Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strych - adaptacja

Recommended Posts

Witam jestem tu poraz pierwszy, ale zadowolony :D że tyle osób wypowiada się na tematy budowlane nie do końca mi znane. Cieszę się że mogę bazować na doswiadczeniu innych.

Mam prośbe chcę sie wziąść się za adaptacje strychu. Czy ktoś kto to przeżył mógłby mi pomóc kiedy i na co zwrócić uwagę jak rozmawiać z wykonawcami itd.

Bardzo proszę o pomoc

Grzegorz 30

...na co zwrócić uwagę...

Grzegorz 30

Jak masz taka mozliwosc to zacznij od szukania takiego strychu ktory by wymagal minimum nakladow. Mysle, ze tylko w takim przypadku warto adaptowac strych, w przy wiekszych nakladach lepiej juz postawic cos nowego. Strych na ogol bedzie mieszkaniem mniej wartosciowym.

Ja swego czasu adaptowalem cos takiego, w bloku spoldzielczym, na czas przejsciowy puki nie dostalem mieszkania docelowego. Dzisiaj z perpektywy lat widze ze to byla prosta adaptacja, choc wtedy bardzo to przezywalem,

Gość edith

Bogart zastanów się jeszcze czy adaptacja strychu to dobra inwestycja.

Ja zakupiłam poddasze ok 70m2 nad moim mieszkaniem w nowym bloku i mam problemy. Zainwestowałam (łacznie z wykupieniem go) ok

50 000,00 i ciagle tam nie mieszkam. Na poddaszu mam sypialnię, garderobę, gabinet, salon i łazienkę a wszystko z płyt KG. Niestety pęka, nawet płytki w łazience na łączeniu płyt KG. Musze teraz robić ekspertyzy (kosztowne) bo nie wiem jaka jest tego przyczyna.

Pamietaj przed podjęciem decyzji o zakupie strychu aby sprawdzić czy był projektowany jako użytkowy, z tym (podobno) związana jest nosność stropu.

Powodzenia, edith

Dziekuję za popowedź.

Chcę adoptować strych w starej cześci Sopotu, budynki około 100-120 lat i przewiduję że nie były rozpisane na adaptację. Przed zdecydowaniem się chcę wpuścić odpowiedniego kieronika budowy który zewryfikuje mi stan desek podłogowych i legarów oraz opisze orientacyjny koszt adaptacji. Nie chemy sie już ruszać z nażeczoną z tamtego miejsca (czyli kredyt i robimy sobie miłe gniazdko do starości). Może coś przeoczę dlatego chciałem sie poradzić na forum.

Pozdrawiam Gdańszczanin - jeszcze