Gość Arturo72 25.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Arturo a przy okazji zmiana ściany z 24 gazobeton (tak zatwierdzony projekt w PnB) na 18 silikat wymaga jakiś zezwoleń? Silka 18 jest mocniejsza od 24 gazobetonu więc na logikę nie powinno być problemu. Kierbud stwierdził,że nie ma problemu.Zamierzam te 18cm silki cofnąć w głąb domu i zaczynać tak jak BK24,żeby nie zmieniła się kubatura budynku a różnicę 6cm wyrównać styropianem Przy zmianie kubatury konieczne jest nowe PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ....Cegła silikatowa jest najzimniejszym elementem budowlanym, przy tym Brass, wysunął okna tylko na 3 cm. Na pewno będzie musiał podkręcić grzejniki o 2* w górę.Cegła silikatowa jest tak samo dobrym materiałem jak każdy inny. Jest chłodna ? Ma po prostu duża akumulacyjność cieplną. Tak naprawdę materiał użyty na konstrukcję ściany ma coraz mniejszy wpływ na jej opór cieplny - to załatwi warstwa ocieplenia. Dla Inwestora liczą się koszty i właściwości materiałów. Tam gdzie jest ogrzewanie elektryczne i zależy nam na grzaniu w II taryfie Silka jest idealna, tam gdzie często są przerwy w dostawie prądu - także. Znów mówisz połprawdy i ludziom nie zorientowanym do końca w temacie robisz wodę z mózgu i straszysz. Zapewniam Cię, że Brass nic nie będzie musiał podkręcać by uzyskać założoną temperaturę. Ona nie ma nic wspólnego z Silką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ...No właśnie,gdzie sens,gdzie logika przy takim doradzaniu...Już byłem skłonny przetestować AD ale...jeśli ktoś reklamujący produkt okazuje się być bezmyślnym typem to i produkt AD musi być nie warty funta kłaków...Takie są efekty Twej promocji systemu AD kolego Krzysztofie. Sprzedać produkt, zareklamować nowe rozwiązania - trzeba po prostu umieć, jeśli tego się nie rozumie to osiągniesz takie same efekty jak znany na FM użytkownik promujący swego czasu Regulusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.09.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Cegła silikatowa jest tak samo dobrym materiałem jak każdy inny. Jest chłodna ? Ma po prostu duża akumulacyjność cieplną. Tak naprawdę materiał użyty na konstrukcję ściany ma coraz mniejszy wpływ na jej opór cieplny - to załatwi warstwa ocieplenia. Znów mówisz połprawdy i ludziom nie zorientowanym do końca w temacie robisz wodę z mózgu i straszysz. Zapewniam Cię, że Brass nic nie będzie musiał podkręcać by uzyskać założoną temperaturę. Ona nie ma nic wspólnego z Silką Jareko, zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi. Jednak, kiedy cegła jest ciężka, ma dużą akumulację ciepła, to jest błędem osadzanie okna z licem muru nośnego. Brass wysunął okno, tylko na 3cm, a pozostałe 5 cm jest w niedużej odległości od cegły, która ma mały opór cieplny. To ciepło będzie przenikać do ramy i na zewnątrz. Dlatego potrzeba będzie podkręcić temperaturę, aby zrekompensować te ubytki. Nie byłoby tak źle, gdyby mur nośny był z betonu komórkowego, o dużym oporze cieplnym. To przenikanie też miałoby miejsce, ale przebiegałoby dużo wolniej. Przy silce, trzeba uważać na wszystkie potencjalne mostki termiczne, a odległość poniżej 5 cm, już takim mostkiem jest. Przyjdzie zima i kamera termowizyjna to ujawni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mam nadzieję, że Brass porobi zdjęcia i w końcu skończy się Twoje straszenie innychMam nadzieję, że Brass poda nam później koszty jakie ponosi na ogrzewanie - problem jest tylko jeden. Pierwszy rok zamieszkiwania zawszę fałszuje dane, pierwszej zimy koszty zawsze ponosi się większe niż w kolejnych latach eksploatacji chałupy.Niestety, Brass nie powie ci o ile więcej płaci za ogrzewanie niż gdyby zamontował okna w pełnej warstwie ociepleniaAle już, na podstawie dostępnych obliczeń widać, że wpływ sposobu montażu na koszta jakie będzie ponosił realnie jest pomijalny. Ja także ci to ukazałem na podstawie obliczeń.Natomiast Ty ani razu nie poparłeś swych tez jakimikolwiek obliczeniami.Zabawy z Tobą jednak będzie ciąg dalszy Choć powiem szczerze, zaczyna mnie ona nudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.09.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Takie są efekty Twej promocji systemu AD kolego Krzysztofie. Sprzedać produkt, zareklamować nowe rozwiązania - trzeba po prostu umieć, jeśli tego się nie rozumie to osiągniesz takie same efekty jak znany na FM użytkownik promujący swego czasu Regulusy Wskazując błędy montażowe osadzenia okien, wchodzę wszystkim na odcisk, szczególnie tym, którzy myślą, że wszystkie wiadomości pojęli. Młodzi ludzie często są w gorącej wodzie kompani, a budowa domu, to są to decyzje na całe lata. Jak jest błąd budowlany, to zmiany wcześniejsze są lepsze, niż kontynuacja na złamanie karku. Nie wiem nic o REGULUSACH, ani co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ...Młodzi ludzie często są w gorącej wodzie kompani, a budowa domu, to są to decyzje na całe lata....Jasne, jak brak merytorycznych dowodów na poparcie Twoich tez najlepiej czepić się wieku Inwestorów. Wcisnąć im kit i straszyć kosztami eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 25.09.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mam nadzieję, że Brass porobi zdjęcia i w końcu skończy się Twoje straszenie innych Mam nadzieję, że Brass poda nam później koszty jakie ponosi na ogrzewanie - Niestety, Brass nie powie ci o ile więcej płaci za ogrzewanie niż gdyby zamontował okna w pełnej warstwie ocieplenia Ale już, na podstawie dostępnych obliczeń widać, że wpływ sposobu montażu na koszta jakie będzie ponosił realnie jest pomijalny. Ja także ci to ukazałem na podstawie obliczeń.Natomiast Ty ani razu nie poparłeś swych tez jakimikolwiek obliczeniami. Jareko, nie pokazałeś żadnych obliczeń, przyjąłeś tylko współczynnik przenikania ciepła, połączenia rama okienna - mur nośny, w licu tego muru na 0,19 , a to jest nieprawda. Bo jeżeli ocieplony mur nośny ma współczynnik 0,2 a rama okienna 1,4 to między nimi jest 0,8 a nie 0,19. Więc Twoje wyliczenia strat, już są zaniżone czterokrotnie. Dwa lata temu liczyłem je na 40 zł rocznie na 2m2 okna przeciętnego, ale teraz po podwyżce cen paliw, trzeba liczyć 45 zł. Ty podałeś cenę 5E, ale nie wiadomo czego ona dotyczy, jednego okna na sezon, czy wszystkich ? Rzucasz liczbę, i to są Twoje wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Jareko, nie pokazałeś żadnych obliczeń, przyjąłeś tylko współczynnik przenikania ciepła, połączenia rama okienna - mur nośny, w licu tego muru na 0,19 , a to jest nieprawda. Bo jeżeli ocieplony mur nośny ma współczynnik 0,2 a rama okienna 1,4 to między nimi jest 0,8 a nie 0,19. Więc Twoje wyliczenia strat, już są zaniżone czterokrotnie. Dwa lata temu liczyłem je na 40 zł rocznie na 2m2 okna przeciętnego, ale teraz po podwyżce cen paliw, trzeba liczyć 45 zł. Ty podałeś cenę 5E, ale nie wiadomo czego ona dotyczy, jednego okna na sezon, czy wszystkich ? Rzucasz liczbę, i to są Twoje wyliczenia.przypomnę ci post Brassa ..... Ostatnio spotkałem się ze stwierdzeniem, że montaż okna w licu muru bez węgarka to jedynie 0,19 W/mK: http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php Więc taki montaż w licu, ale z węgarkiem daje wg mnie mostek wartości zbliżonej do 0,1 W/mK. Co jest tak mała wartością, że żadne systemy montażu w ociepleniu, nawet tańszy system Pana Krzysztofa nie ma uzasadnienia ekonomicznego i jest IMAO "strzyżeniem owieczek". Moje wyliczenia dokładnie opisałem czego dotyczą. Dotyczą 59 mb obwodu okien, ilość nie ważna, liczy się tylko jaki jest ich obwód gdyż to nas interesuje-wszak dywagujemy o montażu w warstwie ocieplenia. Napisałem też wiele, dość ważnych informacji dla tych, którzy stoją przed wyborem sposobu zamontowania okien. Merytorycznie odniosłem się do każdego Twojego pomysłu - przy braku jakiejkolwiek, potwierdzonej obliczeniami, merytorycznej odpowiedzi, no poza jedną, że jak wyjdę w czapce i kufajce a boso to skończę na zapalenie płuc - całkiem merytoryczny przykład. Odniosłem sie dokładnie do każdego, zgłaszanego tu problemu montażowego. Jest taki program, opracowany przez Schuco do wyliczenia, dokładnego wyliczenia Uw okien ale też przy okazji wyliczenia realnych oszczędności w zależności od powierzchni, zmiany strat ciepła zgodnie z podanymi wskaźnikami. Cudowny program Schuco PlanSoft 3.0 i teraz, zakładając, że twoje dane co do strat są prawdziwe, czyli przyjmując te 0,8 zamiast 0,19, dla całego sezonu grzewczego, dokładnie całego roku, przy zasilaniu gazem ziemnym, oszczędność dla 59 mb okien wynosi raptem 22 euro (cena 1m3 gazu - 0,5 euro) lub podając inną wartość jest to oszczędność raptem 45,54 m3 gazu na rok !!!!. Czyli 0,37 euro/1 mb a nie 40 zeta !!! Raptem 1.67 zł/1mb obwodu okna !!!! Dla oleju opałowego oszczędność ta wynosi raptem 47,76 litrów na cały rok !!! Zastanów się jeszcze raz nad głupotami jakie wciskasz czytającym ten wątek !!! Powtórzę, tylko przy wyjątkowym zbiegu okoliczności związanych z kształtem domu, oknami, konstrukcją budynku, systemem wentylacji itp. montaż w warstwie ocieplenia ma sens. Dla mnie ma sens wtedy, gdy choć w połowie życia domu przed generalnym remontem (szacuje się że każdego to czeka po 20-30 latach) taki montaż się "zwróci" Tym samym czas zwrotu - czyli wyjaśnię łopatologicznie, zaoszczędzone wydatki na ogrzewanie zbilansują się z wydatkami poniesionymi na taki montaż - musi być nie mniejszy niż 10 - 15 lat. Są takie domy, naprawdę są ale ogromna większość naszych domów, może nawet 99.99% nie spełnia tego warunku. I wciskanie ludziom kitu, że jest to dla nich jedyny sposób montażu, na dodatek mający OGROMNY wpływ na ponoszone przez nich wydatki na ogrzewanie jest kłamstwem !!! Jawną manipulacją i oszustwem Powiem brutalnie - manipulant Edytowane 26 Września 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.09.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Tym samym czas zwrotu - czyli wyjaśnię łopatologicznie, zaoszczędzone wydatki na ogrzewanie zbilansują się z wydatkami poniesionymi na taki montaż - musi być nie mniejszy niż 10 - 15 lat. Są takie domy, naprawdę są ale ogromna większość naszych domów, może nawet 99.99% nie spełnia tego warunku. I wciskanie ludziom kitu, że jest to dla nich jedyny sposób montażu, na dodatek mający OGROMNY wpływ na ponoszone przez nich wydatki na ogrzewanie jest kłamstwem !!! Jawną manipulacją i oszustwem. Powiem brutalnie - manipulant Jareko, to Twoje obliczenia częściowe wprowadzają zamęt. Wiesz, że dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele. Łapiesz część moich wyliczeń i podciągasz pod swoje racje. Jeżeli na początku przyjąłeś współczynnik oporu cieplnego na 0,19 to trzymaj się tego do końca, i nie przechodź na mój 0,8 bo to jest połowa obliczeń. Jeżeli pokazałeś zdjęcia izoterm, to je dokładnie czytaj i nie wprowadzaj półprawd. Na zdjęciu z osadzeniem okna w licu muru nośnego, widać że naroże zewnętrzne ma temperaturę niższą o 5*, niż w przypadku całkowitego osadzenia okna w warstwie ocieplenia. Gdzie ta różnica poszła ? W ramę kolego, w ramę. Manipulując, jak to robisz, nie uwzględniając ogrzewania, można wykazać zero strat ciepła. A prawda jest taka, że Twoje wyliczenia bez uwzględnienia temperatury, są funta kłaków warte. Odpowiedz, dlaczego zrobione ocieplenie przed osadzeniem okien, jest dużo droższe od tego po osadzeniu, a ja Ci wykażę, że straty na okno 2m2 wynoszą teraz około 45 zł na sezon grzewczy. Wyliczyłem też, że koszty osadzenia okien w warstwie ocieplenia nie są wysokie, i zwrócą się po dwóch latach. KTO TUTAJ MANIPULUJE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 ...a ja Ci wykażę, że straty na okno 2m2 wynoszą teraz około 45 zł na sezon grzewczy. ...Na to wszyscy czekają z niecierpliwością, może zamiast gadać pokażesz w końcu swoje wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 ...A prawda jest taka, że Twoje wyliczenia bez uwzględnienia temperatury, są funta kłaków warte. ...A skąd masz pewność, że nie jest uwzględniona temperatura? Została uwzględniona lub inaczej temperaturo-dni (czy jakoś podobnie się to nazywa) przypadające na cały rok. Bez tego każde obliczenie jest bez sensu. Mało tego, ta wartość zależy od regiony, nie jest stała dla całego kraju - ale zapewne dobrze o tym wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 ... lub inaczej temperaturo-dni (czy jakoś podobnie się to nazywa) przypadające na cały rok. Stopniodni. Też pięknie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Stopniodni. Też pięknie:-)dziekuję na Tobie zawsze można polegać - no choćby w sprawie nazewnictwa A co powiesz na resztę polemiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.09.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Na to wszyscy czekają z niecierpliwością, może zamiast gadać pokażesz w końcu swoje wyliczenia? Jareko, a co z tym dużo droższym ociepleniem, wykonanym przed osadzeniem okien w warstwie ocieplenia ? Jeżeli piszesz, że jest droższe to dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.09.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A skąd masz pewność, że nie jest uwzględniona temperatura? Została uwzględniona lub inaczej temperaturo-dni (czy jakoś podobnie się to nazywa) przypadające na cały rok. Bez tego każde obliczenie jest bez sensu. Mało tego, ta wartość zależy od regiony, nie jest stała dla całego kraju - ale zapewne dobrze o tym wiesz We współczynniku oporu cieplnego występuje temperatura, której nie uwzględniłeś. Wyliczyłeś powierzchnię, a przespałeś temperaturę. Dopiero wtedy, można wyliczyć straty ciepła w watach. Tak to jest tylko półprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 oj kolego, dalej pieprz... bez sensu. Zadałem ci wielokrotnie pytania i prośbę o fakty poparte obliczeniami - a ty się czepiasz dlaczego montaż ocieplenia będzie droższy od typowego. Z prostej przyczyny, traktowany jako fanaberie klienta zostanie skalkulowany zupełnie inaczej. Pomijam koszt dodatkowych kątowników gdyż on będzie po prostu pomijalny Czekamy na konkretne Twoje wyliczenia - inaczej dalsza dyskusja będzie wyglądać tak jak choćby z Hofmanem z PiS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 We współczynniku oporu cieplnego występuje temperatura, której nie uwzględniłeś. Wyliczyłeś powierzchnię, a przespałeś temperaturę. Dopiero wtedy, można wyliczyć straty ciepła w watach. Tak to jest tylko półprawda. Raaaany.... Ty wizjoner jesteś Skoro to wiesz to może zamiast tu się ośmieszać wytypuj 6 w lotto - ostatnio była niezła kumulacja, poszedłbyś sobie na "bezrobocie" zamiast z takim ślepym uporem namawiać nas na swoje rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.09.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A co powiesz na resztę polemiki? Przyznam, że od dłuższego czasu nie śledzę tego wątku dokładnie, bo wasza polemika niewiele ma już wspólnego z "jak to zrobić dobrze". Dla mnie jest pewnym, że można to zrobić dobrze na wiele sposobów i przy użyciu różnych materiałów. O tym jak to zrobić i czego użyć zawsze decyduje konkretna sytuacja na budowie oraz wola inwestora. Po co się spierać o sprawy drugorzędne, bez większego znaczenia dla istoty zagadnienia? Przecież, to jasne, że nie przekonacie siebie wzajemnie, więc kontynuacja "przekonywania" zdaje się zbędna. Niech każdy zostanie przy swoim i niech robi jak robił. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 hmmm.... EOT z mej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts