czystesrodowsko 01.02.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 [...], że taniej to lepiej i samo z siebie tak dział, że nic więcej tam nie trzeba [...] Tragizm oczyszczalni Traidenisa jest taki, że ona wcale nie jest tania w zakupie, a w eksploatacji też do najtańszych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 19.03.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wykop szambo i będziesz miał bezobsługowy smród. Nie ma perpetuum mobile. O co jeździć samochodem na przeglądy techniczne. Przecież można nie jeździć do momentu kontroli przez policję. O co płacić OC ( odpowiesz - bo jest obowiązkowe) . Oczyszczalnia ta czy inna wymaga też obowiązkowej obsługi. Zacząłem ten wpis od szamba ale można nie kopać szamba. Można na 1 i 2 do lasu iść. Jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 19.03.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Tragizm oczyszczalni Traidenisa jest taki, że ona wcale nie jest tania w zakupie, a w eksploatacji też do najtańszych nie należy. Widzę, że kolega od Tragizmu użytkuję Traidenisa bo ma tyle do powiedzenia. Z drugiej strony myślę sobie, że to wygląda jak "znawca" starych Citroenów. Ma najwięcej do powiedzenia choć nigdy nie jeździł z zawieszeniem hydropneumatycznym. Tak w latach 80-tych mówili znawcy tego rodzaju zawieszenia .Że do bani, że się psuje( ja miałem BX r.1984 a oni nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 20.03.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Widzę, że kolega od Tragizmu użytkuję Traidenisa bo ma tyle do powiedzenia. Z drugiej strony myślę sobie, że to wygląda jak "znawca" starych Citroenów. Ma najwięcej do powiedzenia choć nigdy nie jeździł z zawieszeniem hydropneumatycznym. Tak w latach 80-tych mówili znawcy tego rodzaju zawieszenia .Że do bani, że się psuje( ja miałem BX r.1984 a oni nie. Ciekawa argumentacja porównawcza. Faktycznie nie mam na działce oczyszczalni Traidenisa ale akurat w życiu zawodowym spotkałem się z nimi w ogromnej ilości przypadków. Miałem okazję przyjrzeć się jej bardzo dokładnie i w szczegółach w momencie kiedy leżała przed montażem, widziałem mnóstwo ich montaży oraz cały ich szereg działających i niedziałających u użytkowników podczas przeglądów gwarancyjnych. Ty znasz tylko jeden przypadek - swój, ja znam wiele w najróżniejszych aspektach związanych z tą oczyszczalnią. Oczyszczalnia nie jest bez zalet ale posiada również szereg wad - możemy zdanie na jej temat powymieniać, od tego jest to forum. Z całą pewnością (w mojej opinii) oczyszczalnia jest na pewno za droga w stosunku do tego co sobą reprezentuje. Parę wątków wcześniej rozlegle się rozpisałem na temat tej oczyszczalni. Jeżeli masz jakieś kontrargumenty - zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 20.03.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Widzę, że kolega od Tragizmu użytkuję Traidenisa bo ma tyle do powiedzenia. Z drugiej strony myślę sobie, że to wygląda jak "znawca" starych Citroenów. Ma najwięcej do powiedzenia choć nigdy nie jeździł z zawieszeniem hydropneumatycznym. Tak w latach 80-tych mówili znawcy tego rodzaju zawieszenia .Że do bani, że się psuje( ja miałem BX r.1984 a oni nie. Wydaje mi się, że teraz to na Citroeny gwarancję, aż do 8 lat można wydłużyć ? Jednak to chyba wiąże się z wizytami w określonych serwisach. Ciekawe, czy ktoś porównał ile to wychodzi więcej od wizyt u normalnych mechaników. Coś za coś . Przyrównując w/w przykład do oczyszczalni - wymagałoby to chyba też wizyt odpłatnego serwisu w okresie gwarancji. Wizyty na logikę częstsze, gdy jest ona mniejsza i prostsza, bo nic nie " broni " jej działania za wyjątkiem ewentualnego poświęcenia i wytrwałości użytkownika :) Edytowane 20 Marca 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipopotam 17.08.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam,Mam pytanie do winstona. Napisałeś, że wybierasz co pół roku. W ile osób użytkujecie oczyszczalnię? Kiedy wybierasz, czy tak jak piszą w instrukcji, że osad jest pół na pół do wody, czy jakiś inny parametr?pozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 09.03.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Witam, Mam pytanie do winstona. Napisałeś, że wybierasz co pół roku. W ile osób użytkujecie oczyszczalnię? Kiedy wybierasz, czy tak jak piszą w instrukcji, że osad jest pół na pół do wody, czy jakiś inny parametr? pozdrawiam Aga Mieszkamy w 3 osobyy dorosłe. Wybieram tak jak pisałem co 6 miesięcy. Mam menzurkę i w okolicach 5-go miesiąca od ostatniego opróżnienia oczyszczalni sprawdzam tak jak jest napisane w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olejandro Rodriquez 15.04.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Tragizm oczyszczalni Traidenisa jest taki, że ona wcale nie jest tania w zakupie, a w eksploatacji też do najtańszych nie należy. Powiem tak: cena: Jak ktoś lubi kombinować to tuż opodal polskiej granicy na Litwie taką oczyszczalnię (NV-1) kupuje się za około 1200 euro. Montaż jest banalny i kosztuje trochę pracy własnej i maks 2 godzin pracy koparki. Koszt inwestycji w moim przypadku to około 7000 z materiałem na studnie i poletko rozsączające, bez doliczenia kosztów wyjazdu na Litwę bo zrobiłem to przy okazji wakacji na Mazurach. Użytkowanie: Od listopada 2018 do marca bezproblemowo i bezzapachowo i nagle straciła stabilność i zaczęło nieprzyjemnie pachnieć. Wezwałem Szambowóz i okazało się ,że była przepełniona - wychodzi na to, że opróżnianie 1 -2 x na rok to mit. Być może przesadziłem z doborem wielkości jest nas pięcioro. (btw. dobrze, że wykonałem studzienkę rewizyjną i syf nie poleciał do złoża rozsączającego) Zauważyłem też , że w części, z której oczyszczona woda przelewa się do rozsączania tworzy się kilku centymetrowy kożuch tłuszczowo-syfowy. Zrobiłem zegar sterujący nadmuchem i obserwuję jak to wpłynie na oczyszczanie.. PLUSY / MINUSY (trudno się odnieść bo to moja pierwsza oczyszczalnia) + zgrabna, ma tylko jedną pokrywę i zajmuje mało miejsca na działce - konieczność nadzorowania stanu ( zaglądania pod pokrywę) ale to dotyczy chyba wszystkoch oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.04.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Zrobiłem zegar sterujący nadmuchem i obserwuję jak to wpłynie na oczyszczanie.. IMO to błąd, od 2 lat uzytkuje i kazde proby sterowania koncza sie predzej czy pozniej smrodem, u mnie w efekcie chodzi caly czas i wywoze raz na 10-12 miesiecy (4 osoby, czasem 5) - na razie po dwoch latach wywiozlem raz i zbliza sie drugi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 17.04.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak ktoś lubi kombinować to tuż opodal polskiej granicy na Litwie taką oczyszczalnię (NV-1) kupuje się za około 1200 euro. Montaż jest banalny i kosztuje trochę pracy własnej i maks 2 godzin pracy koparki. Dodam tu swoje 3 grosze . Wszystko jasna i oczywiste, dlaczego instalatorzy, czy sprzedawcy oczyszczalni np. w internecie oferują NV - bo mają na tym niezłą przebitkę :). Oni wszyscy wiedzą, co to jest za zbiornik, jaka technologia, jak to działa i jakie ma minusy. Kogo tam z nich interesuje dlaszy los, czy zadowolenie klienta. Po sprzedaży, to co najdroższe już poszło oraz coś jest jeszcze na deser extra: to nie ich gwarancja tylko producenta, więc jak coś będzie szwankować, nadgorliwego klienta można "postawić za ścianą" i "odbijać piłeczkę", że nie mogę Panu / Pani pomóc, lecz to już sprawa Pana / Pani i korespondencji z producentem :( Tak samo jest na wątku o MBBR i oczyszczalni Delfin. Co oni nie wiedzą jak jest ? Widzą, wiedzą, bo zasady kosztów producji oraz handlu są takie same :) Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts