Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie to nie bawi - mnie to przeraża! Internet ma to do siebie, że można tu napisać wszystko. I chwała mu za to! Gorzej jednak kiedy potencjalny czytelnik może nie być świadomy, że czyta bzdury i zaczyna w nie wierzyć. Tylko dlatego jeszcze coś piszę w tym wątku - by czytelnik nie pozostał sam na sam z teoriami Krzysztofa.

Zadziwiające jest za to jak to możliwe, że montując okna w warstwie ocieplenia z zastosowaniem konsoli JBD udało się niektórym zbudować dom pasywny... Skoro przeciętne okno osadzone w ten sposób musi "kosztować" 80zł rocznie, to przyjmując 10 okien w domu nie da się zejść poniżej 800zł na rok by pokryć tylko straty ciepła na kotwach! A pozostałe straty ciepła?

Mnie także to przeraża i tez tylko z tego powodu, czasem już tylko głos, zabieram.

to jest naprawdę przerażające - człowiek który promuje jakieś tam rozwiązanie jest takim laikiem !!! wypowiada niestworzone rzeczy !!!

Potencjalni Inwestorzy - przestroga dla Was. Wypocin Krzysztofa nie przyjmujcie z pełną wiarą. Są NIEPRAWDZIWE i tylko mogą WAS wprowadzić w bład

kolego Krzysztofie. Przestań się ośmieszać. Wypowiadasz tu teorie będące zaprzeczeniem opracowań wszystkich znaczących się Instytutów i Teoretyków którzy dokładnie wszystko wyliczyli. Ale nie, dla ciebie montaż w ociepleniu z kotwami to żaden zysk tylko generowanie straty i to, jak tu wypisujesz, ogromnej straty czyniącej montaż w ociepleniu nie mającym sensu i racji bytu. Izotermy, wyliczenia w oparciu o wzory nic dla ciebie nie znaczą. Tylko Twoje są prawdziwe - niech tak zostanie. Sensu rozmowy z Tobą nie ma.

Jareko, jakich wszystkich, wymień je konkretnie z nazwy z tematami opracowań. Co tam jest wyliczone, jak Ty nie wiesz co to jest PSI. Piszesz ogromnymi literami, ja myślałem, że się pali, a to chodzi o maleńki współczynnik przewodzenia ciepła, między skrzydłem okna, ciepłą ramką a szybami. Co ma skrzydło okna do ramy okiennej i muru w którym ta rama jest osadzona. Podaj wyliczenia w oparciu o wzory o których piszesz, GDZIE TO SZUKAĆ. Jest sens i racja bytu osadzenia okien w warstwie ocieplenia, ale nie przy pomocy stali. Przecież to są mostki termiczne. Naciskałeś aby wyliczyć te straty, myślałeś że są groszowe, a wyszło 53 zł. To co Ty chcesz ? Czego można się spodziewać po żelastwie w oknach energooszczędnych, chyba nie oszczędności ciepła.

Zadziwiające jest za to jak to możliwe, że montując okna w warstwie ocieplenia z zastosowaniem konsoli JBD udało się niektórym zbudować dom pasywny... Skoro przeciętne okno osadzone w ten sposób musi "kosztować" 80zł rocznie, to przyjmując 10 okien w domu nie da się zejść poniżej 800zł na rok by pokryć tylko straty ciepła na kotwach! A pozostałe straty ciepła?

W Polsce buduje się domy pasywne tylko z nazwy, i może być ich kilka. Czas budowania tych domów dopiero nadchodzi, pisałem o tym i zostałem wyśmiany przez Was. Jeżeli komuś udało się taki dom zbudować, to mu chwała, ale wątpię żeby to było na konsolach JB-D. Sam obliczonymi stratami jestem zaskoczony.

Czytam ten wątek czasem i dziwi mnie że kilku rozsądnych userów daje się podpuszczać trollowi. Facet jest na bakier z logiką, rozsądkiem i wiedzą fachową, pisze niestworzone rzeczy, myli pojęcia, tworzy nowe wzory i rewolucyjnie interpretuje współczynniki, z kilku punktów utworzył linię i dopasował do niej współczynnik liniowy, krytykując montaż w warstwie ocieplenia pisze o pianie między ościeżnicą a murem. Dajcie mu spokój, niedomaga na tym czy owym więc nie gnębcie go dodatkowo. Chociaż chyba zasłużył, niektórych obraża po chamsku nie zwracając uwagi na to że pyskuje z bardzo niskiego poziomu wysoko w górę. Szkoda słów.

...k...wa, Panie Krzysztofie, weź się Pan i opamiętaj bo pie....lisz takie bzdury, że aż się przykro robi...

Twój upór jest porównywalny tylko i wyłącznie ze słynnym TB z innego forum (zaczynam się nawet zastanawiać czy czasem nie jesteście jedną i tą samą osobą) ;)

jeśli dalej twierdzisz, że nie da się zrobić domu pasywnego na JB-D to polecam zerknąć na link:

http://www.ibp.com.pl/galeria/dom-pasywny-wroclaw/ctl/gallery/mid/1425/realisationid/21.aspx

jest to zdjęcie z budowy jedynego w Polsce domu pasywnego posiadającego certyfikat Instytutu Domów Pasywnych z Darmstadt i budowanego pod patronatem polskiego Instytutu Domów Pasywnych

na tym zdjęciu widać jak na dłoni, że w tym właśnie domu są zamontowane okna Rehau na kotwach JB-D....

Skoro Pańskie wyliczenia są takie doskonałe, skrupulatne i jedyne słuszne to jak do k...wy nędzy ta chałupa dostała ten certyfikat skoro powinna zżerać opału za kilka tysięcy rocznie ?????

Weź Pan i mi to wytłumacz, albo podważ wiarygodność instytucji o których wspomniałem i udowodnij, że w dziedzinie energooszczędności jesteś lepszym fachowcem niż oni wszyscy razem wzięci....

a może certyfikat z Darmsadt to lipa i nie jest nic wart ??????

to może inaczej. Przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi Bwojtka - jak nie rozumiesz, to trudno

Współczynnik liniowych strat ciepła - polecam doszkolenie się z fizyki budowli (choćby tu : http://www.itb.pl/nf/pdf/b09.pdf ) - nazywany PSI dotyczy wszystkich miejsc gdzie mamy do czynienia z liniowym a nie powierzchownymi stratami energii. Stosuje się go zarówno w przypadku lilii styku profil/szyba jak i okno/mur.

Jego wartość wyliczana jest dla konkretnego rozwiązania - tym samym wartość podana dla montażu z zastosowaniem kotem stalowych już straty te uwzględnia. Tak samo jak uwzględnia przy szkleniu miejsce gdzie są podkładki szklące, uszczelkę i powietrze.

Dlatego tez wszystkie przytoczone przez ciebie wyliczenia można o kant d... potłuv gdyż są zrobione przy błędnych założeniach oraz totalnej ignorancji i niewiedzy w temacie. Gdzieś dzwony biją ale ty nie wiesz gdzie i próba nakierowania Ciebie gdzie popełniasz błąd spotyka się z Twą wątpliwą merytorycznie ripostą.

Poddajesz wątpliwość wszystkie testy praktyczne, wyliczenia teoretyczne instytutów które powstały między innymi po to by opracować wzorce matematyczne i tym samym ułatwić życie wszelkiego autoramentu konstruktorom, projektantom, wszystkim mającym znaczenie dla procesu powstawania budowli.

Kotwy JB-D zostały opracowane w Niemczech właśnie na potrzeby budownictwa pasywnego, by umożliwić prawidłowe zamocowanie okna w warstwie ocieplenia. I nagminnie stosowane są w takich domach w całej Europie, przy założeniu budowania domu pasywnego.

Niemcy to dość dziwny naród, nie wprowadziliby rozwiązania, które zamiast dawać oszczędności generuje dodatkowe straty ciepła. Na tym punkcie od lat mają fioła, stąd wyznacznikiem wszelkich budowli energooszczędnych są opracowanie z Instytuty w Rosenheim.

Zatrudnij się tam od razu na stanowisku największego specjalisty ;) od fizyku budowli i jej strat ciepła. A może wogóle zgłoś swą kandydaturę do Nagrody Nobla w tej dziedzinie ;) Milion przyda się ci na pewno

Czytam ten wątek czasem i dziwi mnie że kilku rozsądnych userów daje się podpuszczać trollowi. Facet jest na bakier z logiką, rozsądkiem i wiedzą fachową, pisze niestworzone rzeczy, myli pojęcia, tworzy nowe wzory i rewolucyjnie interpretuje współczynniki, z kilku punktów utworzył linię i dopasował do niej współczynnik liniowy, krytykując montaż w warstwie ocieplenia pisze o pianie między ościeżnicą a murem. Dajcie mu spokój, niedomaga na tym czy owym więc nie gnębcie go dodatkowo. Chociaż chyba zasłużył, niektórych obraża po chamsku nie zwracając uwagi na to że pyskuje z bardzo niskiego poziomu wysoko w górę. Szkoda słów.
niestety,

ten wątek czytają tez Inwestorzy a oni niewiele wiedzą - powiedzmy sobie szczerze

poczytają te głupty jakie wypisuje tu Krzysztof i jeszcze uwierzą

Kret... trzeba tępić bo szkód narobią

niestety,

ten wątek czytają tez Inwestorzy a oni niewiele wiedzą - powiedzmy sobie szczerze

dokładnie, czytają....

i taki jeden nawiedzeniec jest w stanie wprowadzić więcej zamętu i szkody, bo nie wiedzieć czemu, ale ludzie często ufają takim znachorom i szarlatanom i na prawdę ciężko nieraz przekonać, że czarne jest czarne a białe jest białe....

ja zawsze byłem za wolnością słowa, ale teraz uważam, że tak prymitywnie bezsensowne wypowiedzi powinny być po prostu usuwane przez administrację....

amen....

Ktoś mądrzejszy ode mnie (i zapewne także od ciebie) za pomocą skomplikowanych metod wyliczył już jakie straty cieplne są na styku okna z murem w zależności od sposobu osadzenia okna i podał współczynniki PSI dla różnych wariantów by w prosty sposób dało się te mostki uwzględnić we własnych obliczeniach współczynnika U przegrody czy też generowanych strat ciepła. I gwarantuję, że nie należy PSI mnożyć przez powierzchnię i dzielić przez grubość. Zanim odpowiesz na ten post proszę gorąco poczytaj a jeżeli nie rozumiesz to poproś kogoś bardziej obeznanego o pomoc by nie wypisywać dalej bzdur czytanym przez wielu ludzi.Jeżeli chcesz wykazać wyższość izolacji twojego systemu nad JBD to użyj np. programu SAT albo zleć komuś kompetentnemu wykonania modelowania dla ciebie. Twoje obliczenia są nieprawidłowe.

Wojtek, mylisz pojęcia z niewiedzy. Wzór na ilość ciepła jest jeden: Q = L x S x T/d , gdzie: Q- ilość ciepła (W), L-współczynnik przewodzenia ciepła (może być PSI i każdy inny), S - pole powierzchni przez które to ciepło przechodzi (m2), T- różnica temperatur (C*), całość jest dzielona przez d- grubość materiału przez który to ciepło przechodzi (PUR). Okno osadzone z licem muru, to trzeci rysunek i przy nim L= 0,05 (sprawdź). S- powierzchnia przez którą przechodzi ciepło z muru do ramy= 6m(obwód ramy) x 0,07m(szerokość ramy okiennej)=0,42m2. T- różnica temperatur 20*. d- grubość warstwy PUR, przez którą ciepło przechodzi= 0,02m. WYNIK = 21 Watów x 24 godziny x 30 dni x 6 miesięcy x 0,45 zł = 41 zł. Nie chce wyjść inaczej. Nie odsyłaj mnie do programu SAT, tylko samemu z tego skorzystaj i poinformuj nas na forum. Z powodu prostej tabliczki mnożenia, nie będę wydawać kilka tysięcy złotych,bo nie umiesz liczyć. Nie gwarantuj tego co nie wiesz, tylko zajrzyj do książki z FIZYKI, a tam ten wzór znajdziesz objaśniony.

...k...wa, Panie Krzysztofie, weź się Pan i opamiętaj bo pie....lisz takie bzdury, że aż się przykro robi...

jest to zdjęcie z budowy jedynego w Polsce domu pasywnego posiadającego certyfikat Instytutu Domów Pasywnych z Darmstadt i budowanego pod patronatem polskiego Instytutu Domów Pasywnych

na tym zdjęciu widać jak na dłoni, że w tym właśnie domu są zamontowane okna Rehau na kotwach JB-D....

Skoro Pańskie wyliczenia są takie doskonałe, skrupulatne i jedyne słuszne to jak do k...wy nędzy ta chałupa dostała ten certyfikat skoro powinna zżerać opału za kilka tysięcy rocznie ?????

Panie Sławku, spokojnie można wiele spraw wyjaśnić. Pisze Pan o jedynym domu pasywnym posiadającym certyfikat z Darmstadt i budowanym pod patronatem polskiego Instytutu Domów Pasywnych. Co to znaczy jedynym ? Więcej ich nie ma ? A gdzie on jest, chętnie zrobię zdjęcie kamerą termowizyjną i wówczas możesz Pan pisać, że jedyny słuszny montaż to na konsolach JB-D, bo innej możliwości nie ma. Dom pasywny nie ma dużo okien. Przyjmijmy 6 x 53 zł = 318 zł : 7 miesięcy = 45 zł. Takich strat miesięcznie można się nie doliczyć. Dzisiaj jest przerost formy nad treścią, w każdej dziedzinie, budowlanej i pisanej. Jeżeli budynek jest zamieszkały, to będę wiedział więcej, i będzie miejsce na dyskusje. Podtrzymuję zdanie, że w domach pasywnych nie ma miejsca na stalowe osadzenie okien.

...ten dom posiada 11 okien o ile dobrze policzyłem z czego 3 duże tarasowe.

lokalizacja jest podana w linku, który podałem, więc skoro bez problemu używa Pan tak skomplikowanych wzorów do obliczania kilkusettysięcznych strat przy używaniu JB-D to i ten adres na pewno Pan znajdzie jak się Pan postara....

Teraz widzę, że zastosował Pan inną metodologię obliczeń, te 45 zł to co to jest?

strata jednego okna na mies?

może inaczej: proszę napisać łopatologicznie ile Pańskim zdaniem dopłaca inwestor do kosztów ogrzewania miesięcznie na jedno okno obsadzone na JB-D?

Wojtek, mylisz pojęcia z niewiedzy. Wzór na ilość ciepła jest jeden:

Dobrze, że wspominasz o niewiedzy. Nie pojmujesz jednak, że to ty masz z tym problem. Postrzeganie otaczających nas zjawisk zależy od poziomu wiedzy i inteligencji obserwatora. Z punktu widzenia rybki akwariowej wszechświat to trochę wody zamknięte pomiędzy taflami szkła. Ty patrząc ze swojego punktu widzenia uważasz, to co uważasz. Może masz coś z takiej rybki akwariowej?

Z powodu prostej tabliczki mnożenia, nie będę wydawać kilka tysięcy złotych,bo nie umiesz liczyć. Nie gwarantuj tego co nie wiesz, tylko zajrzyj do książki z FIZYKI, a tam ten wzór znajdziesz objaśniony.

A ty sięgnij trochę dalej niż podręcznik do fizyki dla uczniów szkoły podstawowej.

...ten dom posiada 11 okien o ile dobrze policzyłem z czego 3 duże tarasowe.

lokalizacja jest podana w linku, który podałem, więc skoro bez problemu używa Pan tak skomplikowanych wzorów do obliczania kilkusettysięcznych strat przy używaniu JB-D to i ten adres na pewno Pan znajdzie jak się Pan postara....Teraz widzę, że zastosował Pan inną metodologię obliczeń, te 45 zł to co to jest?

strata jednego okna na mies? może inaczej: proszę napisać łopatologicznie ile Pańskim zdaniem dopłaca inwestor do kosztów ogrzewania miesięcznie na jedno okno obsadzone na JBD

Panie Sławku, ten wzór nie jest skomplikowany i jest w każdej książce od FIZYKI. Zacznę od przedszkola, czyli najniższego szczebla nauki. Mostek termiczny, jak nazwa wskazuje, łączy dwa punkty o różnych temperaturach, a najlepiej to widać na jego konstrukcji, czyli stali. Konsole i kotwy JB-D, łączą ciepły mur nośny z zimną ramą okna. Mnie interesuje najsłabszy punkt tego połączenia, śruba M8, bo ona jak wykażę, pokazuje prawdę osadzenia okien w warstwie ocieplenia tego rozwiązania. Sumę strat 80 zł na okno na sezon grzewczy zmniejszyłem, bo podniósł się wrzask, że tak niskich i ciągłych temperatur w Polsce nie ma. Ustalam temperaturę zewnętrzną na 0*. Przyjmuję 11 okien podstawowych. Temperatura muru 20*. Gdzie: Q- ilość ciepła wyprowadzona przez 1 ramę okienną (W), L- współczynnik przewodzenia stali = 58, S- pole rdzenia śruby M8 x 10 szt = 0,00032m2, T- różnica temperatur = 20*, d- długość śruby M8 = 0,015m. Wynik strat;

Q(W)= L x S x T/d = 25 Watów x 24 godziny x 30 dni x 6 miesięcy x 11 okien = 1188 KWh x 0,5 zł = 594 zł w pierwszym roku grzewczym. Po 10 latach = 594 zł x 10 x 150% = 8910 zł. Po 50 latach = 117.500 zł. Są to generowane straty + kosztowny montaż, który nic nie dał. Obawiam się, że strat będzie więcej, bo system JB-D jest skomplikowany, i montażyści idą na skróty. Kotwy są nie uszczelnione. Dałem minimalną ilość konsol i kotw, a montażyści dają więcej, sugerując, że straty są groszowe. A dopłata miesięczna to 54 zł na 1 okno, na sezon grzewczy. Ale prawda jest gorsza; w pierwszym roku trzeba wydać najpierw na zbędny montaż 6600 zł. Proszę przeliczyć i spokojnie odpisać. Dom pasywny sięga gwiazd, ale nigdy na systemie JB-D. To typowy stalowy mostek termiczny.

Dobrze, że wspominasz o niewiedzy. Nie pojmujesz jednak, że to ty masz z tym problem. Postrzeganie otaczających nas zjawisk zależy od poziomu wiedzy i inteligencji obserwatora. Z punktu widzenia rybki akwariowej wszechświat to trochę wody zamknięte pomiędzy taflami szkła. Ty patrząc ze swojego punktu widzenia uważasz, to co uważasz. Może masz coś z takiej rybki akwariowej?

A ty sięgnij trochę dalej niż podręcznik do fizyki dla uczniów szkoły podstawowej.

Wojtek, przeczytaj spokojnie wyliczenia dla Sławka, jeżeli widzisz błąd, to napisz, a ja wyjaśnię dlaczego tak liczyłem. Piana na ustach nic tu nie da. Z tych wyliczeń wynika, że poprzednio musiałem się gdzieś pomylić. Obniżenie temperatury o 10*, wzmocniłoby straty o 50%, ale nie dałoby sumy 375.000 zł. W ostrej dyskusji, można coś przeoczyć, tym bardziej jak się zmienia parametry.

sorki ale nie wytrzymałem - inteligentny inaczej po prostu inaczej

Wróć człowieku do początku całej dyskusji i zastanów się nad wszystkimi wypowiedziami Twoich oponentów. rusz szare komórki i pomyśl

Mam cichą nadzieję, że Admin w końcu coś z tymi głupotami wypisywanymi przez Ciebie zrobi

Czy ty nie rozumiesz że tworzysz nowe, głupie teorie?

Czy nie rozumiesz, że wyrządzasz krzywdę wszystkim budującym podając idiotyczne wyliczenia i teorie?

Czy wreszcie nie pojmujesz że swoimi wypowiedziami zraziłeś nie tylko do siebie wszystkich bo gluchyś jak pień ale może i nawet sensowny po dopracowaniu system AD pogrążyłeś swą niekompetencja?

Czy jesteś na tyle ślepy, głuchy i po prostu głupi by tego nie dostrzec?

Instytut domów pasywnych w Niemczech, instytut techniki budowlanej w Polsce, wszelkie placówki badawcze i naukowe nic nie znaczą, siedzą tam nieuki co nawet fizyki z podstawówki nie opanowali ale TY wiesz lepiej od nich wszystkich

Edytowane przez jareko

... WYNIK = 21 Watów ... Nie chce wyjść inaczej. Nie odsyłaj mnie do programu SAT, tylko samemu z tego skorzystaj i poinformuj nas na forum. Z powodu prostej tabliczki mnożenia, nie będę wydawać kilka tysięcy złotych,bo nie umiesz liczyć. Nie gwarantuj tego co nie wiesz, tylko zajrzyj do książki z FIZYKI, a tam ten wzór znajdziesz objaśniony.

Do książek powinni zaglądać wszyscy. Czytanie, to fajna sprawa:-)

A tak zupełnie bez emocji Panie Krzysztofie, Pańskie założenia i obliczenia są niestety błędne!

Przyjmując, że obwód okna ma 6 mb, szerokość szczeliny dylatacyjnej wokół okna na całym obwodzie jest równa i wynosi 2 cm, a głębokość ramy ościeżnicy wynosi 7 cm, to treść zadania, które próbował Pan rozwiązać powinna brzmieć następująco:

Określić przepływający strumień ciepła dla warstwy pianki PUR o powierzchni A= 0,12m² (6m*0,02) i grubości 7cm (głębokość ramy ościeżnicy) przy założonej przewodności cieplnej λ=0,05 (przewodność pianki PUR wg. PN-EN12524:2003) i różnicy temperatur 20K

No to liczmy:

0,12*0,05*(20/0,07)= 1,71W