maurycy23 10.06.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam.Jestem właścicielem działki na której stoją fundamenty po domku drewnianym przeniesionym kilka lat temu, niemniej są w dobrym stanie.Problem jest taki że chciałbym je poszerzyć pod nowy projekt, ale nie wiem jak to wykonać fachowo. Dom będzie lekki ale boję się o rysy i pęknięcia na styku fundamentów. Są one z betonu, około 40 cm nad pow. gruntu.Nie wchodzi w grę ich usuwanie, jest tam istniejące podpiwniczenie które chcę wykorzystać.Dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.06.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dom potrzebuje projektu wiec tam powinienes znleśc dokładne info jak wykonać połaczenie. Tak na szybko i na podstawie tych szczątkowych informacji to mozna po wykonaniu dodatkowego fundamntu na całości wylać wieniec i na tym dopiero stawiec budenek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maurycy23 11.06.2010 02:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Ok, dzięki zastanowię się z tym wieńcem chociaż tak naprawdę nie będzie to wielki fragment. Myślałem że ktoś zna może jakiś sprawdzony sposób jak połączyć stary i przyszły fundament bo jest to projekt indywidualny i wiele zależy tu ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Może w kwesti wyglada to i zależy ale rozwiazania powinny byc zgodne ze sztuką. Jeżeli dobudówka jest maal mozesz np wieniec zrownac z gorą strego fund, albo go podkuc na kawalku albo wklepic pręty. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu na osiadnia , duzo zalezy od gruntu na ktorym budujesz, od obciązeń od wymiarów ław itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts