jareko 29.08.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 biorąc pod uwagę faktyczną rozszerzalność profila ze stalą, zupełnie inna niż tutaj kreuje Krzysztof, spokojnie wytrzyma, a jeśli nawet ci puści to masz jeszcze uszczelkę w tej listwie - pojedź sobie do składu budowlanego, weź taką listwę w rękę przyjrzyj się jej dokładnie - zrozumiesz dlaczego nie musisz się obawiać Ale i tak, skoro nie masz zaufania do tego rozwiązania masz taśmę rozprężną 10/2, większej nie trzeba. Nie wiem jaki dystans miał na myśli kolega Test, w cenie 1,- PLN/1mb - może zdradzi ci ten sekret na priv, a może tutaj. Wtedy wogóle nie ma problemu. Zresztą ja nie widzę żadnych problemów gdy masz do czynienia z ekipą od ociepleń co ma głowę na karku. Nawet nie wiesz jakie cudeńka co poniektóre potrafią wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 oto jak można pięknie przygotować ścianę pod montaż. Ocieplenie wełną, zakryte w obrębie okna styropianem, węgarek wysunięty zgodnie z moimi zaleceniami, miejsce między oknem a węgarkiem wypełni taśma rozprężna, i będzie super. Za jakiś czas pojawią się zdjęcia z tego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 29.08.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 bwojtek - Jaki filmik jaki filmik coś przeoczyłem? Mnie się wydaje, że najbardziej profesjonalne to chyba ta listwa dylatacyjna tylko co z tym klejeniem jej do ościeżnicy, gdzie tu miejsce na ruchy ościeżnicy pod wpływem zmian temperatur? Z drugiej strony jak jej nie przykleić to powstanie szczelina i dupa.Pomysł Krzysztofa byłby ok gdyby nie to, że wybudowałem tylko jeden dom i wiem że dokładność budowlańców to jest +/- 3cm. Możemy sobie teoretyzować że "płacę wymagam" ale realia polskie to realia i już. Krzysztof a jak ekipa od ocieplenia źle zrobi ten otwór to co? Wiesz, że otynkowanej ściany nie można poprawić fragmentami? Trzeba cały tynk na CAŁEJ ścianie nanieść na nowo! bo inaczej będzie widać różnicę w baranku korniku czy kto co tam ma. Dla mnie sposób jareko jest lepszy. Pozostaje tylko rozwiązanie jak otynkować węgarek przy ościeżnicy bo rzeczywiście stosowanie drugiej taśmy rozprężnej moim zdaniem to za droga impreza. Co to znaczy +/-3cm, przy elementach budowlanych +/- 1mm, czy dotyczy to otworów okiennych? Okna są robione indywidualnie do każdego otworu. Węgarki na górę i boki po 5 cm +/- 0,5 cm na stronę. Okno jest spasowane z luzem 2 cm na stronę i można je dopasować swobodnie do sknoconego węgarka, przesuwając na boki. Ale jeżeli węgarki będą z tolerancją +/- 3cm, to będzie problem, ale nie większy niż wykonanie węgarków z taśmą rozprężną po osadzeniu okien w opaskach. Wątpię, że uda Ci się dobrze to zrobić. Taśma daje szansę na 20 min tylko raz, a jest droga i wymaga poszanowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 raaany, Krzysztof, przestań już. Pojedź na jakąkolwiek budowę - zrozumiesz A jak nie rozumiesz tego co inni ci tu piszą... a zresztą, promuj to swoje AD Pięknie będzie wyglądać chałupa jak każde okno zrobisz pod faktyczny jego wymiar - tolerancję =_ 1 mm w buty możesz sobie wsadzić a jeszcze lepiej narysować - papier cierpliwy, wszystko zniesie. Jesteś totalnie niereformowalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 29.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 raaany, Krzysztof, przestań już. Pojedź na jakąkolwiek budowę - zrozumiesz A jak nie rozumiesz tego co inni ci tu piszą... a zresztą, promuj to swoje AD Pięknie będzie wyglądać chałupa jak każde okno zrobisz pod faktyczny jego wymiar - tolerancję =_ 1 mm w buty możesz sobie wsadzić a jeszcze lepiej narysować - papier cierpliwy, wszystko zniesie. Jesteś totalnie niereformowalny Mylisz pojęcia. Tolerancja wykonania elementów budowlanych, nie jest równa tolerancji wykonania budowy. Na dzień dzisiejszy, elementy budowlane, ( pustak silikatowy, beton komórkowy) są w tolerancji wykonania +/- 1mm, a pustaki ceramiczne +/- 2mm. Otwory okienne na pewno można wykonać w tolerancji +/- 1 cm. Zaprawy w pionie się nie daje, elementy idą na styk. W poziomie na tynk cienkowarstwowy, lub ostatnio na PUR. Na długość elementy są cięte piłami widiowymi w tolerancji +/- 2 mm. To są fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.08.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Krzysztof wszystko można tylko powtarzam co zrobisz jak ekipa to spieprzy. Wyobrażasz sobie naprawę takiej elewacji? Oczywiście można powiedzieć, że sąd komornik itp ale ja do dziś nie odzyskałem kary 100 tys za nie dokończenie budowy w terminie i żaden prawnik się tego nie chce podjąć bo właściciel firmy nie ma żadnego majątku. To taki off top przy okazji Jareko okno w poprzednim poście ładniutkie ale jak będziesz robił montaż w ścianie 2W a nie 3W to daj znać. Tutaj podajesz akurat przykład jaki lansuje Krzysztof czyli najpierw węgarek a potem okno ale rozumiem, że w ścianie 3W to jest zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 To są fakty. To są pobożne życzenia. Wypisujesz co chwilę stek bzdur i z uporem maniaka wmawiasz wszystkim, że tylko ty masz rację. Nie wydaje się tobie dziwne, że zarówno "praktycy" i "praktycy-teoretycy" okienni mają odmienne zdanie niż ty? Ja chętnie zastosuję tańszy 3x system niż JBD i w ramach chorobliwej, niepohamowanej chęci zysku skasuję klienta jak za JBD Ale najpierw muszę w ten system uwierzyć i dostać jakieś "papiery" czego domagam się bezskutecznie od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 fakty? Jesteś ich czytelnikiem? Fakty są takie, że tolerancja na budowie to pojęcie nie istniejące w Polsce. Zgodnie z zasadą, że metr to nie milimetr Miałem kilka budów gdzie ekipy były dobre, ba !!! bardzo dobre - w opinii Inwestora. Jak rzuciło się promień lasera wyszło że zgodnie z Twoją zasadą każde okno miałoby inną wysokość, parapety zewnętrzne w takim domu wyglądałyby tak jakby żmija się po nich przespacerowała w efekcie złamała kręgosłup Piszesz tu o wykonaniu elewacji przed wstawieniem okien - OK. Nie przeczę że ułatwiłoby to nam pracę, uprościło. Tylko widzisz, taka elewacja wymaga dokładności jakiej u nas nie doświadczysz a jak chcesz doświadczysz to twoje 50% oszczędności na montażu w warstwie ocieplenia zeżre i to wielokrotnie ekipa co perfekcyjne ci wymuruje ściany i położy ocieplenie. Na mojej stronie masz tylko dwa domy z elewacja klinkierową zrobioną pod moje dyktando i zrobioną PERFEKCYJNIE !!! Oba domy w okolic Poznania (może to o czymś świadczy ? nie wiem) Reszty zdjęć nie publikuję bo to antyreklama tych co wykonali budynek. A ty - szczerze mówiąc - wymagasz cudów jakim nie sprosta 99% murarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.08.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 bwojtek - Jaki filmik jaki filmik coś przeoczyłem? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4870331#post4870331 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 ...Jareko okno w poprzednim poście ładniutkie ale jak będziesz robił montaż w ścianie 2W a nie 3W to daj znać. Tutaj podajesz akurat przykład jaki lansuje Krzysztof czyli najpierw węgarek a potem okno ale rozumiem, że w ścianie 3W to jest zrozumiałe. W ścianie 3W z ścianą osłonową wykonaną z klinkieru to jedyna estetyczna skuteczna metoda montażu. Ale już w ścianie jednowarstwowej czy 3W gdzie ściana zewnętrzna nie ma węgarka ( a buduje się takie, buduje) to już zamiast taśmy rozprężnej idzie folia paroprzepuszcalna (mówimy cały czas o zewnętrzu ) Bitter - moja strona zawiera sporo zdjęć z różnych realizacji na JB-D - pooglądaj sobie dokładnie. Jak klikniesz na zdjęcie - otworzy ci się w nowym oknie na cały ekran, zobaczysz to czego może nie można dostrzec na miniaturkach, polecam ci zdjęcia z montaży pod i za Poznaniem, w ścianie 3W z klinkieru Może na Facebooku zacznę zamieszczać jeszcze więcej zdjęć, na stronie robi się niezły bajzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 29.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Zresztą ja nie widzę żadnych problemów gdy masz do czynienia z ekipą od ociepleń co ma głowę na karku. Nawet nie wiesz jakie cudeńka co poniektóre potrafią wykonać Już teraz to nie wiem, wszyscy pieprzą, czy robią cudeńka. Gdzie jest ta prawda. Domy się buduje jak z klocków LEGO, i wszystkie są krzywe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Domy się buduje jak z klocków LEGO, i wszystkie są krzywe? Nie buduje się z LEGO i może właśnie dlatego wszystkie są krzywe? Masz dom kolego? A może mieszkanie? Przyłóż proszę poziomicę gdzieniegdzie... Rzuć linię niwelatorem laserowym... Pomierz to i owo i zastanów się nad tym co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.08.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Już teraz to nie wiem, wszyscy pieprzą, czy robią cudeńka. ...Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? Nawet nie wiesz jakie cudeńka co poniektóre potrafią wykonać i jeszcze siebie zacytuję Tylko widzisz, taka elewacja wymaga dokładności jakiej u nas nie doświadczysz a jak chcesz doświadczysz to twoje 50% oszczędności na montażu w warstwie ocieplenia zeżre i to wielokrotnie ekipa co perfekcyjne ci wymuruje ściany i położy ocieplenie. i tak jak ci bwojtek doradził, jak nie masz kup 2 metrową łatę i przyłóż do ściany w swoim mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maracchio 29.08.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Podpory AD dla murów trójwarstwowych, muszą się oprzeć ze strony zewnętrznej na płycie tarasowej lub wejściowej, wewnątrz na wylewce podłogowej. Warunek : równy poziom. A co zrobić kiedy płyty tarasowej/wejściowej nie ma albo poziomy nie są równe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nie buduje się z LEGO i może właśnie dlatego wszystkie są krzywe? Masz dom kolego? A może mieszkanie? Przyłóż proszę poziomicę gdzieniegdzie... Rzuć linię niwelatorem laserowym... Pomierz to i owo i zastanów się nad tym co piszesz. Cz Ty wiesz co piszesz? Wcześniej mur stawiało się z cegieł o wymiarze 24x12x6 cm, z obustronną zaprawą, dzisiaj z niektórych elementów o wymiarach 60x40x24 cm, bez zaprawy pionowej na wpust, na cienkiej zaprawie poziomej. Będzie różnica w tolerancji wykonania, ale co raz mniejsza, a nie większa. Jak wykonać krzywiznę na długości bloczka 60 cm ? Mając niwelator laserowy, zamykający cały obwód budynku, robić błędy powyżej +/- 1 cm. O pionie nie wspomnę. Wokoło są coraz lepiej i staranniej wykonane budowy. Za nieduże pieniądze, można kupić przecinarkę do styropianu i pustaków, a nie walić młotkiem murarskim w bloczek. Samych kielni jest sto rodzai, głowa mała, a wybierać można we wszystkim, od gwoździa po papę. A i ludzie są bardziej świadomi, i wiedzą co czym się je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A co zrobić kiedy płyty tarasowej/wejściowej nie ma albo poziomy nie są równe? Płyta wejściowa musi być zawsze, a i taras jak nazwa wskazuje, jeżeli będzie drewniany, to na słupach betonowych musi leżeć. Ponieważ drzwi tarasowe są duże i ciężkie, i po progu się chodzi, trzeba zrobić dodatkowy fundament, zaraz za ociepleniem. Poziomy trzeba równać względem pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.08.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Cz Ty wiesz co piszesz? Dokładnie wiem co piszę. Na pewno zgodzą się ze mną wszyscy mający na co dzień kontakt z budowami na żywo a nie tylko na papierze. Natomiast ty teoretyzujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.08.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Krzysztof wszystko można tylko powtarzam co zrobisz jak ekipa to spieprzy. Wyobrażasz sobie naprawę takiej elewacji? Oczywiście można powiedzieć, że sąd komornik itp ale ja do dziś nie odzyskałem kary 100 tys za nie dokończenie budowy w terminie i żaden prawnik się tego nie chce podjąć bo właściciel firmy nie ma żadnego majątku. To taki off top przy okazji ;-)Jareko okno w poprzednim poście ładniutkie ale jak będziesz robił montaż w ścianie 2W a nie 3W to daj znać. Tutaj podajesz akurat przykład jaki lansuje Krzysztof czyli najpierw węgarek a potem okno ale rozumiem, że w ścianie 3W to jest zrozumiałe. Bitter, ja Ciebie nie rozumiem. Z jednej strony, piszesz, że nie znajdziesz dobrej ekipy, która zrobi proste rzeczy ale dokładnie. Szukasz obejść i masz nadzieję, że gorsza i tańsza ekipa, zrobi skomplikowane rzeczy. Nie ma tu logiki i sensu. Roztrząsasz prostą sprawę osadzenia okien w ociepleniu w szczegółach, których ludzie z ulicy dobrze nie zrobią. Na dom składa się 1000 takich problemów, jak będziesz szedł krętą drogą, słuchał doradców, a nie własnego nosa. Lepiej i taniej jest obwarować umowę z dobrą firmą i być obecnym na budowie, niż zlecając skomplikowane rzeczy nie wiadomo jakiej firmie. Co do terminu wykonania budowy i kar, to jest to sprawa umowna. Osobiście wiem, że jedna i druga strona chciałaby jak najszybciej, Ale jakość nie idzie w parze z terminem. Poślizgi są zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ble.. ble... ble... czekamy na kolejne rewelacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 31.08.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 fakty? Piszesz tu o wykonaniu elewacji przed wstawieniem okien - OK. Nie przeczę że ułatwiłoby to nam pracę, uprościło. Tylko widzisz, taka elewacja wymaga dokładności jakiej u nas nie doświadczysz a jak chcesz doświadczysz to twoje 50% oszczędności na montażu w warstwie ocieplenia zeżre i to wielokrotnie ekipa co perfekcyjne ci wymuruje ściany i położy ocieplenie. Na mojej stronie masz tylko dwa domy z elewacja klinkierową zrobioną pod moje dyktando i zrobioną PERFEKCYJNIE !!! Oba domy w okolic Poznania (może to o czymś świadczy ? nie wiem) Reszty zdjęć nie publikuję bo to antyreklama tych co wykonali budynek. A ty - szczerze mówiąc - wymagasz cudów jakim nie sprosta 99% murarzy. W Polsce nie ma problemu złego wykonania budynku, jest problem słabego i nieświadomego nadzoru budowlanego. 90% domów budowanych (a może i więcej) w systemie 2W, ma okna montowane z licem muru nośnego. Przy małym węgarku, braku taśmy rozprężnej, dochodzi do miejscowego połączenia tynku zewnętrznego z murem wewnętrznym. O tym się nie pisze, ale w tym miejscu, popełnia się najwięcej skrótów i błędów budowlanych. Tu jest najwięcej strat ciepła, które ucieka kominem i oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts