martinflash 09.06.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) mam 2 pytania:1. na jakiej głębokości w ścianie piwnicy powinien znajdować się otwór na rurę kanalizacyjną?2. na jakiej głębokości i o jakiej średnicy w ścianie piwnicy powinien znajdować się otwór na kabel prądowy z elektrowni? robię ścianę trójwarstwową w piwnicy i chcę wykonać te otwory teraz żeby potem nie wiercić i nie burzyć Edytowane 9 Czerwca 2010 przez martinflash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.06.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Ad1. Mniej więcej na takiej jak będziesz miał wlot do szamba + spadek. Ad2. Bezpośrednio w ziemi kable układa się na dnie wykopu, jeżeli grunt jest piaszczysty lub na warstwie piasku o grubości 10cm. Ułożone kable należy przysypać warstwą ok.15cm piasku, a następnie ziemią pochodzącą z wykopu. Następnie układamy folię. Odstęp folii od kabla powinien wynosić ok. 25cm. Głębokość ułożenia kabla w ziemi powinna wynosić około: 50cm - 70cm. Średnica taka żeby kabel się zmieścił. A grubość zależy od ilości żył i mocy jaką chcesz podłączyć. Edytowane 11 Lipca 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.06.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ad1. Mniej więcej na takiej jak będziesz miał wlot do szamba + spadek. Głębokość ułożenia kabla w ziemi powinna wynosić około: 50cm. . A ja głupi chiałem na metr kopać , naprawdę 50 cm to standard ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 03.07.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 (edytowane) A ja głupi chiałem na metr kopać , naprawdę 50 cm to standard ? Pozdrawiam Witam NIE BARDZO Kable nn do 1 kV układa się na 70 cm [na50 to oświetlenie pod chodnikiem] A co do średnicy to najlepiej wmurować kawałek arota 50 mm średnicy co ułatwi wciągnięcie kabla jaki by on nie był. Drugi-arot można dać do wody tylko głębiej poniżej strefy przemarzania gruntu. Trzeci- warto pomyśleć o kablu do domofonu albo videfonu, telefonu i jak ktoś robi szambo o kablu do czujnika poziomu [pływak albo inne ustrojstwo] kabel do oświetlenia zewnętrznego A i może o bednarce do Głównej szyny ekwipotencjalnej PE pamiętać watro przy robieniu fundamentów I jak ktoś ma ochotę dla rury do podlewania ogródka. Edytowane 3 Lipca 2010 przez Pawlo111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 03.07.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Witam NIE BARDZO Kable nn do 1 kV układa się na 70 cm [na50 to oświetlenie pod chodnikiem] A co do średnicy to najlepiej wmurować kawałek arota 50 mm średnicy co ułatwi wciągnięcie kabla jaki by on nie był. Drugi-arot można dać do wody tylko głębiej poniżej strefy przemarzania gruntu. Trzeci- warto pomyśleć o kablu do domofonu albo videfonu, telefonu i jak ktoś robi szambo o kablu do czujnika poziomu [pływak albo inne ustrojstwo] kabel do oświetlenia zewnętrznego A i może o bednarce do Głównej szyny ekwipotencjalnej PE pamiętać watro przy robieniu fundamentów I jak ktoś ma ochotę dla rury do podlewania ogródka. czy najlepiej zrobić otwór na tym samym pionie gdzie będzie skrzynka z bezpiecznikami czy w dowolnym miejscu w piwnicy? jak daleko od siebie może być otwór wody i prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 04.07.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Jeśli licznik masz w ogrodzeniu to teoretycznie możesz kablem wchodzić gdzie chcesz,tylko że kabel od przyłącza powinien być na projekcje naniesiony a po zbudowaniu domu wrysowany na mapę przez geodete. Byle nie bliżej niż 20 cm od rurociągu wody zimniej nie wymagającej konserwacji i 100 od ruciągu wymagającego konserwacji [tyle mówi PN76 E-05125]Ale woda i tak będzie głębiej bo pewnie gdzieś około 1,5m albo więcej[głębokość zależna od strefy w której mieszkasz] a prąd 0,7m od powieżchni gruntu.Byle by po ścianie nie biegły za blisko.trasę kabla WLZ można prowadzić daleko tylko to koszty niestety.Wodociąg ma ograniczenia co do trasy przed licznikiem wody nie wolno zmieniać za bardzo kierunku stumienia bo licznik fałszuje i wodociągi nie odbiorą.A co do średnicy rury osłonowej to ma być średnica wewnętrzna rury min.1,5 x średnica zewn.kabla. Uszczelniona z obu stron po wprowadzeniu kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts