Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przy cenach 800 pln za ekogroszek nie warto zastanowić się nad gazem płynnym?

akapap

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak policzyć jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na ciepło danego istniejącego budynku?

Wystarczy policzyć dzienne zużycie nośnika energii w kWh, temp wew/zew i wstawić do mojego kalkulatora w stopce, jak określisz prawidłowo długość okresu grzewczego i jego średnią temperaturę to wynik będzie dokładny - zmiana temperatury wewnętrznej pozwoli określić ewentualne zyski lub straty. Krótka instrukcja jest tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

To ostatni arkusz.

Edytowane przez kbab

Dla mnie instalowanie węgla w nowym domu

I tutaj już zacząłeś pisać coś z sensem, dobre i tyle. Tylko trzeba by jeszcze uzupełnić - nowym i dobrze ocieplonym, wtedy owszem.

Nigdy nie napisałem że gaz czy prąd to nie.

Wiesz ile jest nowych a ile starych domów ?

A wchodzą tutaj użytkownicy tych i tych i czytają co tu wypisujecie a później płaczą,

ale na forum pisali ...

Nie mierz wszystkich swoją miarką i tylko dlatego się czepiam, bo się czepiam.

Dobrej nocki.

Nie trzeba. Do UDT wnosi się opłatę roczną w wys. 150 zł. W tej cenie jest coroczny przeglad zbiornika i rewizja po 10 latach.

Dodatkowe koszty to w przypadku

- zbiornika naziemnego koszt opróżnienia zbiornika do rewizji

- zbiornika podziemnego koszt opróżnienia i odkopania zbiornika do rewizji

Zbiorniki mają 30 letnią gwarancję producenta. Termin 'przydatności' nie jest określony - decyduje o tym UDT.

Dobra rewizja raz na 10 lat i rozumiem że mam ją opłaconą w haraczu dla UDT ? W moim przypadku koszt opróżnienia wyniósłby 0zł :). Do kosztów eksploatacji należy doliczyć silniczek do pompy który pracuje na energię elektryczną. Podobnie panowie od kotłów CO do wyliczeń nigdy nie dodają kosztów utrzymania kociołka z podajnikiem (podajnik nadmuch) nie piszę o pompkach CO bo one zawsze pracują czy to gaz czy wungiel.

Dobra rewizja raz na 10 lat i rozumiem że mam ją opłaconą w haraczu dla UDT ? W moim przypadku koszt opróżnienia wyniósłby 0zł :). Do kosztów eksploatacji należy doliczyć silniczek do pompy który pracuje na energię elektryczną. Podobnie panowie od kotłów CO do wyliczeń nigdy nie dodają kosztów utrzymania kociołka z podajnikiem (podajnik nadmuch) nie piszę o pompkach CO bo one zawsze pracują czy to gaz czy wungiel.

Zgadza się, dobra rewizja jest już opłacona w UDT w ratach rocznych. Za rok w którym dokonują 'dobrej rewizji, nie pobierają już opłaty rocznej, więc na jedno wychodzi.

Tak samo posiadacze instalacji gazowych i pomp ciepła nigdy nie liczą kosztów palenia kominkiem.

Prawie we wszystkich domach na dzień dobry czuć swąd palącego się drewna, bo ponoć 15 st w nocy wystarczy a 18st. w dzień to ciepło.

Też mam kominek, ale używam tylko rekreacyjnie, albo jak jest jakaś awaria prądu itp.

Tutaj to mnie zaskoczyłeś, jak to policzyłeś ?

Ja powiem tak, 3 lata temu miałem podobne wątpliwości a już bardziej moja żona, ile to ustrojstwo prądu zeżre ?

I jak przyszła nowa rozpiska to się okazało że jeszcze mniejsza rata za prąd przyszła coś o 16pln/miesiąc.

Nie wiem dlaczego tak było, chyba gdzie indziej zaoszczędziłem na obsługę zasilania kotła, chyba w tym czasie kilka żarówek energooszczędnych wkręciłem do oświetlenia ale żeby aż tyle.

Tutaj to mnie zaskoczyłeś, jak to policzyłeś ?

Ja powiem tak, 3 lata temu miałem podobne wątpliwości a już bardziej moja żona, ile to ustrojstwo prądu zeżre ?

.

Mam osobny licznik energii dla samej instalacji grzewczej. Na początku miała być pompa ciepła, stąd ten licznik, ale nie wyszło. Za droga instalacja.

Jeszce jedna 'ofiara' dzierżawy zbiornika w koncernie.

Przy własnym zbiorniku.

52 m3 = 204 litry propanu

Średnia cena latem tego roku, na wolnym rynku to 1,9 - 1,95 zł/litr. Przy zużyciu które podajesz, tankując się latem najprawdopodobniej dociągnąłbyś do maja, nawet zakładając ostrą zimę w styczniu, lutym. Masz w końcu do wykorzystania 2 100 - 2 200 litrów.

Przy cenie 1,95 za litr te 53 m3 kosztowały by Cię

204 x 1,95 = 398 zł.

40 % taniej!!!!

I to jest przy okazji odpowiedź timon120777 co z czym można porównać.

Ty porównujesz dwa całkowicie różne domy. Tak nie można.

NIe mój drogi kolego

ja po danych które mi podałeś porównałem koszt ogrzania 1m2 u ciebie i u mnie i z prostego wyliczenia wyszło mi że Twoje 6000/208m2 daje 28,84zł/m2

zaś u mnie 3240/142m2 daje 22,81zł/m2 i pamiętaj że u Ciebie o 2 stopnie chłodniej niz u mnie. i masz dom nowy o mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło niż moja chatka

Napisałem że zdaję sobie sprawę że różne domy dlatego skupiłem się na koszcie na każdy metr powierzchni

Dla mnie instalowanie węgla w nowym domu to zacofanie.

Jeśli ktoś boi się prądu to istnieje pompa ciepła,jeśli też nie to bo nie,to z dwojga złego jedynym akeptowalnym stałym paliwem jest pellet.

Grzanie pelletem jest też bezobsługowe,nie wymaga naszej ingerencji w odpalanie,samo się rozpala,samo gaśnie i jest czyste.

w nowym domu to zacofanie????

a napisz jakie u Ciebie funkcjonują rozwiązania dostarczające ciepło i ile kosztowały łącznie wszystkie inwestycje???

Pytam ponieważ chcę wiedzieć ile musi wydać człowiek który się na paliwo stałe typu ekogroszek pogniewa i uzna żechce gaz lub prąd do grzania

Całe rzesze "gazowników" piszą że mają dodatkowo solary pompy ciepła i WM z odzyskiem ciepła i nadal spalają przy powierzchniach rzędu 130m2 po 7m3 gazu na dobę i mają 20stC w domu.

Dla mnie to zbyt wysoka cena za "komfort" mieszkania w 20st biegania w swetrze i skarpetach całą dobę no bo w nocy w sypialni to 18 wystarczy a pęciny marzną.

Arturo72 Każdy robi jak lubi....Ty uważsz że wegiel w domu to zacofanie a ktoś inny może uważac że wchodzenie w tanią pc to frajerstwo... więc nie wydawaj tak łatwo wyroków, wg mnie jest to indywidualna sprawa użytkownika.jeden lubi 20st w domu i bedzie ogrzewał to prądem, gazem, czy pc a drugi lubi 23st gdzie ogrzewanie tego nie będzie już takie tanie....

Arturo72 Każdy robi jak lubi....Ty uważsz że wegiel w domu to zacofanie a ktoś inny może uważac że wchodzenie w tanią pc to frajerstwo... więc nie wydawaj tak łatwo wyroków, wg mnie jest to indywidualna sprawa użytkownika.jeden lubi 20st w domu i bedzie ogrzewał to prądem, gazem, czy pc a drugi lubi 23st gdzie ogrzewanie tego nie będzie już takie tanie....

Nie gadaj że 20st bo te 3st dogrzeją kominkiem.:)