Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

To jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Mam rekuperator Mistral 300 i podobny problem jak tutaj poruszany. Znaczy miałem.

Dzięki Waszym wpisom nakierowaliście mnie na filtracje na węglu aktywnym. Pogrzebałem po necie i okazało się, że są filtry węglowe do rekuperatorów.

Zaryzykowałem i się udało. Filtr jest dobrany do przepływu powietrza więc nic nie musiałem liczyć. Na razie działa. Zobaczymy jak długo. Nie było tanie bo tysiaka musiałem dać ale chyba było warto.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymiana wkładu to jakieś 300 zł ale myślę że można wymienić sobie węgiel samemu. Napisali, że jest tam 10 litrów węgla czyli 5 kg. Po zimie będę próbował wymienić. Nie mam zdjęć w środku, ale są tam 3 kasety z węglem, ale go (węgla) nie widać bo do kaset jest jeszcze wsadzona jakaś włóknina. Tylko taka gładka i chyba bardzo cienka.

Edycja: zmiana ilości węgla

Edytowane przez Antoś Jones
  • 3 months później...
Nie można zimą wyłączać centrali! Poza tym, jaką wentylację byśmy nie mieli, bierze ona powietrze z zewnątrz. Naturalna wentylacja, bez najmniejszego filtrowania.

Najlepszy sposobem jest eliminacja komina lub sąsiada.

Dlaczego nie można wyłączać centrali zimą/przy mrozach?

• 4 months później...

drugi raz już od 3 miesięcy natknąłem się po przyjeździe do domu, że sąsiedzi palili trawę w ogródku, w domu delikatnie dało się wyczuć dym

szukam jakiegoś prostego czujnika dymu z wyjściem, które dało by się przekierować na stycznik i sterować włącz/wyłącz centralą wentylacyjną

przy niskich temperaturach układ wyłączyłbym, aby nie doprowadzić do zalania wymiennika no ale wtedy problem z palaczami nie występuje

filtry węglowe raczej odpadają, bo problem jest sporadyczny

• 4 months później...
Temat wałkowany od 7 lat co roku odkopywany. Tylu wspaniałych polskich producentów, tylu ekspertów. I nikt nie wynalazł rozwiązania. A są przeciez centrale wentylacyjne dla budynków komercyjnych z filtrami absolutnymi. Nie da się nic zaadoptować do domów jednorodzinnych? Czy rekuperatory podołają oporom filtrów Hepa? Jak dużym oporom centrale do rekuperacji są w stanie podołać bez ryzyka awarii/szybszego zużycia?

Mysle że żwirowy Gruntowy Wymiennik Ciepła sobie poradzi z PM2,5 i PM10 - czyli jak w temacie

Tu jest info co potrafi:

gwc_czyszczenie_smog.jpg

Edytowane przez witek_myslowice
link reklamowy
po 5 latach od wybudowania domu nadal zmagam się z problemem śmierdzącego dymu od sąsiadów. W zimę wentylacją włączam na najniższy bieg ale i tak smród dymu jest. I pomyśleć, że wyprowadzałem się na wieś bo chciałem oddychać świeżym powietrzem... spam Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy