HenoK 09.11.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 http://img847.imageshack.us/img847/3224/1jpgp.jpg http://img148.imageshack.us/img148/6493/2jpgxh.jpg Odnośnie zdjęć Jareko: Przez jedną konsole metalowe przechodzi 1,1 W ciepła na godzinę Widać jakiś postęp w Twoich wypowiedziach. W swoim poscie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4991799&viewfull=1#post4991799 pisałeś, że jest to 2,2W. Jeszcze kilka wypowiedzi i dojdziesz do realnego poziomu . Zresztą w tamtym poscie napisałeś : Na zdjęciu pokazałeś konsolę dolną, ocieploną, więc straty do muru są minimalne, Zdecyduj się więc jakie one są minimalne, czy kładące na plecy cała ideę oszczędzania energii. IMHO, w tym konkretnym wypadku te straty są rzeczywiście minimalne - Metalowa konsola jest oddzielona od metalowego wzmocnienia okna grubym profilem podokiennym z pustką powietrzną. Jeśli uda Ci się z takiej kotwy "wycisnąć" 0,1W to będzie naprawdę dużo. Tylko znowu odsyłam do profesjonalnych narzędzi obliczeniowych. Nie wszystko da się policzyć na kartce metodą "słupków" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.11.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 HenoK, ja przyjąłem ramę okienną, jako wycinek muru o długości 6m i szerokości 0,08m, czyli pas w kształcie ramy okiennej. Temperatura muru pod styropianem 30cm, + 20*C. Temperatura zewnętrzna +2*C. Strata ciepła takiego muru pasywnego, jest 2,4 razy większa niż pasa wokół ramy okiennej, z konsolami i kotwami metalowymi. Byłoby tak samo gdyby, ten wycinek muru, był ocieplony styropianem o grubości 72cm. Zawsze gdzie wprowadzamy stal i ramę okienną, w tym pasie straty muszą być większe kilka razy, niż czystego pasa muru, tylko ocieplonego. Tylko co to ma wspólnego z obliczeniami w KOBRZE, które prowadzą do takiego, a nie innego wyniku ? Gwarantuję Ci, że gdybyś w KOBRZE wymodelował taki przykład wynik byłby identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 09.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Maron 1,78 ? To przeżytek! Są już kształtowniki okienne z aluminium o współczynniku Uf 1,0 W/(m2*K). Tym to się dopiero udało:-). Test, Na trzynastu producentów stolarki okienno-drzwiowej z PCV, tylko trzech trzymało normę, pięciu miało duże uchybienia, i pięciu test oblało. Gdzie jest ta prawda. Producenci okien chętnie zachwalają ich jakość, ale ci, którzy je kupują, muszą im wierzyć na słowo. Ile jest ono warte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 09.11.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Widać jakiś postęp w Twoich wypowiedziach. W swoim poscie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4991799&viewfull=1#post4991799 pisałeś, że jest to 2,2W. Jeszcze kilka wypowiedzi i dojdziesz do realnego poziomu . Zresztą w tamtym poscie napisałeś : Zdecyduj się więc jakie one są minimalne, czy kładące na plecy cała ideę oszczędzania energii. IMHO, w tym konkretnym wypadku te straty są rzeczywiście minimalne - Metalowa konsola jest oddzielona od metalowego wzmocnienia okna grubym profilem podokiennym z pustką powietrzną. Jeśli uda Ci się z takiej kotwy "wycisnąć" 0,1W to będzie naprawdę dużo. Tylko znowu odsyłam do profesjonalnych narzędzi obliczeniowych. Nie wszystko da się policzyć na kartce metodą "słupków" . HenoK, czytaj uważnie. Napisałem 2,2 Wata na 1 metr ramy okiennej. Przeciętne okno ma 6 metrów obwodu, co daje 13,2 Wata i przypada na 12 konsol i kotw. Więc jedna konsola lub kotwa, generuje stratę 1,1 Wata na godzinę, co daje w końcu stratę 640 kWh w domu o 10 oknach 2m2 na sezon grzewczy. Profil podokienny, rzeczywiście trochę chroni przejście ciepła z konsoli do ramy okiennej, ale to jest tylko dla trzech konsoli dolnych. 9 kotw obwodowych dostarcza to ciepło w sposób nieograniczony. Z obliczeń wynika, że cała rama 6mb, może przejąć 50 Watów ciepła na godzinę, więc podaż w granicach 13,2 Wata na godzinę może się odbywać bez zakłóceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.11.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Kochani inwestorzy. Współczuje wam. Z założenia watęk o prawidłowym zamontowaniu okien w warstwie ocieplenia zamienił się w wyliczanke gdzie wszystkim wychodzą zupełnie inne wyniki jak Krzysztofowi. Współczuje gdyż dalej będą do Was przyjeżdżać ekipy nie znające żadnego montażu i na was uczyć się zaczną lub co gorsza źle montować. Później trafi się jakiś debil który te kotwy powycina bo przecież stal . . . Miałem już dwa takie wypadki u moich klientów. Taki oto efekt porad Krzysztofa. I o tym cały czas mowie administratorowi który czegoś tu nie rozumie. Ale co mi tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 09.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Kochani inwestorzy. Współczuje wam. Z założenia watęk o prawidłowym zamontowaniu okien w warstwie ocieplenia zamienił się w wyliczanke gdzie wszystkim wychodzą zupełnie inne wyniki jak Krzysztofowi. Współczuje gdyż dalej będą do Was przyjeżdżać ekipy nie znające żadnego montażu i na was uczyć się zaczną lub co gorsza źle montować. Później trafi się jakiś debil który te kotwy powycina bo przecież stal . . . Miałem już dwa takie wypadki u moich klientów. Taki oto efekt porad Krzysztofa. I o tym cały czas mowie administratorowi który czegoś tu nie rozumie. Ale co mi tam. Jareko, nie współczuj inwestorom, tylko daj im CERTFIKAT na papierze, że Twój montaż, gwarantuje straty nie większe od 0,2kWh na 1mb ramy na sezon grzewczy. Ktoś będzie chciał zrobić AUDYT swojego domu, więc wszystko prosto wyliczy. Jeżeli Ktoś wyciął kotwy, powinien zrobić to na Twój koszt, bo sprzedajesz towar nie zgodny z tym co deklarujesz. Zgodnie z RĘKOJMIĄ, należy się wymiana usługi na uzgodnioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Test, Na trzynastu producentów stolarki okienno-drzwiowej z PCV, tylko trzech trzymało normę, pięciu miało duże uchybienia, i pięciu test oblało. Gdzie jest ta prawda. Producenci okien chętnie zachwalają ich jakość, ale ci, którzy je kupują, muszą im wierzyć na słowo. Ile jest ono warte ? Ono jest warte tyle co Twoje. Oni produkują okna, a Ty kotwy, co za różnica? Moją opinię o tym badaniu, założeniach, wynikach i ich prezentacji będziesz mógł przeczytać jutro na mojej stronie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tylko link poprosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 09.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ono jest warte tyle co Twoje. Oni produkują okna, a Ty kotwy, co za różnica? Moją opinię o tym badaniu, założeniach, wynikach i ich prezentacji będziesz mógł przeczytać jutro na mojej stronie.. Test, różnica jest taka, że te dane są z Instytutu Techniki Budowlanej, który wziął pod lupę 13 producentów, wszystkie drzwi były z wyższej półki cenowej, zaawansowane technologicznie, miały ten sam wymiar i kolor. Wniosek był jeden: parametry nijak się mają do deklarowanych danych przez producentów. Żeby nie wiem co zepsuć przy wyjściu z formy, elementy z tworzywa zawsze będą 193 X cieplejsze od stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 tylko link poprosimy s'il vous plaît "Okna trochę w ciąży" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2011 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 napiszmy może wprost= konsole do przejmowania obciążeń tak , dla wyglądu ścian takdla oszczędności cieplnych być może[tak naprawdę nikt nie wie- skoro oprócz krzysztofa nikt z dystrybutorów konsol nie ma takich wyników na papierze - mówimy o polsce]żeby nie było żadnych wątpliwości -sam u siebie stosowałem konsole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 s'il vous plaît "Okna trochę w ciąży" Faktycznie z tej tabelki nic nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.11.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 s'il vous plaît "Okna trochę w ciąży" Wyszło jak zawsze... Już sam tytuł artykułu w GW jest mylny: "Ranking najlepszych okien.". Do tego mam wątpliwości co do podanych cen okien. Arbitralna decyzja jakie cech okna są dla klienta najważniejsze ("najistotniejsze dla każdego okna właściwości") też budzi mieszane uczucia. Zdaje się, że wybrano po prostu cechy, które można łatwo (i tanio) zbadać pomijając inne A już dobór producentów do zestawienia pozostanie słodką tajemnicą tego, kto o tym decydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 10.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Rozumiem, że opierasz się na różnicy w wynikach podanych w postach :czyli 6,4-5,4=1W/m. Jednak biorąc pod uwagę wyjaśnienie z postu : ta różnica w stratach jest zupełnie inna. Wartość 6,4W/m wychodzi przy w sytuacji gdy blacha o grubości kotwy byłaby na całym metrze. Faktycznie na 6m ramy kotew występuje np. 12 szt. kotew o szerokości np. 4cm, czyli 0,48m. Dla takiego przykładu ten 1W/m różnicy trzeba pomnożyć przez 0,48/6=0,08W/m Dla całego okna różnica ta wyniesie więc 0,48W, a nie 6W jak obliczyłeś. Wynik końcowy jest nie 288kWh/ sezon przy 10 oknach, ale 23kWh. Henok, znowu interpretujesz na korzyść stali. Podaż ciepła, przez ciągłą opaskę stalową wokół ramy okiennej, tak jak według Ciebie ma program KOBRA, jest ogromny i nie wynosi 1 Wat na metr ramy, tylko 16 Watów/metr. Ta wartość jest dla opaski z blachy 1,4mm i szerokości 4cm i długości 1 metr z przetłoczeniem wzdłużnym 8mm pod wpust ramy. Program KOBRA dobrze te wielkości uchwycił. Dziwne jest jedno, że wszyscy, jak jeden mąż bronią elementów stalowych, zamiast podejść do nich krytycznie. Przecież, to są typowe mostki cieplne. W oknach aluminiowych, żeby je przerwać daje się wkładki z tworzywa; jedną, dwie. A tutaj jest jeszcze pomysł Jareko dodania dwóch dodatkowych konsol stalowych, dla okien trzyszybowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.11.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Henok, znowu interpretujesz na korzyść stali. Odpowiedziałem w wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190122-Ile-ciep%C5%82a-tracimy-przez-kotwy-monta%C5%BCowe&p=4995488&viewfull=1#post4995488 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 faktycznie dobrze by było zobaczyć te wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 10.11.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Czas wrócić już do tematu wątku:wave: Myślę, że optymalnym rozwiązaniem będzie montaż okna z wysuniętą do połowy ze ściany ramą okna. Można jeszcze trochę powalczyć z nadprożem i zastosować ciepły parapet, ale sam montaż można chyba wykonać na standardowych kotwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 10.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Odpowiedziałem w wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190122-Ile-ciep%C5%82a-tracimy-przez-kotwy-monta%C5%BCowe&p=4995488&viewfull=1#post4995488 Henok, tam nic nie ma, żadnej konkretnej odpowiedzi. Wszyscy lobbują za stalą, a to producenci elementów stalowych, powinni zająć się wyliczeniem strat w takim montażu, w programie SAT lub KOBRA, i dać gwarancję ciepłego montażu w CERTYFIKACIE. Pisanie o stratach zerowych, na mostkach termicznych stalowych, w czyimś imieniu, kojarzy się z Towarzystwem Wzajemnych Interesów i nie ma nic wspólnego z tematem tego forum : Montaż w warstwie ocieplenia - jak to zrobić dobrze. Ten co montuje, powinien to robić według swojego systemu, i wydać CERTYFIKAT, a puste gadanie, że robi to dobrze i szczelnie, bez papieru, który zostawia u inwestora, nijak się ma z prawdą w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Henok, tam nic nie ma, żadnej konkretnej odpowiedzi. Wszyscy lobbują za stalą, a to producenci elementów stalowych, powinni zająć się wyliczeniem strat w takim montażu, w programie SAT lub KOBRA, i dać gwarancję ciepłego montażu w CERTYFIKACIE. Pisanie o stratach zerowych, na mostkach termicznych stalowych, w czyimś imieniu, kojarzy się z Towarzystwem Wzajemnych Interesów i nie ma nic wspólnego z tematem tego forum : Montaż w warstwie ocieplenia - jak to zrobić dobrze. Ten co montuje, powinien to robić według swojego systemu, i wydać CERTYFIKAT, a puste gadanie, że robi to dobrze i szczelnie, bez papieru, który zostawia u inwestora, nijak się ma z prawdą w tym temacie. Czlowieku, juz pokazano, ze straty te sa marginalne wiec odpusc sobie. Chcesz to sie z tego doktoryzuj, ale nie kaz ludziom czytac dziesiatkow postow zeby probowac udowodnic swoje teorie. Predzej sie okna powypaczaja niz zwroci sie kombinowanie przy montazu. Opatentuj jak masz co i odcinaj kupony, ale nie mecz ludzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 10.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Czas wrócić już do tematu wątku:wave: Myślę, że optymalnym rozwiązaniem będzie montaż okna z wysuniętą do połowy ze ściany ramą okna. [ATTACH=CONFIG]84258[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84259[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]84260[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84261[/ATTACH] Można jeszcze trochę powalczyć z nadprożem i zastosować ciepły parapet, ale sam montaż można chyba wykonać na standardowych kotwach. Maron, takie okno 2m2 generuje 9 Watów strat co daje 43,2 kWh w sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts