lechoski 23.06.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Jeśli postawisz tam kominek, to nie będzie już przejścia, albo tak wąskie, że przechodzenie koło niego spowoduje częste uszkodzenia. ocztwiscie postawić mozna, ale tez narobić sobie problemów (patrz post wyzej) zrób sobie kominek na 3 strony jesli chcesz czegos więcej niz zwykły i jesli nie zamierzasz uzywać go do grzania całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 23.06.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Pod linkiem umieściłem zarys kominka (rzut z góry) z wykorzystaniem wkładu Spartherm Mini S-FDH - http://www.kominkiikominy.pl/galeria-kominkow-2-zzarys,d3163.html Jak widać pozostaje 101 cm przejścia, czyli całkiem przyzwoicie. Cenną uwagę wniósł także Pan Lechosław Kierzkowski, który zalecił zastosowanie wkładu z 3 szybami. Myślę, że także jest to niezły pomysł, na przykład można byłoby zainstalować wkład Spartherm Arte U-50H-4S - link: http://www.kominkiikominy.pl/spartherm-spartherm-arte-u-50h-4s,d2007.html W takim przypadku można byłoby zaoszczędzić kolejne kilkanaście centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.06.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Panie Danielu ja bym to wykonał inaczej niż pan proponuje na poniższym rysunku. Wymaga to jednak kilku - kilkudziesięciu minut, które teraz wolę poświęcić rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 29.06.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Bohusz, co jest ... zajmujesz się cały czas rodziną? Podziel się swoją koncepcją, o której nadmieniłeś we wcześniejszym wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.06.2010 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Tak panie Danielu.Zajmuje się rodziną, a właściwie sobą. Jestem na urlopie do końca lipca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 30.06.2010 04:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Tak panie Danielu. Zajmuje się rodziną, a właściwie sobą. Jestem na urlopie do końca lipca. Pozdrawiam Komu dobrze - taki dłuuugi urlop - tylko pozazdrościć Całe szczęście, że budowa kominka nie ruszy wcześniej niż tynki, będę czekać na Pana koncepcję z niecierpliowścią, pozdrawiam i udanego urlopu życzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 03.07.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 WitamPrzegladalam zamieszczone fotki i wlasnie uswiadomilam sobie ze w moim kominie ktory stoi pomiedzy salonem a kuchnia i ma byc do niego podlaczony kominek dwustronny (z boku komina) nie mam wogole zrobionego wlotu.Jest tylko wyczystka (z tylu komina).Komin jest murowany i w srodku ma chyba wlozone ksztaltki ceramiczne.Czy wybijanie dopiero teraz tegow lotu jest duzym bledem budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 03.07.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 jesli masz w srodku ceramike, to będzie problem, jesli tylko komini murowany, to po prostu wybijasz dziurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 03.07.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 (edytowane) Przegladalam fotki i raczej na 90 procent mam wlozone na calej wysokosci komina ksztaltki ceramiczne .Majster przerabial mi juz wyczystke (byla ze zlej strony komina) wiec musial rowniez w tej ksztalce wybic dziure(a stara "zakleic") bo nie sadze ze ksztaltka moglaby sie zaczynac gdzies tam w powietrzu) Mozesz napisac cos wiecej dlaczego jezeli w srodku murowanego komina jest wlozona ceramika bede miec problemy z wybiciem otowru do podpiecia wkladu? Musze to jakos sensownie rozwiazac Prosze jeszcze o informacje na jakiej wysokosci od docelowej podlogi lub stropu powinno znajdowac sie to podpiecie (sa jakies wytyczne ?) Edytowane 4 Lipca 2010 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 07.07.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 W zależności od stropu, drewno lub lany, ok35-40 cm od sufitu. Nie można ingerować w ceramikę, bo przy wycinaniu otworu pęka cała kształtka, a każda z nich jest również elementem nośnym dla tych nad sobą. Prowadzi to do rozszczelnienia przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 07.07.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Upsssss to mam "maly" problem:eek:Kominek musze podlaczyc bo nie budowalam komina dla swojego widzimisie :bash:Juz raz w tym kominie byla wycinana ksztaltka (na samym dole bo majster przeabial strony w ktorej ma byc wyczystka) a teraz bede musala sie wybic do wlotu kominka :(Z tego co pamietam nie zakaldal trojnika od razu bo mowil ze nie wie dokladnie na jakiej wysokosci go montowac i zrobi sie to pozniej.Teraz widze ze to "pozniej" moze mnie kosztowac niezla nerwowka w przyszlosci.Niestety w gre nie wchodzi rozbieranie komina wiec pozostaje mi miec nadzieje ze jednak zrobi to delikatnie i jakos pozniej pozabezpiecza zeby nie bylo niespodzianekw przyszlosci :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzika_wenza 10.08.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Róża jeśli jesteś na etapie kupowania wkładu to może Cie to zainteresuję http://allegro.pl/item1184378339_wklad_kominkowy_wklady_kominek_dwustronny.htmlMam taki wkład już prawie rok. Może nie jest pierwszej urody, ale ma dwie szyby:) Rok temu kupiłem go za ok 2000 zł, teraz trochę drożej, ale poza allegro będzie taniej;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 11.08.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Róża jeśli jesteś na etapie kupowania wkładu to może Cie to zainteresuję http://allegro.pl/item1184378339_wklad_kominkowy_wklady_kominek_dwustronny.html Mam taki wkład już prawie rok. Może nie jest pierwszej urody, ale ma dwie szyby:) Rok temu kupiłem go za ok 2000 zł, teraz trochę drożej, ale poza allegro będzie taniej;) Pozdrawiam I z salonu zrobi średniowieczną izbę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts