finlandia 28.09.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Krzysztof. Mieszkam w starym domu (pełnym AUTOSTRAD termicznych) i moje koszty opału to max 3 tys. zł. Okna - z punktu widzenia termoizolacyjnego zostały kiedyś zamontowane tragicznie. Ile zaoszczędzę jak je przesunę w prawidłowe miejsce, czyli do ocieplenia ? Ty mówisz o stratach rzędu 375 tys zł! Za tyle to ja sobie opał kupię na 125 lat. Jak dla mnie - Twoje obliczenia są zaczepione w przestrzeni kosmicznej. Nie zdawałem matury z matematyki a przedmiotów humanistycznych, dlatego nie porywam się na ich prostowanie (bo wiem, że w zadaniach domowych też robiłem błędy). Poprzyj swoje tezy obliczeniami kogoś z autorytetem - z ITB czy też kogoś związanego z budownictwem. Już CI mówiłem - jeśli masz rację, to będziesz milionerem. A póki co to tylko mieszasz ludziom w głowach strasząc żelastwem w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Jeżeli w okna energooszczędne pcha się 3 kg żelastwa, .....powiem tylko jedno - kończ Waść, wstydu oszczędź i weź zrób DOKŁADNE i zgodne z prawdą obliczenia - to co wyliczyłeś rozmija się z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.09.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Nie ma potrzeby weryfikowania twoich obliczeń. Odpowiednie współczynniki zostały już dawno policzone.Zainteresowanych odsyłam do artykułu:http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.09/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym.pdfPrzelicz teraz straty ciepła stosując podane tam mostki liniowe i porównaj ze swoimi. Dodatkowo do obliczeń podstaw prawidłowe dane na temat różnicy temperatur bo twoje delta T na poziomie 30 stopni przez 6 miesięcy w roku to na pewno nie w Polsce. Podany koszt 1 KWh to też bardzo skrajna wartość (zawyżona nawet dla prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.09.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 ...hehehe, ma facet fantazję 375 tys zł straty tylko na kotwach przez 50 lat to daje jak by nie liczył 7,5 tys zł na rok hehehe mam wielu znajomych, którzy wydają 1,5 do 2,5 tys na sezon na opał.... dobrze, że mają obsadzone okna w licu ściany, bo jak by je przypadkiem wysunęli o 3 cm w styropian i podwiesili na kotwach to rachunki skoczyłyby im od razu o kilka tys w górę hehe takiego debilizmu jeszcze nigdy i nigdzie nie przeczytałem.... Krzysztofie, jesteś wielki (30-to stopniowej delty T przez 6 mies w roku nawet nie będę komentował bo i po co, hehe) poprawiłem sobie humor od samego rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 I na tym podsumowaniu proponuje zakończyć dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Krzysztof.Ty mówisz o stratach rzędu 375 tys zł! Za tyle to ja sobie opał kupię na 125 lat. Jak dla mnie - Twoje obliczenia są zaczepione w przestrzeni kosmicznej. Nie zdawałem matury z matematyki a przedmiotów humanistycznych, dlatego nie porywam się na ich prostowanie (bo wiem, że w zadaniach domowych też robiłem błędy). Poprzyj swoje tezy obliczeniami kogoś z autorytetem - z ITB czy też kogoś związanego z budownictwem. Już CI mówiłem - jeśli masz rację, to będziesz milionerem. A póki co to tylko mieszasz ludziom w głowach strasząc żelastwem w oknach. To wynika z wyliczeń, jeżeli widzisz błąd, to go wskaż. A prawda jest taka; chcąc zaoszczędzić 20W energii na jednym oknie x 10 okien w przeciętnym domu, i decydując się na montaż ich w systemie JB-D w warstwie ocieplenia, idziemy w straty ciągnione w czasie 50 lat, w wielkości 375.000 zł. Jak gra na giełdzie, jak się źle postawi to się straci. Mało tego, dom nie będzie konkurencyjny, wobec budynków stawianych po 2020 roku. UE wyraźnie pisze, trzeba oszczędzać a nie budować nowe elektrownie. Najgorzej jest postawiony inwestor, poinformowany o właściwym kierunku, jest puszczony do tyłu. Wiara w reklamę oszczędności, jest tak silna, jak w przefarbowanego lisa na kurę, który wyprowadza kurczaki z kurnika. Nikt nie chce przyjąć do wiadomości, że stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła i wyprowadza to ciepło bezpośrednio z muru nośnego do zimnej ramy okiennej. A jak to się dzieje, to najlepiej przekonać się na własnym języku, liżąc zmarzniętą klamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 powiem tylko jedno - kończ Waść, wstydu oszczędź i weź zrób DOKŁADNE i zgodne z prawdą obliczenia - to co wyliczyłeś rozmija się z prawdą. Jareko, ja tutaj nie widzę błędu, wszystkie wielkości się zgadzają. Jest kilka metod liczenia tych strat, ta jest najprostsza. A co z tą Częstochową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 po kolei błędy: - błąd wynikający z nieznajomości systemu JB-D - śruba 8mm nie ma styku z niczym, tylko z samą kotwą, gdzie mocowanie z profilem jest dwoma śrubami 4mm średnicy - błąd założenia, że kotwa ma temperaturę równą temperaturze zewnętrznej - błąd wynikający z założenia stopniodni na poziomie z Alaski a nie Polski - błąd wynikający z przyjęcia kosztu jednostkowego medium jakim się ogrzewa dalej błędów szukać mi się nie chce Zapraszam na Torwar, będą targi i będzie montaż, także w moim wykonaniu, w warstwie ocieplenia na JB-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.09.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 cholerka, miałem milczeć już w tym temacie, wystarczająco dobrze podsumował ten wątek ...hehehe, ma facet fantazję 375 tys zł straty tylko na kotwach przez 50 lat to daje jak by nie liczył 7,5 tys zł na rok hehehe mam wielu znajomych, którzy wydają 1,5 do 2,5 tys na sezon na opał.... dobrze, że mają obsadzone okna w licu ściany, bo jak by je przypadkiem wysunęli o 3 cm w styropian i podwiesili na kotwach to rachunki skoczyłyby im od razu o kilka tys w górę hehe takiego debilizmu jeszcze nigdy i nigdzie nie przeczytałem.... Krzysztofie, jesteś wielki (30-to stopniowej delty T przez 6 mies w roku nawet nie będę komentował bo i po co, hehe) poprawiłem sobie humor od samego rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 28.09.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Jeżeli w okna energooszczędne pcha się 3 kg żelastwa... ->Krzysztofie Tymi słowami powinieneś wywrócić do góry nogami cały rynek okienny. Twój system idealnie pasuje do okien w których są plastikowe klamki, plastikowe wzmocnienia, plastikowe okucia jak i zawiasy. Wszystko zamontowane na plastikowe wkręty i dyble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Nie ma potrzeby weryfikowania twoich obliczeń. Odpowiednie współczynniki zostały już dawno policzone. Zainteresowanych odsyłam do artykułu: http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.09/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym.pdf Przelicz teraz straty ciepła stosując podane tam mostki liniowe i porównaj ze swoimi. Dodatkowo do obliczeń podstaw prawidłowe dane na temat różnicy temperatur bo twoje delta T na poziomie 30 stopni przez 6 miesięcy w roku to na pewno nie w Polsce. Podany koszt 1 KWh to też bardzo skrajna wartość (zawyżona nawet dla prądu). Wojtek, liczę według Twojej sugestii; delta T 20*, 1KWh = 0,45 zł, rama 7 cm o obwodzie 600 cm, osadzona z licem ściany na uszczelnieniu o L= 0,05W/(m2K) o grubości 2 cm (zgodnie z rysunkiem trzecim). Ilość ciepła(W)= 0,05 x 0,42m2 x 20*/0,02m = 21W x 24 godziny x 30 dni x 6 miesięcy = 90,72 KWh x 0,45 zł = 40zł i 82 grosze. To jest Twoja prawda, niewiele różni się od mojej. Staraj się ją obronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.09.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Staraj się ją obronić. A co tu można bronić kiedy ktoś współczynnik PSI mnoży przez jakieś metry kwadratowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 A co tu można bronić kiedy ktoś współczynnik PSI mnoży przez jakieś metry kwadratowe???? Wojtek, nie jakieś metry kwadratowe, tylko to jest obwód ramy okiennej pomnożonej przez jej szerokość, czyli powierzchnię przez którą ucieka ciepło. Skup się i pomyśl. Mocno się nie napinaj, bo może żyła pęknąć i można zejść, a byłaby szkoda. Więc broń swojego zdania. Wszystko policzyłem jak chciałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.09.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wojtek, nie jakieś metry kwadratowe, tylko to jest obwód ramy okiennej pomnożonej przez jej szerokość, czyli powierzchnię przez którą ucieka ciepło. Skup się i pomyśl. Mocno się nie napinaj, bo może żyła pęknąć i można zejść, a byłaby szkoda. Więc broń swojego zdania. Wszystko policzyłem jak chciałeś. Jak mam dyskutować w tym temacie z osobnikiem, który nie wie co oznacza współczynnik PSI? Dla udowodnienia swojej tezy możesz go przemnożyć przez rozmiar buta właściciela domu i podzielić przed długość grabi w ogrodzie. Merytoryczna wartość obliczeń będzie taka sama jak tych powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 po kolei błędy: - błąd wynikający z nieznajomości systemu JB-D - śruba 8mm nie ma styku z niczym, tylko z samą kotwą, gdzie mocowanie z profilem jest dwoma śrubami 4mm średnicy - błąd założenia, że kotwa ma temperaturę równą temperaturze zewnętrznej - błąd wynikający z założenia stopniodni na poziomie z Alaski a nie Polski - błąd wynikający z przyjęcia kosztu jednostkowego medium jakim się ogrzewa Jareko, widzę że nie wiesz, na jakiej zasadzie przepływa ciepło i kiedy to się odbywa. -- śruba M8 wchodzi gwintem w blachę, która powierzchnią przylega do ramy okiennej z kształtownikiem stalowym do którego ta blacha jest przykręcona. Jest to typowy mostek termiczny. -- żeby nastąpił przepływ ciepła, wystarczy, że rama będzie miała temperaturę niższą od temperatury muru nośnego, a ma bo jest wystawiona na warunki zewnętrzne. -- różnicę temperatur można obniżyć do 20* więc straty będą mniejsze 53 zł i 34 grosze. Żeby mieć porównanie do poprzednich obliczeń, musiałem przyjąć tą samą różnicę temperatur. -- koszt kilowatogodziny przyjąłem taki, jaki ja płacę w Łodzi. Te straty są liczone tylko na 10 mostkach termicznych i dają dużo do myślenia. (2 konsole i 8 kotw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Jak mam dyskutować w tym temacie z osobnikiem, który nie wie co oznacza współczynnik PSI? Dla udowodnienia swojej tezy możesz go przemnożyć przez rozmiar buta właściciela domu i podzielić przed długość grabi w ogrodzie. Merytoryczna wartość obliczeń będzie taka sama jak tych powyżej. Wojtek, takie dane podałeś i tak policzyłem. Jednostki się zgadzają. Napisz dokładnie o co Ci chodzi, i w jakich to jest jednostkach, postaram się wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wojtek, takie dane podałeś i tak policzyłem. Jednostki się zgadzają. Napisz dokładnie o co Ci chodzi, i w jakich to jest jednostkach, postaram się wyjaśnić. Wprawdzie szkoły wieczorowe są płatne ale by mi "żyłka nie pękła" do zadania domowego dodam wskazówkę, że jednostki się zgadzają - tyle, że tylko tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wprawdzie szkoły wieczorowe są płatne ale by mi "żyłka nie pękła" do zadania domowego dodam wskazówkę, że jednostki się zgadzają - tyle, że tylko tobie Wojtek, już ta żyłka pękła, bo Cię krew zalewa, że nie masz racji. Straty ciepła muszą być i to nie 1 grosz ani 2 zł, a 80 zł na oknie na sezon grzewczy przy montażu w systemie JB-D. Gdzie jest sens pchania żelastwa w izolację termiczną domu ? Tworzywa są coraz lepsze, okna coraz cięższe bo wymagania coraz większe, więc tej stali by szło coraz więcej. Prześpij się, przemyśl i wróć na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Wojtek, już ta żyłka pękła, bo Cię krew zalewa, że nie masz racji. Straty ciepła muszą być i to nie 1 grosz ani 2 zł, a 80 zł na oknie na sezon grzewczy przy montażu w systemie JB-D. Gdzie jest sens pchania żelastwa w izolację termiczną domu ? Tworzywa są coraz lepsze, okna coraz cięższe bo wymagania coraz większe, więc tej stali by szło coraz więcej. Prześpij się, przemyśl i wróć na forum. Nic nie pękło - żyję i piszę nadal. Maskowanie swojej niewiedzy sloganami i tanim marketingiem nadaje się do polityki a nie do tego wątku. Naprowadzę cię po raz ostatni: pojęcie "mostek liniowy" powinno nasunąć skojarzenie z linią prostą. A już w 3 wieku P.N.E. niejaki Euklides zdefiniował linię jako element nie posiadający szerokości. W przypadku, który omawiamy pojęcie linii jest może trochę błędne - bardziej właściwe będzie użycie geometrycznego pojęcia "odcinek" przy dalszym założeniu, że nie posiada on szerokości. Po tym teoretycznym wywodzie zadam proste chyba pytanie: jak można element nie posiadający szerokości przeliczać na metry kwadratowe? PS. Życzę dobrej nocy spędzonej na dokształcaniu się w dziedzinie fizyki. Edytowane 28 Września 2011 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 28.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 ->Krzysztofie Tymi słowami powinieneś wywrócić do góry nogami cały rynek okienny. Twój system idealnie pasuje do okien w których są plastikowe klamki, plastikowe wzmocnienia, plastikowe okucia jak i zawiasy. Wszystko zamontowane na plastikowe wkręty i dyble. Chris, źle czytasz, nie wszystko tam jest z tworzywa, jest i stal, ale na pewno nie ma jej w warstwie ocieplenia. Gdzie szukać ciepła, jak się na kolczugę kożuch zakłada. Trzeba trochę logiki i zdrowego myślenia, a nie iść jak kurczaki za przemalowanym lisem, który udaje złotą kurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts