Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w moim wiedzieli ... i co? i ... D...

okna miały być na święta zamontowane

a będą MOŻE końcem stycznia ....

zobaczymy jak ta historia się zakończy ... może dobrze ... może źle ... jeśli dobrze napiszę że jest OK i może nawet będę nadal ich polecał ...

jeśli źle ... to wiadomo ....

na tą okoliczność zmieniłem nawet avatara ;)

PS. Finlandia coś specjalnie dla Ciebie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=90415&d=1324123427

Edytowane przez R&K

R&K - nie chwalę przed zachodem. Na razie chwalę biuro sprzedaży. Bo niestety u kilku innych producentów nie wiedzieli o co mi chodzi.

Chodziło ci chyba raczej o sprzedawców, a nie producentów, bo gdyby producenci nie wiedzieli co to poszerzenia czy jak wykonac montaż w warstwie ocieplenia, to już byłaby zgroza.. :rolleyes:

Ale podzielam pogląd, że ogromna część osób sprzedających okna nie ma o tym pojęcia. A ta wiedza jest dostepna i u producentów okien i na specjalistycznych stronach internetowych, więc jedynym chyba wytłumaczeniem braku tej wiedzy jest lenistwo albo "przypadkowość" sprzedawcy. Tak czy inaczej takie punkty sprzedaży powinno się chyba jednak omijać szerokim łukiem, bo rzeczywistej fachowej porady to się tam nie uzyska. pzdr

Temat umarł więc zapodam pytanie. W jaki sposób łączycie opaskę styropianową wokół okna umieszczonego w ociepleniu z pozostałym styropianem na ścianie? Powiedzmy opaska 8cm a cała ściana 25cm Zostaje 17cm - takiego styropianu nie ma ;-(

nie bardzo kumam

mozesz to zwizualizowac? jakis prosty rysunek w pait-cie?

Proszę oto poglądowy rysunek. Narysowałem przerwy pomiędzy kawałkami styropianu aby było widać "klocki", oczywiście powinny do siebie ściśle przylegać i być sklejone. Czy klej nie spowoduje np kilkumilimetrowego zwiększenia grubości całej warstwy co się odbije na nierównomiernej powierzchni, którą trzeba będzie wyrównywać klejem?

Styropian.JPG

Styropian.JPG

No to Cię jareko posłucham i tak też uczynię. Mniej kombinacji i pewnie da się jeszcze taśmę rozprężną ożenić pod węgarek przy takiej metodzie. Pomysł chyba dla mnie lepszy zwłaszcza, że ja i tak chce dać lekką ozdobną opaskę wokół otworu okiennego ze styropianu (nie wiem jak się to nazywa) bo takie okna bardzo mi się podobają, więc i tak miejsce łączenia jeszcze będzie przykryte styropianem