Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bitter ja już swoje powiedziałem. Dobrze wykonamy montaż na JBD nie tworzy żadnych mostkow mających jakikolwiek wpływ na realne straty ciepła w bilansie cieplnym domu-nie ma także wpływu na temperatury wnęki okiennej. Żadna kamera nie pokażę tam mostkow. Podnoszone tu powiazanie kotwy ze wzmocnieniem ościeżnicy wogóle nic nie generuje. Elementem łączacym jedna kotwę ze wzmocnieniem sa dwie śruby średnicy 4mm i trzeba nie mieć wyobraźni by pisać ze to generuje mostki. O tym już pisałem nie raz. Powtórze. W bilansie cieplnym domu który jest najważniejszy dla dyrektyw UE nie ma to żadnego wpływu

Jareko, zastanów się. Dobrze ocieplony mur, ma współczynnik przenikania ciepła 0,15. Rama okienna ze wzmocnieniem stalowym w środku - 1, już 5 x szybciej przewodzi ciepło, i teraz łączymy ją z murem wewnętrznym żelastwem o współczynniku 166. To co to jest, jak nie mostek termiczny ? I tego jest 5 mb na dom. Sam podałeś te liczby. To nie będą wydatki groszowe, jak głosisz publicznie. Dwa wkręty to na jedną kotwę, ale ich będzie około 300 szt na cały dom. Jest to duży problem, i o tym rozmawiamy. Napisałem, że u Gandolf"a w murze 3W, z tymi konsolami i kotwami jest jeszcze gorzej, bo one ciągną zimno z ram okiennych i muru zewnętrznego, z racji osadzenia okien zaraz za murem zewnętrznym. Użycie żelastwa w tym przypadku, nie było przemyślane z głową.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak bedę miał czas to wrzucę na forum zdjęcia z dalszego montażu, a później może zdjęcia z kamery dla kolegi Krzysztofa49 może się przekona i dopuści również takie rozwiązanie jako właściwe dla ściany 3W ;).pozdr

Takie okno nie waży tak dużo, to tylko 200 kg. Zdjęć się nie doczekam, bo trudno przyznać się publicznie do złych decyzji. Ciekawi mnie wykonanie muru elewacyjnego, nie będzie to dobra murarka.

Takie okno nie waży tak dużo, to tylko 200 kg. Zdjęć się nie doczekam, bo trudno przyznać się publicznie do złych decyzji. Ciekawi mnie wykonanie muru elewacyjnego, nie będzie to dobra murarka.

Prorok jakiś czy co?

Ps. Nie zapatruj się w politykę. Wielu Forumowiczów ma jednak w sobie całkiem dużą dozę pokory i potrafią się przyznać do błędów.

Ps2. Mówiłem do Ciebie, Krzysztofie.

Jareko, zastanów się. Dobrze ocieplony mur, ma współczynnik przenikania ciepła 0,15. Rama okienna ze wzmocnieniem stalowym w środku - 1, już 5 x szybciej przewodzi ciepło, i teraz łączymy ją z murem wewnętrznym żelastwem o współczynniku 166. To co to jest, jak nie mostek termiczny ? I tego jest 5 mb na dom. Sam podałeś te liczby. To nie będą wydatki groszowe, jak głosisz publicznie. Dwa wkręty to na jedną kotwę, ale ich będzie około 300 szt na cały dom. Jest to duży problem, i o tym rozmawiamy. Napisałem, że u Gandolf"a w murze 3W, z tymi konsolami i kotwami jest jeszcze gorzej, bo one ciągną zimno z ram okiennych i muru zewnętrznego, z racji osadzenia okien zaraz za murem zewnętrznym. Użycie żelastwa w tym przypadku, nie było przemyślane z głową.
jesteś już śmieszny

5 mb ? dokładniej 4,9 mb kotew przy 58 mb obwodu okien. Wartość pomijalna

Dlaczego? Bo źle przyjmujesz założenie, że do obliczeń przyjmuje się tylko najgorsze miejsce, przyjmuje się CAŁOŚĆ, i te dobre i te złe miejsca.

Czyli masz ok 8% obwodu przypadającego na kotwy, gdzie nie masz bezpośredniego połączenia z ociepleniem co nie oznacza, że kotwa nie jest ocieplona - co wykazał ci już każdy z nas, nawet sam Inwestor.

300 śrub to powierzchnia około 37 cm (!!!) kw, czyli przy 10 oknach o-35 powierzchnia ościeżnicy stykającej się z wypełnieniem pianą to ok.4,65 mkw czyli 46.400 cmkw !!!! - co to jest? Powiem ci co - g....ucio. Żadna realna proporcja mająca jakikolwiek wpływ na cokolwiek

Żaden argument merytoryczny do Ciebie nie przemówi. Przyjmuje się, że straty ciepła generowane przez okna to 20-40% ogólnych strat ciepła domu. Czyli takie duperele które nawet w świetle Twych słów są ponoć tragiczne, nie mają jakiegokolwiek przełożenia na wzrost kosztów ogrzewania

Nie ważne. Tworzysz teorie spiskowe jak PiS z mgłą pod Smoleńskiem.

Edytowane przez jareko

Prorok jakiś czy co?

Ps. Nie zapatruj się w politykę. Wielu Forumowiczów ma jednak w sobie całkiem dużą dozę pokory i potrafią się przyznać do błędów.

Ps2. Mówiłem do Ciebie, Krzysztofie.

Mam przed sobą katalog firmowy, i ten ciężar wyszedł dla szyb o łącznej grubości 12 mm. Najgrubsze zestawy mają 32 mm i są pancerne, ale są w ofercie.

jesteś już śmieszny

5 mb ? dokładniej 4,9 mb kotew przy 58 mb obwodu okien. Wartość pomijalna

Dlaczego? Bo źle przyjmujesz założenie, że do obliczeń przyjmuje się tylko najgorsze miejsce, przyjmuje się CAŁOŚĆ, i te dobre i te złe miejsca.

Czyli masz ok 8% obwodu przypadającego na kotwy, gdzie nie masz bezpośredniego połączenia z ociepleniem co nie oznacza, że kotwa nie jest ocieplona - co wykazał ci już każdy z nas, nawet sam Inwestor.

Jareko, już Ci pisałem, będziesz w kufajce, uszance, pikowanych spodniach a tylko w balerinach na nogach, i przeziębienie gotowe. Wszędzie ciepło, tylko w stopy zimno, a już leci z nosa. Zwróć uwagę, za 9 lat, nowe domy mają być tylko pasywne, to jest bardzo duże wyzwanie. Do 9 lipca muszą być wszystkie ustawy budowlane uchwalone. To już jutro !!!!!. Jednocześnie piszesz, że udział konsol JB-D w przewodzeniu ciepła jest znikomy, pokazujesz zdjęcia z kamery termowizyjnej, a na moje uwagi, że widać wychłodzenie ram po konsolach, Ty piszesz, że pracownicy niedopianowali. Ręce opadają. Gdzie jest u Ciebie prawda. Chyba że tak jak u Jarka.

Czy Ty naprawdę nic nie kumasz? Ciągle w perfidny sposób okłamujesz czytających. Na ukazanym zdjęciu nie ma montażu na żadnych kotwach - spieprzony montaż przez poprzedników. Czy do twej łepetyny dotrze w końcu ten fakt?! TAM NIE MA ŻADNYCH KOTEW !! tylko spieprzona robota przy wymianie okien 0 jakże często spotykana jak się bierze dostawcę z łapanki.

Zrozumiał w końcu czy dalej będziesz rżnął głupa?

Sorki, ale wkurzyło mnie już to głupie gadanie

Wyzwanie to Ty masz, jak dalej ludziom wciskać kit i udowadniać, że kotwa JB-D spowoduję, że ich rachunki za ogrzewanie wzrosną lawinowo, jak im wcisnąć kit, że przez stal nie będą mieli jakiegoś tam certyfikatu i nie będą mogli sprzedać swojego domu jak tego zapragną

Staraj się lepiej bo póki co ośmieszasz siebie i cały pomysł z tym AD

TAM NIE MA ŻADNYCH KOTEW !!

Wyzwanie to Ty masz, jak dalej ludziom wciskać kit i udowadniać, że kotwa JB-D spowoduję, że ich rachunki za ogrzewanie wzrosną lawinowo, jak im wcisnąć kit, że przez stal nie będą mieli jakiegoś tam certyfikatu i nie będą mogli sprzedać swojego domu jak tego zapragną

Staraj się lepiej bo póki co ośmieszasz siebie i cały pomysł z tym AD

Jareko, jeżeli tam nie ma konsol i kotew JB-D, to po co te zdjęcia przytoczyłeś, ze słowami CZY WIDAĆ TAM KOTWY ? To są Twoje zdjęcia a nie moje. A po co ? Chciałeś mnie wpuścić w maliny ? A tam jest prawda, tylko nie umiesz zdjęć termowizyjnych czytać.

A ja cały czas proszę Krzysztofie o jakikolwiek dowód na to, że stal jest zimna - poza oczywisty że łatwo przewodzi ciepło/zimno

Pokaż nam choć JEDNO zdjęcie termowizyjne na którym widać stalowa kotwę Choć JEDNO :)

Jareko, to jest Twoja treść pod tymi zdjęciami. Nic ująć, nic dodać.

tak wygląda ten post (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4812510&viewfull=1#post4812510):

.... A Wy mi odpowiadacie, że na zdjęciu widać szczelinę między parapetem a ramą okienną. To jest rozmowa gęsi z prośiakiem. Jak jest szczelina to przyjdzie czas na silikon. Trzeba spytać parapet i ramę dlaczego tak wyszło.
no właśnie dlaczego tak wyszło i dlaczego sądzisz że silikon załatwi sprawę ? Później będzie tak jak na zdjęciu i o ile klient sie kapnie zanim wykończy mieszkanie na tip top będzie jeszcze szansa naprawić a jak już wykońacy chałupę ? Jasne, silikon załatwi sprawę, zwłaszcza to drugie zdjęcie jest ciekawe :) pewnie silikon także tam załatwił sprawę. A później klient płaci za poprawianie po innych

Echhh.... i po co z laikiem rozmawiać ?

A ja cały czas proszę Krzysztofie o jakikolwiek dowód na to, że stal jest zimna - poza oczywisty że łatwo przewodzi ciepło/zimno

Pokaż nam choć JEDNO zdjęcie termowizyjne na którym widać stalowa kotwę

Choć JEDNO :)

ten mój tekst był w nawiązaniu do poprzedniej rozmowy. Później wyjaśniłem co widać na zdjęciu (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4813169&viewfull=1#post4813169) , wyjaśniałem ci wielokrotnie że:

a widzisz, widać, że pleciesz bez sensu. Tam nie ma żadnych kotew tylko ekipa "zaoszczędziła" na pianie

Jakże fajnie przetestować Twoją wiedzę

Krzysztof dopóki nie pokażesz na kamerze tych mostków i nie wyliczysz jakie to są straty to Twoje porównanie z czapką nie bardzo ma sens. Ja skłaniam się ku teorii Jareko, że te straty są pomijalne. Jeżeli 30% ciepła ucieknie przez okna to przez te kotwy może dodatkowe 2%. 2% u mnie w roku to 30zł rocznie. Czy to jest dużo za spokojny sen solidnie zamontowanych okien?

bitter, nawet jak zobaczysz, oj... chyba źle zaczynam bo Krzystzof od razu to podchwyci i zmanipuluje

Hmmm...t o jak zacząć ?

Często ukazywane są zdjęcia termowizyjne okien. Widać na nich np. że w którymś miejscu temperatura odbiega od całości o 2 może nawet o 5 stopni, a nich będzie, że i 10 stopni. Jak to się ma do całkowitych kosztów ogrzewania?

Zakłada się że 40-50% kosztów ogrzewania to straty wywołane wentylacją grawitacyjną (przy prawidłowym wentylowaniu pomieszczeń), przy mechanicznej przyjmuje się 20-30%. Z tego co zostaje na dachy kolejne 20-30%, na ściany 20-30% a okna w zależności od ich udziału w powierzchniach ścian 30-40%

Pomyśl, jeśłi wykazałem że kotwy to ok 8% obwodu okien to jaki realnie mogą mieć wpływ na wydatki? Zwłaszcza w zestawieniu że całość takiego montażu zmniejsza i to radykalnie straty liniowe na styku okno-mur-ocielenie. To nawet nie będzie 0,001% strat więcej na całej chałupie czyli w twoim wypadku 0,15 grosza na sezon grzewczy

Obrazowe porównania Krzysztofa z czapką, szalikiem i boso mają taki sens jak ciągłe gadanie Kaczyńskiego że zasługujemy na więcej

Póki co w całej tej dyskusji ANI RAZU nie został przedstawiony logiczny i poparty papierami DOWÓD na to, że system AD jest rozwiązaniem cieplejszym (!!!) i lepszym. Jedyny argument to to, że jest tańszy w zakupie materiałów do jego wykonania. Tańszy w materiale ale wydaje mi się że już udowodniłem, że ta oszczędność jest tylko pozorna gdyż przerzuca zaoszczędzony koszt na ekipę od ociepleń. Pomijam już kwestię dyskusyjnego trwałego i mocnego zamontowania okien w otworze. Pomijam także kwestię, że system nie sprawdzi się w przypadku murów 3W jak i 2W gdzie wykorzystanym materiałem ocieplającym jest wełna w dowolnej postaci

Jeśli to co napisałem, jest fałszem, manipulacją czy jawnym przekłamaniem niech Inni udowodnią mi czarno na białym że nie mam racji - zostawiając ubranie w szafie ;)

A i jeszcze jedno. Nie jestem powiązany w żaden sposób z firmą produkującą czy dystrybuującą kotwy JB-D czy Fentech