Oktawian_P 15.01.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam wszystkich.To jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam rekuperator Mistral 300 i podobny problem jak tutaj poruszany. Znaczy miałem.Dzięki Waszym wpisom nakierowaliście mnie na filtracje na węglu aktywnym. Pogrzebałem po necie i okazało się, że są filtry węglowe do rekuperatorów. Zaryzykowałem i się udało. Filtr jest dobrany do przepływu powietrza więc nic nie musiałem liczyć. Na razie działa. Zobaczymy jak długo. Nie było tanie bo tysiaka musiałem dać ale chyba było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No to pokaż ten filtr węglowy do Mistrala 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oktawian_P 15.01.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Proszę bardzo. w środku są kasety z węglem ale nie robiłem im zdjęcia. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Oktawian_P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoś Jones 15.01.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Organizacyjnie. Zmiana nicka. Wysyłam fotkę raz jeszcze żeby było wiadomo. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 15.01.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Proszę go pokazać w środku jak to wygląda. Jaki będzie koszt wymiany wkładu na rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoś Jones 15.01.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Wymiana wkładu to jakieś 300 zł ale myślę że można wymienić sobie węgiel samemu. Napisali, że jest tam 10 litrów węgla czyli 5 kg. Po zimie będę próbował wymienić. Nie mam zdjęć w środku, ale są tam 3 kasety z węglem, ale go (węgla) nie widać bo do kaset jest jeszcze wsadzona jakaś włóknina. Tylko taka gładka i chyba bardzo cienka. Edycja: zmiana ilości węgla Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Antoś Jones Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofikus 22.04.2016 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie można zimą wyłączać centrali! Poza tym, jaką wentylację byśmy nie mieli, bierze ona powietrze z zewnątrz. Naturalna wentylacja, bez najmniejszego filtrowania. Najlepszy sposobem jest eliminacja komina lub sąsiada. Dlaczego nie można wyłączać centrali zimą/przy mrozach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 27.08.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 drugi raz już od 3 miesięcy natknąłem się po przyjeździe do domu, że sąsiedzi palili trawę w ogródku, w domu delikatnie dało się wyczuć dymszukam jakiegoś prostego czujnika dymu z wyjściem, które dało by się przekierować na stycznik i sterować włącz/wyłącz centralą wentylacyjnąprzy niskich temperaturach układ wyłączyłbym, aby nie doprowadzić do zalania wymiennika no ale wtedy problem z palaczami nie występuje filtry węglowe raczej odpadają, bo problem jest sporadyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 30.12.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Temat wałkowany od 7 lat co roku odkopywany. Tylu wspaniałych polskich producentów, tylu ekspertów. I nikt nie wynalazł rozwiązania. A są przeciez centrale wentylacyjne dla budynków komercyjnych z filtrami absolutnymi. Nie da się nic zaadoptować do domów jednorodzinnych? Czy rekuperatory podołają oporom filtrów Hepa? Jak dużym oporom centrale do rekuperacji są w stanie podołać bez ryzyka awarii/szybszego zużycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 02.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Mysle że żwirowy Gruntowy Wymiennik Ciepła sobie poradzi z PM2,5 i PM10 - czyli jak w temacie Tu jest info co potrafi: Edytowane 29 Października 2018 przez witek_myslowice link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futuris 09.01.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) po 5 latach od wybudowania domu nadal zmagam się z problemem śmierdzącego dymu od sąsiadów. W zimę wentylacją włączam na najniższy bieg ale i tak smród dymu jest. I pomyśleć, że wyprowadzałem się na wieś bo chciałem oddychać świeżym powietrzem... spam Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts