTACH=CONFIG]71490[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]71491[/ATTACH]

ależ to jest niewielka różnica ;) ba!! ja nie widzę żadnej różnicy ;)

echhh.... i po co ta cała dyskusja? Jak w przypadku Regulusów ;) szanownego Bogdana - już wiemy że system AD ma tylko same zalety i jest o 50 !!!! % tańszy !!!!

Więc szanowni klienci - nie ma co się zastanawiać tylko brać, kupować, nie żałować ;) (tak chyba mówił szeregowiec Dolas w Jak rozpętałem II WŚ )

3. Zarzut Krzysztofa co do folii i braku trzymania kotwy przez tynk to chyba przesada. Kotwa ma trzymać się na kołku a nie na tynku

4. w AD uszczelnienie pianki PUR folią w płynie a w JBD folia paroszczelna. Koszt na pewno mniejszy w AD ale jakoś nie wierzę, że przy ruchach okna ta folia nie popęka. Co do piankowania pod folią w JB-D, które zrzuca Krzysztof to przecież żaden problem, chyba najpierw się piankuje a potem nakłada folię czy nie tak? Nie wiem tylko jak potem na tej folii trzyma się tynk????

5. w AD kotwy dolne z jakiegoś tworzywa w JB-D z metalu - jakie to ma znaczenie w montażu w ścianie dwuwarstwowej kiedy i tu i tu kotwy są całkowicie "zatopione" w styropianie i opiankowane? Sądzę, że znikome

6. a AD mniej niby kotew - dlaczego???

7. w AD najpierw wykonanie ocieplenia potem okno - w naszym kraju z naszymi ekipami - niewykonalne albo wykonalne i mnóstwo poprawek. Nie kumam dlaczego nie można przykleić taśmy rozprężnej do ramy okiennej a dopiero potem na to styropianu - co za różnica?Dzięki

Kotwa zatynkowana, to jak stal w betonie, trzyma łącznie, a nie oddzielnie. Wewnętrzna listwa przyokienna z uszczelką i z zamkiem w który wchodzi tynk, stanowi monolit razem z zatynkowanymi kotwami. Natomiast tynk na foli paroszczelnej trzyma się na słowo Macierewicza. Taka to jest różnica.

Kotwy metalowe są mostkami termicznymi, i nie pomogą żadne izolacje, bo łączą ocieplony mur nośny z ramą okienną wystawioną na mróz.

W systemie AD kotw bocznych jest taka sama ilość, a może o jedną więcej na stronę, bo rozstaw jest do 50 cm.

Jak się idzie na skróty, to potem są problemy. Jak naklei się najpierw taśmę rozprężną na okno, to nie wykona się węgarka otynkowanego. Chyba, że taśma pójdzie na goły styropian, ale na to jest tylko 20 minut, na 4,5 mb okna. Najlepiej, jak okno będzie leżeć na ziemi, bo można sobie pomóc nogami. Chęci będą, a wyjdzie jak zwykle. Do tego dwa razy drożej, ale jaka satysfakcja. Sam robiłem bez czyjeś rady.

Co do posadowienia okien tarasowych. Podpory okienne do murów trójwarstwowych, łączą mur nośny z płytą tarasową nad ocieplającym styropianem. Na nich osadza się okna. Przewidywane są trzy na okno dwuskrzydłowe, o nośności 150 kg jedna.

ależ to jest niewielka różnica ;) ba!! ja nie widzę żadnej różnicy ;)

echhh.... i po co ta cała dyskusja? Jak w przypadku Regulusów ;) szanownego Bogdana - już wiemy że system AD ma tylko same zalety i jest o 50 !!!! % tańszy !!!!

Więc szanowni klienci - nie ma co się zastanawiać tylko brać, kupować, nie żałować ;) (tak chyba mówił szeregowiec Dolas w Jak rozpętałem II WŚ )

Różnicy w wyglądzie między stalą a tworzywem nie ma żadnej, ale w przewodzeniu ciepła, to jest. Wystarczy przytrzymać pręt stalowy w piecu, przez kilka minut.

Co do ceny, to system jest 3X !!!! tańszy !!!!, a nie 2X tańszy. Bo prostszy i łatwiejszy w montażu.

Sorry ale zanim cos kupie to musi to przejść badania. Ja na sobie eksperymentować nie będę. Jak będą to się wtedy zastanowię.

Będzie jak Pan zechce, choć w takim przypadku pozostaje zamontować okna w licu muru i to na dyble lub śruby, ale rozumiem, zasady, to zasady :-):-):-).

Wg mnie można zrobić szerszy fundament i stawiać balkony na profilach bazowych zamiast konsoli jbd. Wydaje się to nawet rozsądnym rozwiązaniem.

Natomiast przy montażu w warstwie ocieplenia zwykłe kotwy nie nadają się! Pomyśl jak rozkładają się np. siły przy oknie jednoskrzydłowym! Zwykła kotwa czyli po prostu "blaszka" podda się i okno straci pion! Właśnie by temu zapobiegać podczas montażu w licu muru stosuje się klocki podporowe boczne. A o co oprzesz klocek przy montażu w ociepleniu? O wełnę mineralną?

A co to są profile "bazowe". Powiem Wam, że tylko odpowiedź bwojtka ma jakikolwiek dla mnie sens choć i tak nie odpowiedział na wszystkie moje wątpliwości. Odpowiedź o kotwach bocznych zupełnie mnie satysfakcjonuje i jest tu racja.

Dalej nie rozumiem niestety wywodu Krzysztofa o tym że mamy mało czasu na przyklejenie taśmy rozprężnej na styropian. A jak się to robi? Po co więcej czasu? Jak to robią Ci co jednak wstawiają węgarek na taśmę rozprężną? W czym problem. Panowie to forum również czytają laicy którz nigdy nie widzieli montażu na żywo i mają pojęcie o tym tylko z tego forum.

rozumiemy laików i staramy się im pomóc jak tylko można ale... ale też pewnego lenistwa z ich strony pojąć czasem nie sposób. Na stronie o kotwach AD są zdjęcia, jest jakaś tam opisówka co i jak oni tam dłubią, u mnie masz fotki z różnych montaży i też opisówkę, u Fin-a też znajdziesz to i owo - obraz czasem łatwiej przemawia od słów - może warto poszlajać się po sieci ?

A profile bazowe to takie specjalne "cuś" by okno postawić na chudziaku zanim powstaną wylewki - bo na wylewkach stawiać się nie powinno ( nie wolno ) - zdjęcia masz u mnie ale też jest googlarka :)

Sorry ale zanim cos kupie to musi to przejść badania. Ja na sobie eksperymentować nie będę. Jak będą to się wtedy zastanowię.

Papier będzie. Ale jest to poważna sprawa. Rysunki, dokumentacja, tłumaczenia, komisje, badania, a czas leci. Teraz trzeba zamontować okna w licu muru, tradycyjnie, a później można wymienić na podpory AD. Dom buduje się na 30-50 lat, więc czas jest.

Dalej nie rozumiem niestety wywodu Krzysztofa o tym że mamy mało czasu na przyklejenie taśmy rozprężnej na styropian. A jak się to robi? Po co więcej czasu? Jak to robią Ci co jednak wstawiają węgarek na taśmę rozprężną? W czym problem. Panowie to forum również czytają laicy którz nigdy nie widzieli montażu na żywo i mają pojęcie o tym tylko z tego forum.

Ci co mówią, że wstawiają węgarek na taśmę rozprężną, to są chyba od Kaczyńskiego. Łatwo mówią, a nie mają pojęcia o wykonaniu tego. Jak się nie chce słuchać dobrych rad, to trzeba się uczyć na własnej kieszeni. Kupić taśmę rozprężną, nakleić na jedną ramę okienną, i przykleić otynkowany węgarek. Jak się nie uda, trzeba zerwać starą taśmę i nakleić nową. Do skutku, a jest bardzo droga. Gwarantuje, że wyjdzie jak zawsze. Przy właściwej technologi, montaż taśmy rozprężnej to jest 5 minut.