jareko 25.08.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 mówię o elewacji Arturo - elewacja jest konieczna przed zastosowaniem AD - przynajmniej tak on twierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.08.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Dla prostoty wykonania, ocieplenie murów jest tym kluczem. Proszę się zastanowić. Ocieplenie ze styropianu, z wykonanym i otynkowanym węgarkiem, z podcięciem skośnym przy murze. Na wewnętrzną stronę węgarka naklejamy taśmę rozprężną i dosuwamy okna do taśmy. Poziomujemy podkładkami i mocujemy kotwy pionowe. Pianka PUR głęboko przy węgarku i w skosach przy murze. Każdy ruch jest prosty, bez kombinacji. Okno z zewnątrz jest na gotowo. Nie ma nic prostszego. Dzisiaj wszystkie elementy budowlane, są wykonane z dokładnością do 1 mm. Więc ich montaż jest do 5 mm. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska bez cytatu w sąsiednich postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ....Dzisiaj wszystkie elementy budowlane, są wykonane z dokładnością do 1 mm. Więc ich montaż jest do 5 mm.CO ??? jejku, kolego - o czym ty mówisz? Nawet płyty styropianowe nie mają dokładności 1 mm, ba !!! nawet +- 1mm czyli w sumie 2mm. Poroterm trzyma też takie dokładności? Jejku, ty chyba nawet nie z Marsa ale z Księżyca jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.08.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Narysować można wszystko ale realia naszego budowania są takie jakie są. Za jakość i dokładność wykonania murów i elewacji trzeba płacić i to słono płacić - a Twój system montażu skuch nie darowuje. Twoje wymagania co do przygotowania można porównać do wykonania ściany 3W z klinkieru - uwierz mi na słowo - wśród wszystkich swoich montaży tylko dwa - powtórzę - DWA razy ściany zostały wykonane idealnie i pięknie to wygląda. Jeden dom przed a drugi za Poznaniem. Reszta - pożal się Boże imitacja ściany z klinkieru, i by okna były na tej samej wysokości w jednym ościeżnica wystaje 3 cm ale już w sąsiednim 5mm. Żałosne - niestety żałosne Mnie do tego systemu nie przekonałeś w ani jednym punkcie. Na litość Boską. System AD, ma tolerancję montażu + - 1cm, ale dzisiaj w tej tolerancji buduje się. Materiały są coraz lepsze, i narzędzia są coraz lepsze. Linia laseru wyznacza poziom do 5mm. Tu na forum ktoś kupił urządzenie do cięcia styropianu, i były zdjęcia dopasowanych płyt ocieplenia. Odrobina chęci, i wszystko idzie po myśli i ze smakiem. Piszę, że okno ma być węższe i niższe od otworu w murze nośnym o 3-4 cm, tylko dlatego, żeby zminimalizować obróbkę tynkarską wewnątrz. Po za tym, tynk trzymający się mocno framugi, wchodzi w zamek listwy przyokiennej z uszczelką, i razem z kotwami trzymają okno "wespół", jako jeden zespół. To wszystko trzeba przemyśleć na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.08.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 czytasz me słowa a jednak nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.08.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 CO ??? jejku, kolego - o czym ty mówisz? Nawet płyty styropianowe nie mają dokładności 1 mm, ba !!! nawet +- 1mm czyli w sumie 2mm. Poroterm trzyma też takie dokładności? Jejku, ty chyba nawet nie z Marsa ale z Księżyca jesteś Płyty styropianowe nie trzymają wymiaru. Zgadzam się. Ale to cała partia jest krótsza o 5 mm, a nie poszczególne płyty. Jak maszyna tnie cegły, to z tej partii, wszystkie względem siebie są równe. I to jest najważniejsze. Minęły czasy ręcznego formowania cegieł. Tak jak podpory wychodzą z formy, tak elementy stalowe z wykrojników i wyginaków, a to już dokładność 0,1 mm. Jedyną ręczną robotę widzę w murowaniu, ale i tu zaprawy są cienkościenne, to i przesunięcia małe. Więc nie wiem kto jest z Księżyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.08.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Krzysztof a możesz napisać dlaczego według Ciebie okien w systemie JB-D nie da się zapianować równie dobrze jak AD? Bo dla mnie nie widzę różnicy poza zastosowanymi materiałami na kotwy. Twoje mają mniej regulacji co chyba nie jest na plus. Poproszę o wyjaśnienie dla laika bo wierzcie oglądam oba systemy i nie rozumiem. Czy w systemie JB-D nie można zrobić tak, że po zamontowaniu kotew, mocuje się dookoła okna opaski ze styropianu, pianuje się toto od wewnątrz (jest przecież swobodny dostęp) po wyschnięciu piany tynkuje się od środka a z zewnątrz przykleja taśmy rozprężne i na to dokleja drugą warstwę styropianu tak aby tworzyła węgarek? Co w tym złego? A ciekawi mnie jeszcze (bo takie opaski widziałem, ze robi jareko) jak potem do tego wyrównuje się styropian, jeżeli ma być położona tylko jedna warstwa płyt? Powiedzmy opaska ma grubość 8 cm a ściana obłożona płytą 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.08.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Wtedy przykleja sie docelowa płytę. Pianuje styk z oknem. Później dokłeja węgarek. Szybko. Bez konieczności wykonania elewacji przed montażem okien i to bardzo dokładnie-już o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.08.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) czytasz me słowa a jednak nie rozumiesz Staram się zrozumieć, ale jestem starej daty, i myślę wolniej, ale dokładnie. Rzeczywiście, pustaki POROTERM mogą mieć większą tolerancję wykonania, ale po masie surowca, widać dokładny przemiał w młynach kulowych, jak przy ceramice stołowej. Może trochę popłynąć w piecu, ale teraz Firma chwali się szlifowaniem, po każdym paleniu. Z dokładnością nie powinno być problemów. Chodzi o murowanie domów dla ludzi, a nie chlewów i obór. Trzeba równać w górę, a nie w dół. Dlatego na każdej budowie powinna być przecinarka do ceramiki i styropianu. Są to nieduże wydatki, a ułatwiają pracę i podnoszą wygląd wykonania, za który można uzyskać następną rekomendację. Krzysztof a możesz napisać dlaczego według Ciebie okien w systemie JB-D nie da się zapianować równie dobrze jak AD? Bo dla mnie nie widzę różnicy poza zastosowanymi materiałami na kotwy. Twoje mają mniej regulacji co chyba nie jest na plus. Poproszę o wyjaśnienie dla laika bo wierzcie oglądam oba systemy i nie rozumiem. Czy w systemie JB-D nie można zrobić tak, że po zamontowaniu kotew, mocuje się dookoła okna opaski ze styropianu, pianuje się toto od wewnątrz (jest przecież swobodny dostęp) po wyschnięciu piany tynkuje się od środka a z zewnątrz przykleja taśmy rozprężne i na to dokleja drugą warstwę styropianu tak aby tworzyła węgarek? Co w tym złego? A ciekawi mnie jeszcze (bo takie opaski widziałem, ze robi jareko) jak potem do tego wyrównuje się styropian, jeżeli ma być położona tylko jedna warstwa płyt? Powiedzmy opaska ma grubość 8 cm a ściana obłożona płytą 20cm? Nie ma nic złego, poza pracą i jeszcze raz pracą. Druga firma która będzie robić ocieplenie budynku, zamiast to zrobić szybko, zajmie się karkołomną kombinacją wykonania węgarka, jego uszczelnienia, maskowaniem okna i tynkowaniem na styk z ramą okienną. Co dla jednych jest ułatwieniem, to dla drugich utrudnieniem. A to kosztuje niemałe pieniądze i czasu. Na pewno dwa razy dłuższego, tylko nikt tego czasu nie mierzy. Nie chce mierzyć, bo jest praca. A ja chcę to odwrócić. O stalowych mostkach termicznych w oknach energooszczędnych nie wspomnę. No i jeszcze różnica w tynku wewnętrznym, położonym na folię paroszczelną. Tynk jest oderwany całkowicie od podłoża. Gdyby to wiedziała trąba powietrzna, strach pomyśleć. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska multi-cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.08.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Po pierwsze logiczną kolejnością jest wykonanie najpierw prac mokrych wewnątrz a dopiero potem ocieplenia. Ty starasz się podejść od d...y strony wmawiając przy tym, że to jest właściwa kolejność. Najwyraźniej nie masz doświadczenia z realiami budowy pisząc tutaj o tolerancji wymiarów. Myślę, że tak na prawdę koszt wykonania montażu twoim sposobem będzie w efekcie droższy niż krytykowany przez ciebie. Potencjalne "miny" w twoim sposobie doprowadzić mogą to osiwienia niejednego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.08.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Wtedy przykleja sie docelowa płytę. Pianuje styk z oknem. Później dokłeja węgarek. Szybko. Bez konieczności wykonania elewacji przed montażem okien i to bardzo dokładnie-już o tym pisałem. Dokładniej. Kto to ma robić? I jak? Pianuje styk z oknem. Wcześniej trzeba je zamaskować, piana jest chwytliwa, trudno ją usunąć. Później dokleja szybko węgarek. Rozumie że węgarek nachodzi na ramę okienną, a gdzie taśma rozprężna? Kolorowa rama okienna na słońcu wydłuża się o 1 cm na 1 mb. Gdzie to ukryć? w kapeluszu? Pytania bez odpowiedzi, a stwierdzenia proste jak świński ogon. Tylko on jest zakręcony. Łatwo jest chwycić go w rękę naciągnąć i pokazać,że jest prosto i łatwo. "...i to bardzo dokładnie-już o tym pisałem". Słowa, słowa bez pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.08.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 raaaany nie pogrążaj się, a jak to zrobić to zamiast siedzieć przed komputerem swoją reklamę prowadząc pojedź w teren, popatrz jak ociepla się domy, ucz się zamiast głupoty tu wypisywać.Już ci napisałem, twoja postawa tutaj jest tylko antyreklamą systemu AD. Skoro taki laik bierze się za reklamowanie jakiegokolwiek produktu, co chwila udowadnia swoją niewiedzę powoduje, że zaufanie do produktu malejeMarketingu też powinieneś nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.08.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Po pierwsze logiczną kolejnością jest wykonanie najpierw prac mokrych wewnątrz a dopiero potem ocieplenia. Ty starasz się podejść od d...y strony wmawiając przy tym, że to jest właściwa kolejność. Najwyraźniej nie masz doświadczenia z realiami budowy pisząc tutaj o tolerancji wymiarów. Myślę, że tak na prawdę koszt wykonania montażu twoim sposobem będzie w efekcie droższy niż krytykowany przez ciebie. Potencjalne "miny" w twoim sposobie doprowadzić mogą to osiwienia niejednego inwestora. A komu przeszkadza wykonanie najpierw prac mokrych wewnątrz a dopiero potem ocieplenia? Mnie nie, jestem za, a nawet NIE przeciw. Tylko okna montowane w warstwie ocieplenia, muszą tą warstwę mieć, a przynajmniej 0,5 metrowy pas wokół okna, w przeciwnym wypadku, tworzy się drogą kombinację, która nie daje gwarancji szczelności. To jest udokumentowane. Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B, a nie jestem za a nawet przeciw. Tu nie ma siwizny inwestora. W Polsce, tysiące okien miesięcznie, jest montowanych w licu muru nośnego, bez mała na styk z nim, i to jest dobrze? Tam inwestorzy nie siwieją, bo są nieświadomi. Dlatego tutaj rozmawiamy, żeby ustalić na lata najlepszy system montażu okien w ociepleniu. Nie możemy sobie skakać do oczu, bo nic nie rozwiążemy. Ja wskazuję błędy, ktoś albo tłumaczy to rozwiązanie, albo pyta jak to zrobić. Wówczas do czegoś można dojść. raaaany nie pogrążaj się, a jak to zrobić to zamiast siedzieć przed komputerem swoją reklamę prowadząc pojedź w teren, popatrz jak ociepla się domy, ucz się zamiast głupoty tu wypisywać. Już ci napisałem, twoja postawa tutaj jest tylko antyreklamą systemu AD. Skoro taki laik bierze się za reklamowanie jakiegokolwiek produktu, co chwila udowadnia swoją niewiedzę powoduje, że zaufanie do produktu maleje Marketingu też powinieneś nauczyć Ja się reklamą nie zajmuję. Pokazuję tylko błędy. To może Pan by się wziął za moją reklamę, tylko ja na skróty nie idę, bo to jest dużo dalej. W systemie AD, jest miejsce na przyrost długości ramy kolorowej, a nie dowiedziałem się jak jest systemie Jareko. A to jest duży problem. Przy szerokości okna 2 mb. to są 2cm. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska multi-cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Krzysztof nie żebym był fanem jareko ani Twoim przeciwnikiem ale ja nie widzę nic złego w przyklejeniu opaski wokół okna, zapianowaniu jej. Domyślam się, że węgarek to sobie doklejam jak piana pomiędzy opaską zwiąże? Czyli kleję węgarek na opaskę. Węgarek wystaje ileś tam (no właśnie ile) na ramę okna i zanim go przykleję daję taśmę rozprężną. Choć jak już wspomniał jareko w przypadku ocieplenia styropianem dawanie tej taśmy jest mocno wątpliwe. A swoją drogą jak nastąpi rozszerzenie okna szerokosci 2m o 2cm to co się dzieje z taką taśmą? Przecież jest przyklejona i do okna i do styropianu. Przy przesunięciu 1cm w kierunku bocznym to z taśmy powinny zostać strzępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Tutaj są dwa błędy, a nawet trzy. W tym przypadku nakleja się taśmę na okno (4,5mb) i szybko dokleja węgarek. Czas taśmy 20 minut, czas schnięcia węgarka? Jest to 4,5 mb. Ile osób ma to trzymać i jak długo. Można robić kawałkami po 1mb. Jak będzie wyglądać połączenie? Po za tym, taśma przylega do nie zabezpieczonego styropianu, trzeba to zatynkować łącznie z taśmą. Tynki zewnętrzne są cienkie, 2-3 mm, na taśmie będą się wykruszać. Jak to będzie wyglądać? same problemy. W takim wykonaniu taśma jest zbędna. A powinna być, bo jest styropian, który nie ustępuje. Przy przesunięciu taśmy o 1 cm, w szczelinie 1cm, jest skręcenie 45 stopni, to nie jest dużo. Trzeba pamiętać, że luz założony między węgarkiem styropianowym, a ramą to 1 cm. Inaczej postępuje się przy ociepleniu wełną mineralną. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska bez cytatu w sąsiednich postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.08.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) 1) Przyjrzyj się jeszcze raz zdjęciom (strona wcześniej), ze szczególnym uwzględniem krawędzi styropianu i wypłenienia szczeliny taśma rozprężną2) przeczytaj instrukcję obsługi pistoletowego kleju do montażu styropianu3) pojedź na jakąkolwiek budowę i sprawdź wymiary otworów tego samego "typu", weź sznurek i sprawdź liniowość ściany - padnie pomysł zrobienia na gotowo opaski 0,5 m wokół okna gdyż nie gwarantuje późniejszej jednolitej płaszczyzny elewacji4) doucz się w podstawowych rzeczach związanych z fizyką budowli jak i samego budowania5) doucz się podstawowych wiadomości dotyczących okien zarówno drewnianych jak i PVC - przyłapany zostałeś na kolejnej niewiedzy czy wręcz jawnej manipulacji - okno kolorowe 2,0 mb ma przyrost ok 3-3.3 mm a nie 20 mm Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez jareko bład - piana zastąpiona taśmą rozprężną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.08.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Na tych zdjęciach nic nie widać. Czy ten ciemny pas między ramą okienną a styropianem, to taśma rozprężna?, bo chyba nie piana PUR, tak jak piszesz. Ile wydłuża się rama okienna kolorowa, to najlepiej zmierzyć i wystawić ją na słońce. Przyrost długości przy 100 stopniach, dla PVC to 1% a nie 0,15%, tyle to może wynosi dla kształtownika stalowego, który jest w środku. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska bez cytatu w sąsiednich postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.08.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 to nawet konstrukcji okna dokładnie nie znasz oraaaany, kto cie tu wpuścił Jak system AD jest tak opracowany jak Twoja wiedza to współczuje dziękuję za wychwycenie błędu w tekście - poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 26.08.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 ... Kolorowa rama okienna na słońcu wydłuża się o 1 cm na 1 mb. ...... Padłem...... ze śmiechu. Krzysztof - po co piszesz takie głupoty, tylko pogarszasz własną sytuację. I w każdej wypowiedzi nie pisz o swym "doskonałym" systemie (bo taki nie jest). I jak pisał "przedpisiec" ( <-- spodobało mi się to słowo ) ten wątek brzmi montaż w warstwie ocieplenia - jak to zrobić dobrze". Chcesz się reklamować to zapłać za reklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 26.08.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 gdzie w okolicach warszawy mozna kupic kotwy jbd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts