Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...Krzysztofie, proponuję Ci nie operować konkretnymi kwotami a kWh potrzebnymi do pokrycia strat...

nadal uważam, że Twoje teorie są lekko mówiąc naciągane, ale przy podawaniu kWh nie będą wyglądały na bezczelną manipulację, którą moim zdaniem jest rzucanie kwot kilkusettysięcznych bez założenia przy jakim źródle ciepła takie kwoty wychodzą....

jeśli nie widzisz różnicy to podam przykład:

ogrzewanie prądem - koszt uzyskania 1 kWh ok 0,5 zł

ogrzewanie PC (COP 3,6) - koszt uzyskania 1 kWh 0,14 zł

najbardziej chyba popularny ekogroszek kształtuje się na poziomie PC

... to tylko taka moja mała dygresia...

z niecierpliwością czekam na kolejne rewolucyjne wnioski z obliczeń ;)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ciekawe dlaczego tylko 50% wzrostu energii rocznie zakładasz? ja bym, by było jeszcze weselej, przyjął 200% rocznie - wtedy kwotami byś powalał

Zgodnie tym co napisałeś zmiana o 0,1 generuje aż ;) 2,3 m3 gazu na cały sezon grzewczy w Polsce - ile kosztuje gaz?

lub 2,4 litrów oleju napędowego także na cały sezon grzewczy - ciekawe ile kosztuje olej? 1 litr 37 zeta ? Chyba mniej

Skąd ty ciągle bierzesz te swoje wyliczenia?

Jareko, miałeś mi podać, gdzie szukać Twojego programu strat Schuco PlanSoft 3.0, wówczas mógłbym porównać swoje wyliczenia. Proszę Cię kilka razy.

ten program nie jest dostępny w sieci - o ile dobrze pamiętam. To program firmowy Schuco do dokonywania obliczeń statyki, Uw czy też audytu dotyczącego tylko okien

Poszukaj, jest sieć, może znajdziesz.

Wiele osób z których się tu naigrywasz i tak naprawdę obrażasz, wykazuje ci jasno, że popełniasz błędy w obliczeniach, błędy w założeniach, podajesz kwoty z sufitu, manipulujesz nimi w oderwaniu nawet od zdrowego rozsądku, gdyż wykazujesz takie straty jakich nie ponoszą klienci budując domy tradycyjnie (czyli w technologiach sprzed 10-20 lat - a tego buduje się bardzo dużo) bo jak się ma koszt ogrzewania na poziomie 6 tyś tylko uwzględniając straty na same okna !!! co już ktoś ci tu wykazał.

Proszę, opamiętaj się, bo wyrządzasz tu ogrom szkód o czym wielokrotnie ci mówiono - wchodzą tu ludzie w większości reagujący na naszą dyskusję szeroko otwartymi oczyma i nie wiedzą o czym mowa - ale twe przekłamania mogą przyjąć za dobrą monetę i popełnią błędy na swoich budowach. O ile wiem, dostałeś już info od Administratora ostrzegające cie przed takim postępowaniem, ale jak widać nie odniosło one skutków :(

...Krzysztofie, proponuję Ci nie operować konkretnymi kwotami a kWh potrzebnymi do pokrycia strat...

nadal uważam, że Twoje teorie są lekko mówiąc naciągane, ale przy podawaniu kWh nie będą wyglądały na bezczelną manipulację, którą moim zdaniem jest rzucanie kwot kilkusettysięcznych bez założenia przy jakim źródle ciepła takie kwoty wychodzą....

jeśli nie widzisz różnicy to podam przykład:

ogrzewanie prądem - koszt uzyskania 1 kWh ok 0,5 zł

ogrzewanie PC (COP 3,6) - koszt uzyskania 1 kWh 0,14 zł

najbardziej chyba popularny ekogroszek kształtuje się na poziomie PC

... to tylko taka moja mała dygresia...

z niecierpliwością czekam na kolejne rewolucyjne wnioski z obliczeń ;)

Sławek, przyjęcie watów jako jednostki wyjściowej, jest najprostsze w obliczeniach energetycznych. Jeżeli opalasz węglem to wyjdzie to 2x taniej, ale energetycznie tyle samo. Uruchomisz PC, wyjdzie 5x taniej, ale musisz wydać 50.000 zł na cały układ wewnętrzny i zewnętrzny. Przy PC musisz mieć ciepły dom i okna dobrze osadzone, bo pompa pracuje w niskich temperaturach. A jak to się ma do 2020 roku, po którym domy nie będzie można ogrzewać energią pierwotną.

...A jak to się ma do 2020 roku, po którym domy nie będzie można ogrzewać energią pierwotną.
ma się bardzo dobrze bo nikt nie będzie burzył domów jakie powstały przed 2020 rokiem. Ten zapis informuje tylko o sposobie pozyskiwania źródła energii do ogrzewania domu. Czy to będzie biomasa, czy gaz łupkowy ;), czy energia elektryczna pozyskiwana z elektrowni wiatrowych czy innych. Kolejnym przekłamaniem jest PC w cenie 50 tyś gdyż można wykonać ją taniej - wraz ze wzrostem zainteresowania PC i coraz większą konkurencją ceny już zmalały i podejrzewam, że dalej będą szły w dół.

Wiele osób z których się tu naigrywasz i tak naprawdę obrażasz, wykazuje ci jasno, że popełniasz błędy w obliczeniach, błędy w założeniach, podajesz kwoty z sufitu, manipulujesz nimi w oderwaniu nawet od zdrowego rozsądku, gdyż wykazujesz takie straty jakich nie ponoszą klienci budując domy tradycyjnie (czyli w technologiach sprzed 10-20 lat - a tego buduje się bardzo dużo) bo jak się ma koszt ogrzewania na poziomie 6 tyś tylko uwzględniając straty na same okna !!! co już ktoś ci tu wykazał. (

Jareko, ja nie będę szukał tajnych programów na obliczenie strat, bo nikt mi tego nie udostępni, tak jak Ty to robisz pisząc kłamstwa o stratach 6 tyś zł na samych oknach. Osadzając okna w systemie JB-D, są straty 54 zł na 2m2 okna na sezon grzewczy, co przy 10 oknach daje sumę 540 zł, a Ty to mnożysz przez 11 z sufitu. Mnie zarzucasz manipulacje liczbami, a sam co robisz rozbój.

ma się bardzo dobrze bo nikt nie będzie burzył domów jakie powstały przed 2020 rokiem. Ten zapis informuje tylko o sposobie pozyskiwania źródła energii do ogrzewania domu. Czy to będzie biomasa, czy gaz łupkowy ;), czy energia elektryczna pozyskiwana z elektrowni wiatrowych czy innych. Kolejnym przekłamaniem jest PC w cenie 50 tyś gdyż można wykonać ją taniej - wraz ze wzrostem zainteresowania PC i coraz większą konkurencją ceny już zmalały i podejrzewam, że dalej będą szły w dół.

Jareko, PC jest bardzo dobre, ale skomplikowane i pracochłonne, więc niewiele stanieje. Kierunek to domy pasywne, czyli oszczędzanie energii, a nie ładowanie jej w produkcję PC. Dlatego jest ta rozmowa na forum, jak najlepiej, najszybciej, najtaniej, osadzić okna w warstwie ocieplenia, i czy warto to robić.

Tylko ze Krzysztof dalej nie rozumie ze robi błędy. Tak jak ty korzystam z programu w którym jest opcja poza wyliczeniem Uw okna również mini audytu. Mądrzejsi od nas opracowali dokładne wzory uwzględniąjace dokładnie wszystko dosłownie wszystko nawet średnie temperatury roczne. I tylko w oparciu o te naliczenia można prowadzić merytoryczna dyskusje.

Jareko, nie kłam, podaj wzory MĄDRYCH, przeliczę i się okaże kto ma rację. Mini audyty z audytów, to jest ciekawa opcja, a gdzie jest prawda ? To "strzyżenie owiec"

Pełny audyt dotyczy całej chałupy, można wyliczać straty tylko dla określonych elementów domu, dachu, ścian, okien itp. To nie jest pełny audyt więc sobie nazwałem mini audytem - tak to sobie nazwałem :)

Wzory na dokładne obliczenia znajdziesz w sieci, są choćby podane w opracowaniach z zakresu fizyki budowli skoro programy do audytu energetycznego, czy inne, rozwiązujące skomplikowane obliczenia, są dla ciebie fałszem

Admin czytasz i nie reagujesz?

Pełny audyt dotyczy całej chałupy, można wyliczać straty tylko dla określonych elementów domu, dachu, ścian, okien itp. To nie jest pełny audyt więc sobie nazwałem mini audytem - tak to sobie nazwałem :)

Wzory na dokładne obliczenia znajdziesz w sieci, są choćby podane w opracowaniach z zakresu fizyki budowli skoro programy do audytu energetycznego, czy inne, rozwiązujące skomplikowane obliczenia, są dla ciebie fałszem

Admin czytasz i nie reagujesz?

Jareko, ja właśnie korzystam z tych wzorów, ze wszystkich danych z zakresu fizyki budowli. A Ty do tej pory nie odpowiedziałeś dlaczego te wyliczenia przemnożyłeś przez 11 i pokazałeś jako prawdę. Dlaczego to robisz manipulując stratami. Inwestorzy powinni wiedzieć jakie straty generuje okno osadzone w murze nośnym, a jakie w ociepleniu.

jakoś mało świadomie korzystasz z tych wzorów robiąc na wstępie blednę założenia

Jareko, jakie błędne założenia. Wszystkie założenia dotyczą tej samej ramy- 70 mm, tego samego okna 2m2, tej samej różnicy temperatur 20*, tej samej grubości warstwy PUR- 20mm. Gdzie jest błąd w założeniach ? Współczynniki wziąłem z poradnika budowlanego; L = 58W/mK- dla stali, L = 0,05W/mK- dla połączenia mur-rama okienna, okno z węgarkiem, L = 0,35W/mK- dla tworzywa PP. Dlaczego podważasz wynik strat wyliczony na 54 zł, 1 okna w osadzeniu JB-D na sezon grzewczy, podając sumę 6000 zł. To jest 111 okien. Piszesz publicznie bzdury i mówisz, że nie chce Ci się szukać. Przynajmniej to sprostuj.

Kolego Krzysztof49. Ponownie proszę: przedstaw wyniki badań czy też obliczeń, które udowodnią twoje teorie o wyższości kotew z tworzywa nad kotwami JBD. Cały czas piszesz, że twoje rozwiązanie jest "cieplejsze" bo plastik nie przewodzi tak ciepła jak stal. Nie mamy tu jednak do czynienie z prostym punktowym czy liniowym mostkiem termicznym "na wylot" budynku ale mówimy o elemencie zakrytym całkowicie warstwą izolacji budynku a to diametralnie zmienia postać rzeczy. Przestań więc wygłaszać teorie i zacznij operować faktami.

Okno 2m2 osadzone na podporach z tworzywa, w warstwie termoizolacyjnej, generuje straty na ramie okiennej w wysokości 3 watów co w przeliczeniu na sezon grzewczy daje sumę 6 zł i 50 groszy. 10 okien to strata 65 zł, podczas gdy te same okna osadzone na podporach i kotwach metalowych dają stratę 540 zł rocznie. Ta 9-krotna duża różnica, da wyraźny obraz prawdy w kamerze termowizyjnej.

nie zamierzam nic prostować, podawałeś tu już tyle różnych wyliczeń od czachy że gubię się w Twych wyliczeniach. Nawet w którymś poście podałeś że montaż poza licem ściany generuje większe koszty jak montaż w licu. Ja w tych głupotach już się pogubiłem

Pisz dalej co ci ślina na język przyniesie

I daj w końcu te zdjęcia z kamery termowizyjnej o których tak ciągle paplesz

Edytowane przez jareko

VETO! ;-) Jak uzywamy tańszej taryfy i akumulacji to prąd można śmiało policzyć za 0,3zł ;-)

Bitter, cena taryfy zależy od wielkości zużycia prądu i miejsca. Koło Łodzi są miejscowości, gdzie 1kwh to 0,8 zł. Druga taryfa jest tańsza, ale jednocześnie pierwsza jest droższa, jak z telefonami, nie można się połapać. Jak się weźmie rachunek do ręki, to tylko jedna pozycja na 6 dotyczy zużycia prądu, reszta to gotowość i linie przesyłowe do tego prądu. Cena prądu nie jest ważna, ale wiedza które osadzenie okna jest najoszczędniejsze. Wówczas można sobie nawet policzyć i po 0,6 zł za kwh, ale trzeba wiedzieć w które okno ładować pieniądze. Jednocześnie nie można zaniżać ceny prądu, i powiedzieć, że są to sumy groszowe, niewarte uwagi.

nie zamierzam nic prostować, podawałeś tu już tyle różnych wyliczeń od czachy że gubię się w Twych wyliczeniach. Nawet w którymś poście podałeś że montaż poza licem ściany generuje większe koszty jak montaż w licu. Ja w tych głupotach już się pogubiłem

Pisz dalej co ci ślina na język przyniesie

I daj w końcu te zdjęcia z kamery termowizyjnej o których tak ciągle paplesz

Jareko, podałem, że montaż z licem muru nośnego to generowanie strat 45 zł na okno, na sezon grzewczy, na JB-D w ociepleniu to 54 zł strat, AD w ociepleniu to 6,5 zł. Są to trzy podstawowe wiadomości, liczone tą samą metodą.

średnio dom ma 15 okien czyli wypada na okna coś około 675 zeta na sezon - montaż w licu ściany i największa głupota jaka poddaje w wątpliwość rzetelność twych obliczeń - montaż w warstwie ocieplenia - 810 zeta.

A czym że się realnie różni w takim razie kotwa stalowa przy licu a JB-D w ociepleniu? Tu i tu stal. I tylko nie chrzań Waść o śrubie M8 bo ona nie styka się ze wzmocnieniem