Berbelucha 18.12.2011 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Wody ok. 15m3 - niestety nie rejestruję ciepłej, kubatura 208 x 2,9m = 603m3. Temperatury: salon + kuchnia otwarta + korytarz - 22st razem niecałe 100m2, 2 łazienki razem ok. 14 m2 temp. 24stC, sypialnia 20m2= 17- 18 stC, dziecko - 15 m2 - 22 st, gabinet - grzejnik włączany w trakcie pobytu kilka godzin dziennie wówczas ok. 24 stC, gościnny 16 m2 średnio 2 dni na 2 tygodnie temperatura podnoszona przez gości, gdy pusty ok. 14-16 st. Salon, łazienki i korytarze podłogówka, pozostałe pomieszczenia grzejniki. Okna 0,9W/m2. Temperatura w nocy 22 -5 rano obniżana o 3 st. Obieg wody i terma /120l/ wyłączane w godz.22 - 5, chyba, że mamy gości wówczas "Party". Gdy wyjeżdżamy, w miesiącu 2-3 dni i noce, tempertura 16 stC i tak samo przy jednym wyjeździe zimą na tydzień. I zapomniałem kominek rekreacyjnie razem z ogniskiem latem - 4 -5 m3 dębu lub grabu. Raczej bym nie doliczał do kosztów grzania. Goście palą trzeba częściej wietrzyć a latem kociołek z np. bigosem pychota . To chyba wszystko i w miarę dokładnie. Pozdrawiam PS. Już wszystko w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 PS. Już wszystko w porządku? Nooooo w ostateczności może być... a ta terma to elektryczna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 19.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Nie........ . Zasobnik cwu, przy piecu jednofunkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 28.12.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 : - czarny komin i dach, zaduch w okolicy Z kotła retortowego na groszek dym jest prawie niewidoczny. Nie ma tu mowy o czarnym kominie, dachu i zaduchu w okolicy. Jak patrze na mój komin, to zastanawiam się czy w ogóle w piecu się pali, bo u sąsiadów się kopci, a u mnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Wody ok. 15m3 - niestety nie rejestruję ciepłej, kubatura 208 x 2,9m = 603m3. Temperatury: salon + kuchnia otwarta + korytarz - 22st razem niecałe 100m2, 2 łazienki razem ok. 14 m2 temp. 24stC, sypialnia 20m2= 17- 18 stC, dziecko - 15 m2 - 22 st, gabinet - grzejnik włączany w trakcie pobytu kilka godzin dziennie wówczas ok. 24 stC, gościnny 16 m2 średnio 2 dni na 2 tygodnie temperatura podnoszona przez gości, gdy pusty ok. 14-16 st. Salon, łazienki i korytarze podłogówka, pozostałe pomieszczenia grzejniki. Okna 0,9W/m2. Temperatura w nocy 22 -5 rano obniżana o 3 st. Obieg wody i terma /120l/ wyłączane w godz.22 - 5, chyba, że mamy gości wówczas "Party". Gdy wyjeżdżamy, w miesiącu 2-3 dni i noce, tempertura 16 stC i tak samo przy jednym wyjeździe zimą na tydzień. I zapomniałem kominek rekreacyjnie razem z ogniskiem latem - 4 -5 m3 dębu lub grabu. Raczej bym nie doliczał do kosztów grzania. Goście palą trzeba częściej wietrzyć a latem kociołek z np. bigosem pychota . To chyba wszystko i w miarę dokładnie. Pozdrawiam PS. Już wszystko w porządku? to jak to tak pi razy drzwi policzyć i wyciągnąć przed nawias to średnia temperatura dla całego domu to jakieś 20stC czyli szału nie ma ....nie rozrywa a z tego co piszesz zużycie masz na poziomie kosztowym w granicach 6000pln/sezon Ja paląc eko w domu 142m2(mierzone po podłogach więc pewnie jest ciut więcej jeszcze) z połowy lat 80ych wykonanym w starej technologii w zeszłym roku ocieplonym z oknami PCV o nieznanych mi współczynnikach(myślę że mają przynajmniej 10 lat) spaliłem w zeszłym sezonie eko za 3240zł przy temperaturze 22st w CAŁYM domu CAŁĄ dobę CAŁĄ zimę paląc w kominku tylko w święta dla nastroju bo jakoś częściej nie było czasu i chęci myślę zatem że ten gaz to jakoś kiepsko wychodzi w porównaniu z eko wiem zaraz napiszesz że domy o innej kubaturze itd itp. jakby jednak nie liczył i nie tłumaczył to Twój domek ma mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż mój i mniejsze jego straty w związku z inną technologią budowy i pewnie lepszym ociepleniem. dodam jeszcze że podniesienie temperatury wewmętrznej o 2stC to zwiększenie zapotrzebowania na ciepło o jakieś 10-12% jeśłi się nie mylę więc dolicz sobie do swoich kosztów 10% podziel przez powierzchnię i podaj wyniki bo mnie się nie chce tłumaczyć juz i liczyć. A na koniec dla tych co o gazie myślą. w przyszłym roku nastąpi uwolnienie rynku gazowego co w praktyce oznacza dla drobnych odbiorców wolnorynkową cene w 2014 roku czyli w nie tak odległej przyszłości jeśli planuje się inwestycje. a prezez PGNiG już zapowiedział że aby sprzedawać gaz przez cał czas z zyskiem czego teraz nie udaje im się osiągać należy spodziewać się podwyżki w okolicy 15-20% nawet jeśli eko przez 3 lata tyle zdrożeje to nadal będzie tańsze, tyle że nadal mniej komfortowe niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 LPG to dramat. Widziałem ostatni rachunek u rodziny za listopad. wykorzystali ledwie 52m3 czyli ok. 1,8m3/doba i zapłacili ok. 700 PLN (11,4PLN z gaspolu)Ze względu na koszta cały czas są niewolnikami kominka. Aurę mamy raczej jesienną a zima idzie normalnie ok. 7-8 metrów na dobę. Podsumowanie ok. 2500-3000 pln za ogrzewanie i ciepła wodę. Te 7-8 m3/ założyłem tak przypuszczalnie po przeszukaniu wielu wątków w necie. Jeśli może być taniej na LPG to proszę o przykład, cały czas rozważam sposoby ogrzewania domu (120m2, dobrze ocieplony wentylacja grawitacyjna, kotłownia ok. 8m2) -Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 29.12.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 LPG to dramat. Widziałem ostatni rachunek u rodziny za listopad. wykorzystali ledwie 52m3 czyli ok. 1,8m3/doba i zapłacili ok. 700 PLN (11,4PLN z gaspolu) Ze względu na koszta cały czas są niewolnikami kominka. Aurę mamy raczej jesienną a zima idzie normalnie ok. 7-8 metrów na dobę. Podsumowanie ok. 2500-3000 pln za ogrzewanie i ciepła wodę. Te 7-8 m3/ założyłem tak przypuszczalnie po przeszukaniu wielu wątków w necie. Jeśli może być taniej na LPG to proszę o przykład, cały czas rozważam sposoby ogrzewania domu (120m2, dobrze ocieplony wentylacja grawitacyjna, kotłownia ok. 8m2) -Michał Jeszce jedna 'ofiara' dzierżawy zbiornika w koncernie. Przy własnym zbiorniku. 52 m3 = 204 litry propanu Średnia cena latem tego roku, na wolnym rynku to 1,9 - 1,95 zł/litr. Przy zużyciu które podajesz, tankując się latem najprawdopodobniej dociągnąłbyś do maja, nawet zakładając ostrą zimę w styczniu, lutym. Masz w końcu do wykorzystania 2 100 - 2 200 litrów. Przy cenie 1,95 za litr te 53 m3 kosztowały by Cię 204 x 1,95 = 398 zł. 40 % taniej!!!! I to jest przy okazji odpowiedź timon120777 co z czym można porównać. Ty porównujesz dwa całkowicie różne domy. Tak nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 29.12.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Czy przy zbiorniku własnym nie trzeba co roku robić tzw. UDT i co 5 lat zawieść go do UDT na badanie ciśnieniowe ? Edytowane 29 Grudnia 2011 przez borsak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 29.12.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Co tu wiele dyskutować jezeli chcesz miec w domu ciepło a nie masz kasy to kupujesz piec na paliwo stałe bo jak kupisz gazowy to bedziesz ustawiał temp 19-20°c i wszystkim będziesz opowiadał bajki w stylu " my nie lubimy jak jest w domu zagoraco" I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 29.12.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Czy przy zbiorniku własnym nie trzeba co roku robić tzw. UDT i co 5 lat zawieść go do UDT na badanie ciśnieniowe ? Nie trzeba. Do UDT wnosi się opłatę roczną w wys. 150 zł. W tej cenie jest coroczny przeglad zbiornika i rewizja po 10 latach. Dodatkowe koszty to w przypadku - zbiornika naziemnego koszt opróżnienia zbiornika do rewizji - zbiornika podziemnego koszt opróżnienia i odkopania zbiornika do rewizji Zbiorniki mają 30 letnią gwarancję producenta. Termin 'przydatności' nie jest określony - decyduje o tym UDT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Co tu wiele dyskutować jezeli chcesz miec w domu ciepło a nie masz kasy to kupujesz piec na paliwo stałe bo jak kupisz gazowy to bedziesz ustawiał temp 19-20°c i wszystkim będziesz opowiadał bajki w stylu " my nie lubimy jak jest w domu zagoraco" I tyle Taa, jak palili wunglem to mieli 25 albo 26, po zmianie sposobu ogrzewania i nośnika ciepła od ręki stają się zimnolubni hehe. Wkurza mnie takie durne pisanie że mam 20 czy 20,5 stopnia i to komfortowa temperatura, chyba do tego żeby mnie żona z domu wypieprzyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Arturo Ty z Liwko macie problemy z czytaniem a przede wszystkim ze zrozumieniem.Gościu pisze że jak się nie ma kasy .....A Ty mu o zejściu na 40 do 50kWh/m2.Masz dobre rozeznanie myślę ile to kosztuje a może spróbujesz zejsć z takim zapotrzebowaniem na starej poniemieckiej ruderze. Ściągnijcie klapki z oczów, nie wszyscy mają nowe, energooszczędne domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No właśnie, jak policzyć jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na ciepło danego istniejącego budynku?Bo te wszystkie wyliczenia grubość ścian i styropianu, kwh/m2 i kwh/m3, itd itp, to dla mnie jakieś czary-mary, a rzeczywistość rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Arturo dom 200m2, 1000m3 kubatury, parter -15m3 m/c cwu (razem ciepła+ zimna woda) za listopad 300zł za grudzień 325zł w domu 22,5-23 st poszukaj tansze rozwiazanie.... a taryfe nocną to mam w d..... nie mam zamiaru być wieznim własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Bo i buda jest nowa:)... a od kłamania to TY z liwkiem :PPPP a nie wspomniałem ze 40m zabiera garaz???? )) hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 A widzisz Arturo...... nie wszystko złoto co sie swieci ... ładnie opisuja na forum... sprzedawcy polecają ... maja ładne stronki www .. a ja podałem realia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Jest coś takiego jak OZC,do ściągnięcia z neta,trochę zabawy to kosztuje ale warto.Jeśli będzie problem to zapotrzebowanie nam liczy audytor energetyczny za kasę lub za mniejszą kasę koledzy na forum Zapotrzebowanie można też wyliczyć z prostego acz nie tak dokładnego jak OZC formularza w exelu Rzeczywistość jest taka,że w nowych domach czarnemu złotu mówimy stanowcze NIE ze względów ekonomicznych,ekologicznych i własnego samopoczucia Ja mam nowy dom. Jak robili mi projekt to wyliczyli mi, chyba korzystając z tych programów, zapotrzebowanie na ciepło 175.200MJ. (Milion wzorów, przenikania przez przegrody, odzyski ciepła z nasłonecznienia, straty wentylacyjne itd. mnóstwo stron i wyliczeń). Roczne zużycie ekogroszku wg tego projektu miało być 14 ton. Przez pierwszy pełny rok zamieszkania i ogrzewania (w tym suszenie ścian i tynków) zużyłem realnie 8,5 tony. A grzałem na maksa (temperatury w pomieszczeniach 23 -25 stopni) i zima w zeszłym roku była bardziej sroga. Tak więc mam wiele wątpliwości co do tych obliczeń, bo ni jak mają się do rzeczywistości. A jak jest faktycznie z tym zapotrzebowaniem na ciepło na m2 czy m3, tego nikt nie wie. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Mało wiesz Arturo..... podstawa to PORZĄDNY projekt CO+cwu zgranie tego wszystkiego razem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 29.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Arturo dom 200m2, 1000m3 kubatury, parter -15m3 m/c cwu (razem ciepła+ zimna woda) za listopad 300zł za grudzień 325zł w domu 22,5-23 st poszukaj tansze rozwiazanie.... a taryfe nocną to mam w d..... nie mam zamiaru być wieznim własnego domu. 200m2 i 1000 m3 kubatury - ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Szok !!!! Planowane zużycie 11200zł,realne zużycie prawie 7000zł !!!! Co to supermarket ? Obliczenia robione są na temperaturę -20stC +22st.C przez cały sezon grzewczy,dzień w dzień A dokładniej cały rok, 12 miesięcy, kosztował mnie 5950. U nas na śląsku eko po 700 za tonę. Przynajmniej ja po tyle kupowałem. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts