zyzolek 29.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Jak nic supermarket Jo tyż ze Ślunska i wungla ani kg bych nie wzion do doma To z Ciebie szczęściarz A na wsi trza kombinować Edytowane 29 Grudnia 2011 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) jak policzyć jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na ciepło danego istniejącego budynku? Wystarczy policzyć dzienne zużycie nośnika energii w kWh, temp wew/zew i wstawić do mojego kalkulatora w stopce, jak określisz prawidłowo długość okresu grzewczego i jego średnią temperaturę to wynik będzie dokładny - zmiana temperatury wewnętrznej pozwoli określić ewentualne zyski lub straty. Krótka instrukcja jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 To ostatni arkusz. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No ale w tej wsi nikt poza mną nie będzie grzał czystym prądem,także jestem wyróżnionym rodzynkiem ale lubię kombinować No a ciągle piszecie z Liwko o tych rzeszach ogrzewających prądem i tych zacofańcach na wymarciu co wolą węgiel. Coś jest nie tak, tylko nie wiem z kim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Aaa i skończ z tym czystym prądem bo nie mogę czytać tych bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Przyjmując twoje obliczenia m3 to 3,9 litra gazu. bobowe zużycie wyniesie blisko 30 litrów. W ciągu miesiąca daje blisko 1800 pln. To cały czas b. dużo osobiście wolę poszuflować a nadwyżkę zamienić na 2 tyg. na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dla mnie instalowanie węgla w nowym domu I tutaj już zacząłeś pisać coś z sensem, dobre i tyle. Tylko trzeba by jeszcze uzupełnić - nowym i dobrze ocieplonym, wtedy owszem. Nigdy nie napisałem że gaz czy prąd to nie. Wiesz ile jest nowych a ile starych domów ? A wchodzą tutaj użytkownicy tych i tych i czytają co tu wypisujecie a później płaczą, ale na forum pisali ... Nie mierz wszystkich swoją miarką i tylko dlatego się czepiam, bo się czepiam. Dobrej nocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 30.12.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Przyjmując twoje obliczenia m3 to 3,9 litra gazu. bobowe zużycie wyniesie blisko 30 litrów. W ciągu miesiąca daje blisko 1800 pln. To cały czas b. dużo osobiście wolę poszuflować a nadwyżkę zamienić na 2 tyg. na nartach. Sorki, ale nie bardzo rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 30.12.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Nie trzeba. Do UDT wnosi się opłatę roczną w wys. 150 zł. W tej cenie jest coroczny przeglad zbiornika i rewizja po 10 latach. Dodatkowe koszty to w przypadku - zbiornika naziemnego koszt opróżnienia zbiornika do rewizji - zbiornika podziemnego koszt opróżnienia i odkopania zbiornika do rewizji Zbiorniki mają 30 letnią gwarancję producenta. Termin 'przydatności' nie jest określony - decyduje o tym UDT. Dobra rewizja raz na 10 lat i rozumiem że mam ją opłaconą w haraczu dla UDT ? W moim przypadku koszt opróżnienia wyniósłby 0zł . Do kosztów eksploatacji należy doliczyć silniczek do pompy który pracuje na energię elektryczną. Podobnie panowie od kotłów CO do wyliczeń nigdy nie dodają kosztów utrzymania kociołka z podajnikiem (podajnik nadmuch) nie piszę o pompkach CO bo one zawsze pracują czy to gaz czy wungiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 175,2GJ to wypisz wymaluj 7963Kg węgla skoro zużyłeś 8,5Mg to znaczy że trafili w dziesiątkę, a ty po prostu coś pokręciłeś z tymi 14Mg Nieważne, w projekcie mam prognozowane zapotrzebowanie 14,4 tony, chyba że ślepy jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Toć Przyszowice to wieś No ale w tej wsi nikt poza mną nie będzie grzał czystym prądem,także jestem wyróżnionym rodzynkiem ale lubię kombinować A jesteś pewien, że Twój prąd jest czysty? Pochodzi ze źródeł odnawialnych? Czy może ktoś w elektrowni ten wungiel spalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 30.12.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 On nie zanieczyszcza prawda przecież on bierze prąd a to że elektrownia spali węgiel przecież to elektrownia zanieczyści nie on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 30.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dobra rewizja raz na 10 lat i rozumiem że mam ją opłaconą w haraczu dla UDT ? W moim przypadku koszt opróżnienia wyniósłby 0zł . Do kosztów eksploatacji należy doliczyć silniczek do pompy który pracuje na energię elektryczną. Podobnie panowie od kotłów CO do wyliczeń nigdy nie dodają kosztów utrzymania kociołka z podajnikiem (podajnik nadmuch) nie piszę o pompkach CO bo one zawsze pracują czy to gaz czy wungiel. Zgadza się, dobra rewizja jest już opłacona w UDT w ratach rocznych. Za rok w którym dokonują 'dobrej rewizji, nie pobierają już opłaty rocznej, więc na jedno wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 U mnie smaryczny koszt energii elektrycznej do kotła na ekogroszek + pompki obiegowe CO, CWU i curkulacja to 45 - 60 zł na miesiąc. Wszystko zależy z jaką mocą hula ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tak samo posiadacze instalacji gazowych i pomp ciepła nigdy nie liczą kosztów palenia kominkiem.Prawie we wszystkich domach na dzień dobry czuć swąd palącego się drewna, bo ponoć 15 st w nocy wystarczy a 18st. w dzień to ciepło. Też mam kominek, ale używam tylko rekreacyjnie, albo jak jest jakaś awaria prądu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tutaj to mnie zaskoczyłeś, jak to policzyłeś ?Ja powiem tak, 3 lata temu miałem podobne wątpliwości a już bardziej moja żona, ile to ustrojstwo prądu zeżre ?I jak przyszła nowa rozpiska to się okazało że jeszcze mniejsza rata za prąd przyszła coś o 16pln/miesiąc.Nie wiem dlaczego tak było, chyba gdzie indziej zaoszczędziłem na obsługę zasilania kotła, chyba w tym czasie kilka żarówek energooszczędnych wkręciłem do oświetlenia ale żeby aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tutaj to mnie zaskoczyłeś, jak to policzyłeś ? Ja powiem tak, 3 lata temu miałem podobne wątpliwości a już bardziej moja żona, ile to ustrojstwo prądu zeżre ? . Mam osobny licznik energii dla samej instalacji grzewczej. Na początku miała być pompa ciepła, stąd ten licznik, ale nie wyszło. Za droga instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Jeszce jedna 'ofiara' dzierżawy zbiornika w koncernie. Przy własnym zbiorniku. 52 m3 = 204 litry propanu Średnia cena latem tego roku, na wolnym rynku to 1,9 - 1,95 zł/litr. Przy zużyciu które podajesz, tankując się latem najprawdopodobniej dociągnąłbyś do maja, nawet zakładając ostrą zimę w styczniu, lutym. Masz w końcu do wykorzystania 2 100 - 2 200 litrów. Przy cenie 1,95 za litr te 53 m3 kosztowały by Cię 204 x 1,95 = 398 zł. 40 % taniej!!!! I to jest przy okazji odpowiedź timon120777 co z czym można porównać. Ty porównujesz dwa całkowicie różne domy. Tak nie można. NIe mój drogi kolego ja po danych które mi podałeś porównałem koszt ogrzania 1m2 u ciebie i u mnie i z prostego wyliczenia wyszło mi że Twoje 6000/208m2 daje 28,84zł/m2 zaś u mnie 3240/142m2 daje 22,81zł/m2 i pamiętaj że u Ciebie o 2 stopnie chłodniej niz u mnie. i masz dom nowy o mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło niż moja chatka Napisałem że zdaję sobie sprawę że różne domy dlatego skupiłem się na koszcie na każdy metr powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dla mnie instalowanie węgla w nowym domu to zacofanie. Jeśli ktoś boi się prądu to istnieje pompa ciepła,jeśli też nie to bo nie,to z dwojga złego jedynym akeptowalnym stałym paliwem jest pellet. Grzanie pelletem jest też bezobsługowe,nie wymaga naszej ingerencji w odpalanie,samo się rozpala,samo gaśnie i jest czyste. w nowym domu to zacofanie???? a napisz jakie u Ciebie funkcjonują rozwiązania dostarczające ciepło i ile kosztowały łącznie wszystkie inwestycje??? Pytam ponieważ chcę wiedzieć ile musi wydać człowiek który się na paliwo stałe typu ekogroszek pogniewa i uzna żechce gaz lub prąd do grzania Całe rzesze "gazowników" piszą że mają dodatkowo solary pompy ciepła i WM z odzyskiem ciepła i nadal spalają przy powierzchniach rzędu 130m2 po 7m3 gazu na dobę i mają 20stC w domu. Dla mnie to zbyt wysoka cena za "komfort" mieszkania w 20st biegania w swetrze i skarpetach całą dobę no bo w nocy w sypialni to 18 wystarczy a pęciny marzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Arturo72 Każdy robi jak lubi....Ty uważsz że wegiel w domu to zacofanie a ktoś inny może uważac że wchodzenie w tanią pc to frajerstwo... więc nie wydawaj tak łatwo wyroków, wg mnie jest to indywidualna sprawa użytkownika.jeden lubi 20st w domu i bedzie ogrzewał to prądem, gazem, czy pc a drugi lubi 23st gdzie ogrzewanie tego nie będzie już takie tanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Arturo72 Każdy robi jak lubi....Ty uważsz że wegiel w domu to zacofanie a ktoś inny może uważac że wchodzenie w tanią pc to frajerstwo... więc nie wydawaj tak łatwo wyroków, wg mnie jest to indywidualna sprawa użytkownika.jeden lubi 20st w domu i bedzie ogrzewał to prądem, gazem, czy pc a drugi lubi 23st gdzie ogrzewanie tego nie będzie już takie tanie.... Nie gadaj że 20st bo te 3st dogrzeją kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts