Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OBLICZ i dopiero później strasz innych, że przez cały sezon grzewczy będą musieli wydać 1 grosz więcej bo zamiast AD wykorzystali JB-D .Do obliczeń bierzesz CAŁE miejsce łączenia a nie tylko najgorsze. Przy liniowym obwodzie okna O-34 wynoszącym 5,8 mb liniowo kotwy zajmują aż ;) 0,49 mb !!!. Mało tego, ta przeklinana przez Ciebie stalowa kotwa nie styka się z otoczeniem !!! Jest cofnięta zarówno względem ościeżnicy jak i elewacji. Tym samym nie możesz przyjąć sobie do obliczeń temperatury kotwy równej temperaturze zewnętrznej - bo jest wyższa

Jareko, nic nie rozumiesz, w mroźny dzień, możesz ubrać się w futro, na głowę włożyć uszatkę, spodnie pikowane, wyjdziesz w kapciach i jesteś chory. Tak jest z oknami w warstwie ocieplenia. Jeżeli to jest prawda co piszesz, że zimne kotwy zajmują 0,49 mb ramy, to przy 10 oknach, masz 4,9 mb mostków termicznych. Jak to się ma do przyszłych domów energooszczędnych ? Te kotwy są cofnięte jak piszesz, ale tylko o 2 cm, ale mają temperaturę muru nośnego, a więc blisko temperatury pokojowej, więc będą pompować ciepło na zewnątrz. Jeżeli mówisz o groszu, to będzie to co minutę, godzinę, dzień i miesiąc, aż zrozumiesz, że w czasach, kiedy mur ocieplamy 30 cm styropianem, nie ma miejsca na żelastwo ocieplone 2 cm poliuretanu.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A skąd to wiesz? bo ja jestem pewny, że jeśli ma to być zrobione dobrze to ściana osłonowa będzie odległa swym wnętrzem od ościeżnicy, to tu będzie luz minimum 10mm a to już wystarcza by pięknie włożyć tam taśmę rozprężną - więc w czym problem?

Stwarzasz problemy tam gdzie nie ma

Gandolf napisał, że daje 15 cm styropianu, i okna są wystawione 15 cm za lico muru nośnego, więc nie ma miejsca na taśmę rozprężną, ale są pomysła.

Gandolf napisał, że daje 15 cm styropianu, i okna są wystawione 15 cm za lico muru nośnego, więc nie ma miejsca na taśmę rozprężną, ale są pomysła.
ha ha Twoja znajomość budowania powala na kolana

Tym bardziej jestem już pewny że ściana osłonowa zostanie odsunięta od ościeżnicy na 10-15 mm

Dawaj dalej. Punktuj ;) Będzie śmieszniej

Jareko, nic nie rozumiesz, w mroźny dzień, możesz ubrać się w futro, na głowę włożyć uszatkę, spodnie pikowane, wyjdziesz w kapciach i jesteś chory. .....
hi hi i co jeszcze? Widzisz, jak jest mróz często na golasa wychodzę z sauny, walę się w śnieg i jakoś chory nie jestem

Twórz więcej opowieści - będzie jeszcze śmieszniej ;)

Przy liniowym obwodzie okna O-34 wynoszącym 5,8 mb liniowo kotwy zajmują aż ;) 0,49 mb !!!.

Mało tego, ta przeklinana przez Ciebie stalowa kotwa nie styka się z otoczeniem !!! Jest cofnięta zarówno względem ościeżnicy jak i elewacji. Tym samym nie możesz przyjąć sobie do obliczeń temperatury kotwy równej temperaturze zewnętrznej - bo jest wyższa.

Jareko, sam to napisałeś. Na litość Boską, bądź poważny i logiczny. Zgadzam się z Tobą, że temperatura kotwy jest wyższa od zewnętrznej, bo ma temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale znajduje się TYLKO 2 cm od muru elewacyjnego, i żadne dokładne piankowania tego nie zmienią. Ponieważ w murach 3W, okna osadzone są 1 cm od muru zewnętrznego, dlatego zastosowanie metalowych konsol i kotw w tym przypadku, powinno być zabronione ustawowo. Nie dosyć, że inwestor został ostrzyżony z pieniędzy, bo kupił futro, to jeszcze stoi na bosaka w śniegu. Nie dla każdego sauna i śnieg to zdrowie, dla kieszeni na pewno nie.

Nie znam :( może zacytujesz ?

Bo chyba nie ten miałeś na myśli ;)

Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie :)

Jareko, co się z Tobą dzieje ? Nawet w tym zdaniu nie masz racji. Kobietom, zawsze łatwiej przychodzi słuchanie niż patrzenie.

naprawdę ? Botter, samo życie, człowiek czyta tekst Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie

Krzysztof, wytłumaczę ci łopatologicznie

To facet woli kobiety takie a nie inne, bo taki jest facet - bezmyślny ;)

Aż ciśnie się na usta - jak ty ;)

Może zamiast toczyć jałowe spory (bo dla nas to bieżąca lektura ale dla poczatkujących to 57 stron z czego klika to niepotrzebne przepychanki) warto stworzyć vademecum znanych systemów montażu okien i wymienić ich wady i zalety oraz krótko opisać na co zwracać uwagę podczas montażu. Krzysztof ma trochę racji ale je wyolbrzymia. Jego system pewnie ma kilka zalet ale niepotrzebnie deprecjonuje tak zaciekle JB-D. Bo choćby mostki w postaci metalowych kotew moim zdaniem są pomijalne zwłaszcza przy grubym ociepleniu. Ja np chcę dać 20cm. Oznacza to że od końcówki kotwy do zimnego powietrza będzie ok 12cm czyli 12 cm styropianu będzie ja chronić - efekt mostka tutaj pomijalny. Jedyny mostek jaki może powstać to styk tej kotwy z zimną ramą i tutaj żaden z nas nie wie czy jest pomijalny czy nie. Czy nie prościej wziąć kamerę zimną najbliższą nocą i to zmierzyć? Mam na myśli kamerę termowizyjną od środka i sprawdzić czy widać punkty zamocowania kotew?

czy nie przesadzasz ?

Zobacz jakie jaja, pośmiać się można przynajmniej - a śmiech to zdrowie - nie sądzisz?

Jareko, tematem są okna w warstwie ocieplenia. Wykazałem, że u Gandolf"a jest prawie 5 mb mostków termicznych, stalowych. Jego wybór. Ale panowie z SFS, zachowali się nie etycznie i pazernie, sprzedając mu dla muru 3W konsole i kotwy JB-D. Ponieważ okna w 3W znajdują się pod ścianą zewnętrzną, to ilość konsol musi być zwiększona ze względu na moment ciężaru, co pogarsza izolacyjność całego okna. Pisałem Gandolf'owi, męska decyzja to demontaż i zwrot konsol, postawienie ściany elewacyjnej i dopiero wtedy zabranie się za osadzenie okien, ale nie w systemie JB-D. Będzie drożej jeżeli to zrobi, ale dwa razy drożej, gdy będzie uparty. Odbije mu się to, gdy UE zacznie podkręcać normy po 2013 roku. Idziemy w kierunku domów pasywnych, i takie rozwiązania nie mogą mieć miejsca.

Krzysztof ma trochę racji ale je wyolbrzymia. Jego system pewnie ma kilka zalet ale niepotrzebnie deprecjonuje tak zaciekle JB-D. Bo choćby mostki w postaci metalowych kotew moim zdaniem są pomijalne zwłaszcza przy grubym ociepleniu. Ja np chcę dać 20cm. Oznacza to że od końcówki kotwy do zimnego powietrza będzie ok 12cm czyli 12 cm styropianu będzie ja chronić - efekt mostka tutaj pomijalny. Jedyny mostek jaki może powstać to styk tej kotwy z zimną ramą i tutaj żaden z nas nie wie czy jest pomijalny czy nie. Czy nie prościej wziąć kamerę zimną najbliższą nocą i to zmierzyć? Mam na myśli kamerę termowizyjną od środka i sprawdzić czy widać punkty zamocowania kotew?

Bitter, uczysz się, ale wolno Ci to idzie. Może jesteś albo za młody, albo za stary. Kamerę termowizyjną musisz ustawić nie od środka, tylko z zewnątrz, jeżeli chcesz wyciągnąć jakieś wnioski. Metalowe kotwy będą miały temperaturę zbliżoną do muru nośnego, ze względu na szybkość przekazywania ciepła. Natomiast rama okienna wystawiona na mróz z zewnątrz, wykaże wpływ kotw, które ją mocują. A jest tego, jak pisze Jareko 5 mb na przeciętny dom. Tego w ogóle nie powinno być dzisiaj. Co do systemów osadzenia okien, to gdybyś poczytał więcej, to do tej pory był tylko jeden słuszny JB-D i pochodne. Dlatego jest ta walka. Sam wiesz po sobie, jak trudno zrozumieć, że inny może mieć rację.

Bitter ja już swoje powiedziałem. Dobrze wykonamy montaż na JBD nie tworzy żadnych mostkow mających jakikolwiek wpływ na realne straty ciepła w bilansie cieplnym domu-nie ma także wpływu na temperatury wnęki okiennej. Żadna kamera nie pokażę tam mostkow. Podnoszone tu powiazanie kotwy ze wzmocnieniem ościeżnicy wogóle nic nie generuje. Elementem łączacym jedna kotwę ze wzmocnieniem sa dwie śruby średnicy 4mm i trzeba nie mieć wyobraźni by pisać ze to generuje mostki. O tym już pisałem nie raz. Powtórze. W bilansie cieplnym domu który jest najważniejszy dla dyrektyw UE nie ma to żadnego wpływu

...Wykazałem, że u Gandolf"a jest prawie 5 mb mostków termicznych, stalowych. Jego wybór. Ale panowie z SFS, zachowali się nie etycznie i pazernie, sprzedając mu dla muru 3W konsole i kotwy JB-D. Ponieważ okna w 3W znajdują się pod ścianą zewnętrzną, to ilość konsol musi być zwiększona ze względu na moment ciężaru, co pogarsza izolacyjność całego okna. Pisałem Gandolf'owi, męska decyzja to demontaż i zwrot konsol, postawienie ściany elewacyjnej i dopiero wtedy zabranie się za osadzenie okien, ale nie w systemie JB-D. Będzie drożej jeżeli to zrobi, ale dwa razy drożej, gdy będzie uparty. Odbije mu się to, gdy UE zacznie podkręcać normy po 2013 roku. Idziemy w kierunku domów pasywnych, i takie rozwiązania nie mogą mieć miejsca.

Nic kolega nie wykazał. Z ostatnich postów bardziej przekonujące są opinie kolegi Jareko.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek jeżeli chodzi o potencjalne straty ciepła. Takie obliczanie strat jest "spod grubego palca". Pisałem, że kotwy bedą opianowane. 2 czy 4 cm to nie 20 ale w tym przypadku tak trzeba. Musi być jakiś kompromis między trwałym montażem a dobrą izolacyjnością. Okno na JB-D jest bardzo stabilne, a przy propozycji montażu kolegi mam duże wątpliwości. Trzy moje okna (nie drzwi balkonowe) mają wymiar 290 szer na ok 210 wys. więc przy 3 szybach ważą stosownie dużo dlatego rozwiązanie montażu kolegi jest nieprzekonujące. Obawiam się, że w ten sposób anlizując można wpaść w paranoję również z innymi elementami domu.

Jak bedę miał czas to wrzucę na forum zdjęcia z dalszego montażu, a później może zdjęcia z kamery dla kolegi Krzysztofa49 może się przekona i dopuści również takie rozwiązanie jako właściwe dla ściany 3W ;).

pozdr