salik 11.06.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Przejrzałem kilkadziesiąt tematów związanych z dylematem/pytaniem - "lane z gruchy, czy bloczki", ale żaden nie rozpatrywał tego zagadnienia w temacie budowy domu energooszczędnego. Sporo porad kończyło się stwierdzeniem - "niech Ci architekt/projektant doradzi", ale my robimy projekt indywidualny i architekt powiedział wprost że wpisze nam to co my chcemy, ale my musimy mu podać co i jak chcemy No więc - co jest lepsze pod względem energooszczędności (i izolacji?) - beton lany z gruchy, czy bloczki? Dom z poddaszem, ściana dwuwarstwowa (bk albo porotherm + 20-25cm styropianu). Im więcej czytaj, tym mam wrażenie że mniej wiem i zaraz będę chyba po prostu losowanie robił co i jak ma być... Zresztą ten sam dylemat z BK/Porothermem, głosy za jednym albo drugim się rozkładają mniej więcej w zakresie 50/50. Będę wdzięczny za każdą poradę (najchętniej z doświadczenia budowy domu energooszczędnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 11.06.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Cześć, Mam nadzieje, że taki właśnie energooszczędny domek udaje mi się budować już od roku. W sumie to chyba nie ma znaczenia czy postawisz z bloczków czy wylejesz - ważna jest izolacja. Ja u siebie wylałem tylko stopę fundamentową, natomiast fundament ciągnąłem z bloczków i później go dobrze zaizolowałem. O sposobach izolacji fundamentów i podłóg na gruncie jest wiele na forum. Ja dałem 16cm twardego styro na fundament, a pod płyte(bo wylewałem strop a nie chudziaka) położyłem 5cm twardego styro. Oczywiście wcześniej była jakaś czarna maź, a później folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.06.2010 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Cześć, Mam nadzieje, że taki właśnie energooszczędny domek udaje mi się budować już od roku. W sumie to chyba nie ma znaczenia czy postawisz z bloczków czy wylejesz - ważna jest izolacja. No więc i tak mnie się wydaje, ale że jest to decyzja odnośnie kluczowego elementu domu (jeśli nie najważniejszego), a do tego u nas woda dosyć wysoko (80cm), to wolałbym się upewnić że tak naprawdę różnica jest w kosztach (jeśli akurat jest), a reszta to kwestia izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 11.06.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 do domu energooszczędnego? płyta fundamentowa,np. nasz wsp. U dla płyty to 0,17 W/m2K,jak dasz 5 cn styro pod posadzkę to jest parametr dla domu pasywnego.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 11.06.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 do domu energooszczędnego? płyta fundamentowa,np. nasz wsp. U dla płyty to 0,17 W/m2K,jak dasz 5 cn styro pod posadzkę to jest parametr dla domu pasywnego.pozdrawiam Dałem 5cm styro pod płyte i 15cm na płytę pod podłogówkę i na to anhydryt i ma być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 11.06.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Ja zdążam w stronę pasywnego. Płyta fundamentowa byłaby za droga, więc wymurowaliśmy ściany fundamentowe z bloczków, ociepliliśmy 5cm styro od środka i 25cm od zewnątrz, żeby zminimalizować mostek termiczny. Na chudziaku będzie coś pomiędzy 25-30cm. jeszcze się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 12.06.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 ee.... jak to powiedzieć?........dobrze dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts