Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek dwustronny - jak to zrobić?

Róża1719506796

Recommended Posts

Jeśli postawisz tam kominek, to nie będzie już przejścia, albo tak wąskie, że przechodzenie koło niego spowoduje częste uszkodzenia.

ocztwiscie postawić mozna, ale tez narobić sobie problemów (patrz post wyzej)

zrób sobie kominek na 3 strony jesli chcesz czegos więcej niz zwykły i jesli nie zamierzasz uzywać go do grzania całego domu

Pod linkiem umieściłem zarys kominka (rzut z góry) z wykorzystaniem wkładu Spartherm Mini S-FDH - http://www.kominkiikominy.pl/galeria-kominkow-2-zzarys,d3163.html

Jak widać pozostaje 101 cm przejścia, czyli całkiem przyzwoicie. Cenną uwagę wniósł także Pan Lechosław Kierzkowski, który zalecił zastosowanie wkładu z 3 szybami. Myślę, że także jest to niezły pomysł, na przykład można byłoby zainstalować wkład Spartherm Arte U-50H-4S - link: http://www.kominkiikominy.pl/spartherm-spartherm-arte-u-50h-4s,d2007.html W takim przypadku można byłoby zaoszczędzić kolejne kilkanaście centymetrów.

Tak panie Danielu.

Zajmuje się rodziną, a właściwie sobą. Jestem na urlopie do końca lipca.

Pozdrawiam

Komu dobrze - taki dłuuugi urlop - tylko pozazdrościć :rolleyes: Całe szczęście, że budowa kominka nie ruszy wcześniej niż tynki, będę czekać na Pana koncepcję z niecierpliowścią, pozdrawiam i udanego urlopu życzę..

Witam

Przegladalam zamieszczone fotki i wlasnie uswiadomilam sobie ze w moim kominie ktory stoi pomiedzy salonem a kuchnia i ma byc do niego podlaczony kominek dwustronny (z boku komina) nie mam wogole zrobionego wlotu.Jest tylko wyczystka (z tylu komina).Komin jest murowany i w srodku ma chyba wlozone ksztaltki ceramiczne.Czy wybijanie dopiero teraz tegow lotu jest duzym bledem budowlanym?

Przegladalam fotki i raczej na 90 procent mam wlozone na calej wysokosci komina ksztaltki ceramiczne .Majster przerabial mi juz wyczystke (byla ze zlej strony komina) wiec musial rowniez w tej ksztalce wybic dziure(a stara "zakleic") bo nie sadze ze ksztaltka moglaby sie zaczynac gdzies tam w powietrzu)

Mozesz napisac cos wiecej dlaczego jezeli w srodku murowanego komina jest wlozona ceramika bede miec problemy z wybiciem otowru do podpiecia wkladu?

Musze to jakos sensownie rozwiazac :bash:

Prosze jeszcze o informacje na jakiej wysokosci od docelowej podlogi lub stropu powinno znajdowac sie to podpiecie (sa jakies wytyczne ?)

Edytowane przez kakusek

Upsssss to mam "maly" problem:eek:Kominek musze podlaczyc bo nie budowalam komina dla swojego widzimisie :bash:Juz raz w tym kominie byla wycinana ksztaltka (na samym dole bo majster przeabial strony w ktorej ma byc wyczystka) a teraz bede musala sie wybic do wlotu kominka :(Z tego co pamietam nie zakaldal trojnika od razu bo mowil ze nie wie dokladnie na jakiej wysokosci go montowac i zrobi sie to pozniej.Teraz widze ze to "pozniej" moze mnie kosztowac niezla nerwowka w przyszlosci.Niestety w gre nie wchodzi rozbieranie komina wiec pozostaje mi miec nadzieje ze jednak zrobi to delikatnie i jakos pozniej pozabezpiecza zeby nie bylo niespodzianekw przyszlosci :(:(

• 1 month później...

Róża jeśli jesteś na etapie kupowania wkładu to może Cie to zainteresuję http://allegro.pl/item1184378339_wklad_kominkowy_wklady_kominek_dwustronny.html

Mam taki wkład już prawie rok. Może nie jest pierwszej urody, ale ma dwie szyby:) Rok temu kupiłem go za ok 2000 zł, teraz trochę drożej, ale poza allegro będzie taniej;)

Pozdrawiam

Róża jeśli jesteś na etapie kupowania wkładu to może Cie to zainteresuję http://allegro.pl/item1184378339_wklad_kominkowy_wklady_kominek_dwustronny.html

Mam taki wkład już prawie rok. Może nie jest pierwszej urody, ale ma dwie szyby:) Rok temu kupiłem go za ok 2000 zł, teraz trochę drożej, ale poza allegro będzie taniej;)

Pozdrawiam

I z salonu zrobi średniowieczną izbę...