Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez dziennika budowy?

piterg

Recommended Posts

Fragment czatu-wypowiedzi Andrzeja Urbana - Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego ( http://www.mi.gov.pl/moduly/czat/info_archiwum.php?id_czatu=8 )

wok: W roku 2002 zostały skradzione dokumenty budowy- dziennik budowy, projekt budowy. Organ wydający dziennik budowy zarządał poświadczenia experta budowlanego z uprawnieniami rzeczoznawcy w celu określenia stanu technicznego obiektu. Czy ten wymóg jest konieczny- naraża mnie na dodatkowe koszty?

Andrzej Urban Jeśli nie ma możliwości odtworzenia tych dokumentów, to jest konieczne wykonanie ekspertyzy budowlanej na podstawie której będzie możliwośc dopuszczenia do użytkowania obiektu.

I wszystko jasne.

Jarpol - na samym dole wykazu ze wskzanego linku pisze:

.............

ekspertyza budowlana (do negocjacji)

wycena nakładów, ocena szkód (1000 zł - 3000 zł)...............

Czyli poniekąd pokrywa się to z Twoją informacją.

Pozdrawiam

piterg A tak swoją drogą. Kupujesz przecież parcelę z rozpoczętą budową która jest obciążona wyraźną ułomnością prawną. Czy brałeś pod uwagę możliwość przerzucenia obowiązku odtworzenia Dziennika Budowy na sprzedającego? Ekspertyza także byłaby wskazana - wszak nie chcesz kupić kota w worku.

są domy ktore pomimo idealnej dokumentacji mi nie lezały, ten lezy - a ulomność ma zalatwic sprzedajacy - ja staram sie dowiedziec jak najwiecej i przyspieszyc sprawe bo takie rzeczy bardzo przezywam - nie wiem jak wytrzymalbym samą budowę - chyba wlasnie dlatego kupuje gotowca. Co do stanu byli na budowie znajomi fachowcy , ocenili stolarke mury , instalacje i jest ok, moze nie jest to expertyza super fachowa ale i taniej wyjdzie

Czyli sprawa wydaje się być jasna:

- Jesteś zdecydowany

- Wiesz, że brak dziennika nie jest przeszkodą

- Koszty i formalności bierze na siebie sprzedający

- Gdy będziesz miał tytuł prawny do nieruchomości, bank może (po spełnieniu i innych wymagań) skredytować Twoje zamierzenia

Pozdrawiam i powodzenia

brakuje decyzji o pozwoleniu na budowe - tzn . zanim zaczalem cos zalatwiac sprawdzilem czy jest w urzedach i jest ( znajomy znajomego nielegalnie wyczytal mi z decyzji pare danych tj. ze dziennik wydano i kto jest kier. budowy. w poniedzialek ide z wlascicielem do urzedu po odpis decyzji juz wszystko zalatwione. Dziennik budowy zaginal i dopytywalem o to na forum. Ale odnalazl sie kier. budowy z decyzji (faktycznie jakas rodzina z wlascicielami ) i dziennik ma sie podobno znalezc :evil: - nie wnikam.