Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny - lane, czy bloczki

salik

Recommended Posts

Przejrzałem kilkadziesiąt tematów związanych z dylematem/pytaniem - "lane z gruchy, czy bloczki", ale żaden nie rozpatrywał tego zagadnienia w temacie budowy domu energooszczędnego.

Sporo porad kończyło się stwierdzeniem - "niech Ci architekt/projektant doradzi", ale my robimy projekt indywidualny i architekt powiedział wprost że wpisze nam to co my chcemy, ale my musimy mu podać co i jak chcemy :(

No więc - co jest lepsze pod względem energooszczędności (i izolacji?) - beton lany z gruchy, czy bloczki?

Dom z poddaszem, ściana dwuwarstwowa (bk albo porotherm + 20-25cm styropianu).

Im więcej czytaj, tym mam wrażenie że mniej wiem i zaraz będę chyba po prostu losowanie robił co i jak ma być...

Zresztą ten sam dylemat z BK/Porothermem, głosy za jednym albo drugim się rozkładają mniej więcej w zakresie 50/50.

Będę wdzięczny za każdą poradę (najchętniej z doświadczenia budowy domu energooszczędnego).

Cześć,

Mam nadzieje, że taki właśnie energooszczędny domek udaje mi się budować już od roku. W sumie to chyba nie ma znaczenia czy postawisz z bloczków czy wylejesz - ważna jest izolacja.

Ja u siebie wylałem tylko stopę fundamentową, natomiast fundament ciągnąłem z bloczków i później go dobrze zaizolowałem. O sposobach izolacji fundamentów i podłóg na gruncie jest wiele na forum. Ja dałem 16cm twardego styro na fundament, a pod płyte(bo wylewałem strop a nie chudziaka) położyłem 5cm twardego styro. Oczywiście wcześniej była jakaś czarna maź, a później folia.

Cześć,

Mam nadzieje, że taki właśnie energooszczędny domek udaje mi się budować już od roku. W sumie to chyba nie ma znaczenia czy postawisz z bloczków czy wylejesz - ważna jest izolacja.

No więc i tak mnie się wydaje, ale że jest to decyzja odnośnie kluczowego elementu domu (jeśli nie najważniejszego), a do tego u nas woda dosyć wysoko (80cm), to wolałbym się upewnić że tak naprawdę różnica jest w kosztach (jeśli akurat jest), a reszta to kwestia izolacji :)